Sari la conținut

Condusul defensiv este la noi un fel de poveste de adormit… conștiințele* (ca să nu fac din postul ăsta ceva trist… am pus cifrele cu adevărat dureroase în subsolul articolului).

27.000 de accidente în 2016. Avem nevoie disperată de cursuri de condus defensiv.

Avem la Cluj niște oameni iscusiți numiți Napoca Rally Academy.

Și avem lângă București Academia Titi Aur.

Vorbesc despre aceste două exemple pentru că îi cunosc, știu ce fac, îi recomand de fiecare dată.

Mai mult, Titi a reușit să facă o campanie pe care s-o vadă tot omul… prin colaborarea cu Vodafone România.

Sigur, în primul rând se promovează produsul sponsorului, Supernet 4,5G (viteză de download de aprox 800 MB/s, folosind un terminal bun și optimizare pentru streaming de conținut video).

Dar pe lângă treaba asta vorbim despre prima campanie națională în care se vorbește despre condus defensiv.

Mai mult, jocul pe care l-au implementat, Race Ready, îți arată pas-cu-pas un traseu foarte aglomerat din România, Transfăgărășanul, replicat virtual 1 la 1.

Pe traseul ăsta poți concura cu Titi Aur, dar punctele primite nu se referă doar la timp ci și la siguranță și condus defensiv.

Aplicația este de găsit aici pentru iOS, aici pentru Android. Este, evident, gratuită.

Sper să meargă mai departe cu treaba asta și cu alte trasee. Mai mult, ar fi tare să dezvolte și AR, nu doar VR.

Sigur, asta nu rezolvă totul. Dar este un prim-pas bun. Pentru că vorbim pe scară largă despre condus defensiv. Pentru că implementăm ideea asta într-un joc video. Și pentru că se dovedește că o campanie de promovare a unui produs comercial poate face educație, chiar și dacă într-o măsură mai mică.

Ăsta este clipul, probabil l-ați văzut deja pe TV…

*Am fost curios să aflu treaba asta și-am rămas mut: se pare că anul trecut am avut 27.000 de accidente. În 2016 au murit pe șoselele țării ăsteia 1.900 de oameni.

Imaginea pe care am folosit-o este a prietenului Dan Mihai Bălănescu. Și este enervant de bună…

10 comentarii despre "Condusul defensiv în țara în cu 27.000 de accidente anual"
 1. Pingback: Hai siktir!

 2. catalin fdd
  catalin fdd

  Condusul defensiv se adreseaza, zic eu, in primul rand celor care realizeaza ca sunt la volanul unei arme. Din pacate, vorbim de o minoritate. Accidentele (marea lor parte) nu sunt produse de persoane prudente, ci de idioti. Nu iti trebuie curs de condus defensiv ca sa stii ca e periculos sa depasesti pe linie continua, si totusi… e plin trafictube de exemple.

  Academia lui Titi Aur, ca si alte asemenea initiative pentru auto sau moto, sunt excelente din pacate nu vor rezolva problema celor 27.000 de accidente dar vor salva, pe ici pe colo, viata cuiva pentru care a ajunge inapoi la ai sai intreg conteaza mai mult decat sa „ii faca” pe ceilalti in trafic.

  răspunde
 3. Roxana

  In Israel nu ai voie sa conduci in primele 3 luni decât cu cineva in dreapta mai mare de 25 de ani si care are permis de cel puțin 2 ani.in cazul in care te prinde dai din nou de carnet!!! O lege cu cap după parrrea mea.

  răspunde
 4. Paul

  Daca s-ar aplica legea si amenzile ar fi foarte mari, crede-ma ca ar conduce multa lume defensiv.

  răspunde
 5. geretus

  Nu cred ca lumea nu stie ce inseamna sa conduci defensiv. Sigur – sunt detalii, tehnici etc pe care nu ai cum sa le stii daca nu faci un curs insa nu cred ca cei care se baga in depasire la intimidare sau taie curba desi nu vad nimic din sens opus nu stiu ca lucrurile astea nu-s ok. Ca daca ar fi asa – atunci altceva ne-ar trebui… Control psihologic si poate chiar psihiatric..

  răspunde
 6. Gabriel Lung

  Eu cred că e foarte intersantă și utilă academia de condus defensiv de la Cluj, adică din ce am văzut din videoclip metoda prin care îi învață pe începători să facă e drift-uri e absolut uluitoare. Pot să pun pariu că nu ai cum să te răstorni cu acele brațe cu roți pe mașină!

  răspunde
 7. Gaby

  Nu poti aplica toate tehnicile de condus defensiv dimineata cand toata lumea se grabeste la serviciu sau seara dupa ora 18 cand lumea se intoarce obosita si nervoasa. In afara de asta multi se cred zei in ale condusului. Daca ar gandi fiecare actiune de-a lor inainte sa o puna in practica atunci s-ar reduce si mai mult numarul accidentelor. Parerea mea…

  răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.