Cartierele Bucurestiului. Etimologie.

Explic la final care este sursa. Daca stie cineva autorul il rog sa-l arate cu degetul pe iscusit.

Balta Alba

– Daca am inteles eu bine, aici se afla o groapa de var unde in vremea lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor. Cand ploua, locul devenea o balta. Alba.

Baneasa

– Nevasta banului. In cazul de fata, ea era nevasta banului Dimitrie Ghica.

Berceni

– Francisc Rákóczi al II-lea pleaca la turci (nici el nici turcii nu se intelegeau cu Habsburgii, iar asta ii facea prieteni). La fel procedeaza si o parte din apropiatii lui Rákóczi. Mai exact o ceata de husari condusi de groful Miklós Bercsényi. Nu stiu daca au stat doar ca sa-si traga sufletul ori s-au oprit de tot, cert este ca, undeva la sud de Bucuresti, husarii Berceni au luat o pauza.

Colentina

– Probabil e doar o legenda (asemanatoare cu legenda numelui Bucurestilor). Astfel, Colentina vine de la “colea-n-tină” – cu referire la locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi urlat pe turci intr-o batalie. O vreme s-a numit si “Olintina”

Cotroceni

– Numele ii vine de la “a cotroci”, “cei care “cotrocesc”. Un vechi regionalism care inseamna “a cotrobai”, “a scotoci”, “a scormoni”.

Crangasi

– Etimologia este evidenta. Candva aici era o prelungire din Codrul Vlasiei – un crang. Aici traiau, normal, crangasii.

Dealul Spirii

– Dupa numele doctorului Spiridon Kristofi (de i se mai zicea si “Spirea”), care a ridicat in 1765 pe Dealul lupestilor o biserica (Spirea Veche)

Dristor

– Numele vine de la Silistra care-i mai zice si Dârstor sau Dristor. Intre razboaie prin locul care inainte se chemase “Gura Lupului” trecea drumul ce pleca de la sud de Bucuresti si tinea pana la Silistra: Drumul Dristorului (Diristorul si Kaliacra – provincii romanesti la sud de Dunare).

Drumul Taberei

– Tudor Vladimirescu intrand in Bucuresti pe la vest in anul 1821, isi aseaza aici tabara de panduri.

Ferentari

– paradoxal, Ferentariul are cea mai rafinata origine a numelui: vine din latina (!!!!) “Ferentarius” – Soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. N-am aflat insa care-i legatura.

Floreasca

– dupa numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii

Ghencea

– Din turca vine. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din garda domneasca. Aici s-a ridicat o biserica. Biserica era a Ghencei

Giulesti

– O proprietate boiereasca: a Julestilor

Lipscani

– din slava – Lipsk, Lipsko („locul cu tei”). Acest “loc cu tei” este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.

Militari

– In secolul 19 aici era zona de instructie militara, probabil si o garnizoana. O vreme a functionat aici “Pirotehnia Armatei”

Pantelimon

– isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca “pan” inseamna “tot” si “éléïmon” inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv, intreg-milostivul.

Rahova

– Aici e simplu. Numele e relativ nou si vine de la Calea Rahovei una dintre cele cinci artere botezate in secolul 19 spre aducere aminte a Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

Salajan

– Un nume si mai nou. Nu vine de la Salaj, ci vine de la Leon Szilaghi cunoscut si sub numele de Leontin Salajan.

Titan

– isi ia numele de la fabrica de ciment “Titan” construita la inceputul secolului XX

Vitan

– De la D. Papazoglu aflam ce-i ala un vitan: “În ocolul oraşului, spre nord, este câmpia Vitanului, unde vitele orăşenilor îşi aveau păşciunea”

Am primit pe mail de la prietenul Swiby cele de mai sus. Daca undeva e o greseala va rog sa aratati unde si sa justificati. L.E. Se pare ca am gasit autorul, el este.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • sd
  • 03.01.2017

  Ferentari – acolo si-a avut Mihai Viteazu’ o garnizoana de soldati numiti ferentari – aveau armura de fier – echipament complet.

  răspunde-i
 • doina ilie
  • 12.01.2016

  Dorobanți = dărăbanți = toboșari în armată pe la 1800.
  Ferentari = infanteriști
  Tunari = artileriști
  Călărași = cavaleriști.
  Toate, inclusiv roșiori, sunt denumiri vechi ale unor arme.

  răspunde-i
 • […] La fel şi cartierele bucureştene au fost denumite după natura activităţilor care se desfăşurau în zonă, după locuitorii lor, după familii de boieri, personalităţi etc. Pe blogul Dictando găsiţi etimologia numelor celor mai cunoscute cartiere ale Bucureştiului (via Cabral). […]

  răspunde-i
 • andreea
  • 14.02.2012
  răspunde-i
 • cristian11
  • 19.07.2010

  La o cautare mai atenta, am gasit etimologia mult mai corecta (zic eu si altii) a Ferentariilor: sursa: http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=493&Itemid=99.

  răspunde-i
 • Domnule Cabral imi puteti da adresa de e-mail? va rog frumos!

  răspunde-i
 • Imperator
  • 25.04.2010

  Balta Alba vine de fapt de la micul lac care acum e in mijlocul parcului Alexandru Ioan Cuza (fost IOR). Inainte de sistematizare, fundul baltii era plin cu pietre albe si ii dadea o culoare alba putin ciudata (inainte de sistematizare, nu era deloc adanc, dar in schimb, mult mai labartat).
  Chestia cu ciumatii are un pic de adevar. In timpul lui Caragea, ciumatii erau ingropati sau arsi fix in zona unde este acum Bucuresti Mall – cel din Vitan care a fost construit (structura a fost construita in timpul lui Ceausescu, turcii nu au nici o vina) fix peste cimitirul de ciumati 🙂

  răspunde-i
 • […] 3 malluri ok: Vitan, Baneasa si Afi. Pana la astea nu mai am nevoie de GPSAsta apropo de lista cartierelor wiki-style, facuta de Cabral.In concluzie:Nu stiam strazile din Constanta dupa nume, nu le stiu nici acum. […]

  răspunde-i
 • Felicitari pentru articol, chiar e interesant de stiut… E chiar putin amuzant, oricum, e bine ca ai impartasit cu noi mailul primit.

  răspunde-i
 • Coramen
  • 21.04.2010

  asteas toate?

  răspunde-i
 • Loading...