Sari la conținut

Later edit – hai să facem o treabă: dacă nu ai Windows 10 cu licență, trimite-mi o poză cu ecranul laptopului/calculatorului și dau de la mine banii necesari pentru cumpărarea unei licențe (690 de lei) celui pe care-l trag la sorți din lista înscrișilor (nu dau licența, că nu vreau să mă complic, dau banii, da?).

Blogul ăsta are ceva ani. Na, am început în 2007 să scriu pe el.

Ei bine, am văzut de-a lungul timpului că nu există metodă să strângi înjurături mai rapid decât scriind despre softuri piratate.

Adică scriind împotriva ideii de a pirata softuri.

Și ca să fie treaba clară din start… vă spun că mă lasă rece profitul Microsoft. Adică nu scriu textul ăsta îngrijorat leșinat fiind pentru că nu încasează oamenii banii pe încă X licențe… că dacă mă uit pe mfin.ro la firma mea, apoi caut ceva date despre Microsoft… a-i apăra banii domnului Gates nu cred că e treaba lui Nicu Pârlitu’ din Europa de Est, România, București, Berceni.

Mai mult… eu nu spun ce să faci. Tu faci ce vrea sufletul tău. Din punctul meu de vedere ai putea să-ți instalezi pe comp/laptop și softul de la toaster, nu e treaba mea ce faci acolo.

Dar povestea e simplă… am văzut un nou avânt legat de licențele alea ieftine de Microsoft. Licențe care costă, la redus, 10 euro. Când produsul original costă (am verificat adineaori) 690 de lei.

Cum de costă așa puțin?

Ei bine, aici începe SF-ul… unii spun că sunt licențe primite cadou atunci când s-a cumpărat un pachet mai mare. Sau că sunt licențe cumpărate „bulk” de la Microsoft, la un preț atât de mic încât le poate revinde la prețurile alea mișto. Salu alte explicații drăguțe.

Sigur, poți încerca să interpretezi oricum vrea sufletul tău. Daaar… asta nu înseamnă că ești în legalitate.

Licențele alea, deși la momentul ăsta pot funcționa, ar putea fi oricând blocate de Microsoft.

Sunt fake? Nu neapărat. Doar că ele au fost vândute pentru uzul într-un anumit mod. Și sigur modul respectiv nu presupune vânzarea lor la 10 dolari pe nush ce site-uri obscure.

Așa că, deși ar putea fi licențe reale (cu toate că te mai poți trezi cu troieni sau alte scârbe), faptul că sunt folosite altfel decât a fost înțelegerea dintre Microsoft și cel care le-a cumpărat inițial… le invalidează licențierea. Da, chiar dacă au fost plătite de către cineva, la un moment dat.

Mai mult, multe dintre licențele astea sunt cumpărate cu carduri clonate/furate. Se prea poate ca inițial să meargă, dar atunci când se apucă cineva să facă săpături… se surpă beciu’.

În plus, ele sunt gândite să fie folosite în anumite configurații / număr de terminale. Dacă, de exemplu, limitările automate ale Microsoft sunt atinse, atunci licențele sunt suspendate automat. Fără discuții și balete.

Ar putea merge?
Pe persoană fizică, la tine acasă, ar putea merge. Dar sunt șanse să ți le și blocheze.
Pe persoană juridică nici nu poate fi vorba. Desigur, site-ul de pe care le pescuiești îți va da o chestie care arată a factură. Dar el nu are dreptul să vândă produsul respectiv, așa că factura dată de Microfloft Unlimited din Hong-Kong este la fel de mișto ca aia luată de la fetele vesele de pe Colentina.

Mi se pare mișto discuția din jurul licențelor ăstora.
Sigur c-o putem continua prin comentarii, dacă vrei. Dar fără balete și tupeisme, că nu intră. Decât în SPAM.

Documentare pe tema asta:

a) Tomswardware

b) răspunsuri pe forumul Microsoft

c) oficial

43 comentarii despre "Mâna sus cine mai piratează softuri și în 2019"
 1. Marcel

  Este destul de ciudată problema cu aceste licențe. Cunosc bine pe un prieten (adică este o relatare reală) care a cerut opinia BSA România dar care nu a exprimat nicio opinie în legătură cu unele site-uri din UK cu licențe ieftine.

  Chiar dacă BSA a retrimis întrebarea celor de la Microsoft, aceștia nu au răspuns solicitării celor de la BSA, să lămurească lucrurile. Dacă sunt ilegale, de ce sunt ilegale și de ce pot funcționa astfel de site – uri și dacă nu sunt ilegale, cum de sunt așa de ieftine.

  O atitudine de neînțeles din partea Microsoft, aș putea interpreta că licențele sunt legale de fapt, dar nu vor să facă un caz din ele.

  Eu am licențe scumpe și sigur legale, fiind vorba de o firmă. Aș fi zis doar legale, dar le-aș fi exclus pe cele ieftine, de care nu sunt sigur că sunt și ilegale.

  • Cabral Ibacka

   Poziția lor este foarte clară, nu sunt licențe valide.
   Nu știu de ce nu au răspuns solicitării de care spui tu (sunt convins că relatarea este reală), dar condițiile licențierii sunt clare (dacă ai chef, sunt destule info pe link-urile de mai sus).

   Și nu vorbim de firme, e clară treaba. Adică… cred că trebuie să-ți placă tare de tot riscul astfel încât să ai la firmă năcazuri d-astea. :)

 2. Adi

  Si cum ne inscriem?
  Mesaj in privat aici ?

  • Cabral Ibacka

   Aici, da, printr-un comentariu. Și dau eu mail. ;)

  • Andrei

   La cate posibilități free ai acum nu vad rostul piratarii. Dețin un minilaptop luat cu licență windows. Il deschid de 2 ori pe luna. Mint , il deschid pe pământ dar foarte rar. Am abonamente la netflix. Nu am fost sfant in tinerețe dar atunci nu prea stiam mare lucru. Acum nu se merita riscul piratarii.

 3. Adi

  Am trimis mesaj privat , dar postez si aici.

 4. Hîrdău Adrian
  Hîrdău Adrian

  Pentru concurs !
  https://imgur.com/a/1cxBljj

 5. grA$
 6. Alexandru Nae
  Alexandru Nae

  In primul rand, orice vanzator de software Microsoft trebuie sa fie CERTIFICAT de catre Microsoft pentru a distribui software-ul lor. Licente ieftine NU exista, sunt licente recuperate de pe tot felul de echipamente folosite, SH, etc, si asa cum spunea si dulceata neagra, NU sunt licente corecte, chiar daca se activeaza.

 7. Seba

  Dar inclusiv site-urile noastre vand licente la 108 ron (vezi e-mag, nu stiu daca am voie sa le pun linkul aici)Am cumparat pentru firma una care lipsea, mi-au luat toate datele necesare, s-a activat fara probleme, deci nu stiu ce sa zic

 8. george

  La mine este și mai ciudat, aveam Windows 8 de când am cumpărat laptopul, Windows pus de mine acum vreo 4-5 ani folosind un crack. Am tot amânat trecerea la Win10 pentru că mă gândeam că trebuie să reinstalez și reconfigurez toate programele până am aflat că nu este nevoie, că pot să pun Win10 direct peste Win8 și nu pierd nimic, este ca un update. Am cumpărat licență dar surpriză, nu o pot instala pentru că nu mă lăsa Windows-ul care zice că deja este înregistrat. M-am chinuit câteva zile dar n-am reușit. Daca vine BSA-ul le arăt licență și le zic lor să încerce să schimbe cheia.

 9. Ionut

  Ideea din spatele acelor licente este ca o data ce folosesti key-ul pe un pc de exemplu , ea se suprascrie pe placa de baza si nu mai poate fii folosita pe alt pc
  Asta e ideea din spatele preturilor astea de 10 Euro , acum nu stiu eu ce site uri ai gasit tu care poate chiar fac chestii dinastea la naspa dar eu am zis de ce sunt atat de ieftine

 10. Sorin

  Pentru tragerea la sorți.
  https://postimg.cc/PNKHRRSN

 11. Alexandra Mohora
  Alexandra Mohora

  https://ibb.co/hsMmHcv
  Pentru concurs! Sper ca este bine. Mulțumesc!

 12. Gabi

  Dacă nu-s ok, în mod normal, firmelor respective ar trebui să li se interzică re-vânzarea acestor licențe, mai ales că se face la vedere.

 13. Ilie
 14. Ilie

  Iar din punct de vedere legal, eu daca imi iau licenta cu 100 de lei de la baietii astia din marketplace-ul emag si cumva se invalideaza dupa, eu , ca si cumparator de buna incredere, pot sa ii dau in judecata fara probleme.

  Iar altfel emag ii gazduieste pe baietii astia la ei in marketplace, deci daca acel key nu ar fi ok, ar insemna ca emagul incurajeaza si ajuta la vanzarea softurilor piratate practic, NU ?

 15. Alina

  Și noi vrem licență. Aduce iepurașul la fata un laptop.. So it’s a must!

 16. cornel

  Salut,
  Ca persoană fizică am instalat W10 de pe site-ul MS. Evident că nu l-am activat, ca atare în colțul dreapta jos este prezent îndemnul de a activa windows-ul. Mai sunt și alte limitări minore (nu pot schimba tema, imaginea de fundal…). Se poate numi piratare? https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZ2aS67ZYCzmKsr8vnVOPswWcbEhcX5dxE67

  • quasimodo

   Il poti folosi gratuit, cu limitarile de care ai spus.

 17. Eduard

  Da, folosesc dintotdeauna Windows piratat pentru ca licenta mi se pare prea scumpa, desi cunosc acele site-uri care vand licente cu 10 EUR. Mai jos poza pentru concurs:

  https://i.imgur.com/3f4ws6L.jpg

 18. Relu
 19. quasimodo

  Traiasca Ubuntu! :)

 20. Zambu

  Licentele de „10 euro” sunt licente de tip Volume Licensing. Adica un individ(it-st) care lucreaza la o companie mare si are acess la ele, le distribuie mai departe contra unei sume modice in afara companiei unde ar trebui folosite.

  In general, administratorii de VL pot descarcq cd key-uri destul de multe(in general este limita de 1000 de key per produs).–》 1000×10 euro = PROFIT

 21. Cristi

  Am cumparat un calculator cu win 7 pro si l-am updatat la windows 10 pro. Office-ul l-am cumparat din Statele Unite, era mult prea scump la noi. Leptop-ul l-am trecut pe Ubuntu. De 3 ani sunt in legalitate…nu total, inca mai folosesc 2 soft-uri de la Adobe pe care nu mi le permit, de fapt nu merita sa platesc un abonament lunar deocamdata.

 22. sysrc

  Curtea de Justiție a Uniunii Europene spune în Cazul C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle Internațional Corp. (https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2012-07/cp120094ro.pdf) că „Niciun producător de software nu se poate opune revânzării licențelor sale „folosite”, permițând utilizarea programelor sale descărcate de pe internet. Dreptul exclusiv de a distribui o copie a unui program de calculator care face obiectul unei astfel de licențe este epuizat la prima vânzare.”

  Asta duce în ilegalitatea noțiunea de OEM. Astfel că titularul de drept (autorul licenței) nu poate solicită o remunerație pentru revânzarea ulterioară a licenței software, deoarece remunerația corespunzătoare a fost obținută în timpul primei vânzări.

  În piață sunt inventare mari de echipamente casate (sute de mii de PCuri și servere second hand – cu licențe OEM!). Multe firme profită de asta și cumpără deșeuri electronice doar cu scopul de a revinde licență OEM…de aici o explicație pentru prețurile mult mai mici…asta nu înseamnă că nu sunt și tepari…

  Alte referinte:
  https://www.computerworld.com/article/2505356/eu-court-rules-resale-of-used-software-licenses-is-legal—-even-online.html
  https://www.techdirt.com/articles/20120703/11345519566/eu-court-says-yes-you-can-resell-your-software-even-if-software-company-says-you-cant.shtml
  https://www.theregister.co.uk/2002/05/08/selling_oem_windows_copies_you/

 23. Vio

  Sunt IT-ist, la firma unde lucrez avem softuri licentiate, nici nu se poate altfel.
  Am avut multi ani un contract de licentiere de volum dar costa nejustificat de mult, asa ca am renuntat la el. Este mai avantajos sa cumparam punctual Windows si Office OEM impreuna cu calculataore noi, atunci cand este nevoie.

  In particular insa, acasa – puteti arunca cu pietre acum – nu am niciun soft pentru care sa fi platit. Refuz sa platesc pentru ceva atat timp cat il pot lua si folosi gratis. Am Windows activat cu serial valabil, dar nu am platit pt el. La fel si MS Office.
  Mai am un Photoshop mai vechi si un Corel X3, le folosesc la maxim 5% din ce stiu ele sa faca. Un Abbyy Fine Reader.
  Restul de programe instalate sunt softuri uzuale, free: Avast, Pot Player si VLC, Adobe reader, 7Zip si Winrar, Chrome si Firefox.
  Cine se bate cu pumnul in piept ca Linux, Libre Office, Gimp si alte rahaturi, le zic un elegant Zat! sa le foloseasca ei, in lumea lor de linuxtarzi.

  Mai depanez/instalez calculatoare la prieteni, colegi, cunostinte. Mai configurez calculatoare noi. Celor care isi permit financiar le recomand includerea licentei de Windows 10. Costa 570 lei Windows 10 Home OEM si este practic valabila pe toata viata acelui calculator. In teorie si legal netransferabila pe altul. In practica insa, poti activa mai multe calculatoare cu aceeasi licenta OEM, ba chiar poti activa Windows 10 cu un serial OEM de Windows 7, 8 sau 8.1.

  Mai instalez si la colegi care nu isi permit, vin cu calculatoare vechi de 7-8-10 ani, abia se misca un Windows 7 pe ele, la ei ce recomandari de licenta sa le fac? Cine ar da 700 lei pe o licenta retail sau GGK de Windows 10 pentru un calculator care valoreaza 300 de lei?

  Nu pot sa recomand sa dea 600 lei pe licenta cuiva care isi cumpara in rate un laptop de 1200 lei. Sau unui copil care strange de 2 ani bani de la parinti si bunici, sa isi faca un calculator de gaming entry level de 2500 lei. In cazul acesta, acei 600 de lei inseamna un procesor mai bun, o placa video mai buna, o sursa mai buna.

 24. Ilie

  Pai si ce facem nene Cabral in cazul asta? Uite ce research a facut mai sus sysrc si ti-a cam dat peste nas cu tot articolul.
  Ne facem un mea culpa si il dam jos ? Macar un update sa recunoastem ca nu am avut dreptate ? :)

  • Cabral Ibacka

   :))) Ilie, trage niste aer, sa nu bubuie plamanul.
   Ca n-ai inteles discutia e ok, dar e funny ca te-ai trezit si cu din astea gen „sa dam, dom’le, jos articolul.

   Subiectul nu este despre licente second-hand (ca si Sys zice clar „folosite”) unde vanzatorul trebuie sa asigure unele conditii precum dezinstalarea de pe calculatorul pe care a fost utilizata initial.
   Sunt si vanzatori autorizati care se ocupa cu acest model de business ce revand calculatoare refurbished, lucru care este perfect legal.

   Discutia este mai mult despre licente „trase” cu carduri ori licente dobandite in anumite conditii si ulterior revandute. Unul dintre exemple ar fi licente dobandite prin programe de testare, dezvoltare sau dedicate start-up-urilor.

 25. Marius

  Eu folosesc Linux si sunt foarte multumit, mi se pare mult prea scumpa o licenta de Windows.

 26. Fărcaş Gelu Dănuţ

  Am fost zeul piratarii :) acum..ani de zile,,,, pana un fost amic mi-a pus Linux.
  Eu sunt mai vechi, dinainte de Windows, de la DOS si alte alea.
  Iar daca stau mai bine sa ma gandesc, am prins si cartelele perforate. :) Iar cand eram eu elev, am prins si telefoane din acelea cu o mica manivela.
  Nu mi-a placut Ubuntu, asa ca am trecut la Linux Mint si acolNu mi-a placut Ubuntu, o am ramas.
  Cabral poate sa vorbeasca de cumparat licente, el este bogat, isi permite, toata lumea spune ca lucreaza la negru. :)

 27. Stefan

  Nici nu mai țin minte care a fost prima versiune de Ubuntu pe care am folosit-o, dar cred că sunt deja vreo 7 ani de atunci. Era pe vremea lui Windows 7. De atunci am uitat de crack-uri, viruși, SO care crapă când ți-e lumea mai dragă. De ce să bagi bani în softuri, sau să le piratezi, când ai totul legal, gratis și de o calitate mai bună, la dispoziția ta?

  • Cabral Ibacka

   Eu sunt de acord cu tine, doar că… efectiv n-am mai avut energia să învâț încă un sistem de operare.
   Am aruncat un ochi, am înțeles că nu e departe, dar… deh, lenea e cucoană mare. :)

  • Lucian

   Incearca sa completezi un formular ANAF (declaratia de impunere) in Ubuntu si vei vedea ca nu se poate decat in Windows. Si mai sunt muuuulte exemple. Eu , din acest motiv am si windows, de nevoie.

 28. Eduard Ilie

  Ubuntu nu este chiar pentru orice utilizator, nu este la fel de intuitiv ca Windows-ul…

 29. Mircea C

  Am cumparat un laptop second hand Dell care avea licenta de Windows 8 Pro sau cam asa ceva, licenta fiind legata sau setata de o cheie din Bios (OEM) Cand i-am facut update la Windows 10 Pro (in mod normal trebuia sa am dreptul la upgrade), nu mi se activa Windows-ul desi pe toate site-urile si forumurile se spunea ca Windows 10 citeste cheia aia din Bios si se activeaza automat.

  Am stat cam o saptamana in suport remote cu „specialisti” (majoritatea indieni) de la Dell si Microsoft, mi-au rulat tot felul de tool-uri pe el, am deschis tichete, am intrebat pe forumuri, nimeni n-a reusit sa-mi activeze Windows-ul ala.

  Asa ca mi-am bagat picioarele si am instalat un Windows 10 Pro (la care aveam dreptul) piratat

 30. Lucian

  Poate ajuta articolul asta.
  https://www.kapilarya.com/fix-windows-10-setup-has-failed-to-validate-the-product-key

  Trebuie totusi cunostinte minime de a edita fisiere, a dezarhiva, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.