Urâtă-i îngropăciunea…

cruceMda, probabil pentru că vorbim zilele astea mai des despre moarte și-apoi înviere, am atins subiectul ăsta cu niște amici astăzi (în timp ce așteptam să intrăm, pe rând, la doctor). [sursa foto]

Vedem ocazional prin filme și documentare îngropăciunile de prin alte țări. Momente grele, apăsătoare, pline de durere, așa-i.

Dar nu vezi, taică, popa fugind ca apucatul de colo-colo printre morminte, pe X să-l îngroape și pe Y să-l pomenească. Popa fuge și diaconul îl urmează gâfâind la telefon cu un client,  – Aleea 14, figura 17, da, acum venim. Avem un priveghi și venim imediat, să nu plecați!

Nici nu-i auzi pe gropari răcnind unul la celălalt, și-apoi împreună la rudele îndoliate, chinuindu-se să lase în groapă coșciugul cu ajutorul unor chingi incredibil de jegoase.

E degradant, e deranjant.

Probabil că-s prea tânăr să mă fi împăcat cu ideea morții, cu toate că mi-am așternut singur – DE BOU –  de câteva ori, ocazia să mă duc spre luminița de la capătul tunelului.

Probabil că din cauza că-s prea tânăr și nu m-am împăcat cu ideea morții… probabil că de-aia mi s-au întipărit în minte momentele când în cimitir mi-am luat la revedere de la prieteni, unii dintre ei mai tineri decât mine. Și toți mult mai mișto, asta-i sigur.

De fiecare dată când cei rămași se iau în brațe, se ating, încearcă să se consoleze… rage câte un gropar. Nu că ar vrea să facă rău… dar așa e mersul. Pentru el I see dead people e o treabă cotidiană, de ce să se facă atâta fuss…?

Tu îți aduci aminte de cea mai frumoasă vacanță alături de al tău, sufletul care tocmai ai plecat. Ți-aduci aminte cum ți-a turnat în cap o frapieră pe plajă, și cum apoi ați râs trei ore și cum…

– Băăăăă, adă odată cazmaua aia ascuțită,morții ei, că asta nu intră!!!

Ca să nu mai zic de tehnica cu spânzurarea coșciugului de chingile alea oribile. Am văzut de cel puțin 3 ori cum au scăpat cel puțin o latură in groapă. Doamne ferește, că nici nu mai știi să râzi sau să plângi…

Mda, nu mă luați în seamă azi, mi-e rău de mor, nefasta m-a înfofolit bine și-apoi a plecat la treabă… sunt singur în casă. Amărât și plin de jeg.

Și tocmai am dat în calculator peste un video cu Codiță. Da, Codiță.

 

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • calu lu fat-frumos
  • 19.04.2014

  Asa e dar nu e numai vina lor neaparat. Pe de o parte e firea omului si pe de alta natura muncii. Lucrul cu moartea te dezumanizeaza. Umbland cu morti toata ziua, plus ca sunt si straini pentru ei nu mai conteaza ca sunt fiinte dragi cuiva care au plecat, sunt baloti, saci de CM11, boxpaleti cu Cola. Crede cineva ca doctorii sunt altfel? Sau cei de la IML? Nope! Nu poti sa te implici emotional 24/7 ca secatuiesti sau o iei razna (vezi problemele militarilor americani care sunt praf psihic dupa ce se intorc). Ciomu n-avea nici o problema, el voia sa opereze de a doua zi dupa iuresul pe care l-a creat. Iar groparii sunt care sunt, nu prea ai ce sa le ceri, decenta, finete, unii sunt iesiti din puscarii, altii pe cale sa intre la un moment dat, multi “mexicani” toti dupa bani pentru orice, cu manevre, cu combinatii. Nu sunt studenti sau doctoranzi, asta e. Si multi de la firmele de cartier de pompe funebre la fel sunt.

  Iar pentru tine mesaju din Seinfeld pentru Elaine de la servici: get well get well soon we want you to get well ! 😀

  răspunde-i
 • andrada
  • 18.04.2014

  Cum era, ca nu esti niciodata prea tanar sa mori, but you don’t get any older than that? Mie imi place inmormantarea la irlandezi: https://www.youtube.com/watch?v=Mt7h3CghJEg

  Cautand insa sketchul de mai sus, nu stiu ce mi-a venit si am cautat “inmormantare” pe youtube. Se pare ca e o moda sa ai cameraman la inmormantare. Si mai morbid si lipsit de respect fata de durerea unor oameni de atat nu s-ar putea nici nu 100 de gropari la un loc.

  răspunde-i
 • VALENTINA
  • 18.04.2014

  Dreptate mare ai….Acum imi rezerv dreptul ca in locul unui comentariu ,sa povestesc o intamplare…care intra in tematica…. Totul s-a intamplat intr-o iarna ,intr-un orasel din Baragan.

  Erau funeraliile unui crestin….deja cortegiul se apropia de cimitir,dar groapa inca nu era gata terminata…in intampinarea cortegiului ,iese unul din gropari ,si se adreseaza popei,astfel cu limbajul lui balbait:’p-p-p-pa-rinte m-m-mai fa o o o t-t-t-tu-ra’…e de rasul -plansul…

  asa ca parintele a mai dat o tura de oras….

  răspunde-i
 • Loading...