Pentru tine, pentru noi te rog… oprește-te

Dă-i [play] și citește…

Știu că ești pus pe căpătuială. Știu că nu-ți mai ajunge, știu că nu-ți pasă, știu că nu dai un căcat pe câine pe oamenii care te-au ales, pe orașul ăsta sau pe țara asta.

Știu că atunci când mergi pe stradă vezi portofele care pășesc, nu oameni… știu că vezi grămezi de bani, nu borduri… știu că vezi combinații frumoase, nu gropile în care ne spargem cu toții dinții.

Știu toate astea și am, totuși, o rugă pentru tine… nu le dărâma școala.

Școala 80 este una dintre cele trei înființate de Alexandru Ioan Cuza în 1867 și face parte din primul val de școli primare din București.

Școala asta este istorie.

Școala asta este un simbol al celor care au fost aici înaintea noastră, al celor care au făcut ceva pentru țară, pentru oameni.

După ce a fost lăsată în paragină, se pare că acum s-a început dărâmarea – pe șest – a unor părți din Școala 80. Pentru a face în locul școlii un sediu de-al primăriei.

O școală, una dintre primele din București este dărâmată pentru că primarul vrea tichie de mărgăritar.

Un monument istoric construit pentru a educa pitici este transformat în sediul primăriei… că în altă parte nu se poate, decât acolo.

Am auzit de povestea asta acum 10 minute, am primit o semnalare pe mail. Sper din inimă să nu se fi pornit demolarea și sper să se oprească cu alte planuri și să facă în așa fel încât renovarea școlii și repunerea ei la dispoziția copiilor și a învățătorilor lor să fie singurul plan acceptat.

Peste alte 10 minute plec spre Școala 80 cu aparatul foto (iau și drona, să ne uităm și de sus) să văd dacă chiar au început să ciopârțească.

Până atunci vă dau un link de unde puteți citi mai multe pe tema asta, istoria Bucureștilor este frumoasă… mulțumesc Rezistenta pentru documentarea excelentă.

Și un protest on-line: Nu ne dărâmați școala!.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Minimalist Ro
  • 03.07.2014

  Goana nebuna dupa bani si favoruri conduc la astfel de decizii. Politicul forteaza nota si legea. Am vazut scoala acum 3 minute, s-a bagat buldozerul in ea. Este o parte deja daramata, mai vizibila dinspre Calea Dudesti, chiar pe partea cu asociatia veteranilor. Planul este ca pana luni dimineata sa fie curat bec acolo.

  Iata unde duce dorinta de “mai mult”:

  http://mnmlistro.blogspot.ro/2014/04/regandirea-necesitatilor.html

  răspunde-i
 • cartonic
  • 03.07.2014

  Nu locuiesc in Bucuresti, n-am mai ajuns prin Bucuresti de o buna bucata de timp dar daca as fi fost acolo si nu eram singurul( nu prea am tragere de inima sa fiu un speriat langa o cladire veche) as fi mers la un protest daca informatia se confirma, fara, doar online, nu prea se poate. Deci, e de apreciat gestul tau ca vrei sa afli mai multe detalii si sa-i informezi pe potentialii doritori care sa-si spuna punctul de vedere.
  La noi doar cu proteste se poate ajunge undeva si se va ajunge ca nu e Oprescu chitra daca despre primaria lui e vorba( nu una de sector). Nu stiu dar fata de ce glume ale naturii au condus Bucurestiul dupa 90( nici acum nu-mi explic cum au reusit Bucurestenii sa-l puie primar pe Lis…), Oprescu e chiar o lumina ca a mai miscat cate ceva. Eu am stat in Bucuresti in mandatul lui Videanu si o parte din mandatul lui Oprescu, am gasit Bucurestiul cu doi stalpi ridicati la Basarab si imi era ca-l las la fel cum l-am gasit daca mai lua Bordurel inca un mandat.

  răspunde-i
 • Alucostica
  • 02.07.2014

  Astia sunt in stare sa reamplaseze muntele de gunoi, care urmeaza sa fie construit intre Vatra Dornei și Câmpulung-Moldovenesc, fix in locul vechii scoli.

  răspunde-i
 • Mitroi Adrian
  • 02.07.2014

  Te salut Cabral si ii salut pe toți cei interesați de acest subiect. Noi ne cunoastem destul de bine petrecand 4 ani in aceiasi clasa de liceu, la fel de bine ii cunosc si pe Mihai Suveti sau Paul ca si prieteni de bloc si cartier in copilăria noastră.
  Asa este, aceasta școala trebuia sa aiba un cu totul alt destin, date fiind trecutul si istoria acesteia. Din păcate, Dl. Primar si planurile pe care acesta împreuna cu o gasca de consilieri le au cu privire la școala nr 80, nu au nici o legătura cu trecutul, istoria si insemnatatea ei.
  De ce sa nu toarne aici sau si aici un ” lăcaș de cult politic ” de unde sa se poată adresa mai bine si mai direct contribuabililor ? Poate sa mai rada, de ce nu, unul doua parcuri in același scop ? Sau poate sa mai facă un Mall doua… Ca doar tribunul are sânge de dezvoltator imobiliar in familie, nu ?
  Daca se poate face ceva împotriva deciziei Dlui Primar, haideti sa facem !
  Numai bine !

  răspunde-i
 • Mihai Suveti
  • 02.07.2014

  Scoala 80 a fost declarata monument istoric. In ea nu se mai tin cursuri de prin anul 2002, de cand elevii au fost mutati in noua scoala contruita in aceeasi curte. Pentru noua scoala construita noi am platit 8 ani de zile bani la fondul scolii sub promisunea ca “vom invata in scoala noua de la anul” 🙂 Problema este ca scoala 80 a fost lasata in paragina timp de 12 ani, desi a fost declarata monument istoric. De cateva saptamani, gardul scolii a fost suplimentat cu un gard metalic (tipic santierelor de constructie), iar noi vecinii ei si fostii ei elevi am crezut ca in sfarsit s-a inceput renovarea ei si transformarea ei in muzeu, asa cum ni se promite de mai mult de 10 ani. Insa acum 10 zile eu am observat ca fostul nostru atelier de trafora (apoi transformat in laboratorul de informatica) a fost pur si simplu daramant, desi se afla in unul din turnurile scolii de la etajul 2. Din ce am observat pe geamurile sparte ale cladirii inauntru se mai darama anumite parti ale ei. Zvonurile sunt ca vor sa pastreze fatada cladirii, iar in interior sa modernizeze totul.
  Sper ca informatiile potrivit carora acest monument isotric este transformat in sediu de Primarie, sa nu fie adevarate.
  Pe langa oameni de vaza ai istoriei tarii noastre, ca Constantin Bosianu, in scoala asta am invatat si noi, cei fara renume, timp de generatii intregi!!!
  Speram sa nu ne fure trecutul…

  • Fierbinteanu Marius
   • 03.07.2021

   După 7 ani de la acest articol, școală nu mai este acolo, sediul Primăriei Sector 3 Da!….. 🙁

  răspunde-i
 • paul curca
  • 02.07.2014

  7 ani am invatat in scoala 80 veche si un an in cea noua. Am foarte multe amintiri placute din cei 7 ani. Scoala are niste clase mari, spatioase in care vara nu te sufoci de caldura. In schimb, cea noua are clasele mici si inghesuite unde abia au loc cei 30 elevi cati sunt intr-o clasa. Este o mare pierdere daca o darama in loc sa o consolideze. Rusine celor care au luat aceasta decizie !! Rusine domnule primar Robert Negoita !!

  răspunde-i
 • Mulţumim nene Cabrale. Şi Mihai Suveti, şi eu şi mulţi alţii care ne-am format în Şcoala 80.

  răspunde-i
 • Mihai Suveti
  • 02.07.2014

  Multumesc din suflet pentru ajutor Cabral!!!

  răspunde-i
 • Loading...