Carmen Tanase

Oamenii mari și frumusețea lumii lor

Am lucrat alături de oameni mari. Și de oameni mici.

Mă uitam acum câteva minute la un portret pe care i l-am făcut Doamnei Carmen Tănase acum șapte ani. Mi-aduceam aminte cum am tras vreo trei-patru cadre și-mi ieșea clarul pe ochi și nu asta voiam, că oricine altcineva ar fi făcut fix așa.

Și mi-aduceam aminte de stările prin care am trecut alături de ea.

Cum a fost să mă întâlnesc prima oară cu ea și să-i zic Sărut-mâinile, doamnă! Vreți să luați loc?

S-a uitat la mine contrariată, a zâmbit jumate și mi-a zis întinzând arătătorul spre mine: Tu sărută-mă, dar dacă mă mai iei cu doamnă și dumneavoastră o să-ți ronțăi o ureche.

Și a stat toată ședința aia direct pe jos, cu un cot pe poșetă și unul pe perete. Ca în facultate.

La momentul respectiv nu știam decât că e o mare actriță. Apoi, în timp, am învățat că e mult mai mult de-atât… am învățat că e un mare om.

Am întâlnit doar câțiva oameni mari de-a lungul vieții mele. Și-ar fi de prost gust acum să-i înșir… dar știu că atunci când caut un etalon mă uit înspre ei și stiu cam în ce direcție să merg.

Pentru că oamenii mari nu văd diferențe de clasă socială. Nu văd lipsa talentului în ceilalți. Nu le măsoară averile, de orice fel ar fi ele.

Oamenii mari calcă aparențele în picioare. Ajută pe oricine li se ivește în față. Se opresc din ce fac și au o vorbă bună pentru orice suflet viu. Oamenii mari respectă. Protejează. Iubesc.

Oamenii mari nu sunt perfecți. Dar sunt frumoși.

Oamenii mari lasă întotdeauna urme frumoase în viețile celor care îi întâlnesc.

Cât despre cei mici… sunt mic și eu, de ce să-i judec?

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Sa stii ca n-am vazut-o niciodata personal pe doamna Carmen Tanase, nici macar de la distanta, dar din ce-am urmarit-o prin interviuri sau aparitii TV, imi pare o femeie foarte deschisa, sincera, directa, e gelul de om de care nu are cum sa-ti fie frica. E omul care iti da energie cu un zambet.

  răspunde-i
 • […] Oamenii mari și frumusețea lumii lor […]

  răspunde-i
 • Claudia
  • 20.11.2017

  Dacă ai ajuns să gândești așa, ești mare si tu Cabral! Nu te subestima!
  Mi-e dor de serialele in care ați jucat. Știam că în fiecare seară după o zi lunga mă pot relaxa o oră. Radeam cu lacrimi, o adevărata terapie, nu înțeleg de ce s-a terminat acea etapă.
  Om mare și frumos, îți doresc o zi bună!

  răspunde-i
 • Loading...