Libertatea de exprimare, lamentarile noastre si exemplul chinez.

La ultimele framantari sociale de la noi am auzit multe voci care strigau chestii legate de lipsa libertatii de exprimare, despre cenzura si alte subiecte inrudite. Am ramas surprins sa vad ca cei care strigau aceste lucruri erau oameni de peste 40 de ani, care au prins din plin epoca impuscatului (rasuci-s-ar!). O epoca reusita din punct de vedere relatii interumane, atunci erau toti oameni, dar complet nefericita, chinuita si inumana din mult prea multe alte puncte de vedere, printre care si libertatea de exprimare.

Daca vrea cineva o comparatie, caci asa iti dai seama cel mai usor de cum stai, hai sa ne uitam putin la exemplul chinez si la cea mai noua “bucurie” inventata la ei: punctele pentru microblogging.

La semnarea contractului (da, ca sa ai user se face contract, si NYT au estimat 300 de milioane de useri in China) userii primesc 80 de puncte si o lista cu derapajele pe care nu au voie sa le faca prin mesajele postate (propagarea barfelor legate de politica, chemarea la proteste de strada, promovarea cultelor de orice fel sau a superstitiilor, declaratii defaimatoare la adresa Chinei, s.a.m.d.).

Daca userii trec peste cenzura, daca derapeaza de la ce au voie, li se ia din puncte. Sistemul este asemanator cu sistemul de puncte al carnetelor noastre de sofer. Si la ei, in caz ca ai stat cuminte doua luni, punctele luate ti se dau inapoi.

Dar daca ajungi la zero cu punctele primite la inceput, contul tau este anulat si, functie de ce greseli ai facut… primesti si-o condamnare, doua, trei, dupa caz.

Revenind la noi, eu nu cred ca avem probleme cu libertatea de exprimare. Da, sunt sigur ca ziarele sunt impartite dupa spectrul politic. Dar inafara de ziare exista o multime de alte variante de informare.

Problema la noi cred ca este frustrarea celor care vor sa protesteze si simt ca nu sunt bagati in seama. Frustrarea celor care au ceva de spus si nu-i asculta nimeni.

Iar asta cred ca se intampla pentru ca la noi toti sunt axati pe proteste clasice. Ne alegem o piata, facem niste bannere din cearceafuri, ne scandam of-ul la unison. Din cand in cand, ca o variatiune, mai blocam traficul din piata aia.

Pentru ca un protest sa fie vizibil, sa fie sonor, sa fie notoriu, trebuie sa vina cu ceva nou. Si cred ca este evident ca nu ma refer aici la spart/dat foc/bataie si alte tampenii de genul asta. Ma refer la idei, la originalitate,  la factorul soc!, la asta ma refer.

Nu-mi aduc aminte unde, dar am in cap imaginea cu o piata in care protestatarii si-au facut rost de sicrie si cruci (unele sicrie erau doar niste scanduri, iar crucile erau tot din scanduri sau polistiren). Au dus sicriele si crucile in piata, s-au asezat in sicrie si au afisat bannere cu “Ne-ati lasat sa murim de foame.“. Ei bine, stirea a facut inconjurul lumii, acela se numeste protest eficient.

Nu-mi veniti cu “Aia sunt oameni saraci si care au probleme, nu au timp sa fie creativi…“, ca nu tine. Protestele se fac pentru a fi eficiente, nu pentru a fi. Protestele se fac pentru a schimba ceva, nu pentru a mai omori cumva timpul. Trebuie sa fii – deci – creativ, trebuie sa gandesti si sa iesi in fata.

De asta au nevoie protestele de la noi… si aici vorbesc despre ele in general, ca ma lasa rece culorile politice, au nevoie de putere de exprimare.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • wildrose
    • 06.09.2012

    n-am spus ca e o gluma, ci am spus ca mi se pare amuzant … amuzanta inversunarea ta 🙂

    te rog, avem o diferenta de opinii, eu am argumentat-o pe a mea, am spus ce aveam de spus, nici macar nu ma asteptam neaparat la un raspuns(care nici nu a venit, de altfel)

    Nu inteleg ce relevanta are varsta mea (cu multi sau putini ani cati oi avea) in discutia asta, pentru ca nu este un atac la persoana, nu?

    răspunde-i
  • wildrose
    • 06.09.2012

    “rasuci-s-ar” reloaded 🙂

    mi-am exprimat parerea in legatura cu “urarea” asta intr-un comment precedent.

    cinic… prea cinic. 🙂

    răspunde-i
  • Ai punctat excelent. Nu conteaza fapta pt care protestezi, conteaza cum protestezi, cum imbraci ilegalitatea care s-a facut fata de tine pt a fi preluata cat mai repede.
    Nu intereseaza pe nimeni in tara asta ADEVARUL.
    Un ex.
    Sotia unui sef din Jandarmeria Satamreana este filmata in timp ce face afaceri cu apa minerala adusa in unitatea de jandarmi, in timpul serviciului.
    Este scurt si la subiect, ADEVARUL iese la iveala, dar degeaba, daca autorul filmuletului nu a stiut sa imbrace aceasta filmare cam asa :
    Zeci de jandarmi Satmareni lesina zilnic in timpul misiunilor, deoarece apa minerala pe care ar trebui sa le fie distribuita zilnic conform normelor interne, este vanduta chiar de catre sotia inspectorului sef al jandarmeriei Satmarene, in fata Jandarmeriei din Satu Mare. Sotia sefului doreste sa elimine concurenta dintre ea si un ofiter care pana acum cateva zile scotea din unitatea de jandarmi, (nu din fata uniitatii) sute de baxuri de apa minerala.

    E diferenta nu ? Ce mai conteaza ca la toata aceasta poveste s-au adaugat cate ceva. Conteaza faptele nu ? 🙂

    P.S. Oare sa fie doar o poveste sau o inspiratie dintr-un filmulet ? :))

    răspunde-i
  • Probiu
    • 05.09.2012

    Asta e! N-avem lideri politici creativi care sa trimita protestatarii in piete cu coregrafii originale. Cand vor iesi oamenii in strada din propria initiativa atunci vom vedea si originalitatea, pana atunci vedem in direct si in reluare aceleasi proteste.

    răspunde-i
  • Taraboste
    • 05.09.2012

    Romanul are o mica mare problema: uita repede. De-aia USL are peste 50% in sondaje. Romanii au uitat cine este USL la fel cum au uitat si ce inseamana sa nu ai libertate de exprimare. Daca-ar fi insa asta cea mai mare problema 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 05.09.2012

      Nu despre USL, PDL sau alte formatiuni vorbesc eu aici, ci despre proteste in general. 😉

    răspunde-i
  • calu lu fat-frumos
    • 05.09.2012

    Ca un protest sa prinda trebuie sa fie real, argumentat, credibil, cinstit, nu neaparat nou, ca asa oricine poate sa iasa in strada sa protesteze pentru orice, ca n-are butelie sau ca iPhone e prea scump. La noi e multa manipulare iar chestia cu cenzura e o vrajeala ieftina. Nu poti sa urli 24/7 impotriva cuiva si sa argumentezi ca e dictatura sau cenzura. Sau sa faci un popor cretin si las si pe urma sa te miri de ce nu iese in strada cand spui tu. E si o cultura a protestului, o istorie, nu poti sa iesi in strada pentru ceva ce stii ca nu ti se cuvine sau ceva absurd. Uite la nemti, la francezi, la spanioli…Aia cand ies se blocheaza tot orasul. Dar stiu pentru ce ies, nu ca le spune cineva.

    • Cabral Ibacka
      • 05.09.2012

      Legitimitatea unui protest nu are nicio legatura cu vizibilitatea lui.
      Despre ce vorbim aici?
      Poti sa protestezi eficient si vizibil pentru ca iPhone 5 e prea scump, si poti protesta pe probleme majore si legitime si sa nu fie deloc vizibil protestul tau.

      Aici nu vorbesc despre motive ci despre modalitati. 😉

    răspunde-i
  • Marian S
    • 05.09.2012

    Daca nu stii poanta cu Briuselul uita-te la stiri, e prea proaspata.

    Insa nu pot sa uit un banc vechi, spus de cineva in varsta care se jura ca de fapt nu e banc, e real.
    Autoritatile comuniste din Ungaria se straduiau sa faca oamenii sa vorbeasca frumos si sa nu mai injure pe strada. Asa ca au introdus amenzi drastice: 100 de forinti injuratura, 200 daca se referea la parinti.
    In scurt timp puteau fi vazuti pe strada oameni nervosi care isi spuneau:
    – O suta de forinti, boule!
    – Ba eu tine doua sute, dobitocule!

    O sa ne “distram`, parol.

    răspunde-i
  • Arhi
    • 05.09.2012

    nu ai voie sa injuri in spatii publice

    răspunde-i
  • Marian S
    • 05.09.2012

    Nu te agita prea tare. La Briusel deja nu mai poţi să-ţi bagi picioarele în ea de viaţă. Exemplul e contagios.

    răspunde-i
  • Loading...