La mulți ani, România! #vanatordetricolor

Am auzit de muuulte ori că este o prostie să fii mândru de faptul că ești român. La fel cum că e o prostie să fii mândru că ești american, chinez, brunet sau mic de înălțime.

Argumentarea este că… nu alegi tu, nu contribui cu nimic la starea de fapt, pentru faptul că ești oricum… nu ai motive să fii mândru.

Nu-mi dau seama, poate că la bătălia unor argumente raționale… cine susține așa ceva ar putea a vea un punct de vedere valid din punctul lui de vedere.

Totuși, simt altfel.

Și mă uit la americani, că tot i-am dat drept exemplu mai sus, cum se manifestă ei când vine vorba de țara lor, de steagul lor, de imnul lor. Ar putea fi în fundul gol… dacă se cântă imnul țării se ridică în picioare și îndreaptă spatele, până nu se isprăvește imnul nu se scarpină, nu fac altceva.

Acum vreo patru ani eram la ski în Austria. La masa de lângă noi niște irlandezi, mari machitori, se luptau cu o sticlă de… ceva spirtos.

Noi aveam o sticlă de palincă la noi. Mă rog, aveam vreo trei, dar nu asta-i discuția. I-am invitat la un păhărel. S-au uitat circumspecți la PET-ul nostru nemarcat cu nimic și ne-au refuzat.

După vreo 10 minute le-am căutat imnul pe Youtube și am dat play de pe laptop. S-au ridicat în picioare și-au stat cât puteau ei de drepți, cu mâna la inimă, cântând din tot sufletul până la sfârșit. Apoi ne-au aplaudat și-au tăbărât pe sticla noastră spunându-ne că doar niște prieteni ar fi făcut așa ceva.

Sunt popoare unite pe lumea asta. Unite în jurul unui crez, al unui steag și-al unui imn. Desigur, și ei se bat între ei. Dar atunci când vine vorba de țară… prostie sau nu, se strâng împreună.

Așa că pot spune unii că e o prostie să fii mândru că faci parte dintr-o anume nație… eu sunt mândru că-s român.

Și-mi place să văd că oamenii noștri încep să se strângă în jurul ideii că România merită să fie cinstită și prețuită.

La mulți ani, România, la mulți ani români!

Astăzi petrecem cum se cuvine ziua țării și ziua Pro. Am fost plăcut surprins să văd că mulți dintre ai mei astăzi s-au îmbrăcat în trei culori… albastru, galben și roșu. Heh, ce coincidență… și eu la fel! 🙂

fiideRomania

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Cris-Mary
  • 02.12.2014

  Mie mi-e tare drag cand ii vad pe ceilalti din alte tari cum se bucura pentru chestii patriotice si sincera sa fiu nu cred ca exista parada de 1 Decembrie care sa nu-mi trezeasca in mine un sentiment asa fain. Ziua asta e faina pentru cine stie sa o sarbatoreasca frumos si pentru cei care inteleg cu adevarat insemnatatea ei 😀 Acelasi sentiment patriotic ma cuprinde si cand merg la meciurile Romaniei de fotbal si toata lumea din tribuna canta imnul, piele de gaina.

  răspunde-i
 • Sorin
  • 01.12.2014

  Speram la un an mai bun 🙂

  răspunde-i
 • MonicaM
  • 01.12.2014

  La multi ani! Si eu sunt mandra ca sunt romanca motiv pentru care am iesit la 10 dimineata din casa pentru a-mi scoate paltonul vechi la plimbare sa faca cunostinta cu zapada lui decembrie 2014 taman in fata Palatului Parlamentului. Da, ai ghicit…am fost la parada. Si mi-a placut! (Faptul ca am amortit la propriu de frig si eu si prietenul meu nu se mai pune la socoteala) Cred ca a spune ca nu esti mandru ca esti roman este cumva echivalent cu a spune: nu sunt mandru de Nadia Comaneci, Petrache Poenaru, Stefan Cel Mare, Mihai Viteazul, si foarte multi altii care fac cinste tarii noastre! Si cum ai spus si tu …si celelalte tari au defectele lor…si altii au saracii lor, doar ca noi nu ii vedem dar daca te uiti cu atentie vei vedea ca tara noastra este foarte frumoasa si bogata din punct de vedere geografic , ca si romanii ajung premianti la olimpiade si concursuri internationale , ca suntem foarte apreciati pentru cultura si traditia pastrata cu sfintenie inca in tara noastra! Deci DA! SUNT MANDRA CA SUNT ROMANCA!

  răspunde-i
 • Loading...