Sari la conținut

Trei ani am căutat casă. Sau teren. Sau teren cu casă.

Undeva în centru. Sau, ca să fiu corect… ceva mai în centru. Că n-am spart nicio bancă, pentru a lua în calcul să ne mutăm undeva în centru.

Am căutat trei ani. Au fost trei ani de frustrări, enervări și care au dus, până la urmă la un abandon.

Dar hai s-o luăm de la capăt, de ai câteva minute de omorât.

Nu aveam o zonă fixă dintr-un motiv simplu: n-aveam banii ca să facem pe nebunii.

Așa că am luat anunțurile la rând.

N-am trecut prin atâtea povești, SF-uri, minciuni și încercări de țeapă de când m-a făcut mămica mea, da-i-ar Dumnezeu sănătate… că bună treabă a făcut! :D

Vrei exemple?

Mergem să vedem un teren cu o casă, pe undeva pe lângă Foișor. Ne învârtim, ne agităm, stăm de vorbă cu omul… părea mișto. 300 de metri de teren, prețul… zonei.

Omul zice de avans, începem să ne organizăm. În drum spre notar, mai trec o dată pe la teren și-mi sare în ochi o bucată de gard, care părea mai nouă. Mă mai învârt pe-acolo, iese vecinul.

Mă salută, îl salut, intrăm în vorbă, îi explic ce și cum.

Îl văd că are o ezitare și-i spun direct că dacă e vreo combinație și știe că e o țeapă la mijloc, să spună. Că eu mă mut lângă el… și n-are nevoie de un negru guraliv și supărat în coasta lui.

Mi-a explicat că i-a dat ăsta cu terenul niște bani ca să mute puțin gardul, că terenul ăla de vânzare are acces la stradă de doar 1,8 m și nu-l cumpără nimeni.
Și că după ce se fac actele își pune gardul la loc și e țeapa cumpărătorului.

Mi s-a făcut rău. Am anulat totul, am luat-o de la capăt cu căutările.

Găsește Andreea un anunț cu o căsuță simpatică pe undeva pe la Parcul Carol. Se duce ea s-o vadă.

Domnul de la agenție… spirt! Au ajuns la adresă și – în așteptarea proprietarului – a început să-i explice. Gardul e nou, termopanele sunt noi, gazele sunt noi, acoperișul e nou… ce să mai, toată strada e nouă!

Îi arată de pe stradă fel-de-fel de detalii, îi explică cum el știe pe de rost proprietatea și că este o maaaare ocazie… totul era pâine cu unt!

Apoi sună proprietarul, că a ajuns și că-i așteaptă în fața casei de 20 de miunte.

S-a dovedit că, de fapt, agentul i-a lăudat 30 de minute… altă casă!

Găsim un teren frumos, prin Aviației. Căscăm ochii și… era perfect!

Suprafață bună, formă mișto, ne arată vânzătorul toate actele perfecte… PUD, PUZ, MUZ-FUZ-CUZ… totul perfect!

Sun, totuși, un prieten dezvoltator și-i arăt toate actele. Spune să stau.

Ce să stau, la noi ardea! Ne apucăm de acte, pregătim avansul, tot dansul…

Ne sună omul:

– Bă, e țeapă, fugi de-acolo! Pe site-ul primăriei apare un Plan Urbanistic Zonal care e vechi. Am dat niște telefoane și am găsit PUZ-ul nou. Și în PUZ-ul nou pe terenul ăla apare piciorul nu știu cărei traversări auto dinspre Pipera! Traversarea aia nu se face azi-mâine, dar n-o să primești autorizație de construcție în vecii vecilor, Amin, nu partikip!

Găsim un teren simpatic prin Băneasa. Mic, așa-i, dar simpatic. Ceva era ciudat, că tot văzusem anunțul… dar nu se vindea. O luăm iar cu acte și verificări… totul părea bine de tot, pâine cu unt, dans de îngeri! Proprietarul spunea că sunt câteva mici chestii de rezolvat, dar că nu e niciun stres.

Sun, totuși, la Mandela al meu (dezvoltatorul de-l pomeneam mai sus) și-i trimit actele pe mail.

Mă sună în câteva ore:

– Bă, fugi de-acolo! Pe sub teren trec niște țevi Apa-Nova și n-o să primească neam de neamul tău autorizație de construcție acolo! Că e mai ieftin să te muți la Miami decât să încerci să muți țevi de Apa Nova!

Așa am ținut-o trei ani. Cu creditul pre-aprobat, mii de kilometri și sute de ore în trafic, sute de telefoane, câteva zeci de proprietăți văzute în fiecare an.

Din țeapă în țeapă, din combinație în combinație, din omisiune (desigur, nevinovată) în omisiune.

Anul trecut am cedat și-am zis că gata cu mutarea, rămânem în Berceni.

Mă rog… renovăm casa și rămânem în Berceni.

Că e mai ușor să renovăm casa noastră, decât să ne mutăm.

Așa am zis, că e mai ușor să renovăm… :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :((

28 comentarii despre "Imobiliare? Țepe fără număr…"
 1. Mihai

  In aceeasi situatie suntem si noi…cautam casa. Sau teren. Sau teren cu casa. Plin de tepe. De la cum pretind dezvoltatorii ca sunt construite casele, la cum sunt construite de fapt, probleme cu terenurile, probleme cu actele, etc…

 2. Nicu

  Jur ca articolele tale sunt ceva special,chiar si cand nu e chiar de ras,cum e cazul asta,e o plăcere să citesc. Kudos,Cabral.

 3. Anca

  Cand incepi povestile cu meseriasii?

 4. Maria

  Salut!
  Da, într-adevăr piata imobiliara este plina de tepe!(o spun in calitate de agent imobiliar de 22 de ani) vina este impartita…o data proprietarii ..o data agentul imobiliar!! Cel din urma tre’ sa citeasca actele cu mult inainte ca prezinte proprietatea..de ce?… in primul rad din respect pentru meseria sa…pt ca practica un comision…si nu in ultimul rad…schimbi viata oamenilor!!
  Nu are rost sa vorbim de cel mai important lucru…EDUCATIA!!

 5. Iulius

  Pai mai bine in Berceni, eu tot in zona am rămas după ce m-am tot uitat prin București.

 6. Nicu a lu'Isar
  Nicu a lu'Isar

  Îți găsesc eu la Plătărești.

  • Madalina

   În caz că nu-i off topic, noi (eu cu soțul) avem un teren in Brănesti, pe malul lacului, vizavi de pădure, 2100mp, în zona nouă, cu vile și case de jur împrejur. Liniste, pace. L-am cumpărat anul trecut. Incepusem și proiect la el, doar că am plecat din țară între timp. Prin urmare – îl vindem. In caz că mai căutați…

  • Cabral Ibacka

   Nu e off-topic, mulțumim de info. Am abandonat proiectul „mutarea”, am început „renovarea”. Altă belea. :)))

 7. Simion

  Noi ne-am luat apartament relativ prin zona (cam 400m de la Berry Fitness).
  Ne place zona. Oameni ok. Si sectorul s-a transformat grav intr-un an de zile de cand ne-am mutat.

  Eu zic ca stai foarte bine, mai ales ca ai casa, curte, de vis din exterior pare foarte incapatoare

 8. Ovidiu

  Stai sa vezi casele din Pipera Tunari la 850euro/mp, îți spun din experiența de inginer constructor, sa nu calci pe acolo. Cei de acolo le fac la 350-400euro/mp la cheie, deci calculează tu profitul. Te trezești în jumătate de an cu o grămadă de probleme. Din experiența îți spun, că o casa facuta corect cu firma nu cu dorei, cu materiale ok și finisaje medii nu ieși sub 650euro/mp construit. Spor la căutări, dar mai bine găsești un teren ok si-ti faci casa pe care ți-o dorești.

 9. Emil

  Pot să împart și eu una? Găsesc un teren in Otopeni, aproape de aeroport toate bune și frumoase. Pe Ferme, zona cu vile, terenul fix intre 4 vile. 4000 MP, undeva la 420.000€, prețul zonei. Băiat deștept știu că zona e chiar la limita ceruta în urbanism pentru Autorizația de la Autoritatea Aeronautica Civilă – îmi făcusem temele, știam că se face un studiu de obstacolare care limitează înălțimea maximă a ceea ce poți să construiești. Era intre fix 4 vile P+2 așa că na, nu prea aveau ce probleme să apară.

  Vânzătorul spirt, când îi cer studiul nu reacționează aiurea (99% nu au) spune că plătește el studiul de obstacolare. Îmi aduce rezultatele 10.2 metri înălțime permisă.

  Mergem la notar să facem actele. Pe drum mă lovește brusc o idee. Ba dacă asta a falsificat actele. Daca a dat o mită să iasă 10.2? Mă liniștesc spunandu-mi că bă e intre 4 vile. Clar e construibil. Dar cine mama lui e așa specific și da înălțime 10.2? De ce nu 10.3.

  Mă apuc sa dau din coada. Studiul spunea 0.2 (adică 20 centimetri) pentru că o construcție afecta nu știu ce radar de prin zona. Așa că a mai pus el un 1 in fata cu pixul.

 10. dilu

  La un moment dat ne hotaram, familia DILU adica mama tata si cei 2 copii cu drept de vot (desi aveau 3 si 8 ani au drept de vot consultativ) sa ne luam casa.
  De ce? Pt ca avem un apartement de 3 camere, o singura baie, si stii cum e cand trebuie sa pregatesti 4 oameni dimineata, inmultit cu 10 minute= 40 minute. Nu e bine, deci, in timp ce eu ma spal pe dinti, ala micu face pipi, in timp ce mami se spala, daca te ia ATOMICAAAAA, nevelesti si se alege praful de dusul ei, etc.
  Ne-am gandit ca zona Otopeni e numai buna, aproape de servicul ei, de serviciul meu, cat de cat exista si autobuze, bla bla bla.
  Casele aproape gata erau cel mult la rosu.
  Cele gata de mutat nu aveau nici tencuiala uscata.
  Totul facut prost, de mantuiala, urat si starmt si ai aia.
  Autorizatiile erau toate cred caluate pe aranjamente. BA erau conducte, ba erau fire, beah.
  Am preferat pana la urma sa luam un apartament comunist cu 4 camere si doua bai. Macar ala sigur a fost facut cu autorizatii.

 11. Alexandru Horeanu
  Alexandru Horeanu

  Ai incercat in proiectul Dumbrava Vlasiei sau Eden Forest ?

 12. Dana

  Excelent articolul, multumesc ca impartasesti si cu noi aceste experiente :)

 13. vlad

  nu iei in considerare si o casa mai modulara din containere ? mai scump un pic (dpdv al izolatiilor si a facutului de adaptari la nivelul 0), dar atunci nu te mai streseaza tevile de Apa Nova… zic si eu,ca de mult ma trece un gand ca stau mai mult in picioare la un cutremur decat o structura clasica.
  altfel, spre centru e greu sa gasesti ceva fara sa fie nevoie sa darami vreo cocioaba… deci mult mai multi bani.

  • Cabral Ibacka

   Am luat și asta în considerare. Inclusiv la povestea cu țevile Apa Nova. Dar și pentru o casă din containere ai nevoie de aprobare (nu pentru casa în sine ci pentru placa de beton). Deci nici asta n-ar fi mers în cazul respectiv.

   Cât despre tipul de casă despre care spui… am văzut unele care arată efectiv perfect. :)

 14. Lucas

  Lucrez intr-un domeniu conex cu imobiliarele si iti spun din experienta ca piata imobiliara e o gluma la noi, nu e reglementata cum trebuie, nu raspunde nimeni in caz de ceva si nici nu vor sa faca ordine (majoritatea celor de la putere au facut si fac bani frumosi din imobiliare). Ma crucesc cand ma uit pe site-uri de anunturi cu titlu aiurea si o descriere generala, fara detalii despre deschidere si adancime la terenuri, cu utilitati – dar care sunt la sute de metri departare, sau fara suprafete la constructii (ex. la multi suprafata utila e aceeasi cu cea construita). Foarte multe constructii fara autorizatie sau cu autorizatie si proiect pentru doua nivele si la fata locului are 3 sau 4 nivele. Autoritatile nu isi fac treaba si nu se va schimba nimic daca raman tot astia la conducere. Reforma in administratie ramane un vis frumos cu astia.

 15. BlackSkull
  BlackSkull

  Tu il ai pe mandela din imobiliare. Da un om simplu la cine poate apela ca sa verifice daca o viitoare achizitie nu este o mare teapa?

 16. Alex

  In Berceni pe unde stați? Vezi ca sos Berceni s-a lărgit, e deja proiectul avizat pentru intersecția de la centura, deci centura- apărătorii patriei va fi in 10minute.imediat după centura e Berceniul nou… imposibil sa nu găsești ceva “între case” și la sosea. Adevărat, nu e parcul Carol dar nici banii nu sunt aia.

 17. carmen

  buna ziua,
  vreau sa cumpar un apartament in sectorul 5 , la Pucheni , in Dream Residence , stie cineva ceva de ei ? am vazut ceva acolo , are suprafata mare si este si bun ca pret .
  multumesc

 18. Soulseeker

  Super tare, m-am amuzat copios. Succes cu renovarea!

 19. Gina Bradea

  Am ras, si nu prea.
  Noi avem un teren cumparat acum 25 de ani, am inceput casa acum 20 de ani…acum o terminam.
  Am tot fost plecati din tara.
  Ce vreau sa spun?
  De ce cautati voi in buricul Bucurestilor?
  Eu as recomanda ceva mai la sat, sa fie aproape de Bucuresti. Preturile sunt mult mai mici si viata mai buna, mai lipsita de poluarea si nebunia unui oras mare.
  Sincer, acum n-as da bucuria vietii la tara pentru nimic in lume. Iar noi suntem intr-un satuc dobrogean, cu multi batrani si putini tineri, fara tigani. Aici nu se fura, nu se bate nimeni, nu se omoara, e liniste deplina.
  Si culmea e ca mi-am taiat unghiile si muncesc in gradina cu tot dragul din lume.
  Cu renovarea unei case e posibil sa cheltui cel putin la fel de mult de parca ai construi de la zero :) Cunoastem si asta, am renovat o casa si-un apartament de bloc :)

 20. LucianAndrei Cristodulo

  In curand vreau sa imi fac si eu o casa si sa imi cumpar si un teren…acuma stiu ce bataie de cap o sa am. Sper sa fie bine totul si sa fie cu noroc

 21. bughy

  eu știu niște vorbe înțelepte
  ”dacă vezi un om pe stradă că vorbește singur, ăla își construiește casă”
  ”dacă vei un nebun că se uită la unghiuri, la colțuri, la baza clădirilor etc , ăla îți renovează casa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.