captură localizare

Fotografiile de pe internet spun mai multe despre ele decât știi tu

De multe ori vezi pe net o fotografie și-ai vrea să afli mai multe despre ea, despre cel care a făcut-o, despre locația unde a fost făcută.

Ei bine, ai la dispoziție mai multe unelte decât ți-ai putea închipui.

În primul rând sunt convins că știi că orice aparat digital, fie el și smartphone, alătură imaginii suprinse și alte informații. Cu ce aparat a fost făcută și cu ce setări, când a fost făcută, uneori și locația în care a fost făcută.

Desigur, bogăția asta de informații poate fi stăvilită de setările aparatului foto sau de setările programului foto prin care a fost prelută fotografia. Depinde de decizia celui care a publicat fotografia…

Ei bine, pentru a afla mai multe informații despre fotografiile peste care dai pe net, ai nevoie de un EXIF READER sau EXIF VIEWER. Ăsta este un plugin gratuit pe care-l instalezi browserului tău.

EXIF – exchangeable image file format (ce zice Wiki)

Funcție de ce browser ai (eu folosesc mai ales Chrome) și funcție de ce EXIF viewer îți instalezi, atunci când deschizi o fotografie o să vezi că ți se afișează mai multe informații legate de respectiva fotografie.

La pozele publicate de mine pe blog, de exemplu, la majoritatea fotografiilor un EXIF viewer poate vedea următoarele informații: aparatul cu care a fost făcută fotografia, timp de expunere, ISO, diafragmă, obiectiv folosit și focala avută în momentul expunerii. Plus data și ora exactă la care s-a declanșat aparatul. Eu aleg să las vizibil și programul folosit pentru convertirea fișierelor, de cele mai multe ori e vorba de Lightroom (eu trag RAW și fișierele trebuie convertite în jpeg pentru a fi vizibile on-line).

La unele fotografii poți vedea pe Google Maps unde au fost făcute, treabă care e chiar mișto…

Uite, de exemplu, imaginea cu florile de vineri… dacă te uiți fără EXIF viewer o să ți se afișeze imaginea în browser așa:

captura blog 1

Dacă ai EXIF viewer atunci ți se vor afișa mai multe info (uită-te la poză, în partea superioară).

captură EXIF

Dacă vezi că este activat și butonul roșu, cel cu GPS, înseamnă că poți vedea locul exact unde a fost făcută poza, la mouse-over ți se va afișa harta așa:

captură localizare

Dacă vrei să vezi harta toată, apeși pe butonul roșu cu GPS și Google Maps te preia și-ți arată locul în toată splendoarea lui.

captura Google MapsSau îți dă link-ul direct la Google Maps, ca aici

Așadar, în caz că te interesează un EXIF viewer am dat câte un search pentru:

 • Google Chrome – aici;
 • Mozilla Firefox – aici;
 • Microsoft Edge – aici.

Dacă aveți întrebări… sunt aici. 😉

Și ca să vezi și la alții… uite la Dragoș Asaftei ce info găsești la poze:

Dragos Asaftei

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Iarna pe lac.
  • 04.01.2019

  […] știi, când vrei să afli unde e făcută o anumită poză… fotografiile de pe internet spun mai multe despre […]

  răspunde-i
 • Laura C.
  • 30.09.2015

  Mda, probabil că asa e corect! 🙂

  răspunde-i
 • Ursu
  • 28.09.2015

  Nu am eu mare treaba cu aparatele foto. Dintotdeauna am folosit telefonul pentru a surprinde anumite momente si ma gandesc ca sunt multi ca mine. Asa poti fi si spionat 🙂 Se aplica si la pozele de pe facebook? 😀

  răspunde-i
 • Loading...