Faza cu vocalizatul paielor din ochii altora nu te face mai destept.

critici deci existi prostMa uit la minunatia asta de tara si-mi dau seama ca noi avem atatea scandaluri doar pentru ca am dezvoltat o disciplina sportiva noua: comentatul de pe margine.

Ca suntem sau nu avizati, ca ne pricepem, ca avem sau nu caderea de a emite judecati, ca intereseaza sau nu intereseaza pe cineva ce bolborosim noi… este irelevant cat timp noi avem impresia ca a noastra critica trebuie sa fie auzita. Trebuie!

La fel ca si in cazul marilor critici de moda (dintre ei sunt vreo doi in stare sa creeze mai mult de-o batista, dar fiecare amarat dintre toti ceilalti are impresia ca ragaielile lui pe marginea fashion-ului trebuie neaparat exprimate), ne-am obisnuit sa criticam. Si criticam orice.

Dar critica e buna, ar spune cativa. Da, critica, cea constructiva, e buna. Eu o aprob si o caut, o incurajez si o practic.

Dar la ce-i buna critica destructiva, cea negativa? La ce ajuta ea? La descurajare? Nici macar, pentru ca in cazul unei critici negative discutia se transforma in țipurâturi cu morți si rãniți imediat.

Si la ce ajuta? Ei bine, ajuta doar la a-i face pe cei care critica destructiv sa se simta mai destepti, mai interesanti, mai deosebiti si mai speciali. Adica frectie la picior de lemn, dar daca ei se simt importanti… sa-l frectioneze, zic.

Problema stiti care este? Ca batem pasul pe loc asa, ca ne angajam numai in discutii inutile si neproductive, ca nu vedem si nu insistam decat asupra uratului.

Am vazut ca oamenii aleg sa injure de doua ori, in loc sa laude o data. De ce facem asta?

Si aici nu-i includ si pe gaunosii si uratii care-s facuti din frustrare si mucegai, aia n-au cum sa croncane decat de rau. Aici ma refer la ceilalti, la noi, la majoritate: de ce ne inghesuim sa vorbim de rau, sa criticam in gura mare, in loc sa laudam cat ne tin plamanii?

Eu am o regula: inainte de a deschide gura sau de a scrie ceva rau despre cineva caut raspunsul la o intrebare simpla: Chiar ar interesa pe cineva treaba asta, chiar ar ajuta cumva?

Daca raspunsul este Da, ar interesa si-ar ajuta. atunci spun sau scriu. Daca nu… ce rost are sa ma bag si eu in seama?!

Daca vedeta X, de exemplu, se tunde intr-un fel… ce rost are sa scriu eu pe blog ca s-a tuns naspa?! Eu zic Arata ca un mop sfasiat de mucegai!, vedeta respectiva imi spune ca Uite, s-a trezit maimuta sa vorbeasca!, eu ii raspund ca Decat porc cu probleme de calvitie mai bine maimuta… si de-aci sa vezi cum se insira mortii si mamele, ranitii si toate genitalele.

Ce rost ar avea sa ma trezesc eu vorbind despre freza nu-stiu-cui? Pai daca esti posesorul chiar si numai a unei singure sinapse… iti dai seama singur ca n-are nici un rost.

Si totusi… ne trezim criticand sonor si destructiv extrem de des. De ce?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • […] cateva zile scriam despre Paiul din ochiul altuia versus barna din ochiul tau. In completarea postului, Costin a comentat adaugand povestea de mai […]

    răspunde-i
  • mujina
    • 01.08.2013

    Bag si eu o critica, din aia constructiva sper: criticile negative sunt… distructive, nu destructive. Iarta traducatorul, vanez englezisme din deformatie profesionala.

    răspunde-i
  • bogdan n
    • 01.08.2013

    Acest articol este raspunsul pt care te citesc: ma identific cu mesajul tau 🙂 de ce critica lumea: din complexul de inferioritate. este usor sa vorbesti despe ce fac altii(prost) decat sa faci tu ceva….orice(constructiv)

    răspunde-i
  • Andrei
    • 01.08.2013

    este multe raspunsuri :))))))))))))))))) fuckin shit :))))))))

    răspunde-i
  • răspunde-i
  • Andrei
    • 01.08.2013

    Draga Cabral, este multe raspunsuri “din popor” sa zic asa la intrebarea ta. Acestea ar fii… ” lumea e rea” , “asa sunt oamenii etc”.

    INSA , raspunsul este altul.
    Suntem asa de critici, hateri as putea spune din mai multe motive.
    Motivul principal este ca ne-am pierdut orice legatura cu divnitatea.
    Alt motiv este ca in lumea de azi , in care traim se pune foarte mult accent pe partea materiala, ego,etc.
    Ego-ul fiind copilul mintii, nu poate sa traiasca decat daca noi il alimentam foarte mult. Din pacate fiecare lauda si critica, ne ridica/injoseste. Ego-ul in felul asta preia controlul.
    Biserica … in loc sa ne ajute intr-adevar , sa se axeze mai mult spre interior decat spre exterior.
    In continuare ne spun ca este ceva exterior noua care ne guverneaza viata, care ne pedepseste cand gresim, insa defapt ne iubeste. Adica este “destinul” , adica avem un destin predestinat inainte sa venim pe pamant. Dar avem si liberul arbitru , nu? :)))
    In fine … toate lucrurile astea adunate la un loc, formeaza societatea de astazi, formeaza oamenii , formeaza tot ceea ce vedem in jurul nostru.
    Deci vezi draga Cabral, problema este mult mai adanca.
    O zi frumoasa sa ai 🙂

    răspunde-i
  • iperu
    • 01.08.2013

    negrule, teoretic cel mai bine cand primesti o critica destructiva e sa faci ce ai facut tu mai jos:

    http://www.cabral.ro/din-viata/puterea-unei-imbratisari

    cand poti…

    răspunde-i
  • cleo
    • 01.08.2013

    Criticam din invidite. Invidie ca lui i-a iesit, ca nu am facut noi primii aia, ca are succes, ca are bani, ca orice. Mai bine sa fie toata lumea trista ca noi, decat sa ne bucuram toti de un piscot

    răspunde-i
  • Un random
    • 31.07.2013

    Draci, suntem deja prea multi. Cand ne inghesuim de la umeri e una, cand ne inghesuim de la cap e alta. Normal ca e cazul ca unii sa tipe, chiar aiurea. Unele principii sunt formate pe ce auzi la televizor in 1980. 😉

    răspunde-i
  • Gabi
    • 31.07.2013

    Unii se trezesc vorbind cu voce tare. Am vazut destui “experti” care-si dadeau cu parerea despre una si alta dar in realitate se invarteau in jurul cozii precum pisoii! Stii cum se zice: “Prostul daca nu-i fudul parca nu e prost destul!”

    răspunde-i
  • Loading...