Sari la conținut

a) Dumnezeu este Dumnezeu.

b) Dumnezeu este prietenul imaginar al adultilor.

c) Dumnezeu este prezent in tot, intruchiparile sale sunt pretutindeni, El ne trece de-a lungul vietii printr-o sita si la sfarsit ne cerne pe cei buni de cei rai.

ALEGE si COMENTEAZA alegerea.

80 comentarii despre "Dumnezeu"
 1. JD

  Pentru mine este valabila varianta c.
  Dumnezeu este in noi.
  Lumea a uitat de Dumnezeu si de ce inseamna EL, de puterea credintei.
  Dumnezeu inseamna sa iti pese si de altceva decat de tine insuti.
  Dumnezeul marii majoritatzi a devenit banii…

  răspunde
 2. artistu
 3. TTL

  Presimt ca o sa ai ceva raspunsuri la postul asta :)

  My choice: a. Daca exista acolo sus, suntem destul de certati unul cu celalalt…

  răspunde
 4. JD

  Din punctul meu de vedere sita nu exista doar la sfarsitul vietzii; si pe parcursul traseului nostru pe pamant avem parte de site, de incercari; si as mai avea de adaugat faptul ca orice greseala pe care o facem va fi platita cumva.
  Nu sunt o habotnica, dar am simtit toate astea pe propria piele :D

  răspunde
 5. silvana

  Nu e prea corect din partea ta. Pentru noi cei care acolo sus vad doar stele… care e opțiunea?
  Sau e o părere care nu te interesează? :)

  răspunde
 6. theo
 7. Crazzy

  Dumnezeu e Dumnezeu pentru mine… e pretutindeni si mereu, dar sta deoparte si priveste cum noi gresim si apoi „ne da in cap”

  răspunde
 8. cabral

  @ JD – excluzand doua cuvinte din ce spui iti dau dreptate.
  Tu spui: „Dumnezeul marii majoritatzi a devenit banii…”
  Eu as spune: „Dumnezeul multora a devenit banul”.

  Cu asta sunt de acord.

  @ artistu – si zicea bine, nu?

  @ TTL – certati? Era sa ma dau destept si sa spun niste chestii dar mi-am adus aminte ca nu are nimeni dreptul sa-ti judece propria viata. Te cred pe cuvant si sper sa va impacati.

  @ JD – da, cred ca ai dreptate, sita este prezenta din timp in timp sau chiar tot timpul dar o simtim doar periodic, la praguri.

  @ silvana – nu ai citi varianta „b)”?

  răspunde
 9. donted

  c) si am sa comentez pe blog-ul meu .. revin cu link.. ok ?

  răspunde
 10. cabral

  @ theo – aham.

  @ Crazzy – eu cred ca mai repede ne pune in fata variantele si atunci cand noi gresim ne da peste degetele… nu zic bine?

  răspunde
 11. cabral

  @ donted – ok, te astept.

  răspunde
 12. Pingback: Dumnezeu si Cabral | donTed

 13. donted
 14. Mihaela

  Însuşi Dumnezeu se defineşte pe Sine „Eu sunt Cel Ce este.”(Ieşire 3, 13-14), o singură fiinţă, întreită în persoană. Cu alte cuvinte, da,Dumnezeu este Dumnezeu.
  Din proprie experienţă am constatat că Dumnezeu nu e nicidecum imaginar.
  În ceea ce priveşte varianta C nu pot spune decât că o consider adevarată numai pe jumătate. Dumnezeu este într-adevăr omniprezent, dar ne dă fiecăruia posibilitatea de a ne mântui, indiferent dacă în timpul vieţii am fost buni sau răi.

  răspunde
 15. len

  nici una din optiuni:

  a) Dumnezeu e prea complicat ca sa-i dai un nume, poate altii i-au dat altul, ce te faci cu ei atunci, sunt necredinciosi?

  b) Deja am trait destul ca sa mai cred in statistica si explicatiile statistice.

  c) Sunt de acord cu prima parte dar nu si cu ultima. Toata chestia asta cu cernutul a fost prea mult folosita pentru dresaj social de catre cei care si-au asumat statutul de cernatori incat prefer sa nu-l asociez pe Dumnezeu cu asta.

  http://www.len.ro/category/universe/

  răspunde
 16. shob

  aleg varianta B, adica „prietenul imaginar al adultilor”. al tuturor celor care aleg sa aiba un astfel de prieten imaginar, de fapt. multi dintre noi au nevoia sa simta ca exista o entitate puternica si atotcunoscatoare deasupra noastra. un ceva sau cineva care te indruma, te ajuta atunci cand ai nevoie. ca si gand nu ai fi in stare sa treci singur prin viata, sa iti asumi propriile alegeri si actiuni. e mai usor sa-l blamezi pe „dumnezeu” atunci cand nu-ti reuseste ceva, decat sa accepti si sa recunosti faptul ca tu esti singurul raspunzator de rezultatele actiunilor tale. eu o vad ca pe o nesiguranta in propria-ti gandire. ca pe o slabiciune.

  răspunde
 17. Crazzy

  Cabral mereu porti „manusi” ?

  răspunde
 18. Michelle

  Nu pot sa aleg o varianta. De ce? Pentru ca, sincer, nu stiu ce, cum este Dumnezeu. Si cand spun nu stiu, ma refer la faptul ca nu-l pot argumenta logic pe Dumnezeu. Si nici nu-l pot exprima in cuvinte. Poate doar sa-l simt. As inclina spre varianta „c” dar faza cu sita e formulata prea dogmatic din punctul meu de vedere. Sigur ca legea cauzei si efectului functioneaza in univers. Si ca orice actiune de a noastra are un efect bine stabilit, chiar daca nu bine perceput ca fiind asa cum am spus anterior. Totusi, daca spui sita deja ai transferat efectul asupra altei cauze care, desigur (zic eu) esti TU omul care fiinteaza. Adevarul este absolut , raul si binele sunt doar valorile pe care le dam noi existentei care „exista” si dupa ce noi am dat valoarea. Valorile vin din perceptie , perspectiva, etc. Poti spune tu ca e bine sau rau faptul ca o stea moare? Si ma refer la acea eticheta a binelui si raului pe care o perpetuam AZI, care a fost perpetuata ieri…
  Subiectul este atat de complex incat… nu pot sa spun ca Dumnezeu cerne prin sita pe cei buni si pe cei rai ci pot doar sa spun ca exista legi fizice subtile, care poate ca sunt percepute in cotidian ca drept sita. ;)

  răspunde
 19. dezGusty

  asta e subiect prea controversat :)
  cei care vor posta vor avea conceptiile stabilite si vor tine cu indarjire de ele.
  eu as alege varianta a+b+c, dar nu voi argumenta mai mult decat a spune ca trebuie intai sa definesti cuvantul dumnezeu… dar nu cu o propozitie, ci cu un contract… la fel cum se descriu termenii legali in SUA: cu pagini intregi.

  răspunde
 20. julian

  Daca crezi in tine, crezi in Dumnezeu.
  Dumnezeu nu e in Cer, nici in Pamant, nu e materie nu e spirit. Dumnezeu e credinta. Este suficient sa crezi in ceva si sa-ti fie frica de acel ceva in care crezi.

  răspunde
 21. Razvan

  Dumnezeu e cel/cea pe care oi iubesti, Dumnezeu e iubirea primita din partea celorlalti, Dumnezeu e bucuria fiecarei dimineti, Dumnezeu e mama si tata, bunicii deasemenea, Dumnezeu e fiecare zambet, bucurie, lacrima, tristete, Dumnezeu e in fiecare din nou si tot al nostru!

  DUMNEZEU este acolo, si nu ma indoiesc de asta!

  răspunde
 22. Princess

  c)…omul a fost creat dupa chipul si asemanarea Sa. Pamantul a aparut prin Cuvant. Cuvantul lui Dumnezeu…este deci intuchipat in tot ceea ce este desavarsit…ce a venit dupa ispitirea si caderea Evei…nu mai este decat o copie stearsa a lui Dumnezeu…discutia necesita mult mai multe argumente si sustineri Biblice si multa atentie..de aceea aici este doar o magine stearsa a ceea ce Este Dumnezeu. El Insusi spune despre SIne: ” EU SUNT CEL CE SUNT!”…Cat despre sita: suntem cernuti zilnic…deci mare grija de ce parte a sacului ajungem: GRAU SAU NEGHINA?

  răspunde
 23. GamesDatabase
 24. Larry

  Varianta B…! Amin!

  răspunde
 25. cabral

  @ len – vorbim de perceptii, cat despre ce spui referitor la „cernut” iti dau dreptate in ceea ce priveste omenirea si societatea. Dar tu ce crezi, capat ne asteapta sau nu o sita?

  @ donted – ti-am raspuns la tine.

  @ shob – da, dar din ce spui nu simti ca reiese si faptul ca asta iti da dreptul sa faci orice? Moral vorbind, nu legal?
  Nu critic, doar incerc sa-mi dau seama unde bati…

  @ Crazzy – manusile nu apara de da Cel de sus peste degetele, daca la asta te referi. daca te referi la diplomatie… am invatat ca daca ii spui omului „esti prost, n-ai dreptate” inchizi dialogul si pierzi oportunitatea de a invata ceva nou. Chiar si gresit, dar nou.

  răspunde
 26. Crazzy

  esti foarte prevazator… ma gandeam la ambele variante… ziceam ca daca zici de una iti spun de cealalta, dar vad ca discutiile cu tine pot fi interesante…(dialogurile)hmmm…

  răspunde
 27. Florin

  Arunci pastila si lasi oamenii sa abereze nu? Frumos din partea ta?
  Eu nu as adera la nici una dintre variantele tale. E discutia prea lunga sa dau si argumente. :-)

  răspunde
 28. cabral

  @ Michelle – asa suntem noi oamenii, acordam oricarei idei, oricarui fenomen, oricariu lucru o denumire. Cred ca o facem pentru ca asa ne e mai usor, sau poate pentru comunicare.
  Zici bine ce zici, dar pana la urma ne trebuie un punct de plecare, suntem fiinte sociale, bine indesate pe un teritoriu relativ restrans, ca tot ai facut referire la univers. Cumva trebuie sa le organizam pe „bune” si „rele”, altfel nu am avea un punct de referinta, si asta ar insemna haos.
  poate ca am pus problema prea dogmatic referindu-ma la sita, dar tocmai asta vroiam sa vad, diferentele de la a) la c) sunt numai de perceptie a repercusiunilor date de credinta.
  Stiu ca e mult de vorbit, dar daca nu deschidem subiectul… nu invatam nimic, niciodata, nu?

  @ dezGusty – asta da challenge: contract ferm autentificat la notariat. Prima parte ar fi interminabila: definitiile partilor.
  1. Dumnezeu…

  @ julian – de ce trebuie sa ne fie frica? La ce ajuta? Incorsetarile nu sunt pana la urma facute pentru a ne face sa ne comportam intr-un anume fel?
  Nu ar fi mai bine daca nu am stii regulile, daca am juca la liber si la sfarsit ne-ar arata unde si cum am gresit?
  Mi se pare ca liberul arbitru ar fi mult mai important atunci, nu crezi?

  @ Razvan – deci, ai ales varianta a), nu vorbesti nimic despre incorsetari.

  @ Princess – din cate stiu, tine de noi.
  Si uite ca am mai realizat ceva: spui „ce a venit dupa ispitirea si caderea Evei nu mai este decat o copie stearsa a lui Dumnezeu”.
  Interesant, nu m-am gandit la asta pana acum…

  răspunde
 29. cabral

  @ Crazzy – trebuia sa ma fac avocat… dar pentru asta iti trebuie suflet anihilat, si mi-as contrazice felul de a fi.
  Cat despre variante acoperite sau nu, mai bine acoperi din start decat sa te trezesti cu bumerangul infipt in ceafa, nu?

  @ Florin – nope, sunt aici, n-am plecat nicaieri. ;)

  răspunde
 30. Patience

  varianta c.
  Dumnezeu e tot, Dumnezeu este nemarginit, Dumnezeu e in toate. El vede si alege. Nu e mereu corect (conform perceptiei noastre), dar e mereu acolo. Stii unde sa Il gasesti. Il iubim, Il invocam, Ii cerem ajutorul, ca apoi sa il invinovatim, uneori sa Ii negam existenta, pentru ca „daca Dumnezeu ar exista, nu ar permite sa se intample asta”.

  Dumnezeu Este!!

  răspunde
 31. JD

  Cabral:
  1. „Dumnezeul marii majoritatzi a devenit banii…”
  De ce?
  in acest caz, subiectul „Dumnezeu” „a devenit”!
  singular/singular
  Daca tu spui:
  „Dumnezeul etc…a devenit banul”- atunci banul este subiectul in propozitie si nu asta a fost ideea me!
  Nu banul a devenit. CE? complement direct, ci „Dumnezeu” a devenit „banul” sau „banii”; de ce a devenit Dumnezeu banii? Pentru ca banii sunt ai marii majoritati. Ambele forme sunt corecte; „au: se acorda cu „majoritatea” si „a” cu „Dumnezeu”! ;)

  răspunde
 32. JD

  P.S.
  „Multora” nu e sinonim cu „marea majoritate”.
  (Tot gramatica)

  răspunde
 33. Razvan

  a)

  clar (uitasem sa precizez)

  seara buna tuturor!

  răspunde
 34. Crazzy

  Tu esti destul de precaut ca sa te trezesti cu „bumerangul infipt in ceafa”…
  Intru pe acest blog de cateva ori pe zi si citesc, rar comentez, dar cu acest post m-ai facut curioasa…
  Ce vrei sa vezi in aceste raspunsuri? Ce vrei sa afli?
  Cat despre avocat, ar fi fost greseala vietii tale(parerea mea)

  răspunde
 35. cabral

  @ Games Database – deci… a) sau c)?

  @ Larry – tot tembel ai ramas… :p

  @ Patience – asa e, cine a spus ca Dumnezeu trebuie sa fie bun potrivit perceptiei noastre asupra ideii de bun?
  Eu tot ma rog ca El sa fie bun conform perceptiei si conceptiei mele…

  răspunde
 36. cabral

  @ razvan – mai ramai, se pare ca se anima discutia…

  @ JD – nope, nu m-ai inteles. Nu te corectam gramatical (cu toate ca nu m-ai convins deloc, si chiar daca ai dreptate… oricum e o fractura in exprimarea aia :p), eu ma refeream la ideea ca nu vorbim de „marea majoritate” ci de „multi”, e o diferenta mare intre cele doua… multimmi.
  Acum e mai clar?

  @ Crazzy – vreau sa aflu daca oamenii il percep pe Dumnezeu ca pe o corvoada, ca pe o instanta superioara care ii ingradeste, sau ca pe o entitate atot-cuprinzatoare si prezenta in tot care doar calauzeste. Stiu, am pus problema altfel, pentru ca suntem tentati sa raspundem la intrebari abrupt, dar astfel oferim informatii pe care nu ne gandim sa le cenzuram. ;)

  răspunde
 37. Crazzy

  pai… Dumnezeu nu cred ca ne ingradeste ci biserica sau nustiu ce sa cred… dar de multe ori conducatorii bisericilor ne fac sa ne indepartam de El (cel putin la mine asa s-a intamplat)
  comentez mai tarziu, ca imi distragi atentia (la povestiri) :P

  răspunde
 38. Michelle

  @Cabral – corect! Ai atins ceea ce era normal sa atingi – faptul ca ne trebuie o ghidare in aceasta viata. Eu am atins perceptia si am atins-o intentionat. Fiindca perceptiile noastre nu inseamna neaparat si o reflectare a adevarului. Am vrut sa subliniez subiectivitatea, uneori superficialitatea, de care ma fac si eu „vinovata”. Sa nu crezi ca eu m-am pus pe un piedestal situat la o inaltime mai mare!!! Stii ca vorbeam in alte posturi de seriozitatea si claritatea care ar fi super sa ne guverneze gandirea. Asta include si simtul realitatii dar, o data perceput e clar ca putem lua hotarari diferite: „da, stiu cu ce ne confruntam dar stiu ca pot alege cum sa administrez aceasta realitate! Pozitiv, indiferent sau negativ.
  Este firesc sa gresim, sa facem alegeri subiecive dar, la fel de firesc este sa crestem spiritual, ori pentru asta, chiar ca este nevoie de mi multa claritate,seriozitate, si de analiza.
  Stii, m-a fascinat cineva de aici prin convingerea onesta ca ungurii spun ca romanii au par pe limba. Da, o spun!!! Insa e momentul sa incercam, sa privim si sa intelegem daca mentalitatea de a perpetua niste opinii e eficienta. Ok, a zis unguru ca avem par pe limba. E real! Mai departe fiecare hotaraste ce face dincolo de real , ce face ca realul sa fie altfel! Si romanu’ a zis ca unguru e bulan! Ce uita si romanu si ungura , este faptul ca si unul si altul, sunt OAMENI Uitarea asta se poate rezolva! Si modul in care rezolvam, va face si „sita” sa fie mai deasa sau mai putin deasa :D. Hai ca stii despre ce vorbesc!

  răspunde
 39. JD

  Marea majoritate asta ii cuprinde pe cei care AU UITAT DE UNDE AU PLECAT si daca pantalonul sta umflat nu inseamna ca si exista ceva in pantaloni!;)
  Pana la urma e sau nu, tot de la Dumnezeu ;)
  Poate e ceva care fosneste si se pare ca a intunecat mintea multora. Si duminica lumea alearga dupa fosnet, uitand bunul simt.
  Cand fosnetul venea doar de la cantul frunzelor, oamenii se intelegeau din priviri si sufletele lor curate si implinite- fara ochiul intunecat al banului -vedeau zambete sincere radiind peste tot.
  P.S. In ochii cui te uitzi?
  Mai bine esti un Satanist convins decat sa calci inimi in picioare sub semnul credintei!

  răspunde
 40. Michelle

  Si apropo, am scris, tocmai in ideea de a invata unul alaturi de altul sa fim, nu mai buni (detest termenul) ci mai impliniti, mai fericiti. Noi aici, si noi alaturi de alte persoane!

  răspunde
 41. len

  @cabral: cred ca e o chestie continua, sa-i zicem un set de actiuni si reactiuni si nu un bilant de final. Cel putin asa fac sa iau in calcul si asta la multe din decizii.

  răspunde
 42. JD

  The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who, in the name of charity and good will, shepherds the weak through the valley of the darkness. For he is truly his brother’s keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know I am the Lord when I lay my vengeance upon you.” I been sayin’ that shit for years. And if you ever heard it, it meant your ass. I never gave much thought what it meant. I just thought it was some cold-blooded shit to say to a motherfucker before I popped a cap in his ass. I saw some shit this mornin’ made me think twice. See now I’m thinkin’, maybe it means you’re the evil man. And I’m the righteous man. And Mr. 9 Milimeter here, he’s the shepherd protecting my righteous ass in the valley of darkness. Or it could mean you’re the righteous man and I’m the shepherd and it’s the world that’s evil and selfish. Now I’d like that. But that shit ain’t the truth. The truth is you’re the weak. And I’m the tyranny of evil men. But I’m tryin’, Ringo. I’m tryin’ real hard to be a shepherd.

  răspunde
 43. Nonsense

  b) prietenul imaginar al adultilor
  E nevoie doar sa stii putina, foarte putina istorie ca sa ajungi la concluzia asta.

  răspunde
 44. newdada

  „Mai baiete esti netot?
  Dumnezeu e peste tot!”

  răspunde
 45. Adi Popescu

  @Cabral Referitor la punctul „b” ai văzut și tu filmul azi la Pro TV ? Dacă nu, a fost un film în care sa folosit replica respectivaă :)

  răspunde
 46. AmaliaT

  Dumnezeu este Dumnezeu.Cred intr-o entitate divina…nu vreau sa ma gandesc la mai mult.Este acolo si o sa aflam candva daca ne trece prin sita sau nu.

  răspunde
 47. Mihai

  B) … clar :)

  răspunde
 48. Beleaua

  Sunteți prea mari pentru a avea prieteni imaginari :D

  răspunde
 49. Teo
 50. Catalina

  Eu zic varianta,,a”.Pentru El nu cred k exista rai si buni ne iubeste pe toti asa cum suntem.

  răspunde
 51. julian

  @Cabral
  Nu nu cred ca liberul arbitru ajuta la o buna convietuire in societate, in familie, etc.
  Inainte sa faci ceva „rau” fie ca esti credincios fie ca nu, macar 1% din tine zice „Dar daca ma vede?”. Cine te vede sau nu, ti-e firca sa nu te bata-pedepseasca mai apoi. Si poate eziti sa mai faci acel „rau” tocmai de frica de necunoscut, poate sti, poate nu stii, dar nu esti sigur ca El exista.
  Altfel, daca nu ai o frica de orice, (ca acel rau ti se poate intoarce inapoi), cred ca s-ar ajunge la anarhie, fiecare ar face ce-l taie capul indiferent daca e bine sau nu.

  răspunde
 52. Liviu

  a) Dumnezeu e Dumnezeu. O definitie rotunda, circulara din care nu rezida obicetul de definit si definitorul. Ele sunt aceleasi, prin urmare logica se inchide in cerc. Spartura se poate face cu un adjectiv sau complement, insa logismul nu merita efortul din cauza inflexibilitatii sale.

  b) Dumnezeu nu este prietenul imaginar al adultilor. Definitia exclude alte categorii de oameni, prin urmare nu poate avea aderenta la adevarurile general valabile. Daca un adult este prieten cu dumnezeu, iar Dumnezeu este un prieten imaginar al adultului, rezulta ca Dumnezeu nu poate fi inteles/experimentat decat de un adult. Fals. Dumnezeu se descopera copiilor si omului in toate varstele sale. Ai introduc adjectivul imaginar, legat de prieten. Si aici ambiguitatea este definitorie. Daca este prieten cu adevarat, nu poate fi imaginar. Daca este imaginar, nu poate fi prieten adevarat. Logica intoarsa isi spune cuvantul.

  c) Dumnezeu este prezent in tot, intruchiparile sale sunt pretutindeni, El ne trece de-a lungul vietii printr-o sita si la sfarsit ne cerne pe cei buni de cei rai.
  Da, intr-adevar, Dumnezeu este prezent in tot, dar „nu face fiinta cu nimic, decat cu sine”. Prin energiile Sale, prin lucrarile Sale, Dumnezeu este in toate, in sensul ca El, ca Provident absolut si Creator a tot ceea ce misca si-a lasat amprenta asupra creatiei Sale. Era un fals Dumnezeu daca tot ceea ce crea ramanea fara o o parte din lucrarea sa. Chipul si asemanarea cu Dumnezeu sunt tocmai aceasta amprenta a iubirii lui Dumnezeu pliata pe om. Dumnezeu nu putea sa nu iubeasca ceea ce a creat, caci din iubire a creat tot ceea ce a creat. Egoismul in creatie nu exista ca stare de fapt.
  La ce te referi cand vorbesti de „intruchiparile Sale”?
  Ca Dumnezeu ne cerne ca prin sita e adevarat. De fapt, noi ne cernem, prin libera vointa. Facem ce vrem, dar responsabilitatea este a noastra. De ea vom raspunde cand ne vom vedea pusi in fata lui Dumnezeu.

  răspunde
 53. Andy

  Cabral .. e o singura problema cu „intrebarea” asta! Dumnezeul … cui? Dumnezeul meu? Dumnezeul babutei de la 5? Dumnezeul bisericii? Dumnezeul celor saraci? Dumnezeul celor fericiti? Dumnezeul inoculat de catre altii? Dumnezeul .. cui?

  Dumnezeu e al tuturor, dar in acelasi timp Dumnezeul meu nu e si Dumnezeul tau desi e aceeasi ‘prezenta’. Lipsesc atat de multe optiuni, iar a, b si c pur si simplu nu sunt suficiente.

  (P.S. Da .. am inteles ca vrei parerea „noastra”, dar am preferat sa arunc cate ceva printre randuri :) si chiar si asa, tot mi se pare usor incompleta intrebarea .. pana la urma tot la perceptii ajungem)

  răspunde
 54. diana

  eu zic ca e o tema pe care se poate discuta la nesfarshit.Dumnezeu poate fii orice la urma urmei.Eu cred ca exista,dar atat.Nu ma atrag bisericile,icoanele si unele babutzle care merg la biserica va afle ce a mai facut vecina de peste bloc.Dumnezeu poate fii pentru unii si o autosugestie,sau chiar o educatie.Aici ma refer la cele 10 porunci.Ce s-ar intampla daca nu ar exista?Oricum se intampla destule.Daca vrem,putem sa il consideram in orice moment prietenul nostru.Eu,una il consider.Atunci cand mi se intampla ceva rau zic :”poate asa e mai bine”,iar atunci cand mi se intapla o chestie frumoasa stiu sa zic „Doamne iti multumesc”.Cred ca exista pentru ca,sa nu uitam Roata se intoarce! Fa un bine,daca poti sa il faci,dar ai grija cui il faci ca s-ar putea sa se interpreteze greshit.Nu conteaza ca sunt ortodoxa,catolica sau reformata eu stiu ca exista cineva care e mereu alaturi de mine.Nu conteaza cum se numeshte acel cineva (Dumnezeu sau Alah,sau cum vrei sa-i zici), important e ca exista! ;)

  răspunde
 55. Computerică

  Undeva versiunea d pe care n-o banuieste nimeni..

  răspunde
 56. Diana

  Dumnezeu e Dumnezeu pentru ca alegi sa simti in loc sa intrebi sau sa lasi indoiala sa te cuprinda. Existenta lui nu poate fi definita, explicata, argumentata si nici macar dovedita fara sa apara intrebari. Dumnezeu e Dumnezeu. Il simti si stii instinctiv ca e acolo, stii ce bine si ce e rau.

  răspunde
 57. Nosfer

  as merge pe varianta a) desi tind sa cred ca e doar un vis „erotic” al multor persoane care au nevoie de o scuza pentru insuccesele lor. „asa a vrut dumnezeu” e un alt fel de a spune „am fost atat de praf ca nu am reusit si eu sa fac ce imi doresc”.

  răspunde
 58. sandossu
 59. Luana

  Varianta b, aparut ca explicatie necesara a tot ceea ce oamenii nu au putut intelege intr-un alt fel. Lunga discutie, aici :) Nu cred ca e important despre Dumnezeul cui e vorba, ma gandesc la conceptul asta ca la unul care umple niste goluri in constiinta celor care cred. So, imaginar :)

  răspunde
 60. mArius

  Dumnezeu este o stare a fiintei la care putem ajunge cu totii.

  răspunde
 61. shob

  „@ shob – da, dar din ce spui nu simti ca reiese si faptul ca asta iti da dreptul sa faci orice? Moral vorbind, nu legal?
  Nu critic, doar incerc sa-mi dau seama unde bati…” ==> credinta asta in Dumnezeu nu te face sa actionezi intotdeauna moral. sunt o gramada de oameni care cred in „puterea suprema” numita „Dumnezeu” si totusi actioneaza imoral. se bazeaza, probabil pe ideea ca Dumnezeu e bun si iarta. fac o boacana, se duc repede la biserica, vorbesc cu un preot care le „iarta” greselile si gata. sunt puri si nevinovati. prefer sa cred ca deasupra tuturor sta educatia. ca sa actionezi moral trebuie sa fi OM. sa fi integru. sa ai principii. si astea nu ti le da dumnezeu, ci educatia.

  răspunde
 62. Anca

  Clar B. Cred in Dumnezeu, dar am impresia ca prea multi adulti lasa toate lucrurile pe seama lui. Atunci cand au ceva greu de facut, spun „Cum o vrea Dumnezeu”,adica daca nu imi reuseste ceva mai bine zic „Asa a vrut Dumnezeu”, dar daca mi-a reusit imi asum victoria…

  răspunde
 63. spotty

  b) Dumnezeu este prietenul imaginar al adultilor.

  răspunde
 64. Nicolescu

  B) dar cu completari… adica prietenul imaginar al adultilor, salvatorul celor care au senzatia ca ei insisi nu sunt buni de nimic si au nevoie de un zeu care sa ii scoata din probleme si eventual sa le arate lor, ratatilor, ca nu sunt de fapt ratati in totalitate.

  răspunde
 65. donted

  am vazut azi :) multam’

  răspunde
 66. rushy

  a)Dumnezeu este Dumnezeu.
  Este acolo sus si ne urmareste.

  răspunde
 67. Kennedy

  a) Dumnezeu e Dumnezeu

  răspunde
 68. Monica

  b – si argumentarea mea e ca citesc si altceva in afara de biblie si carti de rugaciuni :)

  am fost botezata in religia ortodoxa de catre parintii mei, dar dupa ce am invatat sa citesc am inceput sa cercetez si celelalte doctrine religioase.
  si am ajuns la singura concluzie pe care o poate trage orice om inteligent:
  religia este un lucru foarte nociv, care a facut mult rau umanitatii si probabil va continua sa faca si de acum inainte.

  răspunde
 69. Victor

  B. cu completarea că am o părere extrem de proastă despre inteligenţa celor care cred în lucruri supranaturale precum şi despre curajul lor. Sper să nu se supere careva, sunt complet de acord cu libertatea religioasă dar îmi rezerv dreptul la liberă exprimare şi spun: sunteţi proşti şi vă este frică să acceptaţi că morţi sunt cei muriti. Prostie şi laşitate, 2 elemente care ne-au ţinut mii de ani în întuneric.

  răspunde
 70. BbyDoLL

  B- cel mai simplu mod de-ati da seama ca religia e doar o modalitatea de-a minupula oameni in masa este sa citeste biblia si sa asculti preotii care-ti dau ,,sfaturi”
  la mine in clasa a venit un preot la ora de religie si venind vorba de malformatiile la copii nou-nascuti a zis ca este blestemul de 7 ani din familie si de aia sunt asa.ceva de genul oricum, nu pot sa reformulez ca am ramas tampita cand l-am auzit
  nu am nimic cu cei care cred in dumnezeu, dar ca sa crezi tot ce spune biserica, trebuie sa fii mult prea naiv si-acum am folosit un adjectiv mai delicat

  răspunde
 71. Luana

  @ Monica – religia are si alte functii si consecinte benefice…dar e o discutie prea lunga :D

  răspunde
 72. Gia

  varianta C si atat, D-zeu e acolo unde simti,acolo unde te regasesti,acolo unde te simti implinit. iar daca nu simti…cred ca iti traiesti viata, degeaba!

  răspunde
 73. Alinush
 74. gargoyl

  Aleg B, intamplator am scris azi despre biserica si altele pe blog, cine e interesat sa arunce un ochi aici http://gargoyl.net/2008/12/02/biserica-religia-si-banii/

  răspunde
 75. Dan

  B, motivele au fost enuntate si de altii inaintea mea, religia este doar o forma de control, asa zisele „argumente” ale credinciosilor fiind foarte usor de combatut, plus ca religia este ceva care ne este impus prin educatie si apartenenta la un mediu socio-cultural specific, deci mult uzitatul „liber arbitru” isi pierde valoarea…

  răspunde
 76. isaac

  undeva intre b) si varianta negativa a c). toata faza asta cu dumnezeu ma bulverseaza.
  mmm, sexy tema. chocolate.

  răspunde
 77. Dragos

  cum zicea un domn „mai baiete esti netot , dumnezeu e peste tot”

  răspunde
 78. David

  C

  pentru ca traiesc, iubesc si simt.

  răspunde
 79. Maya

  Cabral…sincer? Sunt valabile toate 3 variantele…intr-o oarecare masura…personal optez pentru varianta ‘b’…ma obosesc toti adultii si pustoaicele de 60-70 de ani spunandu-mi „nu mai vb urat ca te aude Dumnezeu..” sau „nu e bine ce faci…te va pedepsi Dumnezeu”. In definitiv, nu a venit nimeni inapoi sa ne spuna cine a acolo sus, daca te duci acolo sus si nu jos, daca e cineva acolo sus, cum se numeste el, daca e bun derivatul nostru de Dumnezeu de la Domnul Zeu, daca si daca…e Universul..si atat. Cand voi da ortu’ popii, promit sa vin inapoi sa dau de veste…pe un S-Klasse, cu vreo 4 interlopi, 5 sticle de vodka, heroina cat cuprinde si daca am uitat ceva din „lista pacatelor”, sa ma anuntati! ;)

  răspunde
 80. ketherius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.