Dependenta de tehnica si tehnologie

Imi plac SF-urile. Mult. Si daca vorbesti de science-fiction, este superb cand vrei sa alegi o tema, caci nu exista limite, actiunea se poate petrece oriunde, oricand, poti avea oameni, umanoizi, extraterestri, entitati fizice sau ezoterice, poti povesti despre inceputuri sau despre sfarsituri…e, exact de sfarsituri vreau sa vorbim acum.
Una dintre cele mai recente carti citite are un nume ce nu lasa loc indoielilor…Apocalipsa. Scrisa de King, cartea asta are o poveste simpla: o gripa noua, creata in laborator, scapa de sub control. Cu niste manifestari groaznice, omoara in foarte mare parte populatia goobului, ramanand in viata doar cei care aveau ereditar in organism o anumita gena care-i proteja. Partea de inceput, cea in care se vorbeste despre gripa in sine este scurta si foarte puternica, nu se insista prea mult si se trece la partea in care omenirea se lupta sa supravietuiasca.
E, pentru mine este fascinant sa vad lumea descrisa de Stephen King atat de bine, oameni normali, ca mine si ca tine, fortati sa se descurce, sa traiasca, sa supravietuiasca, nemaiavand la indemana multe dintre binefacerile tehnologiei de azi. Si cand spun tehnologie nu ma gandesc la 3G, aer conditionat si benzi de alergat…

Lasand putin acest fir de poveste, hai sa vorbim putin de satul global… Acest sat despre care se vorbeste de ceva ani, acest conglomerat care lichideaza granitele interstatale, ce topeste diferentele culturale si barierele impuse de limbile vorbite…pare ca este una dintre realitatile mult trambitate de Media.
Ni se spune de ceva ani ca traim in acest sat global, ca aceleasi distante care in trecut pareau insurmontabile acum sunt de fapt simple aparente, se tot perpeleste ideea asta rumena ca nu mai exista limite intre popoare si ca satul global (urat suna in romaneste!) este punctul in care omenirea devine o entitate unica, un organism unitar.

Pana cand? Pana cand se ajunge la Apocalipsa (ma refeream, evident, la prima parte a discutiei, la Apocalipsa lui Stephen King). Pentru ca tehnologia ne-a legat iremediabil de ea, si in timp ce o folosim din ce in ce mai mult noi pierdem legatura cu natura, ne pierdem instinctele naturale si devenim dependenti – chiar si daca nu recunoastem – de lucruri care au prea multe sanse si ocazii sa dispara.

A erupt vulcanul. S-au imprastiat cenusa, praful si fumul. S-au oprit avioanele. Si cu minunata ocazie s-a dus pe pustie si maretul sat global! Vecinul de la Paris, care pana acum cateva zile ne era la 2 ore distanta este acum la 30 de ore! Brusc si fara pregatiri ne prindem uimiti de o chestie tare socanta: Wow, lumea e mare!

Si in timp ce niste amarati dorm pe banci de aluminiu, semnate de designeri vestiti, prin aeroporturile Europei, ne dam seama in acompaniament de scarpinaturi in crestet ca aceleasi 30 de ore distanta fata de vecinul parizian se transforma in cazul altui cumul de nefericiri in 60 de zile, si in caz de catrastrofa in 3oo de zile sau niciodata.
De-asta-i misto sa-ti placa SF-urile, multe dintre ele sunt niste exercitii de imaginatie foarte bune, iar atunci cand vezi ca unul dintre worst-case-scenario ajunge sa fie aplicat exact ca in teorie… te sperii, pentru ca tu stii si alte variante ale aceluiasi inceput.

Tu de care inventie umana esti dependent sau dependenta?  

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • TouchNews.ro
    • 12.01.2016

    Felicitari pentru articol! Nota 10! Esti bine-venit oricand in gasca noastra 😀

    răspunde-i
  • Dana
    • 22.04.2010

    Daca intr-o zi ne-am trezi ca n-am mai avea tehnologie….ne-ar fi greu, dar ne-am adapta repede 🙂 Am incepe sa fim inventivi, sa gasim solutii… Am lasa calculatorul si am pune mana pe carti. La TV nu ma uit asa ca nu ma pot pronunta. Am lasa masina si am circula cu bicicleta. Am fi mai “verzi”. Cred ca singurul lucru care mi-ar lipsi ar fi posibilitatea de a calatori aproape oriunde aproape oricand 🙂

    răspunde-i
  • mina
    • 22.04.2010

    cred ca ne putem imagina doar o infima parte din ceea ce s-ar intampla daca nu ar mai exista electricitate, masini, televizor, telefoane etc. Adevarul e ca dependenta de tehnologie e prea putin zis.Nu ne putem concepe viata fara electricitate, fara informatie care sa circule in 2 minute dintr-un capat la altul a globului, fara calatoriile cu peste 100 km/ora. Suntem deja o societate fundamental tehnologica. F greu as putea trai, eu personal, calarind sau mergand pe jos sute de km, sa spal numai cu mana, sa-mi aprind lumanari noaptea si sa nu stiu ce se intampla in lume decat dupa zile sau saptamani.

    răspunde-i
  • Baronul global
    • 21.04.2010

    Cand treci prin Constanta cauta-ma. Am, fara sa exagerez, 3 metri cubi de SF. Imi dai un mail si vorbim.

    răspunde-i
  • derscanu
    • 20.04.2010

    Fara electricitate ar fi haos. Daca maine nu am mai avea electricitate, lumea (societatea) pe care o cunoastem noi ar disparea, evul mediu ar reveni. Asa ca, da, suntm dependenti!

    răspunde-i
  • mioara
    • 20.04.2010

    Ca sa-mi manifest independenta fata de electricitate, voi da cu matura in loc sa dau cu aspiratorul.
    Si … voi scoate laptopul din priza, ca baterie este. (Shutting Down is a hard thing to do, observ !)

    răspunde-i
  • Iuliana
    • 20.04.2010

    Istoria are darul sa se repete…Atlantida, civilizatia mayasa…Pamantul ca si planeta isi va lua tributul, va gasi o metoda sa se apere impotriva noastra!

    răspunde-i
  • Daniel Ispas
    • 20.04.2010

    Suntem dependenti de majoritatea inventiilor pentru ca sunt legate una de alta si alcatuiesc tehnologiile care ne fac viata mai usoara. In viitor cred ca sansele noastre de supravietuire in fata unui dezastru natural va depinde intr-o masura destul de mare si de calitatea codului pe care il vom scrie. 😀

    răspunde-i
  • j4k4l
    • 19.04.2010

    Incearca neaparat SFARSITUL COPILARIEI (Arthur C. Clarke). Si da….aveti dreptate. Suntem handicapati si dependenti de tehnologie. Mingea de fotbal sta trista in debara in timp ce rupem ps3-ul cu fifa 2010 . guilty as charged

    răspunde-i
  • Oanna
    • 19.04.2010

    De curent electric. Pacat ca multi sunt dependenti de treburi serioase, gen insulina sau dializa. Aia-i tragedie.

    răspunde-i
  • Loading...