Vorbind despre sansele copiilor…

… am primit in postul despre Maria Gheorghiu (romani frumosi) un comentariu. Acesta [click pentru zoom]:

Comentariul asta a venit manusa pe o discutie mai veche, cea pe care o numisem eu Rasism prost inteles.

Intrebarea mea de-acum e simpla: in momentul in care parintii ii trimit la cersit si nu se ocupa de ei, are societatea dreptul sa se implice in educatia acestor copii?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Arwin Melke
    • 25.01.2019

    Ce sansa au? Exact ce sansa le dam noi, ceilalti: nu-i primim la scoala pentru ca sunt ce sunt, nu-i angajam pentru ca sunt ce sunt…

    răspunde-i
  • alin
    • 18.05.2011

    ´´Intrebarea mea de-acum e simpla: in momentul in care parintii ii trimit la cersit si nu se ocupa de ei, are societatea dreptul sa se implice in educatia acestor copii?´´,ar trebui,dar nu se leaga nimeni la cap fara a il doara.
    Ce sanse are?
    1.In anturajului in care traieste –nici una.
    2.Cu ajutor–poate,dar repede,atunci cand o sa creasca,poate o sa fie prea tarziu.(bate fierul cat e cald)

    răspunde-i
  • Ioana
    • 27.04.2011

    Solutia este simpla: NIMENI, dar absolut NIMENI sa nu mai dea nici un ban cersetorilor. Si gata. Ti-e mila de copil? Cumpara-i o paine, dar nu-i da bani.

    • Ionel
      • 31.10.2011

      Ioana tu ai impresia ca o sa-ti accepte…Painea???? Te inseli …nu vreau sa para discriminare…nu vreau sa para ca as spune asta din rautate ….dar i-am cumparat unuia o Dita mai gogoasa…nu spun a luato si dupa 3 pasi m-am trezit cu ea in cap………..de atunci s-a terminat cu datul la cersetori……Da intradevar , noi sunte-m de vina ca noi i-am invatat asa

    răspunde-i
  • […] genul de text pe care nu-l scriu de obicei. Bun, acestea fiind spuse, articolul pleaca de la o intrebare a lui Cabral, mai exact, “in momentul in care parintii ii trimit la cersit si nu se ocupa de ei, are […]

    răspunde-i
  • crys
    • 18.04.2011

    presupunand ca societatea ar interveni si i-ar ajuta pe acesti copii, problema principala este legata de parintii lor. natalitatea este foarte ridicata in mediile sarace din varii motive: lipsa de educatie, nepasare fata de soarta eventualilor copii, faptul ca nu isi permit si nu ii intereseaza metodele contraceptive, etc. la fel cum un numar din ce in ce mai mic de angajati sustin un numar foarte mare de pensionari, aceiasi angajati trebuie sa sustina si un numar tot mai mare de asistati social. solutia ar fi limitarea numarului de copii raportat cumva la posibilitatile de intretinere.

    răspunde-i
  • Ionut
    • 18.04.2011

    Poate un pic pe langa subiect, am vazut acum 2 zile cum urca in 226 un numar impresionant de tigani(Juma’ de autobuz). Printre ei o fetita mica de nici 6-7 ani, un copil foarte destept defel. Ce faceau acei concetateni? Isi invatau copilul sa injure. 3-4 statii cat au mers cu mine in autobuz numai “injural pe unchitu’ hai injural”.

    Ce sansa are copilul ala intre asa creaturi?

    • Cabral Ibacka
      • 18.04.2011

      Asta spun si eu, sanse de a evolua normal, in pas cu societatea, acesti copii nu au.

    • Ionut
      • 18.04.2011

      Si ca sa scriu la subiect solutia este doar una. Nu le dam bani. Scurt si la obiect, eu nu mai dau de ani de zile bani la cersetori. La batrani dau, dar la tineri si copii nici nu ma uit la ei.

    răspunde-i
  • Lotus
    • 17.04.2011

    Treaba cu dus copilul în centru şi prins şi pedepsit părintele este bună. Doar că teoretic şi acum ar trebui să se aplice, că legea nu cred că permite să abuzezi în acest mod de copii. Dar nu se aplică.

    Poate într-un sens mai larg, o educaţie privind aceste aspecte. Pentru că cerşetoria nu proliferează decât datorită prostiei umane. Să dai unui ţigan care fumează bani de pâine nu este un lucru bun sau spiritual, chiar dacă acel ţigan stă în faţa bisericii… Pentru că aici sunt două părţi exploatate: copii şi naivitatea (prostia) oamenilor. Copii nu pot lupta, oamenii se pot autoeduca.

    • Cabral Ibacka
      • 18.04.2011

      Asa-i, oamenii se pot autoeduca. Si iar ai dreptate, copiii nu pot lupta.
      Dar nu ar fi normal ca acesti copii sa fie protejati de catre societate?

    răspunde-i
  • Corina
    • 17.04.2011

    http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/803540/Un-elev-din-Constanta-a-impresionat-specialistii-de-la-NASA/
    Noi romanii de ce nu-i apreciem pe copii nostrii? De ce nu-i vedem la stirile tv? De ce nu se discuta despre ei? De ce nu sunt promovati? De ce nu-i apreciem?

    răspunde-i
  • anda_elena
    • 17.04.2011

    Cred ca, daca ne-ar preocupa mai putin stirile cu Moni & Iri, Oana & Pepe & CO, am avea mai mult timp pentru a vedea adevaratele probleme.

    In primul rand, copiii trebuie “adunati” de pe strazi. O data, de doua ori, cu anchete sociale, cu tot.
    Poate ca ar trebui data o sansa si parintilor. Daca li s-ar oferi un serviciu stabil si un salariu decent, o parte din ei ar renunta bucurosi la ideea de a-si trimite copiii la cersit.
    Pentru cei carora li se pare mult mai comod sa traiasca pe spinarea plozilor, pedepsele trebuie aplicate pas cu pas: amenzi, lucru in folosul comunitatii, decaderea din drepturile par intesti, inchisoare.
    Nu le poti interzice “sa se inmulteasca”, dar ii poti invata sa se protejeze. Se pot face campanii, se pot dona prezervative.
    Invatamantul obligatoriu ar trebui sa fie chiar obligatoriu. Unii profesori ar trebui sa renunte la strambatul din nas – ca ei nu primesc pui de tigani sau de saraci, in general, in scoala/ in clasa. Altii, care ii primesc, ar trebui sa-si faca datoria pana la capat si sa ia masuri atunci cand elevii lipsesc nejustificat (nu doar absente – se poate merge pana la anchete sociale si punerea in practica a primelor puncte discutate).
    Se pot construi si adapostruri pentru oamenii care-si duc viata in case de carton (daca tot se desfiinteaza spitale). Acolo, sa fie ca intr-o familie mai mare – unii sa ocupe de bucatarie, altii de curatenie, de gradinarit si altele… si sa fie supravegheati periodic.

    Cred ca si mediile de comunicare au un rol important. Daca s-ar vorbi mai mult de astfel de cazuri decat de personajele care au deschis si acest comentariu, s-ar putea face ceva.

    Foecare dintre noi putem pune umarul pentru a cladi societatea aia mai buna, pe care cerem mereu s-o faca altii! Nu e nevoie sa facem lucruri marete, e suficient sa ne canalizam energiile pe un singur caz. In loc de bani, sa oferim copilului un borcan cu bors cald. Sa ni-l apropiem, sa-i aflam povestea, sa incercam sa vorbim cu familia (daca par oameni ok), sa anuntam autoritatile (daca sunt fiorosi). Sa donam rechizite, haine mai vechi de-ale noastre, dar purtabile, un sac de cartofi, o punga de faina… Orice gest, oricat de mic, poate fi un pas pentru ca un om sa iasa din mocirla!

    răspunde-i
  • paisie
    • 17.04.2011

    la nivel teoretic treaba ar trebui sa stea simplu:
    1. prins copilul o data la cersit dus in centru de plasament temporar, ancheta sociala, trimis acasa. O doua oara prins copil la cersit, ancheta sociala, sesizarea organelor de urmarire penala, arestat parintii, aruncati in inchisoare, copilul internat in centru de plasament, parintii decazuti din drepturile parintesti.
    2. Dupa ce ai urmat pasul 1 la 1000-2000 de cazuri, mediatizate si corespunzator, se lasa de sportul asta.
    Problemele principale pe care le ridica chestiunea: a) lipsa de bani, pentru ca in loc sa facem ceva constructiv cu banii din asistenta sociala noi platim venit minim garantat si alte kkt-uri ca sa stea unii bine acasa.b)pe nimeni nu intereseaza soarta acelor copii care cersesc, pentru societate ei sunt invizibili, unii le dau bani, altii nu le dau nimic, dar ei sunt invizibili pentru noi nu exista, problemele lor nu ne intereseaza, asta si pentru ca, poate, avem si noi problemele noastre, mai mari sau mai mici.

    PS: Da societatea are obligatia sa se implice in educarea acelor copii, pentru ca in functie de modul in care ii educi pe acesti copii, copiii lor vor spori sau diminua acest fenomen social. Dar in Romania in urmatorii 20 de ani nu va interesa pe nimeni de soarta lor.

    • Cabral Ibacka
      • 17.04.2011

      Multumesc pentru comentariu, pana acum s-au strans doua care sa raspunda fix pe tema pusa.

    răspunde-i
  • Loading...