Upgrade. Win 7. Copying files, expanding files, rebooting… canci! – update
- 25.07.2011
- total tembel
- 42 comentarii
Prima parte. Buuun. In primul rand va multumesc celor care si-au gasit timp sa-mi dati un sfat. Dupa ce le-am incercat pe toate (cel putin asa arata atunci) au mai venit cateva idei prin comentarii si… m-au ajutat.
Problema era de la memoria RAM. Adicatelea in momentul in care am scos unul dintre cele doua batoane de 4GB de RAM a luat-o fara probleme. Dar si acum, daca le pun pe-amandoua se blocheaza.
Am updatat BIOS-ul, am verificat timpii de raspuns (i-am bagat si manual) si sunt buni, voltajul bun si el, dar nu vrea nici in ruptul capului sa mearga cu 8GB de RAM.
In caz ca va intrebati… da Win7 asta e X64…
Din cate mi-am dat seama pana acum problema este de la frecventa. Placa asta de baza stie de la 800 la 1900, ramii merg la 1600 (Genesis HyperX). Dupa upgrade-ul de BIOS nu pot sa setez frecventa ramilor decat in 3 trepte: 800, 1033, si 1333. Deci nici vorba de 1.600. Si dupa cat am butonat la el, cred ca asta este singura chestie care nu ma lasa sa lucrez cu 8 GB si nu pot lucra decat cu 4GB RAM.
Sincer sa fiu… nici nervi nu mai am, in week-end am avut o filmare pentru Povestiri si in rest… am mesterit la computator, Andreea mai are putin si ma injunghie noaptea in somn…
Am venit cu update-ul asta ca sa va multumesc pentru ajutor, si in caz ca are cineva aceeasi problema… poate il ajuta ce-am scris.
Cand imi rezolva cineva si problema asta… vin si spun cum a facut-o.
In primul rand ce model de placa de baza ai.
Pe urma putem sa dam cu presupusul/ sfaturi.
ASRock H61DE/S3
;)
Pentru rezultate bune FSB-ul memoriei si a placii de baza le alegi la fsb-ul procesorului. La tine, FSB (front side bus) procesorului merge la 1333Mhz. Era ok sa alegi ramul la 1333Mhz pentru ca totul sa functioneze perfect in timing.
Deci, alege ram la 1333, pune placa in 1333 si sigur nu vei avea probleme daca memoria functioneaza cum trebuie.
Pai… daca am la 1600 incerc sa-l fac sa mearga asa, nu?
Ca de-aia dam bani pe frecvente cu mot… :)
Renunta la idee. Tu daca ii daca ii livrezi din plasa, cartofi, sotiei tale care se ocupa cu curatatul lor, ajung in oala la frecventa cu care to poti sa ii livrezi cartofii sau la frecventa cu care poata ea sa curate. Si daca tu nu-i livrezi cartoful in momentul in care ti-l cere ea, ii lasi pe masa si continui ca fraierul sa-i dai cartofi ca ea oricum nu poate sa curete mai repede, asa ca la un moment data masa se umple si cad cartofii, moment in care se enerveaza pe tine si nu mai vrea sa curete.
Mai in gluma, serios, ai dat banii degeaba pe o frecventa mai mare. In digital streamul de date trebuie sa fie livrat in timing perfect pentru a functiona corect, iar inima unui sistem digital este procesorul. El dicteaza ritmul iar circuitul de clock al placii de baza are rolul de a generea frecventa de tact pe care o cere el.
Schimba ramul, si poti sa arunci diferenta de bani (daca exista) pe memorii Corsair.
Pai stai… placa de baza stie frecventa de la 800 la 1900. Si cum 1600 este in interiorul plajei… nu am dat banii pe o frecventa mai mare, nu?
Ideea este ca nu ma lasa din BIOS sa setez la altele decat cele 3 variante frecventa, cu toate ca ea nativ duce pana in 1900…
Scuze de scrisul dezordonat si aiurea.
Vezi ca ti-a raspuns un comentator mai jos. Placa ta nu stie sa genereze frecventa de tact de 1600Mhz…, cat are nevoie ramul. Chiar daca stia, sistemul tau functiona in 1333… pentru ca procesorul nu primeste streamuri de data la o frecventa mai mare de 1333. Putea ramul sa o aiba si 100k Mhz, calculele erau facute tot la la 1333.
Keep in mind data viitoare, syncronizeaza FSB-ul ramului si al placii de baza in functie de procesorul pe care l-ai ales. Daca procesorul stie max 1333, atunci si ramul si placa de baza tre sa mearga la 1333. Nu mai jos, nu mai sus.
Nu mai gasesc acum unde scria ca placa stie 1900… dar se pare ca asta e problema, stie 1333.
Poate sa stie 1900 daca nu stie 1600. Frecventa asta nu poate fi variabila pe o portiune (exemplu 800-1900). Generatorul de frecventa de tact trebuie sa livreze o frecventa foarte stabila, nu-si permite flexibilitate, ci doar in pasi fixi (8000. 1033, 1333, 1600, 1900). Daca placa ta nu stie si 1600 asta e. Dar ti-am zis, chiar daca stia si 1600 tot aia era, la 1333 mergea sistemul tau.
La specialişti nu te duci cu el?
[ 0-800-reparăm-acasă-ti-l-facem-praf-pardon-brici ]
Pana acum m-am descurcat singur (cu voi). Poate o scoatem la capat, totusi…
Si in al doilea rand, daca placa de baza suporta memorii „3 channel” sau „2 channel” (scuze, dar traducerea in lb. romana nu suna chiar OK) placutele RAM trebuie sa le asezi intr-o anumita ordine. Sper sa te ajute.
Ar fi bine sa citesti si manualul placii de baza, referitor la instalarea acestor module de memorii.
Le-am pus in toate variantele posibile.
Nu merg decat separat.
Nu mai am decat sa le bag direct in priza…
Este „Duan Channel”
Deci, conform manualului ar trebui infipte in DDR3_A1 si DDR3_B1 (Blue Slot).
Incearca si varianta asta.
Buna ziua,
In speranta ca nu supar incercand sa va apelez din nou sub aceasta forma, va redau mai jos cazul cutremurator in care se zbate familia mea. Am doi copii foarte bolnavi ce necesita tratament si ajutor de urgenta. Diagnosticul lor este ATROFIE CEREBELOASA – sunt doua fete gemene de 26 de ani, deasemeni va si link-urile cu imaginile acestui caz dramatic, implorand ajutorul dumneavoastra.
Va rog ajutati-ne si nu ne lasati prada disperarii, dati-le o sansa la viata acestor doua copile.
http://youtu.be/hGTqEKYmpJI
http://youtu.be/uCASmCI9ec0
Cu deosebita consideratie,
Daniela Zaharia
tel.+40763664224
ăăăă….nenea, conform producătorului ( http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=H61DE/S3&cat=Specifications ), placa ta de bază nu ştie de rami la 1600 ci doar 1333, deci problema ta porneşte de acolo cel mai probabil.
P.S. cum ai de gând să le legi in dual channel la priză? întreb şi eu…
Incep cu PS-ul… se ia un lighean de apa, se baga picioarele in el, se arunca dimm-urile in lighean, se baga un prelungitor in priza, iar celalalt capat se baga in lighean. Felicitari, tocmai ati crescut frecventa sistemului! :D
Vorbind despre partea cealalta… se pare ca zici tu bine. Placa stie pana la 1900, asa cum ziceam eu, dar la dual nu urca decat in 1333. Problema de configurare, zic. Am un drum de facut…
Succes :) Mă bucur că am fost de ajutor.
Cât despre faza cu ligheanul…metoda descrisă de tine nu e chiar dual channel. Ai putea încerca să ţii memoriile fiecare in câte-o mână :) Asta daca frecvenţa de la mâini si cea de la picioare îţi sunt sincronizate… Oh crap, I think I need a coffee :/
Bun, e clar ca zici bine.
De astea ce zici?
http://www.pcgarage.ro/memorii/kingston/8gb-ddr3-1333mhz-cl9-dual-channel-kit-non-ecc/
Sau astea?
http://www.pcgarage.ro/memorii/corsair/8gb-ddr3-1333mhz-cl9-dual-channel-kit-value/
Memoria asta http://www.pcgarage.ro/memorii/a-data/4gb-ddr3-1333mhz-cl9-premier-series-bulk/
este in lista de compatibilitate a placii http://www.asrock.com/mb/memory.asp?Model=H61DE/S3 .
Nene, ia-l pe care crezi matale că-i mai bun, că-n teorie ambele sunt compatibile, de-aici încolo ţine de noroc si preferinţe.
Dacă e totuşi să aleg, eu unu aş merge pe Corsair pentru ca am avut tangenţe cu marca şi nu m-a dezamăgit.
Aaaaaa…. nuuuuuuu…. m-am intors astazi la PC Garage cu kit-ul care nu mergea. SImpaticii de-acolo sunt jos-palaria, mi l-au schimbat fara nici o problema cu un kit pe 1333 (Kingston dual de 8GB) si, daca tot m-am apucat iar de treaba am mai luat un kit, sa ajung la 16GB, maxim cat tine placa (al doilea kit trebuie sa-l iau maine ca nu era pe stoc).
Ajung acasa, instalez kitul nou… NU MERGE! Face fix la fel ca si celalalt, adica merge doar cu unul dintre dimm-uri, oricare dintre ele!
Frati iscusiti… ma declar invins! Maine iau sistemul in carca si ma duc la PC Garage. Daca nu-i dau nici ei de cap… o sa vedeti la televizor un sistem de 16GB facut medalion cu ciocanul…
De acord cu George, si vin cu o completare. Te-ai zgarcit la placa. Nu ma refer la bani ci la brand. Incearca un Asus, sau daca vrei performanta..un Intel.
Si inca o chestie, daca vrei viteza, ia-ti un hard SSD, mai scumpicel..dar 8 GB de ram sunt degeaba. Daca nu duce hardul, degeaba. poti sa ai si 16 GB.
Aceeasi greseala am facut-o si eu. 6 GB Ram…si se inneca. Pus SSD Corsair…3 GB nici nu se utilizeaza din cei 6…
Nene, aşa ca fapt divers, şi Asrock e făcut tot de Asus…şi umblă vorba că ar fi chiar mai bune, mai stabile la overclocking…
Şi că tot ai pomenit de SSD-uri…diferenţa de viteză faţă de un hard disk normal se obţine în anumite condiţii doar, când e vorba de fişiere mici şi multe, ca să fiu mai precis, că-n rest nu tare vezi tu diferenţă între timpi de acces de cateva mili secunde sau nano secunde. Ah, şi să nu uităm că SSD-urile au durată de viaţă limitată so…
Durata limitata de viata…aproximativ 130 de ani.. da.. asa e….nu-ti ajung intr-o viata…
Escu, nu ca ma contrazic ca tembelu’ dar nu cred ca m-am zgarcit la placa, mai mult de-atat nu prea ma mai ajuta decat daca platesc 2x pretul asta. In plus, din cate stiu AsRock e tot Asus, nu stiu daca mai buna sau mai slaba, dar la aceleasi caracteristici sunt cam la fel in teste (cel putin ce-am gasit eu).
Apoi… am nevoie de 8GB (acum, ca sa fac treaba praf, mi-am luat 16) pentru procesare video. Sandy-Bridge la fel, placa video cu Cuda din acelasi motiv am luat-o. La mine caut viteza de procesare, nu de scriere, nu poate sistemul sa calculeze cat duce un hard de 7200.
Vorbind despre SSD… am avut laptop cu SSD, butarea dura 8 secunde. Intr-adevar, este impresionant. Dar dup-aia… nu ma mai ajuta la nimic in plus, ca am nevoie de vreo 2TB de spatiu, si daca ma apuc sa pun cap-la-cap 2TB din SSD-uri imi da un pret de ma iau singur la lopeti peste ceafa…
Asta-i treaba, cand ma apuc de-un sistem nu caut sa dea bine la public ci caut sa acopere necesitatile pe care le am.
Iti multumesc oricum pentru sfaturi, sunt convins ca in alte circumstante (alte cerinte de la sistem) sunt foarte bune.
Toate cunostintele mele (itisti de meserie) s-au plans de AsRock. Nu stiam ca vrei sa faci procesare video.
N-am vrut sa insinuez ca sistemul tau trebuie sa dea bine la public, departe de mine gandul asta. Ma gandeam ca vrei un sistem rapid pentru web & design stuff.
Sa faci niste benchmark-uri si sa pui niste printscreen-uri..sa vedem si noi cum zboara sistemul tau. Nu ca sa te dai mare, ci sa vedem si noi graficele :))
Stai linistit, nici nu as fi spus ca ai fi insinuat tu asa ceva, probabil m-am exprimat aiurea.
Cat despre web si design stuff… mi-ajungea si cel vechi, nu ma mai apucam de schimbari.
Dar cand vine vorba de procesare video… intotdeauna e loc de ceva in plus, ca-i dai render pe HD si zice ca cica sa-l mai deranjezi peste cateva ore. Si-asa te ia cu nervisorii capului…
1. O intrebare: cele doua module de RAM sunt identice sau nu?
2. Placa de baza POATE pina la 1900, nu „stie„ 1900. Sunt niste chestii care tin pur si simplu de fizica, de lungimea circuitelor si felul in care sunt desenate si implementate. Asa cum ti-a spus si George mai sus: nu incerca mai mult decit poate procesorul. Explicatia cu cartofii e excelenta! :)
3. Chiar daca devin enervant, te mai rog inca o data: arde un CD cu Ubuntu (are si 64 biti, te asigur), apoi boot-eaza de pe CD (nu trebuie musai instalat). Sa ne spui si noua daca ti-au mers cele doua module de RAM, dupa aia iti spun si de ce nu merge cu W7. :P
Pai nu era vorba de procesor aici, nu?
Iar modulele sunt identice, ca-s kit.
Si ca tot prajim cartofi, am luat astazi un kit de 1333. Nu merge! Tatili, ce-mi vine sa-l zvarl pe geam!!!
Cat despre Ubuntu… o sa caut sa-l pun, sa vad ce zice, asa poate scap de gura ta!
1. La memorie: credeam ca ai pastrat un modul mai vechi si ai cumparat inca unul nou. Uneori se impaca, alteori nu.
2. Nu incerca CU MEMORIILE mai mult decit poate duce procesorul. Trebuia sa fiu mai explicit. Adica e poanta clasica: degeaba scaune de Mercedes in caroserie de Ford, daca motorul e de Dacie… ceva de genul.
3. O sa-ti mearga cu Ubuntu! :)
Bre, poate sunt eu tembel… da’ memoriile trebuie sa se impace cu placa mama, nu cu procesorul, nu?
BIOS-ul cu care este dotat placa de baza „miroase„ cu ce fel de procesor si memorii are de-a face si pastreaza doar optiunile valide din lista aia „maxima„ pe care o are. Deci George de mai sus are dreptate si a explicat destul de clar.
Daca pastrai placa de baza si puneai un procesor mai tare, mai mult ca sigur puteai sa „forjezi„ la maximum memoriile pe care le ai.
Deci atentie la: motor, cutie de viteze, caroserie.
No, acum e clar? :)
pentru numele lui Dumnezeu, si tu folosesti „decat” fara negatie?!!!!
on topic: sunt f curios care e problema cu sistemul tau, pt ca toate ideile care mi-au venit mie au fost mentionate deja in post-uri
E fraza alambicata si aveam negatia inainte, dar am festilizat cu verbul pierdut si el pe-acolo…
L-am dus la PC Garage si l-au bagat in teste. Cand aflu vin cu rezultatul.
Am decat trei zile de asteptat… =)))))
Eu vineri pe la pranz plec in concediu. Sper ca pana atunci cei se la PC Garage sa iti spuna care era problema si sa aflam si noi.
I’m on the edge of my seat :)
Am observat ca in lista de procesoare a placii nu e nici un i5 de 3.2 GHz.
http://www.asrock.com/mb/cpu.asp?Model=H61DE/S3
Stiu ca pare stupid, dar am mai intilnit „detalii” d-astea si la alte placi. Sa nu fie vreo incompatibilitate…
Dap, e 3.2 in turbo… ;)
Sau o idee – … – instalare Windows cu doar 4 giga, adăugare ulterioară a celorlalţi 4 giga…. ? Dacă nu merge, îmi cer scuze. Deci nu o încerca!… O idee… :D Urez mult spor! :D
Am incercat deja, nu merge… :(
Pingback: 3 in 1 – Upgrade Win 7 -the End. PcGarage. Altex. – cabral.ro