Sari la conținut

Am un minuscul proiect (de care imi aduc aminte numai cand merg la evenimente, fripturisti2.0 se numeste). Mi s-a parut simpatica ideea, cu sanse de bonding in network (mda, Shakespeare are stra-stra-nepoti in Berceni). Inafara de pozele deja publicate am in computer de vreo 3 ori mai multe… si nu le-am mai publicat.

De ce? Din cauza curentului astuia cu bloggerii = piscotari (piscotari, fripturisti… tot aia e, ca doar nu-i premiem pe cei vegani).

Hai sa ma explic… evenimentele se organizeaza de multi ani, fiind momente cheie prin care brandurile isi lanseaza produsele, serviciile sau cauta o treapta superioara in brand-awareness. Invitatii evenimentelor sunt, de obicei, clientii directi si persoanele care pot creste audienta post-eveniment.

Pana sa apara blogurile, cei care puteau imprastia vorba erau ziaristii publicatiilor din print. Aveai un ziarist bun… puteai fi sigur ca vei avea si o expunere pe masura. Pentru ca un ziarist bun nu se apuca sa scrie un articol despre cum Ursus sustine o campanie de responsabilizare a consumului de alcool printr-un eveniment numit Petre, caci atunci s-ar fi numit publicitate directa. Insa acel ziarist bun putea sa scrie o stire foasrte misto, cum ca la evenimentul Petre s-au intalnit 3 politicieni din tabere adverse si au vorbit despre alcool la… o bere si-un piscot. Si-atunci castiga si ziarul continut exclusiv, castiga si brandul pentru ca se vorbea despre eveniment. [sursa foto]

Ce castiga ziaristul? Salariul, pentru ca isi facea treaba. Si mai castiga ceva… un piscot si-o bere. Putea spune cineva ca respectivul ziarist era piscotar? Da, un prost putea spune asta… dar daca gandim cu capul vedem ca el facea ce trebuia sa faca un ziarist… sa iasa din birou si sa scrie despre ce se intampla.

De cativa ani au aparut blogurile. Brandurile si agentiile au vazut oportunitatea si au inceput sa invite si blogari* (blogari / bloggeri, trebuie sa hotaram termenul asta la urmatoarea conferinta mare) la evenimente. Si blogarii au venit, au facut poze, au scris… si au mancat si-un piscot. Ba chiar vreo doua!

Ar putea spune cineva ca respectivii blogari sunt piscotari? Da, ar putea. Dar ar avea dreptate?

Eu spun ca nu. Pentru ca, in mintea mea, un blogar nu e cel care sta la birou toata ziua, cu cate un tab deschis pe facebook, twitter, wordpress, plus alte cateva pe site-urile de stiri. Inafara de blogarii de nisa, ceilalti… ar trebui sa fie cat mai mult pe-afara. Sa vada si sa comenteze pentru cei care nu au timp sa iasa, sa se informeze, pentru cititori.

Si daca la evenimentele astea mai mananca si cate un piscot… e perfect normal, ca doar n-ar trebui sa-si puna in desaga sendvisuri cu salam de-acasa, ci un laptop, un aparat foto si ceva bun-simt.

Deci… parerea mea e c-ar trebui s-o lasati mai moale cu blogarii piscotari, si sa iesiti si voi mai des la evenimente.

Si mai e ceva de vorbit… cand vorbim despre piscotareala nu vorbim despre posturi platite sau despre cele neplatite, ca nu de la asta vine termenul. Ci vorbim de ideea ca blogarii n-ar trebui sa mearga la evenimente. Care ideea mi se pare… tampitica.

Spun asta fara rautate, cred ca se simte din cum am scris postul. Insa din rautatea altora am decis sa opresc fripturisti2.0, pana la circumstante mai bune.

Si sa nu uit… am apreciat ca niciunul dintre prietenii pe care am apucat deja sa-i public la categoria fripturisti nu mi-au solicitat sa-i scot de-acolo (as fi facut-o, evident). Dar faptul ca nu mi-au cerut asta mi-a aratat ca oamenii care-si fac treaba si stau pe fundul lor inteleg prea bine menirea unui bloger ca sa se lase deranjati de cei de pe margine. Da, de pe margine. Cei care nu ies din casa, citesc pe la altii, scriu de la ei si… se numesc blogeri nepiscotari.

*Deci... esti blogger sau blogar?

View Results

Loading ... Loading ...
26 comentarii despre "Unii bloggeri sunt piscotari."
  1. Costin

    Pfoai… M-ai facut de cacat in fata unei intregi natiuni de muieri rebele care-ti viziteaza blogul! Fetelor, tipul splendid din imaginea din post care se pregatea sa piteasca in stomac platoul urias din mana stanga NU SUNT EU!

    E Cabral cand era mic si bolnav.

    răspunde
  2. Vlad

    Cand iti casuna pe unii si vrei sa arunci cu noroi in ei, poti transforma orice lucru pe care-l fac in ceva negativ. Nu e neaparat o problema de moralitate ca vezi doamne, unii sunt piscotari si nu e etic cat e o problema ca unii oameni se dusmanesc.

    Mai clar, nu cred ca grupul X antipatizeaza pe grupul Y pentru ca mananca piscoturi, cred ca mancatul de piscoturi i se reproseaza grupului Y pentru ca sunt antipatizati de grupul X. Cum ziceam, daca vreau sa scot la iveala lucruri negative despre cineva, pot sa le scot din orice face si daca nu stiu ce face, pot sa inventez.

    răspunde
  3. clovniiveseli

    Eu cred ca la un blogger se vede daca este piscotar negativ sau pozitiv :)) , daca scrie doar pentru bani si merge la evenimente doar sa pape ceva se vede din ce scrie , cum scrie si din reactia cititorilor . Dar , e aberant sa mergi la un eveniment unde toata lumea consuma ceva si tu sa te abtii ca nu e bine sa fii piscotar . Sa ne amintim putin ca totusi traim intr-o tara unde se omoara lumea pentru 3 sarmale sau o punga de faina .

    răspunde
  4. bullshit

    Eu cred ca in momentul in care te tii serios de un blog este necesar sa mergi la cat mai multe evenimente. Cum ai spus si tu, asa se facea pe vremuri si cred ca un jurnalist bun trebuie sa stea 75% din timp pe teren. Pana la urma, blogerii sunt jurnalisti.
    Cat despre :
    *Deci… esti blogger sau blogar? – mie mi-ar placea sa fim bloghisti :)

    răspunde
  5. tigara electronica
  6. Costin

    -100 pentru spammeri de comentarii.

    răspunde
  7. eme

    Dupa umila mea parere, nici macar de pe margine, ci total din afara, se pot numi piscotari cei care sunt mai putin interesati de eveniment si mai mult interesati de piscoturi :P Daca e posibil sa existe asa ceva.=))

    Despre adaptarea lui „blogger”, hai sa vedem cum au facut-o altii:
    blogueur – blogueuse
    bloguero – bloguera
    blogger – bloggerin ( la nemti a fost o discutie daca sa faca blogul neutru sau masculin).
    La noi, romaneste ar fi: blogar, blogarita ( ha, ha, suna naspa…blogarita).Am putea sa-l lasam fara forma de feminin, nici pentru „medic” nu exista.Pana si englezii spun: „female blogger”
    Mda, complicat…Pana una-alta, eu zic sa fie folosibile ambele forme, blogar-blogger.
    Cat despre femei, sa nu mai „blo(c)gheze”…sa stea la cratita =)))

    răspunde
  8. NICOLETA

    Apropos de „piscotereala”-mi-am amintit de madam Pocora care la nu mai stiu ce dineu la Ateneul Roman,infuleca din niste carnati de mama-mama(sursa tv !)! Daca ea isi permite asta in public,pentru niste amarate de piscoturi nici nu merita sa vorbim ! In esenta,daca tot esti invitat,trebuie sa-ti faci datoria fata de gazde prin publicitate acolo unde poti si inclusiv fata de piscoturi !!!!

    răspunde
  9. d-petre

    Cred ca discutiile despre piscotareala au aparut pentru ca a fost remarcata tendinta unora de a publica doar articole despre intalniri, evenimente etc. si mai deloc continut unic si personal.
    Inaintea blogarilor si ziaristii au fost gratulati cu astfel de apelative.

    răspunde
  10. Marius Matache

    Eu protestez ca nu am aparut si eu pe http://fripturisti20.blogspot.com/ desi am mancat cot la cot cu Bobby si Andi :))) Clar ai ceva cu mine :P

    răspunde
  11. Papa

    Apropo de pișcotăreală, am scris și eu ceva despre asta, nu știu dacă s-a înțeles ceea ce vroiam să spun dar eu m-am distrat :)) dacă-mi permiți :D http://www.papen.ro/2011/12/12/soc-am-aflat-adevarata-intrebuintare-a-piscoturilor-vezi-aici-imagini/

    răspunde
  12. ihearlights

    Termenul de piscotareala in randul bloggerilor cred eu ca a aparut din cauza unor frustrari ale unora care nu au fost invitati si ei la evenimente.

    Si eu zic sa ramanem la bloggeri

    răspunde
  13. TTR

    Postu` asta imi aduce aminte de o scena din filmul „Ticalosii”. Era o conferinta de presa si un tip il sfatuia pe altul sa guste ceva cat mai repede din bufetul suedez „ca acum vin ziarstii si nu mai prinzi nimic”. Poate acum nu se mai intampla dar inainte din ce stiu eu asta era mania lor , piscotareala..

    răspunde
  14. emi

    Termenul de pișcotar inițial a apărut printre ziariști pentru a defini pe cei care apar la conferințele de presă și nu scriu de acolo nicăieri (pentru că nu au unde). De asemenea, descrie pe cei (de regulă erau aceeiași) care erau prea îndrăgostiți de bufet sau de a primi sacoșica de după…
    Deci pișcotar = iubitor de atenții sau mocangeală necuvenită… acum dacă sunt și în blogosferă astfel de specimene, voi știți

    răspunde
  15. Marian S

    Pă persoană fizică, blogger amator neparticipant la pişcotăreală, vă pot da explicaţia din afara subiectului: Pişcotarii (în viziunea nepişcotarilor) le strică lor piaţa, altfel aceştia nemaiputând să ceară mai mult pentru o „vorbă bună„.

    E o vorbă care ne explică totul: follow the money…

    http://www.freakonomics.com/2011/09/23/follow-the-money/

    răspunde
  16. Marian

    Pișcotari mi se pare mai peiorativ decât fripturiști 2.0. Ultimii par a juca în altă ligă. :D Și aș merge pe blogăr chiar dacă am învățat și Amazing Grace la școală. Acum câțiva ani am înțeles pentru ce milita G. Pruteanu.

    răspunde
  17. Adrian

    Da, Adrian, ai vazut bine.
    Da’ trebuia sa spui si tu buna ziua atunci si acolo, nu aici si acum… ;)

    Toate bune!

    p.s. Te-ai prins de ce ti-am editat comentariul, da? :D

    răspunde
    • Adrian

      i knew it :), well , mi-o fost putin teama sa intreb , nu eram sigur si zic ” nu vreau sa imi iau bataie ” ,
      Vacanta placuta in continuare, enjoy that sun.

  18. Lara

    Depinde ce va allege publicul larg. Uite ce-a iesit din businessman(primul exemplu ce-mi vine): biznitzar sau pischnitar.

    răspunde
  19. Pingback: 13 din 13 - Valentin Bosioc

  20. Pingback: Am pişcot. Care-aduci şampania? | bLog de constănţean 101%. Punct.

  21. gelu odagiu
    gelu odagiu

    Eu cu dracu’ oi fi? Pișcotar, fripturist…brânzar?
    Stau și acasă, mai ies și prin lume și uite am făcut și publicitate.
    http://geluodagiu.blogspot.ro/2013/10/branza-buna-in-burdufmare.html

    răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.