Un etaj mai jos, un film pe care ți-l recomand

Am ajuns să văd Un etaj mai jos după o lungă așteptare, după mai multe discuții pe tema filmului, după ce Radu Muntean, care-i un regizor ciufut și acru, mi-a zis că e mulțumit.

Am ridicat din sprâncene, nu l-am auzit pe Radu decât arareori să spună că este mulțumit. Așa că așteptarea era mare.

Din punctul meu de vedere filmul este în primul rând foarte intens. Desigur, nu vorbim despre intens din punctul de vedere al Hollywood-ului.

Dar fix de-asta mi se pare că e și mai puternic… acel intens nu este scos în față de efectele sonore, nu este scremut de fel-de-fel de efecte vizuale. Intensitatea este dată tocmai de normalitatea în care se manifestă personajele.

Să ne fie clar… sunt consumator de filme de la Hollywood. Dar nu-mi plac doar alea. Dacă mi-ar fi plăcut doar alea… probabil că aș fi strâmbat din nas la Un etaj mai jos, pentru că rețeta este diferită. Dar rezultatul mi s-a părut bun, foarte bun.

Teodor CorbanDesigur, au contribuit mult și actorii. Teodor Corban mi s-a părut incredibil de veridic, de adevărat, de sincer. Cred că a avut de jucat o partitură grea, mai ales din cauza lui Radu, care vrea ca jocul actoricesc să se joace la nivel de finețe, mic…

Și cred că omul a reușit foarte bine să arate lupta internă care-i măcina personajul…

Mai mult, cred că Un etaj mai jos are cea mai realistă bătaie dintr-un film, bătaia din film este identică cu una reală, de pe stradă.

Desigur, am văzut cu toții filmele cu bătaie de la Hollywood, unde toți ăia care se bat schimbă 79 de lovituri pe secundă și toți pălesc din săritură, cu picioarele. Dacă ai fost martor unei bătăi de stradă între doi neni care nu le știu cu ciomăgeala, tu știi foarte bine că… Nu-i ca-n filme, băi ninja!.

Ar mai fi chestii de zis, dar aleg doar una: damblaua lui Tudor Lucaciu, DOP-ul, de a ține focusul blocat la multe dintre secvențe mi se pare că adaugă filmului mult farmec în plus. Ca să nu mai zic de secvențele de noapte, luminate extrem de puțin… dar foarte spectaculos.

Din punctul meu de vedere… e cu bravo!

Dacă nu vrei doar filme de Hollywood… ți-l recomand cu drag.

 

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Valentin
  • 02.10.2015

  Hai ca acum sunt extrem de curios! A scris si dl. Popescu despre film ( https://www.facebook.com/CTPopescu/posts/779839335461839:0 ), nu in aceeasi nota. Va apreciez pe amandoi foarte mult ca oameni, insa ca si critic de film dumnealui are un mare plus. Vreau sa vad ce-mi provoaca filmul!

  răspunde-i
 • Loading...