Ține-te de drumul tău. Sunt șanse să zâmbești, mulțumit că ți-ai împlinit visul.

[PLAY], taică, e blană piesa!

Mă uit în presă, în Social-Media, văd în emisiuni TV… toți descurajează.

Nu, serios vorbind, aproape toată lumea vede doar fundături și drumuri închise.

Că e vorba de pași înainte în carieră, de idei de afaceri, de inițiative personale… orice sfat cerut primește imediat zeci de motive să… nu.

– Să nu te apuci de afacerea aia, vei de faliment.

– Să nu cumva să-ți dai demisia și să începi un drum nou… vei ajunge mort de foame, pe străzi, un nimeni.

– Să nu care cumva să te lansezi într-un drum nou și necunoscut… nu vei cunoaște altceva decât insuccesul.

Și nu c-aș fi reușit eu mare lucru în viață, dar așa mi-au zis și mie de fiecare dată când am apucat-o pe un drum nou.

Când am început să predau Tae-Bo în România… mi-au zis că sunt primul și că va fi un fail, va râde lumea de mine. Mai bine mă țin de arte marțiale de contact, sus în ring și dă-le bătaie!
A duduit, aveam cea mai aglomerată clasă din cea mai mare sală la vremea respectivă, a trebuit să dublez orele și tot n-aveam loc să-i îndes pe toți la cursuri. De-atunci am câțiva prieteni cu care – culmea! – am ajuns să fac și business, după ceva timp.

Când m-am apucat de asigurări, acum ceva ani, mi-au zis mulți că eu ar trebui să fac ceva pe sport, că la asta-s bun, să las chestiile economice altora.
A mers din plin, după doar câteva luni mă băteam cu colegii mei pe locul de cel mai bun inspector de asigurări din țară. Am rămas cu amici și prieteni buni, unul dintre ei, Adrian Dorobanțu, fiind unul dintre oamenii cu care mă văd în continuare și inventăm chestii mișto.

Când am vrut să mă apuc de televiziune au râs de mine…
– Ești negru, cine crezi că te va da la teveu pe tine într-o țară de albi?!
Probabil că tocmai pentru că-s negru m-au dat la televizor inițial. Apoi am învățat, mi-am făcut temele, am fost serios… și tocmai se împlinesc 20 de ani de carieră în TV. În România. Și nu cred că pentru că-s negru am atâția ani în zona asta…

Când m-am apucat de blog am găsit destule voci care mi-au zis să mă opresc înainte să fac vreo boroboață.
– Ăștia-s proști, cine să citească bloguri la noi? Ai noștri citesc doar ziare, și p-alea din doi în doi. Lasă blogul, ține-te de TV.
Eu, mai prost din fire, n-am ascultat. Și-acum… uite, câțiva mă citesc.
Aceiași câțiva mă ajută să punem la cale campanii care ajută oameni cu probleme, râd alături de mine când e de râs și mă contrazic atunci când greșesc.

Nu sunt un exemplu pentru nimeni, nu face ce-am făcut eu… dar fă ce-ți dictează inima.

Ascultă-i pe toți, trageți concluziile, folosește sfaturile primite… dar ține-te de drumul tău.

Rău sau bine intenționați, mulți dintre ei te vor ține din drum, te vor contrazice, vor vedea numai rău, îți vor face franjuri motivele și te vor descuraja.

Sigur, nu în orice-ți vei propune vei și reuși.

Totuși… mai bine eșuezi încercând decât să te sufoce frustrarea că ai fi putut… și n-ai făcut-o.

Am încercat de-a lungul vremii trei afaceri care s-au dus în cap. Dar nu că s-au dus în cap… eșecuri sonore, inclusiv la nivel financiar.

Așa, și? Am făcut ce mi-a trecut prin cap, am încercat, am învățat cât m-a dus capul din propriile eșecuri.

Și-am mers mai departe.

Asta ai de făcut, ridică privirea din pământ și încearcă, mergi mai departe, ai încredere în tine.

Și nu te speria de eșecuri.

Nu te fac neapărat mai puternic… dar nici nu te omoară.

Cunosc ospătari care acum conduc imperii. Și cunosc ospătari care acum… sunt ospătari visând să conducă imperii.
Între unii și ceilalți sunt multe diferențe, dar cea mai mare diferență este că unii au avut curajul / inconștiența să încerce. Ceilalți… nu.

Dacă ai o idee… încearcă s-o pui în practică. Luptă-te pentru ea, implică-te, nu sta-n fund numărând muște… ridică-te și pune-te la treabă.

Sunt șanse ca după ceva timp să zâmbești, mulțumit că ți-ai împlinit visul.

Ai curaj să zbori?

zbor-1

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • […] Am scris în 2016 un articol despre puterea de a te ridica de pe fundul tău și de a te apuca de ce-ți dorești, de a-ți urma visul. Articolul ăsta. […]

  răspunde-i
 • Marina Oana
  • 24.11.2018

  Uite de asta te ador ,uite de asta urlu de 38 de ani că lupul la luna …..Se poate fraților chiar daca te izbești cu mufa de zid !!!!Tata Dumnezeu sa îl ierte avea o vorbă ..bai piticule nu face ca mulțimea tocmai aia te va întări și îți va da valoare

  răspunde-i
 • Cristina
  • 24.11.2018

  Esti un mentor pentru multi dintre noi,admir curajul pentru toate încercările tale,pot spune ca esti un OM SPECIAL ! 😉

  • Cabral Ibacka
   • 25.11.2018

   Mentor?
   Cred că-mi trebuie mulți ani și mult mai multe cărți ca să devin așa ceva.
   Dar… mulțumesc! 🙂

  răspunde-i
 • Raluca
  • 24.11.2018

  Am distribuit postarea ta la 3 prieteni. De ce? Pentru ca în vremurile astea care le trăim acum avem nevoie de exemple pozitive și oameni ca tine. Mulțumim ca ne faci să râdem și din când în când ne mai aduci astfel de povesti care ne mai schimbă un pic perspectivele. O zi făină!

  răspunde-i
 • Aby
  • 24.11.2018

  Datorită tie, cu postările precedente vorbind despre vise și realizări, am ajuns in urma cu 1 an sa îmi doresc sa fac un alt drum in cariera mea. Am făcut un curs timp de 1 an, am aplicat la joburile din compania mea și iată-ma la final de an, împlinita in cariera . Al meu soț îmi spune ca inspir oamenii ( cei care m-au întrebat cum am reușit, și ce pași am urmat) eu inspir oamenii, și ma bucur, dar tu Cabral cu postările tale m-ai inspirat pe mine si îți mulțumesc! Eu, cea care eram frustrata și neîmplinita, acum sunt mulțumită și pot spune:da! Am ajuns unde am visat! . Te rog continua acest gen de postări! Ajuți oamenii!!☺️

  • Cabral Ibacka
   • 25.11.2018

   Mda, mi-ai cam dat fatality.
   Mulțumesc pentru ce-ai spus.
   Pe bune.

  răspunde-i
 • Ioana
  • 24.11.2018

  Am citit articoul tau exact când am mai mare nevoie. Cum ai scris și tu : mai bine eșuez Încercând decat sa ma sufoce frustrarea că aș fi putut și nu am încercat.
  Multumesc Cabral

  răspunde-i
 • Seba
  • 24.11.2018

  E 3:27. Sunt in tren. Mi-am amintit de postarea asta si de comentarii si de discutie. Lucrurile s-au schimbat. Ma sprijina in asta si chiar m-a ajutat cu bani.
  Și cred ca trebuie o continuare la discutia de mai sus. Acestea fiind scrise, Ma duc sa-mi iau masina de curse.
  Am banii sa o iau si daca nu e complet diferita de cum mi-a fost prezentata la telefon, o iau.
  Atat voiam sa spun. Sper sa nu ma insel cu masina asta.
  Bogdan, abia astept sa-ti dau berea aia!

  răspunde-i
 • Mihaela
  • 21.09.2016

  Am să împărtășesc cu voi visul meu…
  De cele mai multe ori m-am aflat în situații în care oamenii m-au descurajat și au încercat să mă facă să renunț însă nu am ascultat și DA, m-am ținut de drumul meu!
  Încă de mică mi-a plăcut sa desenez, să decorez și să creez. Acum cațiva ani am descoperit o tehnică (pe atunci nouă în zona noastră) numită quilling. Am început să citesc, să mă documentez despre ceea ce înseamnă arta quilling și am dezvoltat o mare pasiune pentru aceasta. Pot spune cu mâna pe suflet că iubesc să creez, să lipesc, să tai, să dau formă și viață unei fâșii de hârtie..
  Din păcate la noi în țară nu se pune accent și nu se apreciază sau promovează foarte mult lucrările HANDMADE. Inițial acesta a fost doar un hobby. Lucram pentru mine, pentru a-mi decora camera. Mai târziu am început să le fac cadouri prietenilor, apoi am fost sfătuită de cineva să încerc să vând. La început îmi era rușine să cer bani pe lucrările mele, nici acum nu m-am obișnuit cu această idee. Unii oameni mi-au apreciat foarte mult munca și mi-au spus lucrul acesta, alții au spus că nu ar da banii pe niște hârtii. Am învățat să accept critici, să trec peste orice comentariu neplăcut, dar să nu renunț la visul meu, la ceea ce mă face să mă simt împlinită.
  Îmi doresc să creez din ce în ce mai multe și mi-am promis ca nu voi renunța la acest hobby deoarece mă face să mă simt mândră după ce finalizez fiecare tablou sau coroniță.
  Dacă vreți s
  Sfatul tău Cabral este cel mai bun! Sunt de acord cu tine! Toate cele bune și la cât mai multe articole!

  răspunde-i
 • Bogdan
  • 19.09.2016

  Multumesc pentru articol! Just on Time! 🙂

  răspunde-i
 • Adrian
  • 18.09.2016

  @Cabral nu știu dacă tu ai schimbat ceva la site (in legătura cu zoom’ul in safari pe iPad air 1) însă pot spune ca s-a rezolvat “problema”. Am instalat recent iOS 10 si acum când am intrat pe blog’ul tău am observat schimbarea in bine evident . Cele bune

  răspunde-i
 • Loading...