Sari la conținut

Singura variantă este să le-o dăm peste bot de fiecare dată.

Cu eleganță, cu ștaif… cu spatele drept și cu fruntea sus.

Alte variante nu sunt…

Să vină leneșii cu mâna întinsă singuri acasă… nici gând!

Dacă-i trimit ăia cu forța… avem exemplul francezilor, sunt înapoi în câteva săptămâni.

Să-i luăm noi cu forța nu se poate. Și nici nu cred că vrea cineva…

Așa că singura variantă de a schimba situația este să o schimbăm noi, cu fiecare ocazie, cu fiecare ieșire, cu fiecare interacțiune pe care o avem cu străinii.

Când ne-au spus în Danemarca de la obraz că dacă eram români am fi fost cu mâna întinsă, nu la terasă, la masă cu ei… le-am spus că noi suntem convinși că nici ei nu sunt din Danemarca. S-au uitat uimiți la noi și ne-au întrebat de ce…

– Pentru că am auzit că toți danezii au probleme cu alcoolul dar voi nu sunteți sub masă, morți de beți.

Când s-au comportat urât cu noi în Germania le-am zâmbit larg și am întrebat foarte amabili You miss Hitler, eh?. S-au schimbat la față și s-au bulucit amândoi să remedieze problema… în timp ce noi le-am întors curul și ne-am văzut de drum.

Când s-au întrebat între ei la hotel în Suedia dacă să ne cazeze sau nu, i-am lăsat să se convingă că e OK. Apoi i-am anunțat că ne-am simțit discriminați, le-am cerut banii înapoi și le-am promis că le vom scrie șefilor. Apoi ne-am cazat la alt hotel, trimițând de-acolo mailul către șefii lor și către primărie. De la primărie ne-au direcționat în altă parte… nu-i bai, ne rezervăm timp și pentru asta, o ducem cât de departe se poate.

Ideea este că mulți dintre străini s-au obișnuit cu români umili, cu capetele plecate și cu mâna întinsă. S-au obișnuit să vadă zilnic români care târâie câte un handicap (de cele mai multe ori jucat), să-i vadă pe români cotrobăind prin gunoaie după PET-uri goale.

Mulți dintre străini văd zilnic prin orașele lor oameni umili, murdari, nesimțiți și bădărani… aflând apoi că respectivii sunt români.

Cum schimbăm asta? Mergând cu spatele drept prin lume.

Refuzând să ne fie rușine din cauza leprelor care au fugit din țară care-încotro pentru a cerși, fura și a face combinații.

Spune, atunci când ești undeva, că ești român.

Spune de unde ești.

Spune ce faci.

Privește-i în ochi și arată-le că te simți cel puțin egalul lor.

De cele mai multe ori se vor înmuia.

Ei sunt obișnuiți să vadă la români sau bulgari capete plecate.

Când se trezesc cu priviri directe vor pleca privirea. Ei vor pleca privirea.

Nici agresivi, ofensivi cu orice preț, deranjanți… dar nici umili. Să stăm cu spatele drept și să fim conștienți că în multe puncte le suntem egali. Ba avem câteva chestii unde le suntem peste.

Dacă imbecilul din fața ta nu face diferența între tine și un cerșetor… nu pleca privirea, n-ai de ce.

Am scris articolul de ieri așteptându-mă să se strângă ceva povești în care ai noștri au avut de suferit din cauza mentalității formate cu ajutorul cerșetorilor și hoților plecați din România.

Dar nu mă așteptam să se strângă atâtea.

Am vrut inițial să scriu un singur post, cel de ieri, în care să includ și concluziile de azi. Apoi m-am răzgândit și bine am făcut.

Dacă ai timp citește comentariile de la postul Pentru ei românii sunt niște nespălați și nesimțiți care cer bani la colț de stradă.

Așa vei vedea de ce trebuie schimbată situația.

De ce trebuie să îndrepți spatele și să nu te mai rușinezi vreodată că ești român.

Pentru că dacă te rușinezi… înseamnă că și tu ești de acord cu ei când ei spun că românii sunt niște nespălați și nesimțiți.

Desigur, la momentul ăsta aceea e realitatea lor.

Dar realitatea poate fi schimbată.

În timp și cu efortul susținut al românilor care pleacă din țară fără a avea în gând să fure, să jefuiască sau să cerșească.

Singura variantă este să le-o dăm peste bot de fiecare dată.

Cu eleganță, cu ștaif… cu spatele drept și cu fruntea sus.

În primul rând, chiar dacă-i greu, chiar dacă-i greu… în primul rând trebuie să stai cu spatele drept.

Și privește-i în ochi.

Poate că la economie nu suntem cei mai tari. Poate nici la infrastructură, protecție socială, sănătate și câte și mai câte…

Dar la calități umane românul le este egal. Cel puțin.

Stai cu spatele drept.

Nu vreau să mă votezi la alegeri, am fost plecat și n-am apucat să-mi înregistrez candidatura.

Nu vreau să-mi dai nici bani și nici aplauze.

Vreau doar să stau cu spatele drept, alături de tine, când mai plecăm din țară.

Da, sunt negru. Dar sunt român. Din fericire.

Și te rog să îndrepți spatele. Pentru că ai de ce.

Și apropos de România… am prins un răsărit superb în călătoria asta. Superb. Condusesem opt ore fără întrerupere și când am văzut ce era afară am oprit mașina și-am luat aparatul. Am tras câteva zeci de cadre, unul mai frumos decât celălalt.

Unde credeți?

În România:

rasarit in Romania 2014

SONY SLT-A99V | 85mm F6.3 1/8000 ISO500

125 comentarii despre "Singura variantă să nu ne mai considere nespălați și nesimțiți este să le-o dăm peste bot de fiecare dată"
 1. Anda

  Emotionant articolul tau. Ma mandresc si eu ca sunt romanca ai mai ales ca am asemenea conationali. Multumesc!

  răspunde
  • Cabral Ibacka

   Crede-mă, plăcerea ar fi a mea, să-i văd pe-ai noștri umblând mândri prin Europa… ;)

  • mitza

   Oriunde am fost, am fost și sunt apreciat. mă simt mândru ca sunt român Și voi fi pentru totdeauna!!!
   Și aceia dintre noi care sunt corecți vor dezvălui adevărata valoare a României și a romanilor. Pe scurt adevărata față care ar trebui văzută peste tot!

  • Catalin Tacu
   Catalin Tacu

   Eu îi invit la masă le d-au sa mănânce, sa bea după care incep să ii întreb, Voi a-ti făcut vreodată așa?
   La care credeți că vă minte se înroșesc de rușine și pun capul jos,
   A doua oară îmi refuză invitația, îmi sugerează să nr vedem in Oraș, acolo totul e nemțește.
   Sunt primitivi astia din zona unde trăiesc eu (Norvegia).
   La muncă sunt șofer cu uniforma călcată la dungă (conduc autobuz), si primesc deseori felicitări pentru ținută, ce e cel mai frumos, este că primesc e-mail cu aprecieri penttu și rămân stupefiați, nu știu cum să pună problema in ședințele interioare să nu îmi jignească colegii (conform regulamentului de ordine interioară, toate reclamațiile si sugestiile se discută pe la ședințe. Sunt foarte mândru că sunt român!

  • Laur

   Cabral, unora le e rușine să spună că sunt români numai pentru faptul că sunt numiți țigani. ✌

  • Cabral Ibacka
  • Catalin

   Romanii umbla mandrii prin europa. Problema nu este ca nu sunt romani educati cu ‘staif’, cu „spatele drept” si „fruntea sus” prin Europa sau SUA ci mai degraba faptul ca procentual suntem mult mai putini decat cei care ofera o viziune negativa asupra acestui popor. Lupta merge inainte si speram sa educam generatiile ce urmeaza si mai ales sa convingem Europa ca suntem o natie de Brancusi, Coanda, Vlaicu, Cantacuzino, samd. In privinta Germaniei, cred ca prima data ar trebui sa ne achite petrolul luat din Romania de Hitler si dupa aceea sa comenteze de ce nu avem bani sa scolim „veriga slaba a neamului”. Cu 22 de mld de euro ne am descurca sa facem si ceva autostrazi (indiferent cat fura si dragii nostrii politruci). De italieni nu avem ce discuta ca sunt mai rai ca Romanii peste hotare, de francezi care nu au mai avut varfuri in nici un domeniu de ani buni, multe sunt de vorbit despre ce a scos bun Romania din om si cum se face performanta pe baza getica cred eu.

  • Cabral Ibacka
 2. ARABELA

  neata ,capite…….. minunat cadru

  răspunde
 3. Diana.

  Perfect: Do You miss Hitler? /Spatele drept si fruntea sus!
  (ma bucur ca nu mi-ai publicat comentariul la articolul precedent ci ai tras o concluzie buna si efectiva prin acest articol)

  răspunde
  • Serban

   Lucrez in IT ptr o firma germana, si un coleg cand a fost in vizita la ei zicea de un tip care era mai glumet si l-a abordat pe coleg cu:
   „Esti din Romania? Poti sa ma inveti si pe mine cum sa fur din buzunare?”.
   Colegul:
   „Doar daca ma inveti si tu cum sa omor 11 milioane de oameni”. :)

   Pot sa spun ca germanii cu care lucrez unii chiar au inteles ca exista si oameni de treaba si chiar apreciaza sa vina in vizita in Romania. Altii mai arunca chestii mai in gluma mai in serios legat de tuciurii si cum merg lucrurile peaci – cateodata n-ai cum sa nu le dai dreptate- si abia asteapta sa-si termine treaba ca sa se intoarca cat mai repede.

  • Liviu

   Ca IT-ist stand in Germania, München pot spune ca am vazut extraordinar de multi cersetori romani prin toata Europa, dar nu am auzit pe nimeni de nationalitate germana sa discrimineze romanii in mod direct. Dimpotriva, am auzit germani care lauda romanii ca sunt hanici, sau extraordinar de buni IT-isti, profesionisti, seriosi s.a.m.d. Poate si din cauza domeniului, dar in orice domeniu „highly-skilled” romanii sunt foarte bine vazuti in EU.

   Deasemenea am cativa colegi care au vizitat Romania, unii dintre colegii germani mergand cu alti prieteni de nationalitate romana in vizita pe meleagurile noastre, si s-au intors foarte entuziasmati si au spus multe lucruri bune despre tara noastra, pe care nu le gasesc la ei.

   Revenint la cersetori, dupa un anumit timp de stat in afara, am inceput sa nu le mai dau bani la cersetori, mai mult in semn de revolta pentru faptul ca nici macar nu se gandesc sa caute un loc de munca si prefera sa stea sa cerseasca si am recomandat la toti prietenii pe care ii am sa nu mai incurajeze cersetorii dandu-le bani.

 4. stefania

  „De la primărie ne-au direcționat în altă parte…”. Se pare ca si la ALTII se procedeaza asa. E bine, suntem ca ei ! :)

  răspunde
 5. Diana.

  Imigranții fără acte pe teritoriul UE sunt mapate într-un efort secret.
  ● Externe/International: Timp de două săptămâni, începând cu data de luni, o operațiune de poliție a UE coordonate identifica migranții fără acte.

  Se raportează mai multe mass-media și se referă la organizarea Buletinului, care a publicat un document scurs de la Consiliul de Miniștri al UE.

  Operațiunea: Mos maiorum (maiorum Exodul), își propune să depisteze organizații de luptă care fac trafic de refugiați, dar, de asemenea, pentru a colecta informații despre individ nedocumentate, astfel încât naționalitate și gen,
  Susanna Herrera de la Departamentul de Justiție a confirmat la Metro că poliția suedeză vor fi implicate.
  Poliției de frontieră nu ar da nici o informație cu privire la operațiunea.
  – Nu comentez cu privire la acțiunile noastre operative proprii sau a altor țări, spune Patrik Engstrom, șef-adjunct al Poliției Naționale, a declarat pentru ziarul.

  răspunde
 6. Simona

  Exact asta cred și eu, și asa am și făcut.
  M

  răspunde
  • Simona

   Ma bucur ca ai ales sa continui astfel articolul de ieri.

 7. Iulian

  Daca panaramele, cersetorii si hotii de la noi au impanzit Europa, cum se face ca in continuare colcaie si pe aici? Poate buba e totusi la noi si si peste hotare lumea are pretentia sa ne-o tratam, indiferent daca o facem holistic sau alopat. Pana nu o facem, nimeni nu e dispus sa ne recunoasca pretentia de verticalitate.

  răspunde
 8. Roxana

  Felicitari Cabral! Sa stii ca asta e singura solutie. Mi s.a intamplat sa fiu privita de sus de o angajata italianca cu liceu doar pentru ca eram romanca, cand i.am zis simpaticei ca am terminat masterul i.au cazut maselele si ce bine m.am simtit. Am incercat si sa plec capul in anumite situatii, insa asta nu e o solutie, va garantez! Apropo de comentariul precedent, eu nu vreau sa fiu ca ei, eu sunt romanca! Aa si apropo de dat peste nas, prietenul meu nu bea alcool, am iesit cu vreo 10 italieni, baietii dupa vreo 30 min bausera deja cateva sticle de vin si contrariati ca el bea suc tot insistau sa bea si rl vin, el refuza si le zice: Si mai ziceti voi ca toti romanii sunt niste betivi, ia uitati-va cine bea si cine nu. :)))) Nush daca le-a picat sau nu bine, insa realitatea in cazul ala era alta decat visau ei sau ar fi auzit ei despre romani si a facut bine ca le-a atras atentia. :)

  răspunde
 9. Adrian

  Tot straini ne ridica si ne coboara.
  – Modelele românești sunt prezente de ani buni pe cele mai mari podiumuri din lume, la evenimente organizate de mărci și designeri de prestigiu.
  – Concert sustinut la Berlin de Orchestra Romana de Tineret, aleasa in cele mai bune 6 orchestre din lume
  – Expozitie romaneasca la Viena: Efectul Brancusi
  – Radu Teodorescu a fost numit de către New York Times, „cel mai bun instructor de fitness din New York”.
  – Maria Lucia Hohan este poate cel mai cunoscut designer român în străinătate, creaţiile sale vestimentare ajungând să fie purtate de celebrităţi printre care Nicole Scherzinger, Jennifer Lopez, Taylor Swift, Selena Gomez, Maria Menounos , Eva Longoria, Katherine Heigl sau Vanessa Hudgens, la unele dintre cele mai importante evenimente din lume, inclusiv la Premiile Oscar.

  Sunt mult mai multe exemple cu românii care au facut istorie afara.

  Si uite asa strainii ajung sa poarte hainele unor „românii nespălați și nesimțiți care cer bani la colț de stradă”.

  Ma bucur ca inca mai sint romani care sa fie mindri de nationalitatea lor.
  Felicitari din toata inima pentru cei care se ocupa de a face cunoscuta adevarata fata a romanilor adevarati.

  răspunde
 10. Alchim

  Intamplari:

  Stockholm – Ne-am cazat la un hotel dragut, totul a decurs perfect pentru noi, la sfarsit cand a trebuit sa achitam am ales sa achitam cash, doamna de la receptie din greseala mi-a virat in cont 350 de euro. Pentru ca nu mai putea sa traga inapoi din cauza unor reglementari de siguranta din partea bancilor a fost nevoita sa astepte cateva zile ca eu sa confirm tranzactia. S-a panicat putin dar i-am promis si am incercat sa o linistesc si sa ii explic ca va primi banii inapoi. Am ajuns acasa, am confirmat tranzactia si am sunat sa ma asigur ca au intrat. Mare i-a fost uimirea cand am sunat, a spus ca sincr nu se astepta sa ii mai vada inapoi…

  Amsterdam – Ne-am imprietenit cu un olandez. Am petrecut ceva timp impreuna cu el. Intre timp el s-a intalnit cu niste prieteni de-ai lui si a tinut sa ne faca cunostinta. Formularea lui a fost fix asa: „They are Romanians, to good ones”…

  Nu am probleme de integrare oriunde m-as duce, reusesc de fiecare data sa le demonstrez ca nu toti suntem lafel. Nu trebuie sa ii pupam in cur pe rasfatatii aia. Multi dintre ei sunt obisnuiti sa primeasca totul de-a gata. Romanii se zbat, isi pun mintea la contributie incearca sa scape de lepra comunista care curge prin multi dintre ei, fie tigani fie romani. Daca unde mergeti reusiti sa dati dovada de demnitate si nu va lasati calcati in picioare totul o sa mearga bine. Bafta si vacante placute!

  răspunde
 11. vali

  Sunt „uneori” de acord cu mesajul tau , alteori e atat de greu ca -mi vine sa ma intorc in tara cu ideea ca mai bine muncesc pe 200€ . Cu toatea sunt de aproape 5 ani in Italia. Am terminat Facultatea de Litere in cadrul Universitatii din Bucuresti si am plecat in Italia. Am familia aici si fac curatenie in casele italienilor. M -am facut respectata de toti cei pentru care lucrez , 10 familii .

  răspunde
 12. Negru Traenus
  Negru Traenus

  Eu ma mindresc ca sunt romin ,dar ce sa spun de italieni astia jegosi de la care am de primit banii pe ce am muncit si de trei ani ma judec sa vad daca imi da banii,ce sa mai spun ,copilul meu a fost batut acum trei ani si am chemat carabinierii nici in acest caz nu sa rezolvat nimic ,si se mai pling ca rominii fura,daca esti prin Europa dami un nr de telefon si te sun eu si mai vb,daca vrei.

  răspunde
 13. Anna

  Atitudinea face diferenta mereu. Am fost in Paris intr-o delegatie cu inca trei colegi. Nu ne-am sfiit sa vorbim romaneste intre noi in public si in mod sigur multi isi dadeau seama clar ca vorbim romaneste. Nu s-a uitat nimeni urat la noi, nu s-a codit nimeni sa ne serveasca la restaurant sau la vreo patiserie. Dimpotriva, vanzatoarea de la o patiserie din Montmartre s-a dat peste cap sa fie amabila si sa ne recomande cele mai bune bomboane in speranta ca vom cheltui cat mai mult in magazinul ei. Dar in tot acest timp am mers toti patru cu capul sus, zambitori si relaxati.
  Cu toate astea le inteleg reticenta si sunt multi care se poarta de toata jena. In terminal pe CDG un romanas (si nu parea tigan) tipa din toti plamanii dupa baietelul lui care alerga bezmetic de colo colo :( si mai si presara cate un expletiv, convins fiind, poate, ca nu-l intelege nimeni…

  răspunde
 14. Gabriela

  Ai subliniat bine, e greu sa stam cu spatele drept si sa le schimbam in cateva momente de interactiune parerile facute-n ani. Insa, orice lucru dobandit cu greutate aduce o satisfactie direct proportionala cu efortul depus. Sunt convinsa ca multi dintre noi au incercat si-au reusit sa schimbe, macar o data, impresia eronata a strainilor despre romani. Intr-un restaurant din strainatate, ne-a fost adresata, cu un mare zambet pe fata, intrebarea: „Sunteti nemti?” Raspunsul nostru a venit ca un fulger pentru seful de sala: „Nu, suntem romani!” Zambetul a pierit subit, iar exclamatia a fost un „AAĂăăăă!” prelung de dezamagire. Dupa cateva zile, cand i-am spus ca vacanta noastra s-a incheiat si ca nu ne vom mai revedea la micul dejun, expresia fetei sale era de parere de rau pentru reactia de la inceput, ne-a strans mana calduros si ne-a spus: „Ma bucur ca v-am cunoscut! Sper ca v-ati simtit bine la noi si ca veti reveni!” Touche! Deci, se poate! Vointa, perseverenta, curaj si rabdare ne trebuie! :)

  răspunde
 15. Madalina

  Lucrez la o firma in alta tara (nu are nicio importanta unde). Intr-o echipa de 40 de oameni, toti britanici, desi nu suntem in UK, suntem 1 roman si 1 bulgar. Nu vreti sa stiti prin ce trecem noi 2 zi de zi si nu vreti sa stiti prin ce am trecut in Ianuarie si in Decembrie, cand s-au eliminat restrictiile de munca in UK pentru romani si bulgari.

  Mistouri, glume de 2 bani, umilinte, etc. Atat eu, cat si colegul meu din Bulgaria ne vedem de treaba si nu le aratam niciodata ca vorbele lor si glumele lor foarte ieftine si discriminatorii ne dor. Le raspundem cu acelasi tip de glume rasiste, ne batem joc de ei in acelasi mod, cu zambetul pe buze, desi noi suntem 2 si ei sunt 40.

  Cert e ca eu si colegul din Bulgaria ii umilim in cel mai frumos mod posibil: cu cele mai bune rezultate din echipa. E cea mai frumoasa umilinta: romanca si bulgarul, top performeri luna de luna. Asa nespalati, furaciosi si primitivi cum suntem noi.

  Ce poate fi mai frumos de atat??

  răspunde
  • Adriana

   Bravo Madalina! Felicitari!

  • Hypher

   Păi d-aia îi şi ustură la rinichi.
   Că-şi dau seama cât de troglodiţi sunt ei, profesional vorbind, în comparaţie cu voi!
   Ardeţi-i unde-i doare cel mai mult. Nu în speranţa că odată şi-o dată se vor trezi din visele lor erotice. Ci pentru că simt cum le fuge pământul de sub picioare când sunt obligaţi să-şi recunoască limitele. Şi profesionale şi intelectuale!
   Bravos!

  • Anuca_0501
   Anuca_0501

   Felicitari! kick their frustrated asses!!!!!

  • catalin

   intrebare? Cine castiga mai mult? Voi sau ei? Individual vorbind.

  • Simona P.

   Bravo Madalina!!! Felicitări copii!!! :)

 16. Sorin

  Ai foarte mare dreptate Cabral ! Romani sunt tratati asa cum „permit” sa fie tratati sa iti spun si de ce am observat asta !Am fost trimis in italia la o specializare de o fima italiana cu filiala si in romania (eu am fost pe bune la specializare) altii din aceasi firma erau trimisi sa munceasca la fabrica lor din italia pe salariul din romania (oficial tot la specializare ) ! Din prima clipa am spus ca sunt timpiti daca accepta asa ceva dar ei se uitau lung la mine si le facea chiar placere pentru ca primeau in plus 30 de euro pe saptamina pentru mincare !Din prima clipa am fost bagat in aceasi oala de italieni ,a venit unul si mia spus sa spal pe jos ! Eu i-am spus ca nu am venit acolo sa ai spal lui pe jos ci sa invat si nu sa ai fac treaba lui ! In secunda 2 am sunat patronul , i-am povestit si i-am spus :” eu stiu sa spal pe jos ,daca de asta am venit aici ca sa fiu bataia de joc a italienilor maine ma urc in avion si plec! ” Binenteles ca patronul a luat masuri ia bagat in sedinta pe italieni si lea spus pentru ce sunt eu acolo si sa schimbat situatia! Romanasii nostri le cereau la italieni bautura , tigari si bani ca la usa cortului !Italieni le dadeau, in fata ai compatimeau iar in spate rideau de ei ! Eu nu am facut niciodata treaba asta ,din contra i-am facut un serviciu unui italian si sa tinut dupa mine o saptamina cu o sticla de whisky sa ma „cinsteasca” iar eu ai spuneam ca nu e nevoie ! Le spuneam tot timpul la romani ” nu mai fiti fraieri sa va injosi-ti in fata lor ,voi nu ave-ti bani de o bere? „si culmea aveau ,degeaba ! Am ramas socat cind un italian ma intrebat de un coleg : „colegul tau nu are cu ce sa se incalte? ,zic: ba da ,de ce intrebi ? , pentru ca mia cerut 50 de euro ca sa isi ia adidasi si daca nu are cu ce sa se incalte ai dau dar eu am impresia ca ma minte ! Ca idee cit am stat acolo din cauza asta ,ca am tinut capul sus am fost trata ca si unul de al lor ,cind am plecat au venit 11 italieni cu care am colaborat acolo sa isi ia la revedere,cu bautura in sacose sa facem petrecere ,lucru care povesteau romani ca nu sa intimplat niciodata decind este firma si pentru nici un roman nu au mai venit italieni sa isi ia la revedere ! Nu sa intimplat pentru ca nimeni nu te considera egal atita timp cit ai ceri de baut si minti ca tu nu ai bani( crezind ca ei sunt prosti si nu isi dau seama) !De aici concluzia : suntem tratati asa cum „permitem” !

  răspunde
 17. Iulia

  Sunt de accord cu tine si chiar sunt mandra ca sunt romanca si chiar ma deranjeaza ca ei gandesc asa despre noi….Din pacate majoritatea stirilor arata numai ce facem rau nu si ce facem bine si ma gandesc daca oameni rai nu sunt si la ei in tara…doar nu s-au strans toti la noi………
  Probabil ca nu-i arata nimeni asa de des la tv sau nu le face reclama … dar la noi stirile negative primeaza si atunci probabil de aceea gandesc astfel .
  Cred ca daca si noi am promova mai mult tara, oamenii, realizarile noastre si am adopta atitudinea despre care ai vorbit tu sunt sigura ca s-ar schimba ceva.
  Asa ca sunt fruntea sus romani!

  răspunde
 18. Bogdan

  Acum 1 an eram in Germania la un pahar de vin cu presedintele unei companii de acolo, directori de vanzari si specialisti pe domeniul respectiv. Din una alta au ajuns cu discutiile la Romania si la faptul ca romanii sunt tigani, hoti, etc. Le-am tinut o morala de mai mult ca sigur data viitoare cand o sa incerce sa faca afirmatii de genu, o sa se gandeasca de 2 ori inainte. Cu toate ca erau oameni de peste 40 de ani si cu „greutate” iar eu nu am decat 25 de ani, le-am spus ca sunt un roman mandru de tara noastra si de oamenii nostri, iar daca o sa viziteze Romania o sa isi schimbe viziunea asupra noastra.

  răspunde
 19. calu lu fat-frumos
  calu lu fat-frumos

  Si mai e o chestie de care lumea a uitat: cate lectii ne dadeau europenii inainte cu drepturile omului si cu libertati si cu toate vrajelile si ca nu stim sa-i integram pe romi. Si acum ei ce fac? Ori ii alearga prin tot Parisul si Italia ori le dau bani sa se intoarca sau ii dau afara cu forta. Cum e frati europeni? Usor sa dai lectii din tribune. I-ati integrat de nu se mai vad. Toti suntem buni de la tribuna I. De-aia au si amanat atata vreme sa ne dea voie la libera circulatie ca stiau ce-i asteapta.

  răspunde
  • arroxana

   sincere felicitari!!! oricum you miss hitler a fost maxima :)) …oricum ei fac asta pt ca le e frica intr-un fel sau altul de ceea ce putem face noi cei ce suntem curati si corecti….si de aceea se impun asa in fata noastra…e dificl dar nu e imposibil…nimic nu e imposibil. din ceea ce ai scris tu aici mi-as dori ca toti ce sunt plecati din tara sau care merg prin vacante sa citeasca si sa ia aminte mereu : Singura variantă este să le-o dăm peste bot de fiecare dată.Cu eleganță, cu ștaif… cu spatele drept și cu fruntea sus.! nu suntem mai prejos!

 20. Mihaela

  Am iesit „afara” doar ca turist si pot sa spun ca oriunde inafara de Bulgaria, am fost tratati la fel ca ceilalti turisti din comunitate. Nu stiu, o fi fost noroc, om fi fost noi „de vina” ? Inclin sa cred ca ultima varianta e valabila. Oriunde am pasit cu mandrie, aceea de a fi ROMAN si nu ne-a fost rusine nicaieri sa ne exprimam in graiul nostru. Am fost intrebati in multe locuri de unde suntem si reactia lor a fost una neasteptat de buna.Chiar si in italia unde am mers cu inima cam indoita, stiind despre aventurile romanasilor nostri plecati acolo „la munca”. Acolo ne-am ferit doar de cersetori, pe care ii ocheai de la o posta ca fiind de-ai nostri.
  Eu cred ca oriunde te duci, daca ai un comportament civilizat esti tratat in acelasi mod. Pana la urma, padure fara uscaturi nu exista nici la ei. Si ei au nespalatii lor, alcoolicii lor, badaranii lor.

  răspunde
 21. [email protected]

  Draga Cabral, o sa-ti scriu o poveste.
  Am plecat din Romania in 2007 pentru un stagiu de 6 luni in Budapesta si iata ca s-au facut 7 ani dar nu am mai revenit. De 4 ani locuiesc in Belgia unde am venit in 2010 pentru a-mi completa studiile si iata ca 4 ani mai tarziu sunt tot aici. Inca ma adaptez la stilul de viata occidental.
  Dar nu asta voiam sa iti spun. Ce ma gandeam sa impartasesc cu tine (cu voi) este faptul ca in ultimii 7 ani am intalnit multi romani in periplul meu European si mai toti au povesti si experiente cu strainii despre noi ca natiune. Voi vorbi totusi din experienta mea: nu voi uita niciodata un drum cu trenul pe care il faceam de la Budapesta la Timisoara si unde am intalnit un tip francez care calatorea in Romania. Baiatul asta era asa indragostit fundamental de tara noastra incat s-a gandit sa exploreze si sa vada cu ochii lui unde s-a nascut Brancusi si unde si-a inceput legendara viata.
  In 3 ore am invatat mai multe despre opera si viata lui Brancusi decat stiam eu de la orice ora de literatura, si m-a facut sa ma intreb de ce oare eu nu vorbesc cu aceeasi pasiune despre Romania si de ce nu simt aceeasi pasiune ca si el, un strain. Asta a fost doar prima dintr-o serie de experiente placute pe care le-am trait de-a lungul ultimilor 7 ani. Am intalnit o multime de oameni de diferite nationalitati (din toata lumea) care mi-au transmis o imensa bucurie vorbindu-mi despre tara mea cu drag si cu iubire (da, indraznesc sa spun iubire). Desigur ca am avut si experiente mai putin placute dar niciodata nu le-am lasat sa-mi doboare entuziasmul si sa cred mai putin despre mine ca individ venind din Romania.
  Indraznesc sa spun ca nu avem o imagine atat de proasta pe cat ne-o formam\distorsionam noi. Am intalnit si intalnesc mereu romani educati si cu bun simt care vorbesc multe si diferite limbi, au pozitii inalte in organizatii internationale si sunt bine vazuti de toti cei cu care vin in contact.Si eu am invatat la randul meu sa ma reindragostesc de Romania desi imi vine a dracului de greu cateodata.Nu cred ca suntem nici mai buni, nici mai rai decat alte natiuni. Suntem un pic rataciti dupa atatia ani intunecati dar cred ca exista speranta.
  Inchei intr-o nota pozitiva si va transmit multa energie pozitiva si dragoste de la Bruxelles. Va astept oricand sa imi dati un semn daca sunteti in preajma sa va spun si mai multe povesti frumoase despre Romania si romani.
  Cu drag,
  Irina

  răspunde
 22. Manoliu Claudia

  Mai , Cabral ! Simt nevoia sa-ti spun , ca mi-e tare drag sa citesc tot ce postezi . Si glume si postari serioase . Postarea asta , e lectie de viata pt noi .

  răspunde
 23. Dumitru

  Eu am fost norocos,
  nu am avut prea multe iesiri din tara,
  am ajuns in Bulgaria, Grecia si Marea Britanie,
  si nicaieri nu s-a uitat nimeni urat la mine desi la toata lumea am spus ca sunt din Romania.

  In Bulgaria am intalnit la un moment dat si niste danezi si niste germani, insa niciunul nu a apelat la vreun cliseu atunci cand a interactionat cu mine sau cu unul din apropiatii mei.

  Cand o sa ajung prin Austria, Germania, Danemarca o sa va spun noi impresii.

  răspunde
 24. CD

  Si eu am trait o experienta neplacuta in Suedia, unde fusesem invitat sa tin un training. Am fost intrebat daca e prima mea vizita in Europa. I-am raspuns ca Romania ESTE in Europa si ca la fel ca ei, inca nu am adoptat moneda EURO. Nesimtirea a continuat cand mi-a zis ca pentru ea estul Europei nu este Europa. Fiind in „casa” ei, am evitat replicile de prost gust care se impuneau, insa i-am aplicat o mustruluiala serioasa facand referire la procesul simplu pe care nu era in stare sa il inteleaga si sa il urmeze. Strict profesional. Am plecat de acolo cu capul sus stiind ca este cel putin un domeniu in care sunt mai bun ca ea. Si zic cel putin un domeniu pentru ca nici la geografie nu se pricepea prea bine cand m-a intrebat daca la Sofia vremea este la fel de frumoasa ca la Stockholm :))

  răspunde
 25. ioana c.

  Eu de 5 ani ma lupt cu asta in Germania si chiar ma bucur ca am reusit sa schimb parerea multora in mod pozitiv,insa mai avem mult de munca. Enorm de mult.

  răspunde
 26. marilena awn
  marilena awn

  Imi place de mor,articolul!Foarte emotionant…am ras si plans deopotriva!Multumesc,Cabral!

  răspunde
 27. Daniela

  Eu lucrez in Madrid langa stadionul Santiago Bernabeu ,e o zona destul de selecta ,si vreau sa va spun ca e plin de tigani cersetori ! Ma lupt cu sefi mei ,cu colegi si cu clienti sa le explic că nu sunt români ,ei asa spun,ci sunt tigani si ca Romania nu e reprezentata de aceste persoane ! Eu sunt din Iasi Si le arăt videoclipuri ,poze cu minunatul meu oras ,nu ma las bătută desi iti spun sincer câteodată nu mai suport ca parca tot nu ma cred . Intr-o zi o sa ma intorc acasa definitiv pt ca imi iubesc tara !

  răspunde
 28. Paula

  Sunt plecata de 11 ani din tara si nu prea am avut parte de discriminare, poate pentru ca intotdeauna am fost foarte nonsalanta cu privire la originea mea si niciodata nu m-am considerat mai prejos de nimeni. In afara Europei putini au auzit de Romania, insa in Europa xenofobia impotriva romanilor si a „esticilor” este din ce in ce mai raspandita. A se vedea campaniile facute de tabloidele britanice in ianuarie menite a disemina teama printre britanici fata de romani si bulgari, dar si desteapta campania de publicitate „Why don’t you come over?”

  As mai adauga ceva la articolul tau. Cea mai buna atitudine este sa ne facem treaba si inca bine, caci asta le va inchide intotdeauna gura. Sa schimbam paradigma saraciei si a cersetoriei cu cea a muncii disciplinate si inteligente. Cu inventii si o oferta turistica impresionanta. Astfel isi vor da singuri seama de greseala pe care o fac generalizand si vorbind aiurea.

  răspunde
 29. Mihai

  Felicitari si un sincer multumesc pentru acest articol! Sunt perfect de acord cu sfatul tau si este exact ceea ce trebuie noi, ca romani, sa facem. Cand mergem peste hotare suntem ambasadori ai tarii noastre. Dar pentru aceasta avem nevoie in primul rand sa CREDEM in NOI si in CEI DE LANGA NOI, comunitatea NOASTRA, in calitatile noastre.

  Haideti sa incercam sa fim mai uniti, sa incetam sa ne mai criticam si sa cautam mereu solutii constructive la problemele noastre!

  Haideti sa ne dam o sansa, sa fim mai prietenosi unii cu ceilalti.. Pentru cei care zic ca isi iubesc tara, de ce sa nu iubim si oamenii care traiesc in ea ?? Comunismul ne-a dezbinat in ultimul hal, stiu asta, dar haideti sa nu ne mai uitam la smecheri si hoti pentru ca se poate sa reusesti in cariera si in viata si in mod corect si cinstit. V-o spun din proprie experienta si din experienta multor altor oameni. Eu sunt inginer in IT si locuiesc in Franta de 3 ani, dar pe viitor vreau sa ma intorc in tara.

  Am observat ca foarte multi romani care pleaca sa studieze si sa lucreze in afara cauta cu orice pret sa obtina cetatenia tarii respective pentru A NU MAI Fi ASOCIAT CU „CEILALTI” ROMANI ! Lucru ce mi se pare incredibil de trist !!

  Parerea mea este ca odata ce ne vom recastiga increderea in celalalt, automat ne va fi mult mai bine si in tara, si peste hotare! Voi ce parere aveti?

  răspunde
 30. Maria

  Paris 2013, in fata la Notre Dame (850 de ani de istorie). Subsemnatei ii cade verigheta sub tribuna care era amenjata in fata la Notre Dame. Tribuna era sustinuta de un milion de schele la care nu aveai acces. Sotul meu (1,83 m, roscat, ten alb, imbracat casual) se duce la cei 2 politisti (el si ea) care stateau in fata catedralei. Le explica situatia (in engleza) si ii intreaba daca il pot ajuta. Politistul se uita la el si il intreaba daca este gipsy. Sotul meu il intreaba ce vrea sa zica, politistul il mai intreaba inca o data daca este gipsy. Sotul meu il intreaba pe politist ce legatura are intrebarea cu problema lui. Il mai intreaba inca o data daca il poate ajuta sau nu. Evident ca nu ne-a putut ajuta. Am reusit cu ajutorul unei domnisoare (reprezentanta firmei care se ocupa de festivitatile privind aniversarea celor 850 de ani de istorie) sa recuperam verigheta mea. In semn de recunostinta i-am luat un buchet de flori si ne-am intors sa il daruim. Avea micul birou (impreuna cu un domn) in fata catedralei. S-a emotionat cand a primit florile…toate astea sub privirile celor 2 politisti (care nu aveau habar de nationalitatea noastra).
  In 10 ani de cand calatorim si pe afara (cu masina si cu avionul) nu am avut probleme cu privire la nationalitatea noastra. Am platit cazari in numerar, cu cardul, am constituit si garantii (dar a fost o procedura standard, prin contract, pt inchirierea unui ap), am vorbit in graiul nostru, nu ne-am ferit ca suntem romani. Mai mult decat atat, la pensiunea din Austria unde am stat 10 zile, in anul urmator niste prieteni s-au cazat si ei tot acolo, proprietara fiind bucuroasa sa ii primeasca. In Tokio, la metrou, bajbaind pe harta, un localnic foarte in varsta, s-a oprit sa ne ajute. Cand a aflat ca suntem din Romania, ne-a spus ca stie de tara noastra, a luptat in cel de-al 2-lea razboi, stia cate milioane suntem…
  Ori am avut noroc, ori am dat peste oameni de treaba. Am auzit si eu de povesti ca cele exprimate mai sus, sunt reale si prind contur mai ales la locul de munca intr-o tara straina. Italienii sunt campioni la rasism si aici nu are legatura cu noi, romanii. Au o atitudine superioara (desi sunt niste putori in cea mai mare parte) fata de orice natie….parerea mea.
  Am tinut capul drept in tara, il tin si afara. Arat oricui (care o cere) care ii este…”locul” cu zambetul pe buze si cuvinte usturatoare…la auz.
  Niste prieteni au mers la un concert de muzica rock in Germania. Acolo s-au dat in amicitii cu niste nemti. Au baut bere si au mancat cot la cot. Cand au fost intrebati ce meserii au, nemtii au ramas socati ca stau la masa cu ei. Prietenii avand profesii liberale, nemtii fiind muncitori la o fabrica de mobila. Le-au povestit ca nici-un neamt medic/avocat nu ar sta la masa cu alt neamt care este muncitor.

  răspunde
 31. Marian

  Eu zic ca singura varianta este educatia, iar in Romania nivelul este foarte scazut. De fapt, se promoveaza prostia, hotia, coruptia, incultura etc. Am impresia ca nu vom scapa de aceasta imagine prea curand. Probabil cei 25 de ani de conducere corupta ne-au adus in acest stagiu.

  Incerc de fiecare data sa explic strainilor si sa le dau oarecum peste nas cand au astfel de prejudecati dar procentul romanilor civilizati scade de la an la an.

  Deci, sa dai peste bot unor cetateni care traiesc intr-o tara mai civilizata decat a ta nu cred ca va avea prea mare efect

  răspunde
  • Cabral Ibacka

   Amesteci doi termeni. Educația și promovarea.
   Iar ei, termenii ăștia, n-au nicio legătură.

   Cât despre țară mai civilizată ca a mea… fiecare trăiește în țara lui. Tu în a ta, eu în a mea, cu prietenii mei, treburile mele… ne întâlnim ocazional pe stradă. Dacă strada ta e mai puțin civilizată… nu-i nimic, am văzut melteni și pe-afară.

   Cât despre faptul că nu crezi tu că are sau n-are efect să dai peste bot unor melteni… e treaba ta.
   La mine merge.

  • Mihai

   Sunt de acord ca trebuie sa le-o dai peste nas, ceea ce o si fac mereu, aici unde sunt, la Paris, dar cred ca are si Marian dreptate.. Promovare fara educatie nu se poate! Ar trebui promovata mai mult educatia in tara si nu „scurtaturile”…

  • anca

   asta fac si palestinienii si nisraelienii si ce au rezolvat,insusi expresia a da peste bot e cam de cartierdomnule cabral,faptul ca iti permiti sa umbli pe afara nu te face mai civilizt.
   pacat!

  • Cabral Ibacka

   Anca,
   1. Doamne, în ce hal scrii!
   2. Faci niște comparații puerile. Dai exemplul a două părți beligerante care își dispută teritorii și vrei să-l luăm în discuție la nivelul problemelor de rasism de comportament?! :)))
   3. Faptul că îmi permit să umblu pe-afară nu mă face decât plimbăreț. Faptul că le-o dau peste bot unor melteni și grobieni nu se numește civilizație, se numește ”egal”.

   Tu pleacă în continuare capul, cocoșează-te plină de eleganță, vorbim la sfârșit cine a făcut treabă mai bună…

  • Davidescu G
   Davidescu G

   Crezi ca educatia tine de foame? Cati suntem cu studii superioare si nu avem un loc de munca? Asta este si motivul unora care pleaca pe afara si se apuca de furat sau alte prostii… Si capul sus eu l-am tinut mereu dar cred ca trebuie s il mai plec putin ca din acest motiv am ramas fara multe locuri de munca…pt ca am mers pe ideea ca sunt romanca si nu trebuie s ma injosesc….

 32. S.Marius

  Lucrez de 14 ani in mediul hotelier si am avut de a face cu mii de straini. Una din inatamplari a fost acum vreo 5 ani cand, plecat intr-o delegatie in Italia, o reporterita de la Italia 1, a venit la receptia hotelului unde eram cazat si disperata, a intrebat unde poate gasi urgent un specialist in camere video…aveau de facut un reportaj important si nu mai era timp de schimbat camera, de sunat la sediu…habar nu am. Curios din fire, am intrebat-o ce probleme are…intre timp prezentandu-ma ca fiind X din Romania. Prima reactie a fost de scarba si indignare…dar totusi mi-a explicat scurt ca a fost cu ea la un service din apropiere si i-au spus ca o costa cam 1000 euro sa ii rezolve problema… Am zambit si am rugat-o frumos daca poate sa imi arate camera cu pricina. A chemat cameramanul si cu o voce guturala i-a spus omului sa-mi arate ce problema are. Am zambit din nou si am rugat receptia sa-mi faca rost de o penseta si putin alcoohol de oricare ar fi. Fiind o camera profi, folosita masiv, nimeni nu s-a gandit sa mai curete din cand in cand partea de ghidare a benzii…era acolo o mizerie de nedescris. Am curatat tot, am scos din ea bucatele mici de banda rupta, hartii, praf…etc si i-am inapoiat-o. Toata treaba a durat cam 10 minute pe deskul receptiei…se uita lumea la mine ca la masini straine. :)))))) Ok…am terminat, i-am inapoiat-o cameramanului si l-am rugat sa verifice daca merge. Au ramas socati !!! M-au intrebat cat costa toata treaba si am zambit din nou spunandu-le ca nu e cazul de asa ceva si chiar ma bucur ca i-am putut ajuta. Au plecat si la vreo doua zile m-am trezit cu doamna la hotel, de data asta fericita ca ma vede…am stat de vorba vreo juma’ de ora despre vrute si nevrute si la sfarsit m-a intrebat daca nu as dori sa lucrez in departamentul lor de tehnic :)))))) I-am explicat ca lucrez in mediul hotelier, ca sunt foarte multumit de viata mea, i-am multumit pentru oferta si i-am spus ca deabia astept sa ma intorc in tara mea. Ne-am salutat politicos, ne-am imprumutat cartile de vizita si am plecat fiecare la treaba lui…La vreo 3 luni, m-am trezit acasa cu un telefon in Romania, doamna era in vizita la noi si m-a rugat daca putem sa ne vedem. Ne-am vazut si de atunci am ramas prieteni foarte buni…am fost impreuna la munte, am vizitat multe locuri din Romania, am fost cu ea la ai mei parinti, la tara…etc. Asa ca…,,hoti,, sunt peste tot in lume. Sa ceri 1000 euro pentru o reparatie de 1 euro…e ceva. Proportia difera (cred)…dar cine a stat sa contabilizeze cati romani comit delicte in lume si daca numarul acestora nu este egal sau mai mic decat al altor natii? Cand ai coloana vertebrala, oriunde in lume esti perceput pentru ceea ce esti…Scuze pentru eventuale greseli gramaticale si sfarsitul brusc al povestii dar trebuie sa plec. :)))))

  răspunde
 33. Laurentiu

  Cabral nu vrei sa fii presedinte sau cel putin prim ministru ? Tu macar ai demnitate de roman nu ca lesurile alea putredre care ne conduc ! Poate asa ne gindim sa ne intoarcem acasa la cei dragi . Sa fii sanatos !

  răspunde
  • Cabral Ibacka

   :D Mulțumesc pentru ce spui.

  • Aurel

   Lesurile alea putrede care ne conduc pe noi aia prostii (ca se pare ca pe tine te conduc niste super-zei gloriosi in alta tara, de-aia ti-ai abandonat pe cei dragi), desi majoritatea romanilor nu-s asa de ovine cum se crede, din contra…au cu 1 mg mai multa demnitate decat cei care privesc din afara si critica demnitatea celor cu 2 mg de demnitate. Demnitatea e un atribut al persoanei nu califica apartenenta la o natiune sau religie. Da suna fain cand o plimbam prin gura ca pe apa.
   Cabral ministru de interne, aia da :)

 34. Marian

  Heh, chiar crezi ca amestec acesti termeni? consider ca o tara se autopromoveaza in bine daca nivelul de educatie/civilizatie este bun si vice versa.

  Iar daca ai intrebat niste nemti daca le este dor de Hitler nu cumva te-ai coborat la nivelul lor? crezi ca persoanele respective sunt direct vinovate pentru timpurile de atunci?
  Dupa cum ai zis si tu, sunt melteni peste tot, problema e procentajul. Persoanele inteligente si educate niciodata te vor judeca dupa culoare, cetatenie, istorie etc. indiferent daca sunt din Germania sau alta tara.
  Iar eu NU cred ca asta e singura varianta, sa dam peste bot… In acelasi timp nu sunt de acord sa pleci capul dar solutia prezentata de tine s-ar putea sa aiba efecte negative.

  Mi-ar placea mai mult daca ai da peste bot meltenilor din tara noastra mai intai.

  răspunde
 35. Marian

  In opinia mea nu ne aflam in pozitia sa dam peste bot dar putem sa le explicam ca majoritatea (sper) romanilor sunt la fel de civilizati si corecti precum cetateni din tarile vestice.

  răspunde
  • Razvan Dragut
   Razvan Dragut

   N-ai nimic de explicat. Nu-i datoria ta sa-i tii corect informati. Datoria ta este sa-i faci sa plateasca pentru prostie.

   Multa bafta !

  • Marian

   Esti constient ca actionand astfel nu vei rezolva absolut nimic nu? si ma refer la imaginea pe care o au despre noi.

   Sau tu ce crezi? le-a dat peste bot Cabral celor doi nemti mentionandu-l pe Hitler si acum urmatorii romani vor fi tratate regeste si fara prejudecati in acel bar/restaurant/whatever ?

   Daaaa, hai acum sa le dam peste bot tuturor meltenilor, o rezovam, asta e singura varianta!

  • Cabral Ibacka

   :))) Tu teoretizezi frumos, ținând un ochi închis la realitate.
   Realitatea aia în care melteanul nu înțelege decât limbajul lui.
   Tu fii elegant… vedem după ce-ai rezolvat. :)

  • Razvan Dragut
   Razvan Dragut

   Esti extraordinar naiv daca ai impresia ca nu ei stiu ca nu toti romanii sunt cersetori. De fapt, sunt doar maliciosi.
   Daca „melteanul” ar avea capacitatea sa inteleaga „de vorba buna” – cum se zice, nu vad ce anume l-ar fi oprit sa inteleaga. Eu asa am rezolvat. Tu rezolvi cum crezi tu ca e mai bine pentru tine.

  • marian

   Incearca pentru un moment sa te pui in locul strainilor si zi-mi ce idee ti-ai face despre romani daca auzi ca fura din supermarket, ca sparg case, ca stau la cersit la iesirea din magazine sau la semafoare, ca se spala pe plaja la dus cu sapun si hainele pe ei, ca se imbraca prost, ca nu se tund, ca fac copii la 12 ani, ca fura si iar fura, lista continua… Ce idee ti-ai face despre romani? si unii nu sunt chiar melteni ci au avut foarte multe experiente negative cu romanii. Tu nu ai avea aceleasi stereotipuri ?

   Eu atat am zis, ca nu mi se pare unica varianta… Si da, s-ar putea sa fiu eu mai optimist/naiv dar nu vad nimic rau in asta.

  • Cabral Ibacka

   Stereotipurile se pot schimba.
   Dar capul plecat și poziția ghiocelului umil nu schimbă nimic, ba chiar agravează.

   Nu reușesc să înțeleg ce zici la sfârșit, că ești naiv dar nu vezi nimic rău în asta. În asta… ce? :)

  • marian

   Pai tocmai, ¨stereotipurile se pot schimba¨. O zici chiar tu.
   Poate nu toti sunt melteni ci doar au avut multe experiente negative cu romanii. Cred ca mai frumos ar fi daca s-ar tine o discutie civilizata pe tema asta decat sa dai peste bot (ultima solutie imo).

   Imi place sa te citesc, suntem oarecum pe aceeasi linie dar bineinteles, pentru aceasta „ultima varianta” avem conceptii diferite. Un salut

  • Cabral Ibacka

   Marian, uiți că am scris de mai multe ori în post ”cu eleganță, cu ștaif”.
   Astea se aplică de fiecare dată când se poate.
   Când melteanul sare calul… dacă vrei tu neapărat poți face cum spui tu.
   Tu spui ”Poate nu toti sunt melteni ci doar au avut multe experiente negative cu romanii.”. Păi dacă e așa înseamnă că reacția și comportamentul lui nu vor merita un ”ți-e dor de Hitler”.
   Dar noi aici nu vorbim de situația aia, nu?
   Eu te asigur că nu funcționează decât cum spun eu.

   Și-ți mai spun o treabă… rasismul nu are nicio legătură cu educația. Și aici va trebui, de vei vrea, să mă crezi pe cuvânt. ;)

  • Razvan Dragut
   Razvan Dragut

   Daca tot ai timp de pierdut punandu-te „in locul strainilor”, ia pune-te in locul strainilor si zi-mi cum e sa te plangi de toti romanii pentru ca unul, doi sau mai multi a furat un salam dintr-un magazin sau s-a spalat cu hainele pe ei pe plaja in vreme ce conationalii tai aia care sunt ei straini :

   – Sunt Fritzli si Breivici
   – Gasesc ca este OK sa faci trafic de influenta daca il numesti Lobby.
   – Fura, nu salam dintr-un supermarket ci bani de la tari intregi : http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/banksandfinance/9852632/RBS-Libor-rigging-emails-Its-just-amazing-how-Libor-fixing-can-make-you-that-much-money-says-trader.-Im-like-a-whores-drawers-adds-another.html
   – Au pedofilia in ADN. Gangurile (acoperite de BBC, spitale si politie) de „vedete” care au violat mii de copii timp de 40 ani prin spitale, sediile BBC si mai peste tot pe unde au pus piciorul. (Google Jimmy Saville, Yewtree daca nu ma crezi). Au vorbit despre caz imediat ce a murit „entertaineru”.
   – Consiliile locale si politia sunt mana in mana cu gangurile asiatice de violat copii (traditie, nu ?). (Google Rochdale, Rotherham, Oxford)
   – Cum dau de putin soare in vacanta se pun pe distrus tot ce le iese in cale.
   – Vomita pe strada rupti de beti
   – Se caca pe strada ca niste adevarate ladies : http://www.dailymail.co.uk/news/article-2461512/Swansea-woman-pictured-defecating-street.html

   Deci, da-i inainte si fa plecaciuni ca ei strainiii sunt cinstiti si de admirat.

 36. Razvan Dragut
  Razvan Dragut

  Salut,

  Te-am certat la articolul de ieri si mi-ai zis sa am rabdare ca asta de azi s-ar putea sa-mi placa. Da, asta imi place, exact asta aveam in gand… dar m-am nascut si am crescut in Craiova si am probleme cu rabdarea.

  Intamplari negative ca cele relatate prin comentarii, mie nu mi s-au intamplat. Probabil are legatura cu faptul ca ma invart printre oameni suficient de isteti sa se prinda repede ca daca o dau in prosteala, le rup capul si li-l bag in cur.

  Am sa iti povestesc si eu experienta mea in speranta ca o sa intareasca punctul de vedere exprimat in articolul de fata.

  Eu locuiesc in Londra de vreo 8 ani. Si de atunci lucrez in „City”, cum se spune. Ai zice ca e un alt fel de mediu. Da, e un alt fel de mediu … unul plin de impostori (in cel mai strict sens al cuvantului) in costume ieftine, nespalati – cu unghii negre, aroganti si snobi care nu numai ca n-ar ezita sa te pun la pamant, ba chiar cauta lucrul asta. Colcaie „City”-ul de astfel de sobolani pestilentiali.

  Suntem multi est-europeni pe aici … polonezi, rusi, romani, unguri, etc. Lucram IT. Normal ca „occidentalii” au incercat sa ne trateze ca pe indienii pe care i-au ciomagit ei fara sa cracneasca, ca pe negrii pe care i-au facut ei sclavi si apoi au povestit lumii ca EI au abolit sclavia etc etc. Le-am dat cu caramida drept in nas. Deci, nu le-a mers ghidusia.
  Cel putin prin jurul nostru, au cam inceput sa se lamureasca occidentalii astia ca baietii de prin estul europei au parul cam blond, ochii cam albastrii, lovesc inapoi tare de tot si doare rau. Acum nu mai vin sa dea ordin ci vin sa ceara o favoare. Cateodata, se poarta asa de dragalas ca ii suspectez de sindromul Stockholm.

  Concluzia este ca da, te vor respecta doar cand o sa le fie teama de tine. Teama ca o sa-i deconspiri, ca o sa ii bati rau si o sa ii doara, ca o sa-i dai in judecata … teama ca orice, dar teama sa le fie.

  P.S: Mai vreau romani ca tine.

  răspunde
 37. Daniela

  Foarte frumos articolul Cabral, iar ideea de a le raspunde cu ce au si ei urat este foarte buna!

  răspunde
 38. Alexandra

  De acord. Eu traiesc un Londra, dar imi investesc toti banii in Romania. La un moment dat m-am saturat si eu de titlurile din ziarele britanice si am creat o pagina de FB pentru romanii din UK – I’m living in UK, I’m Romanian and I’m proud of it https://www.facebook.com/pages/Im-living-in-the-UK-Im-Romanian-and-Im-proud-of-it/214538295355010?ref=hl. Sa posteze lucruri frumoase si adevarate despre noi. Asa, incet incet lucrurile se vor schimba – alta optiune nu exista!

  răspunde
 39. Marius

  O concluzie de nota 10. Bravo!

  răspunde
 40. iperu
 41. Romi

  Salut,

  Locuiesc in Franta de doi ani si sunt studenta. Anul trecut am locuit in Bordeaux, fiind studenta la Universitatea in Bordeaux (plecata de la Bucuresti in cardul programului Erasmus). Fiind obligata sa fac cursuri de franceza, am dat peste tineri studenti de prin toate colturile lunii. Majoritatea nu stiau unde e Romania, unii nu stiau absolut nimic despre Romania, dar cei care strambau din nas si plecau cand auzeau de Romania sunt italienii,francezii,spaniolii si nemtii. Am avut probleme cu profesoara de franceza care pur si simplu nu ma baga in seama, iar daca vorbeam zicea pur si simplu : ”D’accord!”, cand o intrebam ceva spunea: ”Je ne sais pas.” – asta pana cand am facut cel mai bun proiect si am avut ce-a mai mare nota la examen.Atunci m-a felicitat si si-a cerut scuze. Atunci a fost randul meu. I-am multumit si am plecat. Iar ceilalti studenti straini si francezi care strambau din nas la inceputul anului, la sfarsit si-au schimbat parerea si aerul de superioritate disparuse. Mi-am tinut punctul de vedere si m-am certat la cutite pentru tara noastra. Am explicat de mii de ori acelasi lucru.
  Acum locuiesc in Toulouse, unde sunt de semenea studenta. Romanii sunt printre cei mai buni studenti, toti profesorii stiu ca sunt din Romania si o sa ma cert/discut si o sa impun respectul pe care un roman il merita sperand ca poate parerea lor despre Romania o sa se schimbe…
  P.S. Orinde as fi gandurile mele se indreapta catre casa, catre Romania!

  răspunde
 42. Nico

  Buna Cabral, de 3 ani sunt in Italia si de cand am pus piciorul in tara aceasta dorinta mea a fost mereu sa le demonstrez italienilor ca nu suntem asa cum cred ei……….si pot spune ca am reusit cat de cat. Pe scurt: dupa un an de cand locuiesc cu sotul meu intr-un bloc cu 2 etaje vecinii s-au prezentat la usa noastra cu un cadou, deoarece eu si sotul meu intretinem gradina din spatele blocului. Vecinii sunt toti italieni. :) Mi-a picat bine sa-i vad pe toti asa impreuna in fata usii, am simtit ca eforturile imi sunt rasplatite. Promit ca nu ma opresc aici cu misunea mea. :)
  Legat de cersetori: ceva e putred la mijloc. Langa un bar aproape de casa noastra la un moment dat a aparut un nenea cersetor. Vreo 3 luni in fiecare dimineata il vedeai in fata barului. Intr-o zi imi spune ca in ziua urmatoare pleaca la spital, si surprinzator in ziua urmatoare gasesc in locul lui un alt cersetor care semana foarte tare cu cel de dinaintea lui. Dupa cateva zile dispare si acesta si in locul lui vine o fata iar la cativa metri mai incolo in statia de autobus apare si un tinerel. Parerea mea e ca toti acestia sunt pusi la cersit de cineva care i-a adus aici……….oricum nu prea ii vad dornici sa schimbe situatia, probabil primesc o cota si le pica bine……..

  răspunde
 43. Mkl

  Nu pot sa-ti dau mai multa dreptate. Locuiesc in Norvegia de 3 ani si acelasi sfat il dau tuturor romanilor de aici: Capu’ sus, suntem mai tari ca ei. Este drept ca singurii cersetori de pe strada sunt romani si ca sa ma conving l-am intrebat pe unul dintre ei in romanieste: „Merge treaba?” si mi-a raspuns: „Asa si asa.”

  răspunde
 44. Catalin

  respect !! e ciudat cum unii oameni ce pretind ca sunt mai civilizați, mai educați, privesc lumea cu astfel de preconcepții.. poate ca ar trebui să își arunce o privire în oglindă..

  răspunde
 45. Cristi

  Buna Cabral, felicitari pentru ceea ce ai scris! Este ceea ce eu fac de peste zece ani. Sunt in Italia din 2002 si la inceput nu m-am simtit prea confortabil aici. Era acea perioada cand erai un „extracomunitar” si suna ca dracu’. Se vorbea tare urat de noi si eram catalogati ca niste cersetori care am venit sa luam si noi cerva resturi, betivi si fara educatie…dar mi-am bagat picioarele in ceea ce ei spuneau si credeau despre noi. Parerea mea este ca ceea ce conteaza este individul. M-am facut respectat si nu am permis nimanui sa ma jicneasca, doar pentru faptul ca sunt roman. Anul trecut au venit niste nemti, la agroturismul unde lucrez. Mi-au vazut masina cu numar romanesc si se uitau cu scarba la mine. Stii ce am facut? Nu i-am intrebat de Hitler, dar cand eram acasa dadeam ceva mai tare muzica pe care o ascultam…Albinoni, Berlioz, Vivaldi, Debussy…Am vazut cum si-au schimbat atitudinea.Le-am spus tuturor celor care au venit aici, ca sunt roman si am fost tratat cu respect, chiar daca erau nemti, italieni, elvetieni sau francezi. Si eu sunt mandru ca sunt roman si sustin ca ceea ce conteaza este ceea ce reprezinti tu, ca individ.

  răspunde
 46. Aurel

  Subscriu.
  Suntem exact la fel de oameni ca si restul.
  Acceptarea discriminarii cu un fatalism inoculat mediatic la nivel de grup etnic in timp ce discriminam pe exact aceleasi principii mi se pare la fel de rasist, indus si fals ca nazi vs. juden comparat cu sionism vs. palestina.
  Fiecare e dator sa se afirme cu mandrie ca persoana apartinand unei natiuni, pentru ca natiunea aia sa inceapa sa fie respectata.
  Complexele „nationale” si negarea originii sunt refugii confortabile pentru esecurile aspiratiilor noastre egoiste.

  P.S. salutari d-nei Boldea, o fabuloasa.

  răspunde
 47. Lavinia

  Sunt luni bune de cand te citesc, practic iti sorb cuvintele la cafea, in fiecare dimineata, si mereu m-am rezumat in a te aprecia in sinea mea, eventual cu un like si un share pe Facebook, neindraznind sa iti las un comment pentru ca pur si simplu m-am gandit ca o parere in plus sau in minus nu ar conta, insa faptul ca ai luat o asa atitudine m-a determinat sa ma inclin in fata principiilor tale, sa te admir si mai mult si sa evadez pentru o clipa din incognito-ul meu, spre a-ti multumi pentru modul tau de a fi!Cu respect, o cititoare

  răspunde
 48. adina

  Am patit-o si noi in Turcia la All inclusive sa fim intrebati de nemti, cum de ne permitem noi din Romania sa mergem sa ne facem vacanta acolo, si le-am raspuns cu demnitate ca muncim, si ca ne permitem. Le-am explicat situatia din tara si am observat ca habar nu aveau despre ce vorbesc. Daca insistam mai mult, cred ca nu stiau nici unde e Romania pe harta. Am incheiat prin a-i invita sa ne viziteze cu prima ocazie. Le-am spus ca peisaje ca-n Romania nu o sa gaseasca nicaieri in Europa.

  răspunde
 49. Pedro

  Salutare!Este prima oara cand scriu pe blogul tau.Locuiesc in Barcelona de aproape 8 ani,de 3 ani inchiriez o camera pentru turisti prin airbnb,Nici nu ajung bine si, le spun ca nu suntem spanioli ci romani,casa arata imaculat, cu toate ca avem un cooker spaniel si e mai greu de intretinut.Am avut turisti de prin toata Europa,America,Australia. Fac ce imi sta in putinta sa se simta bine, nu ptr ca sunt gazda ci ptr ca asa simt.Cu unii mai stau la sueta, le spun sa nu rateze sa viziteze Romania, aratandu-le imagini din filmul Wild Carpathia,cateodata intram in discutie si le explic cum sta treaba cu romanii,ca padure fara uscaturi nu exista.Dimineata ii tratez cu cafea,uneori ii servesc cu cate o palinca.Un cuplu din Franta si-a uitat un colier pe masa,m-au contactat sa ma intrebe daca pot sa il trimit,am fost la posta si i l-am trimis.Un cuplu spaniol cand a aflat ca suntem romani au intrat imediat in mod „security”cel putin asa ni s-a parut :) in sensul ca lucrurile cat de cat de valoare le puneau in valiza si trageau fermoarul,la plecare le-am oferit o sticla cu vin Grasa de Cotnari.Sa ne auzim de bine!

  răspunde
 50. dana

  Salut! Eu sunt de 10ani in Norvegia, casatorita cu un neamt. Nu vorbesc germana, el nu vorbeste romaneste. Nu mi-am schimbat cetatenia, desi lucrez intr-o institutie publica norvegiana in domeniu juridic. Nimic din toate acestea ar fi fost posibile daca seful sau sotul m-ar fi discriminat sau privit de sus intr-un fel. Din experienta mea nu e o idee buna sa raspunzi la un comentariu idiot cu o ironie. Daca partenerul de discutie face respectivul comentariu, atunci cel mai probabil nu-ti va intelege ironia. Strategia pe care am aplicat-o eu a fost nu sa neg, ci sa contextualizez. In propozitii simple, fara aluzii. Si sa-mi aleg oameni de calitate in jurul meu. E probabil altfel cand esti doar in vizita intr-o tara straina, dar din nou, nu cred ca raspunzand la un comentariu idiot printr-o idiotie mai mare (gen aluzie la Hitler) dovedesti cuiva noblete, inteligenta sau demnitate. Mistoul e un fenomen balcanic…

  răspunde
  • Cabral Ibacka

   :) Cred că nu ți-ai găsit destul timp să citești comentariile despre care spuneam.
   Ia citește-le și-apoi dă-mi, te rog, niște exemple despre cum ai fi… cntextualizat tu, prin propoziții simple, fără aluzii.

   Știi care-i treaba cu miștoul balcanic? Merge la fix ca răspuns la bădărănia germană de calitate inferioară.

  • vremefrumoasa
   vremefrumoasa

   Da, intr-adevar, aluzia la Hitler nu te scoate din problema. Trebuie sa le raspunzi nu folosindu-te de umorul sau luatul la misto romanesc ci raspunsul trebuie sa fie pe intelesul lor. Ori le cunosti umorul si le raspunzi ori ramai la rece si le explici usor si fara nervi care e treaba. Chiar si un „ai fost vreoadata in Romania si stii despre ce vorbesti?” ar fi mai elegant. N-am auzit pana acum vreum german sa-l admire pe Hitler (desi mai exista ceva nazisti), dimpotriva, li se cam intoarce stomacul pe dos cand isi amintesc si se distanteaza clar de nazism. Nu e o replica inspirata. Nu stiu care a fost situatia exact dar cred ca se putea si altfel chair si cu niste badarani.

  • Cabral Ibacka

   Umor?
   Măi oameni buni, nu insistați cu asta cu întoarce obrazul celălalt.
   Când ai în față doi melteni, grobieni prin definiție, care-ți spun în față că parcă azi nu se servesc români, eu o să vă las pe voi să fiți funea, și eleganți și inspirați.
   Eu o să le-o dau peste bot, direct, cu ce-i arde mai tare la rinichi.

   Știi care-i faza mișto? Că eu știu ce-i ăla rasism. Sunt, cum să vă spun… expert, centură neagră doi dani.
   Și vă spun, direct, fără opreliști… asta cu eleganța e un rahat.
   Dacă nu-i dai înapoi animalului fix pe același ton, la același nivel, tot o să se %[email protected]#@^ pe tine.

   Eu vă las pe voi să teoretizați când trec prin asta de treizeci și ceva de ani… dar vă las, e un blog liber și îmi place să-i las pe toți să-și spună gândul.

   Și vorbind despre ce zici tu… ți se pare logic să spui ”nu știu cum s-a întâmplat cu cei doi” iar apoi să concluzionezi ”dar cred că…”.
   Crezi… pe baza a ce, dacă nu ai informații? Te bazezi pe…?

  • Razvan Dragut
   Razvan Dragut

   Umorul (in special sarcasmul) e cea mai efectiva forma de a inchide gura cuiva. Ce-i mai frumos decat sa-l faci de ras si sa-l lasi fara replica ?

 51. Alexandru

  Salut tuturor. Articolul tau imi aminteste de interviul la care am participat in urma cu 7 luni chiar la firma pentru care lucrez ( o firma importanta in Emilia Romagna de Software House) , eu sunt in Parma , Italia , imi amintesc ca eram 7 persoane asezate pe scaune intr-un hol asteptand sa fim strigati sa intram in sala de interviuri , 6 italieni si un roman (acela fiind eu). Dupa 2 ani si jumate lucrati in constructii , in jurul meu doar romani (e putin dificil sa inveti limba , o inveti dar italiana de baza cat sa te descurci sa nu isi bata joc de tine cineva) nu eram sigur pe mine ca pot vorbi 100% corect italiana si mai ales termeni informatici termeni informatici.Am venit la interviu direct de pe santier, m-am schimbat in masina , m-am parfumat, eram cat de cat prezentabil. Fiind toti 7 in acelasi loc am inceput sa discutam putin despre ceea ce stim sa facem noi in domeniul informatic , si-au dat seama imediat de faptul ca sunt strain si m-au intrebat de unde sunt , si le-am raspuns cu capul plecat ca sunt din Romania , atunci 4 dintre ei au inceput sa vorbeasca in parmigiana un dialect a celor care sunt din Parma,spre surprinderea mea am inteles aproape tot ce au discutat , pur si simplu radeau de mine si nu intelegeau ce caut eu aici si deja erau sigur ca unul din noi este eleminat , acela fiind eu. Pana sa intram am mai discutat noi putin in care am fost putin cam „arogant” , capul sus si le raspundeam ca de la italian la italian , pentru ca nu aveam nimic de pierdut- servici aveam si bani totusi castigam. Am intrat al treilea , interviul a decurs 105% perfect nu aveam emoti , eram nervos si parca chiar nu mai imi pasa, m-am concentrat atat de bine , am vorbit perfect , le-am raspuns la toate intrebarile si pre surprinderea lor le-am oferit sfaturi si tipuri de proiecte care pot functiona perfect , i-am lasat cu gura cascata la propriu si le-am vorbit intr-una despre Romania si ce am facut in Romania. Era o zi de vineri , stiau ca lucrez in constructii ,dar meseria mea de Web Designer am facut-o doar in romania in timpul liceului si celor 2 ani de facultate , doar atat pentru ca din motive financiare am renuntat la facultatea.La finalul interviului mi-au zis te sunam luni si iti vom da un raspuns , daca este pozitiv iti dam 3 zile sa vorbesti cu seful tau sa-i explici ca de joi va trebui sa lucrezi cu noi , pentru ca joi noi trebuie sa avem o persoana cu profilul tau in firma. Am iesit de acolo fericit , si ma intreaba unul dintre cei care trebuia sa intre dupa mine , a fost bine? de ce zambesti ? si i-am raspuns pt ca SUNT ROMAN si am plecat. In aceasi zi la ora 18 si 15 minute primesc telefon de la sefu meu si imi spune Alex cu X (in Italia se spune Alessandro) , te rog da-mi nr de telefon al sefului tau , as vrea sa vorbesc cu el , iar tu pregatestete sambata si dumnica ca de luni tu vi aici si vei lucra cu noi , nu putem sa te aspteam pana joi , te vrem de luni.Am ajuns aici si le-am aratat fata adevarata a romanilor,majoritatea colegilor stiau cu totul altceva despre romani si Romania. Imi pare rau dar am scris pe scurt cam tot , imi cer scuze daca am facut si cateva greseli gramaticale , vroiam doar sa ajung la final : Singura variantă să nu ne mai considere nespălați și nesimțiți este să le-o dăm peste bot de fiecare dată

  răspunde
 52. vremefrumoasa
  vremefrumoasa

  De acord, sentimentul de inferioritate il avem doar daca ne credem inferiori, doar daca am preluat parerea ca romanii nu sunt vazuti bine. Eu nu am astfel de probleme, stiu ca am o educatie solida si un comportament civilizat asa ca imi construiesc drumul meu fara sa tin cont de origine (de care sunt convinsa ca e foarte ok).
  Cu parere de rau trebuie sa spun ca nu am fost tratata nicaieri mai rau ca in propria tara. Romania e extrordinara cand poti trai acolo sau o poti vizita fara sa ai de a face cu sistemul. Data trecuta am avut nevoie de ingrijiri medicale. A fost o experienta neplacuta sa fim tratati atat de obraznic de niste oameni care cred despre ei ca au un anumit nivel si doresc un statut special in societate. Medicul semi-zeu roman doreste sa te faca sa te simti inferior si se poarta de colo-colo, te lasa sa il astepti ca sa simti ce inseamna boala. Nu au luat bani, cee ce m-a uluit si mi-a provocat cea mai mare confuzie: daca fara bani te porti asa cu mine si bani nu iei, atunci problema e altundeva. Hai sa cautam putin si pe la noi pe-acasa daca nu ar mai trebui sa indreptam una-alta si apoi sa vedem unde ne sunt punctele tari fata de altii. Intotdeauna e loc de imbunatatiri.

  răspunde
  • Cabral Ibacka

   Ce spui de ce-ai pățit în România nu contest, este experiența ta.

   Legat de ce se întâmplă afară, însă, situația este cum spui și tu ”sentimentul de inferioritate il avem doar daca ne credem inferiori”.

 53. Anonimanukis
  Anonimanukis

  Ar mai fi ceva:oamenii care s-au stabilit in tari straine si fac praf tara noastra cand discuta cu cei de acolo. Eu cunosc un cuplu care s-a mutat in Germania si dau in tara lor grav. El este It-ist la o firma de programare de acolo, ea sta acasa si creste copilul. De fiecare data cand vorbesc cu el/ea, tin sa arate cat sunt de evoluati si perfecti nemtii, cat sunt de smecheri, ce autostrazi au, ce spitale au, cum nu se da spaga etc. Mesajul lor este mereu acelasi: ce bine ca am plecat din tara asta de cacao! Lucrurile acolo merg perfect si noi avem o viata perfecta (spre deosebire de amarastenii de voi)!

  Eu stiu for a fact ca nu este asa, mai ales ca lucrez la o firma care tine de Germania si am colegi care au stat ani de zile in know-how transfer in Germania si lucrurile nu merg nici pe departe asa perfect cum vor ei sa dea impresia. Stiu ca nici sistemul lor medical nu e perfect, ba chiar are f multe bube, stiu ca exista coruptie si la ei, mi s-au spus multe intamplari care nu le fac cinste nemtilor.

  Iar eu ma gandesc cand ei povestesc cat de bine e acolo fata de Romania, oare asa fac si cu colegii lor??? Oare asa le povestesc si oamenilor pe care-i intalnesc??? cat de mult Romania sucks, ce drumuri praf avem, ce varza suntem pe partea de sistem medical, ce de tigani sunt la noi, hoti de buzunare etc? Daca ei dau in noi fix asa cum fac cand vorbesc cu cineva din Romania, imi pare tare rau. Opinia strainilor nu se va schimba decat daca le dam peste bot, asa cum bine-ai zis. Dar cu oameni de acest gen….nu prea avem sanse.

  răspunde
 54. Ems

  Ti-am citit blogul si ar fi atat de multe de zis…
  Sa incep prima data cu ai nostri, ei ar trebui sa fie ambasadorii Romaniei, peste tot unde merg. Eu locuiesc in Norvegia si am auzit multi romani vorbind despre romani si Romania ca este tara murdara, ca sunt multi betivi s.a.m.d
  Daca tu nu ai o parere buna despre locul unde vii, de ce ai impresia ca altii o sa aiba? Ai tu dreptate, totul pleaca din atitudinea noastra si am observat ca avem o tendinta negativista din pacate.
  Acum sa incep cu ai lor: autoritatile au reguli separate pentru Ro si Bulgaria. Poate suntem noi parte din UE, dar beneficiem de extra reguli si extra alergatura. Pana una alta nemtii,portughezii si nu mai stiu ce tari din lumea a 3-a stau linistiti. Ma rog, aici am zis ca poate au o scuza politica ca nu suntem inca in Shengen…
  Am lucrat cu norvegieni intr-o companie de IT si dupa multe vizite ce le-au facut in tara noastra si lucrand cu noi, tot n-au inteles nimic. Ne-au caracterizat ironici, lenesi si alte asemenea atribute. O norvegianca mi-a povestit ca a lasat niste maruntis in camera de hotel langa televizor si a fost foarte surprinsa sa il gaseasca tot acolo.
  Sunt unii romani, un 5-10% care au reusit sa-si gaseasca de munca in norvegia, dar majoritatea de 90% nu reusesc. Cand iti vad CV-ul si ca esti roman, de cele mai multe ori merge la gunoi.
  Am lucrat si cu romani si cu norvegieni si concluzia mea ca nici unii nu suntem mai buni. Ei sunt mai lenesi, iau totul mai calm iar baietii nostri se jucau pe calculator in timpul orelor de lucru. Si iti dai seama ce concluzie au tras ei despre IT-istul roman, ca acum fac outsourcing in Lituania si Polonia.
  Dar ce ma distreaza cel mai mult este situatia cand un roman reuseste sa se realizeze, isi gaseste un job, el dintr-o data nu mai este roman. Incepe sa se considere egalul neamtului, norvegianului, etc. Sa stea romanul linistit, ca niciodata nu o sa fie considerat egalul lor, chiar daca respectivii sunt foarte politicosi si nu iti arata direct.
  Concluzia este ca romanul nu este vazut bine si este foarte greu sa schimbi mentalitatea unor popoare, dar ce poti face tu este sa nu-ti ponegresti tara; nu vrei sa le dai si mai multe motive sa te deconsidere.
  Si cel mai important sa ignori. De obicei daca cineva vorbeste de rau despre noi, eu ii ascult ca la Radio. Ei vorbesc si eu ma gandesc la ale mele. Nici sistemul norvegian nu este perfect, oh doamne, ar fi de scris romane despre asta. Eu nu-i atac pe ei cu lipsurile lor, dar ei daca ataca romanii, eu ii ignor si nu ma obosesc sa intru intr-o polemica nesfarsita. Prietenul meu a vazut Romania toata si tot scoate niste perle de iti vine sa-l lasi sa doarma cu catelul afara. Daca atat poate…atat poate.

  răspunde
 55. dorupo

  Ma foarte bucur de marea problema a tarilor din vest cu rromii!! De ce? Pt ca in anii ’90 auzeam un singur slogan de la occidentali „Integratii pe tigani respectatii drepturile minoritatiilor” Acum au ocazia sa demonstreze ce simplu e sa integrezi tiganii !Abia astept sa se integreze toti tiganii in UE!

  răspunde
 56. Paul

  Eu ii pun mereu in dificultate cu:
  „A skull found in Peștera cu Oase in 2004/5 bears features of both modern humans and Neanderthals. According to a paper by Erik Trinkaus and others, published in the Proceedings of the National Academy of Sciences in January, 2007, this finding suggests that the two groups interbred thousands of years ago. Radiocarbon dating indicates that the skull is 37,800 years old, making it amongst the oldest modern human fossils ever found in Europe.[1]”http://en.wikipedia.org/wiki/Pe%C8%99tera_cu_Oase
  Si cu:
  „According to Carolus Lundius,[6] Ulfilas created the Gothic alphabet based on the Getae’s alphabet, with minor alterations.” http://en.wikipedia.org/wiki/Ulfilas
  Sau cu:
  „Patterns similar to the taijitu also form part of Celtic, Etruscan, Roman and much earlier Cucuteni-Trypillian culture iconography, where they are loosely referred to as yin yang symbols by modern scholars.”
  http://en.m.wikipedia.org/wiki/Taijitu
  Si se poate continua…

  răspunde
 57. Tommy Tomescu

  Bravo Cabral, noi de anul trecut incercam sa aplicam ce spui tu, ca ne-am saturat. http://Www.aarbd.org. http://www.europeansparty.org

  răspunde
 58. Roxana

  Felicitari Cabral pentru articol ! Eu lucrez in Spania ,cu publicul si sincer va zic :sunt mandra pana in maduva oaselor ca sunt romanca si le zic asta la spanioli de cate ori ma intreaba: ” Tu esti romanca ? Dar nu pari ! ” Si de fiecare dat le raspund : Ba eu par romanca, numai ca voi nu cunoasteti de fapt romanii….voi cunoasteti doar pe aia de cauta in gunoaie si de stau cu mana intinsa sau vin la furat.Insa nu trebuie sa ne confundati cu ei si incep sa le vorbesc despre romani. Mereu le zic dar la voi nu sunt dinastia? Si va dau cuvantul meu ca aproape de fiecare data incep sa-si recunoasca si ei uscaturile din padurea lor. Am si altele care asi inghit limba atunci cand le zic ca sunt romanca…probabil ca o zic cu asa foc incat nu indrazneste sa-mi zica vreo ceva ori de frica sa nu le bag vreo penseta in ochi :) (Sunt Cosmetician )Si spaniolii au faima de oameni Imputiti, intrebati pe oricine din domeniul curatenie si o sa vedeti ce va zice , au faima de oameni zgarciti, iar nu in ultimul rand falsi…troneaza falsitatea ….nu mi-a fost dat sa vad atata falsitate in viata mea…cel putin romanului ai vezi pe chip daca te inghite sau nu….in schimb spaniolul se da cel mai bun prieten si de fapt nici nu te suporta. N-ai sa vezi in casa unui spaniol ospitalitatea din casa romanului…NICIODATA !

  răspunde
 59. Sami

  Ce sa spun…si eu sunt in Olanda si stau in gazda la un olandez.Am stat doi romani dar cu celalat baiat a avut probleme si l-a dat afara din casa…vreau sa spun ca tot timpul spunea despre romani ca sunt niste jigodii… A avut marea neplacere de a lucra cu niste romani ce i-a furat din lucruri si bani.Si de fiecare data cand spunea de romani ca sunt hoti si nenorociti…mereu ii spuneam si eu …ca si de olandezi se spune ca sunt niste drogati, gay si betivi ordinari..dar el nu se incadreaza in toate categoriile. Incepea sa boscorodeasca si pleca in camera lui.vreau sa spun ca dupa aproape 6 luni de zile de stat in casa la el a prins asa demare incredere in mine incat mi-a dat si bani imprumut, mi-a scazut si din chirie si spune mereu…ca mare dreptate am avut..nu toti oamenii sunt la fel :) Am recunoscut pe peste tot prin lume pe unde am umblat ca sunt roman si tot timpul am tinut capul sus,si am aratat ca nu sunt mai prost ca altii.Daca altii pot mi-am dat si eu silinta.

  răspunde
 60. Lacramioara
  Lacramioara

  Sunt o persoană cu dizabilități ( în scaun cu rotile ) . În anul 2012 am plecat cu mașina in Europa . Am avut unele probleme la cazări și anume : la început se uitau sceptici … persoană in scaun cu rotile și din România … apoi mă felicitau pentru curaj . Asta s-a întâmplat la Nisa și în Italia (mai mult în partea nordică ) .
  În fiecare an plec să vizitez ceva … chiar și în excursii organizate . Cei care se uită sceptici și ” cu privirea : asta ce caută aici ” … dar eu mă încăpățânez să caut .

  răspunde
 61. stefan

  buna,

  Tocmai m-am intors din Portugalia, Lisabona mai exact; dintre putinele chestii nasoale pe care le-am vazut acolo au fost cersetorii si hotii de buzunare; cei pe care i-am vazut eu, erau toti ai nostri; am fost insotit de portughezi si ei nu stiau ca cersetorii „lor” sunt de fapt ai nostri. Nu am fost niciodata umilit sau jignit cand am fost afara, din contra am intalnit oameni care au zis ca au lucrat cu romani si au avut doar cuvinte de lauda; mi-a fost ciuda cand am vazut un turist japonez de vreo 50 si ceva de ani buzunarit de doua „romance”, gandindu-se ca uite domnule portughezii sunt hoti. suntem toti vinovati pentru imaginea pe care o avem si nu e suficient doar sa fim mandri, Romania trebuie sa isi asume tiganii, cersetorii, lenesii, hotii. Atunci, poate, o sa fim priviti cu respect.

  răspunde
 62. Alexandra

  Fain articol.
  Lucrând în Grecia acum ceva ani buni, am întâmpinat aceeaşi situaţie cu un cuplu din Germania, mai exact cu partea masculină din cuplu.
  „Eşti grecoică, nu?”, mă întreabă domnul
  „Nu, sunt româncă!” , am răspuns demn şi cu spatele drept. Nu aveam de ce să fiu altfel. Munceam, am o educaţie, valori şi pricipii.Nu. intindeam mâna la el. Însă, pupilele i s-au mărit, faţa i s-a schimonosit, s-a dat doi paşi înapoi şi şi -a eliberat nedumerirea în cea mai sincera lipsă de respect :” DIN ROMÂNIA! NUUU CRED! Cum, eşti din România….şi vorbeşti aşa bine engleza şi eşti atât de albă. Ştiam că în România trăiesc numai ţigani.”
  ” Simate domn, prima oara mi-aţi cerut să vorbesc germana, spunându-mi că nu ştiţi engleză, dar observ fără nici un fel de surprindere că vă descurcaţi uimitor. Ştiţi, în România am învățat în scoala generală, la orele de geografie inclusiv despre industria Germaniei . Am o întrebare decentă către d-voastră. Ştiţi unde este România pe hartă?”, am deschis agenda care întâmplător avea şi o hartă a Europei şi i-am întins-o. Mi-a întors spatele şi s-a gesticula că nu are timp. După 2 ore s-a întors şi şi-a cerut scuze, apoi am stat la taclale despre locuri din România şi fusese de fapt la noi pe vremea când turismul mergea şi Olimp, Saturn şi Mamaia erau pline de nemţi.
  Bravo celor care stau drepţi. Felicitări, Cabral!

  răspunde
 63. 77

  Uăi Cabral, ca să le-o dăm elegant peste bot trebuie să fim demni și să scăpăm de complexe. Avea dreptate cineva când spunea că noi suntem ambasadorii României. Dar când decizi să nu îți înveți copilul nenăscut românește că și așa nu o să aibă ce face în România nu poți să reclami respectul altora față de tine. Căci ce este limba decât o componentă esențială a ta? Ori cultura în care te-ai născut? Emigranții ‘definitivi’, cu fițe și figuri, sunt primii care se anulează pe ei înșiși, și nu ca aparținători ai unei culturi, ci ca indivizi.

  răspunde
 64. claudiu

  Mi-am petrecut ceva timp citinand toate aventurile povestite, sunt chiar vecin cu ceva prieteni de ai tai din Oradea, eu sunt mandru de conationali mei care se mandresc ca sunt ROMANI!!!..

  răspunde
 65. CAPSUNAR

  cateodata ma uit la cei ce coboara din autocarul Atlassib , in benzinaria unde lucrez .Majoritatea tuciurii ,Dambovita , Arges , Teleorman , accent de regateni ,imbracati neglijent , galagiosi ca niste italieni cu nelipsitul pachet de seminte in mana si cu cafeaua in cealalta.Ma ingrozesc cand ma gandesc ca astia sunt ambasadorii Romaniei.
  Degeaba faci apeluri la demnitate si patriotism .In realitate astia suntem cu ei defilam .

  răspunde
 66. Paul

  Ei o spun…nu noi
  Cum reactioneaza cand citesc:
  „The earliest known salt works in the world is at Poiana Slatinei, near the village of Lunca in Romania. It was first used in the early Neolithic, around 6050 BCE, by the Starčevo culture, and later by the Cucuteni-Trypillian culture in the Precucuteni period.[35] Evidence from this and other sites indicates that the Cucuteni-Trypillian culture extracted salt from salt-laden spring-water through the process of briquetage. First, the brackish water from the spring was boiled in large pottery vessels, producing a dense brine. The brine was then heated in a ceramic briquetage vessel until all moisture was evaporated, with the remaining crystallized salt adhering to the inside walls of the vessel. Then the briquetage vessel was broken open, and the salt was scraped from the shards.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cucuteni-Trypillian_culture
  Proto-city:
  „A European example of this would be the Cucuteni-Trypillian culture which dates back to the 4th millennium BC.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Proto-city
  Chiar si asta:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika

  răspunde
 67. Farcas Gelu Danut

  Eu am fost doar in Ungaria, Austria si Grecia (turism). Peste tot am vorbit romaneste si am spus ca sunt roman. Cu exceptia unui idiot de la hotelul din Austria, care a devenit cam „teapan” cand a auzit ca sunt roman, nu mi s-a parut ca avea cineva ceva impotriva sau ca sunt tratat altcumva.
  Poate pentru ca m-am comportat decent, eram imbracat bine (curat, decent si nu prea saracut) si nu paream chiar saracul Europei, oamenii au fost decenti. Eu le-am spus despre istorie, despre daci, despre Kogaionon (muntele sacru al dacilor), despre faptul ca stiloul cu care scriu este inventat de un roman. Le-am spus si despre ce este acum si ce va fi.
  Poate ca acum o ducem prost, dar sunt sigur ca in viitor vom fi printre tarile bogate ale lumii.
  Un om cand cade in apa, da din maini sa se salveze.
  Gresim si noi, desigur. In Viena, singurii care se auzeau urland in magazine „Maricica! Hai sa vezi…” erau romani.
  Singurii care nu au respectat interdictia de a nu parca intr-un loc erau cu o masina de Romania.
  Ca peste tot, romanii sunt si geniali, dar si idioti, mitocani si oameni decenti. Amplasamentul pe globul pamantesc unde te nasti nu te face nici mai prost, nici mai destept. La fel, niste granite nu te fac mai prost sau mai destept.
  Domnule, toata stima pentru acest articol!

  răspunde
 68. Otilia

  Ca Romania, nu-i niciuna, in frumusete, pacat ca trebuie sa o lasam in urma uneori. Mi-i dor.

  răspunde
 69. Bianca

  Mandra de tot ce inseamna Romania. Ca fiecare tara, cu defecte, cu calitati. Trec toate in cele din urma, dar urmele psihice nu le „sterge” nimeni. 5 ani de Italia, in 5 ani am distrus toata increderea in mine. Sincer? Mi-e asa greu sa o recuperez. M-am intors aici, in Romania, acum 3 ani, dar fara pic de incredere in mine insami si in forta mea de munca. Totusi nu ma las. Cand vezi atata prostie in afara, in cazul meu Italia, cedezi de cele mai multe ori.. In a9a corigenta, cand eu abia luasem Cambridge-ul.. deci iti spune englezul nativ ca stii engleza, dar italianul „NU!”. Eh, trec toata.. si muuuulte altele. Trec toate, asa-i? Timpul si o familie frumoasa la timpul ei imi vor sterge candva toate aceste amintiri.. Multumesc de articol, Cabral. Ai asternut pe hartie cam ce lupta am dus eu cu ei timp de 5 ani. Spor pe viitor si capul sus! Va pupa asta mica. :*

  răspunde
 70. Stefan

  Foarte bun articolul. Locuiesc de 3 ani in Germania si pot spune sincer ca la inceput imi era rusine sa vorbesc romaneste. Nu am plecat din tara pentru bani sau pentru un trai mai bun ci din alte considerente. Am 31 de ani iar de 2 ani sunt din nou student, la una dintre cele mai bune Universitati tehnice din Germania. Cand am ajuns in Germania nivelul meu de germana era spre 0, dar intr-un an si jumatate am reusit sa invat limba aproape perfect. Toti nemtii se mira cum de am invatat atat de repede si pe langa asta…mai stiu si alte 3 limbi de circulatie internationala!!! Am 3 joburi ca sa ma pot intretine, printre care si predarea limbii romane studentilor germani, studenti ce vor sa vina cu burse in Romania. Dar pe langa limba romana ii invat si cultura romaneasca dar si cea est europeana/balcanica. Toti studentii ce s-au intors din Romania au ramas uimiti ce tara avem si ce oameni sunt intr-adevar acolo. Romania nu inseamna cersetori, oameni nespalati, caini vagabonzi si saracie. Nu sunt nationalist dar totusi doare cand citesti/vezi/auzi atatea povesti de la oameni care nu au intalnit niciodata romani adevarati. Inclusiv prietena mea(belgianca) a ramas surprinsa cand a venit in ROmania…ce tara bogata avem in comparatie cu ce este scris/transmis in media vest europeana.
  Am intalnit foarte multi romani ce s-au „germanizat” peste noapte si nu mai vor sa auda de romania sau de faptul ca sunt romani. Nu vor sa vorbeasca romaneste sau nu vor sa aiba de aface cu alti romani. Eh…nici eu nu am mai vrut sa am de aface cu ei.
  Dar cel mai frumos sentiment a fost in momentul in care proprietarul casei in care am locuit, un Domn arhitect proaspat iesit la pensie, neamt 100%, mi-a marturisit ca sunt cel mai bun prieten al lui.
  Cred ca sunt printre putinii romani care nu a avut experiente neplacute in tara adoptiva. Si nu…nu am fost niciodata discriminat ca as fi roman, cu toate ca am calatorit in toata Europa.
  Fruntea sus si ganditi-va ca nu are de ce sa va fie rusine. Nu are de ce sa va fie rusine pentru ca altii cersesc sau fura si sunt de aceeasi nationalitate cu voi.

  răspunde
 71. fcsb

  vad comm-uri de tot felul,dar nimeni nu vb de Nadia sau de Hagi(toti vb de aurolacii care au fugit pe afara ca sa stea in nu stiu ce colt de strada,leganandu-se)nimeni nu vb de cazurile in care aurolaci ai anilor 1990 s-au eliberat de tag-ul mai sus amintit

  răspunde
  • Alina

   Iti spun eu. Locuiesc in Belgia de 3 ani si lucrez intr-un restaurant in care mai mult de 80% din clienti sunt straini de prin toata lumea. Auzind ca sunt romanca cei mai multi ma intreaba de Hagi, de Nadia si …de Dracula :). Apoi de Sibiu, Timisoara, Cluj si Bucuresti si „ce faci”, „multumesc”, „bine” :) Nu e dracul asa negru. Stiu si ei (strainii) ca mass-media ne cam sifoneaza imaginea si ca se bazeaza pe principiul „hai sa aruncam cu noroi in oricine ca asta ne aduce bani”, sau cum zic ei „good news is no news”. Spitalele de aici au cel putin un roman pe sectie iar facultatile cele mai renumite acorda anual sute de diplome studentilor romani. Problema e ca ne-am obisnuit sa vorbim urat de noi ca natie insa vad ca incepem usor usor sa ne revenim si sa ne recunoastem valorile. Suntem oameni frumosi si intr-o zi o sa ne dam seama de asta. Apoi va fi din ce in ce mai usor sa ii convingem si pe ceilalti. Numai bine!

 72. Diana.

  http://www.evz.md/ro/politica/opinii/item/7101-actor-in-rolul-propriului-destin-cealalta-romanie.html
  Totul este ca un teatru social, sau mai bine zis a fost pana astazi in Suedia cersetori care au fost agrsati au primit castig de cauza in instanta si despagubiri, invitatii de origine roma suedeza la o conferinta care nu au avut voie sa ja dejunul in salonul hotelului Sheraton, si au fost mutati dupa o perdea in foaier, au primit scuze si personalul hotelului se va instrui ca toti klientii au acelasi drepturi!
  Am sa adag doua linkuri prin ce am trecut astazi, si uite prin ce trec muncitorii europeni…
  Bogdan Stanoevici a fost numit ministru delegat pentru românii de pretutindeni, dar nu se prea face diferenta dintre romi si romani chiar daca esti alb ca laptele, ba pana in prezent noi cei care am renutat la cetatenia romana de prin ani 1980 si am devenit cetateni fara drept de renegare a cetateniei adoptate am fost pedepsiti intr-un oarecare fel daca ne imprietenim cu aurolaci EU( eu ii numesc cetateni europei care au fost dusi in eroare ca aici afara nu este dictatura si se gasete de munca)cand doar sunt minciuni gogonate.
  Eu cred ca romania ar trebui sa infinteze un centru pentru vorbitori de limba romana oriunde in lume si in toate tarile din uniunea europeana, pentru ca si chiar daca am parasit romania totusi noua ne pasa chiar daca la inceput avem lapte acru pe mustata, sau nu mai vorbim sau scriem correct.
  în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, prin Decretul nr. 261 din 5 martie 2014. cred ca a fost ales pe spranceana,
  Deficiențelor raportate asupra cetățeniilor români să își exercite dreptul constituțional de a alege președintele.
  În aceste condiții, este necesara demisionarea:
  ministrului de Externe domnul Titus Corleatean,
  si ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, domnul Bogdan Stanoevici,
  spunea domnul Basescu.

  https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1813779
  https://www.poeter.se/Las+Text?textId=1813894

  răspunde
 73. Elisabeta

  Lucrez in Franta ca programator. Managerul e ungur din Brasov si de rusine, a zis tuturor colegilor ca e din „Regiunea ungureasca a Romaniei”, ca s-a nascut de fapt in Ungaria si ca „peste noapte” intreaga zona a fost anexata Romaniei. Am avut grija sa dezmint asta si de fiecare data cand am ocazia, le arat ca romanii pot fi mai destepti, mai muncitori si mai seriosi decat oricare dintre ei…:)

  răspunde
 74. Tety

  Ma intriga subiectul si ai reusit sa ma scoti din anonimat cu articolul asta. Iti savurez blogul in fiecare zi libera si iti multumesc pentru ca existi.Si tu si Andreea sunteti doi oameni minunati si frumosi si ma bucur enorm de mult sa stiu ca exista oameni buni ca voi. On topic: sunt plecata de 4 ani din tara. Am interactionat cu toate natiile europene. Am invatat franceza si engleza in scoala si italiana in elvetia. Am fost apreciata mereu pentru spiritul vesel si zambetul meu perpetuu si pentru optimismul cu care tratez nenorocirile din viata. In prezent sunt in Londra si ma numar printre nenorocitii care au stat mult prea multe ore la coada la vot. N-am prea multi ani, nici putini. Sunt un om mediocru, cu asteptari normale si mediocre de la viata. Dar stii ce? Sunt ROMANCA. Si asta ma face speciala. Stiu sa ma exprim corect gramatical in 4 limbi, stiu sa te cinstesc romaneste si sa te primesc in viata mea asa cum esti. Stiu ca oamenii buni traiesc mai putin dar traiesc zambind si eu mi-am facut un scop din asta. Si sunt al naibii de mandra ca sunt romanca. Sunt mandra ca pot sa folosesc un pc fara sa am nevoie de manual de instructiuni (serios am fost laudata ca am stiut sa instalez o imprimanta fara sa platesc pe cineva sa fac asta… adica WTF?!), sunt mandra pentru ca lucrez intre 8 si 15 ore pe zi si totusi e curat la mine in casa si am mancare gatita in fiecare zi desi sunt singura. Sunt mandra pentru ca sunt frumoasa si nu pentru ca ma ajuta genele neaparat ci pentru ca stiu sa zambesc din suflet. Sunt mandra pentru ca am bun simt si pentru ca toate astea si multe altele le-am invatat acasa, in Romania mea, unde mama face placinte si tata vine obosit de la munca seara, in Romania mea unde sunt caini vagabonzi si copii abandonati, unde politicienii sunt de ca^%$%$£ si ne vand pe degeaba, in Romania mea cu probleme o mie si rezolvari un milion. In Romania mea frumoasa, unde umorul e piatra de baza al caracterului, unde veselia si omenia e obligatorie pentru supravetiurire. Eu asa vad Romania mea, cu bune si rele, e a mea. Ce? Eu sunt perfecta? Ea de ce ar fi?
  Capul plecat? Niciodata. Ghiocei? Doar primavara ca-s frumosi. Sunt mandra ca sunt romanca, desi am avut si experiente neplacute. Dar asta nu m-a inrait. Am iertat, am zambit, am ‘dat peste bot’ si mi-am continuat existenta mea vesela. Nu vreau sa fac riduri prematur. Suntem o natie extraordinara si ceilalti stiu asta. Probabil de aici si comentariile rautacioase. Stii ce? Je m’en fishe! E mai usor asa :)
  O lectura placuta ca intotdeauna, felicitari si multumiri stimabile domn Cabral,
  Cu stima,
  o blonda :)

  răspunde
 75. Roger Sibingo Eutera
  Roger Sibingo Eutera

  Hallo Cabral, am lucrat aproape doi ani, intre Monastir si Souse: Respect, si felicitari cartaginezilor.

  Nu discriminez nici o natiune, de pe Terra, dar nu mai suport ca mafiile tiganesti, (cu origini indo-pakistaneze) care fura si cersesc in tara noastra si Europa sa-mi demigreze neamul, sa mi-l faca de rusine, pe seama comportamentului lor de Neanderthali, jegosi si primitivi.. Majoritatea tiganilor, rabda de frig, de foame si dorm sub cerul liber in timp ce aceste haite demonice, au masini de sute de mii de Euro si palate de milioane, obtinute prin furt si cersetorie mafiotica organizata.
  Trebuie ca sa-mi spun parerea ca PRO TV , pe mita luata de la tiganii care nu platesc impozite dupa palate si venituri, pune vina tiganilor ce fac infractiuni in strainatate , pe romani (fiind si eu printre ei). Exemplul mincinos este Maruta

  răspunde
 76. Silvian Mercea
  Silvian Mercea

  Eu am o nelamurire in privinta romanilor care sunt asa mandri de ei si de tara lor, si anume de ce sunt toti plecati prin strainatate in loc sa stea acasa si sa recladeasca tara? De ce nu se investesc banii care sunt castigati in afara la noi in tara? Au plecat de la noi multi oameni cu scoala sa lucreze in strainatate, pentru ce ? Pentru ca tot strainii sa castige dupa noi iar apoi sa ne umileasca ? Faptul ca esti doar mandru pentru ca esti roman printre straini nu va face nici o schimbare atat timp cat nu contribui la bunastarea ei. Nu politicienii sunt Romania, TU ESTI ROMANIA !

  răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.