Sa faci impresie buna in fata ei tine de cele mai mici detalii.

ceai verde cu gheata e de beleaCand am cunoscut-o pe Andreea aveam o viata… mai agitata. Adica eram mai petrecaret, asa, mai zglobiu de felul meu.

De-aia si a noastra era lipsita de orice entuziasm legat de mine, era convinsa ca eram un golan.

Asa ca, pentru a-i adormi nelinistile, a trebuit sa fiu atent la cele mai mici detalii. Si credeti-ma, e agera ca o pantera si atenta ca un uliu.

Asa ca subsemnatul se comporta de ziceai ca a fost crescut la castel, cu botosei si bona, si ceai la ora cinci, cu pian in sufragerie si cu orchestra de camera in baie:

– ma imbracam de ziceai ca atunci tocmai iesisem de la “Pensionul de baieti cuminti”. Da’ trebuia sa fac impresie buna…

– vorbeam cu un limbaj de-ai fi putut jura ca lectura mea de relaxare era DEX-ul. Ca trebuia sa fac impresie buna…

– aveam in masina o selectie de muzica de puteai pune pariu cu oricine ca-s parte dintr-o secta de pocaiti de ziua a 13-a. Nu de alta dar conta… stii tu, impresia buna!

– dar, mai presus de toate, nu puneam alcool in gura. Nu va ganditi la tării, ca oricum din alea nu beau, dar nu ma atingeam de vin dar nici de bere. Nici macar de bere fara alcool, ca se prindea apoi ca mi-e pofta de-o bere rece si sincera!

Problema era ca dupa 5, 6, 7 iesiri in oras… ma plictisisem de apa plata ca ursul de tomberoane! Asa ca a trebuit sa gasesc ceva… si-am inceput sa beau ceai. Ca trebuia sa fac impresie buna!

Ceai cald daca eram pe racorica, ceai rece – ice tea – daca era pe caldurica. Si azi de voie, maine de nevoie, a inceput sa-mi placa.

Intre timp ea s-a indragostit iremediabil de mine (c-as putea acum sa beau si gaz lampant ca tot m-ar gasi irezistibil de… irezistibil) dar am ramas cu chestia asta cu bautul de ceai verde.

Ei bine, beam dar nu stiam prea multe despre ceai pana nu m-au provocat acum un an cei de la Lipton sa scriu despre beneficiile ceaiului verde. Si-am scris atunci, cu raspuns foarte misto de la cei care l-au citit. Ca sa nu mai zic ca am facut, tot prin ocazia data de Lipton, cea mai frumoasa intalnire cu cititorii cabral.ro din 2012.

Ei bine, anul asta ei au sponsorizat un al doilea studiu asupra consumului de ceai, studiu coordonat de Prof. Dr. Mencinicopschi, si l-am citit.

Pe scurt… se pare ca din anumite puncte de vedere ceaiul este pentru om un agent hidratant mai eficient decat apa! Da, si eu m-am uitat crucis la ideea asta, insa cumva se sustine…

Se pare ca apa are o tensiune superficiala mai mare decat cea a fluidelor organismului, in timp ce apa ca ceai are o tensiune superficiala mai mica, mai apropiata de cea a fluidelor din noi. Asta inseamna ca apa este asimilata mai usor bauta sub forma de ceai.

Deci… un motiv in plus sa continui sa beau ceai, verde sau… de culoare (nu spunem “negru”, sa fie politically correct! 😀 ), chiar daca n-o mai impresionez pe doamna care mi-a devenit nefasta intre timp…

Stiti cum e cu nevestele… de la un moment dat incolo te cunosc atat de bine incat nu le mai poti impresiona decat negativ. Am dreptate? 😀

Si-n caz ca intereseaza mai multe info despre ideea cu tensiunea superficiala a lichidelor de mai sus, pun mai jos o parte din comunicatul de presa pentru ca din el iti poti lua informatiile tehnice legate de studiu si de diferentele de hidratare in amanunt:

[…] Studiul a măsurat tensiunea superficială a diferite băuturi consumate în mod obişnuit, ca parte a unei alimentaţii echilibrate: apă, ceai cald şi rece, infuzii de plante şi fructe. Tensiunea superficială a apei este unul dintre factorii care influenţează capacitatea de hidratare a unui lichid. Atunci când apa pe care o bem are o tensiune superficială mai mare decât cea a apei din celulele organismului uman, din limfă şi sânge (mediul intern), acesta încearcă să o ajusteze prin adăugare de surfactanţi fiziologici, printr-un efort metabolic, pentru a putea fi folosită de organism. În cadrul studiului, acest parametru (tensiunea superficială a fiecărei băuturi analizate) a fost corelat cu nivelul tensiunii superficiale a apei intracelulare, ceea ce a permis formularea unor concluzii privind efectul potenţial de hidratare al acestor băuturi asupra organismului.

O bună hidratare a organismului presupune ca apa să fie preluată în cantitate suficientă de către celule (să ajungă deci în interiorul celulei). O hidratare „ineficientă” înseamnă că, deşi consumată în cantitate mare, apa este preluată de patul vascular (de sânge), dar nu este transferată în cantitate suficientă în interiorul celulelor, ci este eliminată prin rinichi.

Studiul realizat sugerează că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun, datorită faptului că ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism.

Rezultatele de laborator au arătat că ceaiul provenit din Camellia sinensis are o tensiune superficială ce variază între 42 şi 59 mN/m[1], foarte apropiată de cea a apei intracelulare. Astfel, „efortul metabolic depus de organism pentru a aduce tensiunea superficială a lichidului ingerat la nivelul lichidului intracelular este mult mai mic, ceea ce permite ca hidratarea celulelor să se facă mai rapid şi efectul să fie de mai lungă durată”, subliniază Prof. Mencinicopschi.[…]

Studiul a fost realizat în cadrul Institutului de Chimie-Fizică „Ilie Murgulescu” al Academiei Române în perioada februarie – martie 2013, în cadrul căruia au fost analizate, „dublu orb”, 29 de probe de ceai cald, ice tea, infuzii, apă cu şi fără îndulcitori naturali.

Studiul a fost sponsorizat de Lipton.

Prezent în peste 150 de ţări din întreaga lume, brandul Lipton este liderul mondial al pieţei ceaiului şi deţine unele dintre cele mai mari plantaţii de ceaiuri (în Kenya, Tanzania şi alte 30 de locaţii) […]

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Alexa
    • 21.04.2013

    1. ești genial, ți-am mai zis-o și mă repet pen’că-i greu cu complimentele pentru tine. 😛
    2. seară de seară bag și eu ceai verde + iasomie. îi bun . 😀

    răspunde-i
  • Andrei
    • 19.04.2013

    Reclama la Lipton mai Cabral mai 😛

    răspunde-i
  • Cristi
    • 19.04.2013

    Consumam ceai doar cand da gripa-n noi sau cand nu avem somn, cel putin in cazul meu, ceaiul face minuni seara cand vreau sa dorm linistit.

    răspunde-i
  • […] După ce am început să beau ceai a apărut, automat, nevoia de cunoaştere în domeniu, exact ca la orice altă băutură de pe lumea asta. Tipuri de ceai, verde, negru, infuzie de fructe, cu gheată, fără gheată, când se bea şi de ce. Astea combinate cu poveştile unei prietene despre temperaturi de preparare şi nişte ceainării senzaţionale de prin Bucureşti plus nişte articole şi cărţi descărcate pe Kindle şi uite unde era cunoscătorul. Cum zice şi Cabral, a început să-mi placă. […]

    răspunde-i
  • […] spus in articolul cu ceaiul verde ca la inceput, cand eram in perioada de cucerire a redutei ce ulterior mi-a devenit nevasta, am […]

    răspunde-i
  • swiss made
    • 15.04.2013

    pentru cei care confunda un pic termenii: in greaca HYDROS = apa.

    • Maria G
      • 16.04.2013

      ok… hydros = apa.. atunci ce intelegi tu prin “hidratarea parului”?? nuu, nu-mi spune ca trebuie udat/spalat de mai multe ori :)))

      @Cabral, ce spui de un ceai verde de soia cu gust de mango? 😉 e foaaaarte bun

    răspunde-i
  • Natalex
    • 15.04.2013

    E foarte bun sa consumi ceai fie el verde, negru sau de plante. Consum in fiecare zi cu placere o cana de ceai si simt ca se schimba starea de spirit. Recomand sa fie cald tot timpul.(chiar daca e foarte cald afara, ceaiul cald are rolul de a racori organismul tocmai prin efectul mentionat de Cabral = tensiune superficiala ). Bravo Cabral.

    răspunde-i
  • Am scris si eu un articol despre… ceai, acum multa vreme… http://vasilescumihaela.wordpress.com/2010/04/07/ganduri-despre-el/ Da’ nu inteleg… mie de ce nu mi-au dat aia premiu?! Hmmm… tu ai pile… 🙁

    răspunde-i
  • Ramona Rosca
    • 15.04.2013

    Doar pentru cunostinta ta generala: Pocaitii de ziua a 13 a, a 7a, a 4a, bla, bla, bla, nu mai sunt de mult o secta, pocaitii (baptisti, penticostali, adventisti, etc., ca bauiesc ca la ei te referi) sunt recunoscuti de lege. Daca am intelege cu totii asta, ar fi perfect. Ascultatul de muzica de la “pocaiti” nu are nicio legatura cu a face impresie buna. Plus ca daca ar fi sa renunt la toate obiceiurile mele, chiar si fiind constienta ca nu sunt prea bune sau sanatoase, doar pentru a-l impresiona pe viitorul sot, ca apoi sa-mi fie pofta sa pun gura pe bere, cum ai zis chiar tu, asta imi suna a putina ipocrizie. De aceea si majoritatea relatiilor esueaza, ne shimbam personalitatea ca sa fim pe plac altcuiva. In rest, esti simpatic! O mana calda de la Degeratu’ 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 15.04.2013

      Draga mea, pocaitii de ziua a 13-a n-au fost recunoscuti de lege.
      Din simplul motiv ca ei nu exista.

    răspunde-i
  • simona
    • 15.04.2013

    buna cabral, sa stii k te apreciez f mult pt felul tau de a fii, cred ca esti genul de om cu care nu te plictisesti niciodata!!! dar, ma gandeam eu in timp ce iti citeam povestea cuceririi andreei, daca la inceput cand ieseati impreuna ai incercat sa fii “diferit” ca nu cumva sa te creada vreun golan, nu inseamna ca ai fost fals, ipocrit? sau de fapt asta a fost tactica ta, sa te creada un “sfant” pana se indragosteste de tine? ca, mai tarziu indragostita iremediabil, sa poti sa iti arati adevarata fata fara s te mai creada un golan :))??? oricum, faza e ca ti-a reusitsi bv tie!!! de andreea ce sa mai zic…e si frumoasa si desteapta!!! as vrea sa vad si pe blogul ei mai multe din retetele pregatite de ea, k tare greu e sa stai sa te gandesti “ce sa mai gatesc azi”, poate ii sugerezi tu asta!!! va pup pe amandoi si va doresc multa fericire,sa ramaneti la fel de frumosi… IMPREUNA!!!

    răspunde-i
  • Loading...