Romanul, sanatatea, ceafa de porc si ceaiul verde.

Pentru ca sunt un mare blogger in viata (ma refer exclusiv la inaltime si greutate) am acces la fel-de-fel de rapoarte si rezultate ale unor studii efectuate asupra romanilor.

De exemplu, stiu ca cel mai mare consum de alcool in casa (adica nu la restaurant, bar, carciuma sau birt) se gaseste in judetul Buzau, si cunosc asta datorita colaborarii mele cu Ursus.

Acum am inca o colaborare pe lichide, de data asta cu Lipton. Si de la ei mi-au cazut in brate rezultatele studiului privind consumul de ceai verde in Romania (studiu coordonat de Dr. Gheorghe Mencinicopschi).

Ce zic  studiile o sa va spun pe scurt:

– romanii asociaza ceaiul cu infuziile de plante, iar 83% dintre ei nu cunosc compozitia ceaiului verde sau a celui negru;

– doar 17% dintre romani considera ceaiul verde o alternativa mai sanatoasa decat alte tipuri de bauturi;

– o veste buna este ca in topul preferintelor romanilor conduce apa imbuteliata (66,2%)

– o alta veste proasta este ca pe locul doi al preferintelor e cafeaua, cu 64%, urmata de lapte cu 43%;

– totusi, e bine ca-n top e si ceaiul, cu 44,5%;

– din punct de vedere al bauturii matinale conduce cafeaua (rata de consum 83,1%), urmata de lapte (52%) si-apoi de ceai, cu 46,6%.

Este evident ca studiul este mai stufos si mai aprofundat decat ce-am mentionat eu mai sus dar la fel de evident este ca nu este cazul sa iau studiul si sa-l pun cu copy/paste pe blog.

Totusi, hai sa tragem niste concluzii… partea cea mai dureroasa este cea cu consumul majoritar de cafea. Nu intelegeti gresit, si cafeaua e buna si ajuta, dar nu in cantitatile in care este bauta (la noi si prin alte parti). Mai mult, e mult mai sanatos ceaiul verde decat cafeaua.

Stiu ca multi beau cafea dimineata pentru cofeina, de fapt, dar ce nu stiu este ca teanina din ceaiul verde are acelasi efect cu cofeina, dar se elibereaza in organism treptat, ceea ce face ca efectul pozitiv sa dureze mai mult.

Apoi, partea proasta este ca ai nostri asociaza consumul de ceai cu infuziile de plante, ajungandu-se apoi cu asocierea si mai departe, lipind ideea de consum de ceai cu partea curativa, cand consumul de ceai verde (cald sau rece) ar reusi o preventie mult mai eficienta (si mai placuta).

De ce cred eu ca e important studiul asta? E important pentru ca mi se pare ca mancam din-ce-in-ce mai prost, alimente din ce in ce mai proaste (modificate genetic si/sau crescute pe aer si chimicale), la ore total tembele. Nu avem rigoare gastronomica, nu tinem socoteala de ore, rontaim orice, oricand!

Si asta se vede la noi, la noi toti! Asa ca orice treaba care trezeste omul din amorteala si-i arata niste chestii clare… ajuta.

Si… da, studiul a fost comandat si platit de catre Lipton. Care Lipton putea sa bage banii astia (si multi altii) in publicitate directa, in “Lipton e cel mai bun din Univers”, caci bani are… e marca de ceai numarul 1 in lume.

Ei au preferat – in schimb – sa provoace niste discutii pe tema ceaiului verde, pe tema obiceiurilor de consum ale romanilor, investind in acest studiu. Si asta… e de bine!

Deci… ceai verde, cald sau ice-tea. Si nu mai mancati atat de gras si atat de dulce. Si daca nu aveti timp de mers la sala… chiar si 50 de abdomene, combinate cu 5 minute de mersul piticului ajuta enorm.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Lipton
    • 11.04.2012

    Buna,

    Legat de comentariile care au existat mai sus, am dori sa facem cateva precizari punctuale:

    1. Plicurile de ceai nu sunt spalate in clor. Comentariul se refera probabil la plicurile din hartie inalbita cu clor, dar in niciun caz nu se folosesc astfel de materiale la brandul Lipton.

    2. Nici un ceai nu este “proaspat”, in sensul in care este procesat, oxidat/fermentat si apoi uscat. Fara acesti pasi nu este ceai, ci doar planta Camellia Sinesis. Timpul de pastrare este strict determinat de conditiile de pastrare si este valabil in acelasi mod la frunze si plicuri, ba chiar la plicuri se poate pastra in conditii mai bune decat la ceaiul vrac.

    3. Lipton Ice Tea nu contine acid fosforic, fosfat de potasiu, clorura de sodium si asta poate fi verificat pe orice eticheta a produselor . Lipton contine zahar sau STEVIA – un indulcitor natural extras din planta Stevia. De asemenea, culoarea este data de ceai. Contine acid citric (care este vitamina C), citrat trisodic (corector de aciditate) si acid ascorbic (antioxidant), ingrediente necesare realizarii unei bauturi de tip ice tea imbuteliate. Lipton Ice Tea nu contine coloranti si nici conservanti.

    • Cardreader
      • 19.04.2012

      Si gustul il da cel 0.16% ceai verde sau acea aroma de ceai verde?

    răspunde-i
  • Cardreader
    • 09.04.2012

    Si eu sunt un mare consumator de ceai, evit cafeaua desi as bea si eu cu sticla de 2l, ca orice roman :))
    Pt mine e prea puternic gustul ceaiului Lipton, prefer ceaiul rosu de la Tekanne,

    răspunde-i
  • dedal
    • 09.04.2012

    Cred ca apa de la robinet nu omoara, la fel cum cred ca daca bei trei – patru cani de ceai verde pe zi te-ai dus pe ….
    Deci totul tine de echilibru, nu tre sa exagerezi nici cu una nici cu alta si sa adaptezi la ce nevoi ai….

    răspunde-i
  • Ana-Maria
    • 08.04.2012

    Ma bucur ca mai sunt si persoane publice care comunica astfel de mesaje, desi multi le-ar numi cliseice dar nimeni nu se deranjeaza sa le bage in seama. Vad ca majoritatea inteleg ca faci reclama la brandul Lipton cand discutia se rezuma la stilul de viata al unor romani si la cum acest stil devine din ce in ce mai popular. Ceaiul verde ajuta extraordinar de mult, nu stiam nici faza cu ceaiul Twinings, cred ca o sa incetez si eu sa-l beau. Si cred ca e important de asemenea sa tinem cont si de cine conduce studiul, indiferent de brand-ul care il comanda.Dr. Gheorghe Mencinicopschi nu cred ca isi strica reputatia pentru un studiu care nu este valid si este folosit in alte interese decat cele declarate. Asa ca luati aminte si lucrul asta cand mai cititi cate un studiu si ar fi bine sa va puneti si niste semne de intrebare cand cititi rezultatele !

    răspunde-i
  • 07cj
    • 07.04.2012

    eu beau destul de mult ceai (nu de calitate , din pacate) si negru si verde , uneori si de plante .imi place ceaiul.
    cafea mai rar .
    cum se face oare ca in aceeasi perioada mai multi bloggeri , mai mult sau mai putin culinari, au deodata revelatii despre ceaiul verde si pun articole despre cat e de bun fara sa uite desigur de link-ul pentru lipton si profesorul minune. ce coincidenta minunata desi unii pretind ca nu e nici o legatura. puneti prieteni semnul de publicitate inainte ca sa inteleaga toata lumea , ca nu e nici o rusine. dar romania e tara curvelor virgine (asa cum spune cineva , nici el prea departe de propria descriere) si a ochilor dati peste cap . daca am respect si incredere pentru cineva n-o sa ma deranjeze ca face advertoriale daca sunt pe bune . si pe fata .

    • ardeigras
      • 08.04.2012

      like

    răspunde-i
  • Ovidiu
    • 07.04.2012

    Dupa ce am citit postul lui Cabral, pe rand comenturile fiecaruia cu atentie deosebita, trebuie sa mentionez ca:
    1 Cabral, indeamna sa bem ceai verde sau negru si nu numai orice tip de ceai, pentru ca e bun si sanatos + exercitii fizice + o dieta corespunzatoare. Deci ca si idee tot ceea ce spune Cabral, este super ok si nu vad nimic anti 😉

    2 ceaiul la pliculet, e bun ca are mult hibiscus si multe frunze de altceva decat ceai verde 100%
    3 ceaiul imbuteliat la sticla pet, e bun si el contine si el Acid Citric, Ascorbic si Fosforic, Aspartam, Fosfat de potasiu, Clorura de sodiu si nu in ultimul rand colorant caramel 🙂

    Daca vorbim de ceai, ar fi bine sa vorbim de planta ca atare, cumparata de la producator. Apoi ca e verde, negru, sunatoare, papadie, etc. nu mai conteaza. Ceaiul ca atare se consuma pentru sanatate, iar in combinatie cu sport, cred ca ar fi elixirul vietii. Numai bine !!

    răspunde-i
  • emil
    • 07.04.2012

    da nicoleta ,,am vazut ca suntem la academie,,si numai evoluati sunt pe aici.Data viitoare imi cumpar licenta

    răspunde-i
  • emil
    • 07.04.2012

    eu zic ca aici nu tinem cont de varste,,sau e vreo regula si eu nu am vazut?

    • NICOLETA
      • 07.04.2012

      Dar de gramatica,ar trebui sa tinem cont,nu crezi?

    răspunde-i
  • emil
    • 07.04.2012

    neata buna cabral,,ce zici in post fiecare a interpretat cum a vrut,,hai sa ma exprim si eu,,studiile sau ma rog unele ,,se refera strict la un anumit segment,,uite ma uit aici in sicilia si ei beau cafea esspreso la prima ora,,si eu beau trei pe zi,,nu am nici pe naiba,,mananc paste la greu,,dar si slanina ,carnati,telemea de oaie,,de la mama ei de acasa,,si sincer nu am nimic,,analize facute la inceput de an.Eu din ce am citit pe net ,,multi nutritionisti nu tin cont de stilul de viata al unor categorii,,cum spunea cineva mai sus,,mananc orice,,da si eu ca muncitor la drumuri,pot tine dieta cu doua felii de salam,,sau doar salate si piept de pui?Si da imi place gratarele,mananc orice,,cafeaua e baza la mine,,ceai sincer decat daca racesc eventual,,si stii de ce nu cumpar ambalat,,indiferent de marca?Doar citind eticheta cu ingredientele,,oricat de pompos suna,,nu ma atrage,,am planta de afine din munti adusa de acum trei ani,sunatoare,,si credema iese un ceai cu mult mai bun decat al celor din comert,,indiferent ca este lipton,icetea sau ma rog.O zi buna,,si ma bucurca aici putem discuta orice

    răspunde-i
  • demostene
    • 07.04.2012

    N-am gasit pana acum plic de ceai Lipoton care sa contina doar ceai.

    răspunde-i
  • Loading...