Sari la conținut

Am scris ieri asta:

„Bună seara. 
Ieri seara am fost cu soția la voi, eu am băut o apa, ea a mâncat midii.
La 30 de minute după ce am plecat de la voi au început crampele dureroase, apoi vărsăturile succesive. 
La 04:00 A.M. am chemat salvarea, au pus-o pe perfuzii, doar așa s-a liniștit pentru câteva ore.
Acum scriu mesajul asta din camera de primiri urgente a Spitalului Militar din Constanța, iar se simte foarte rău, s-ar putea sa o interneze. 
Va scriu mesajul solicitandu-va un punct de vedere înainte de a acționa în orice fel.”

După mesajul ăsta, pe lângă părerile de rău și încurajările pentru Andreea, pentru care eu MULȚUMESC din suflet, au urmat trei tipuri de mesaje:

– mesajele cu Frumos și elegant că le dai și lor ocazia să se apere…;

– cele cu Fă-i de căcat în public, mânjește-i cu noroi!;

– îndemnurile cu Sună la OPC, la Sanepid, Miliție și SRI!.

Desigur, fiecare simte și crede așa cum e construit, probabil e dreptul lui să încerce să împingă situația înspre unde-i place mai mult.

Totuși, mă sperie faptul că nu s-a obosit nimeni să întrebe dacă noi am mai mâncat la restaurantul respectiv și dacă ne-a fost rău și-atunci, dacă cu noi la masă au mai fost oameni și dacă oamenii respectivi se simt și ei rău… erau niște răspunsuri care ar fi cântărit greu în luarea vreunei decizii.

Dar n-au fost puse întrebările astea, nici altele. Majoritatea dintre noi au sărit să linșeze, să atace, să muște cu poftă din carnea nenorociților.

Pentru că noi nu mai credem în greșeală, în eroare sau în întâmplare.

Ne-au dresat ăștia să căutăm vinovatul și să-l schilodim, ne-au învățat să cerem sânge, să nu arătăm îndurare…

SOCIAL MEDIA cere sânge!

În Social Media nu mai e nimeni nici măcar jenat – dacă nu constrâns – de legile jurnalismului, nu mai sunt reguli, nu mai există înțelegere, există doar găleți cu rahat, pregătite să fie aruncate în capul celor care par a le merita.

Și asta, dragii mei, e greșit.

Stăm cu un ecran în față și ne comportăm ca niște sălbatici. Doar că nu mai aruncăm cu pietre și săgeți… ci cu vorbe.

Scriu asta în timp ce Andreea e la spital, îi fac analize. Scriu asta după două zile în care am văzut-o chinuită de beleaua asta, scriu asta pe un fond de oboseală care n-a dărâmat-o doar pe ea ci m-a afectat și pe mine.

Totuși, înainte de a face rău consider că celălalt trebuie să aibă ocazia să spună ceva. Ceva care să-l scuze sau să-l acuze, să-și ceară scuze sau să respingă acuzațiile… eu consider că verdictul trebuie să vină după proces, nu înainte. Și procesul presupune că-i asculți pe toți cei implicați.

Pentru că Social Media ar trebui să fie o comunitate a anului 2014, nu un trib de sălbatici puși pe distrus și schilodit.

O să revin pe tema asta cu mai multe amănunte și cu eventualul lor răspuns, dacă el va exista. Cât despre decizia legată de ce e de făcut… îi aparține Andreei și cred că-i evident de ce.

47 comentarii despre "Restaurant și toxiinfecție alimentară. Social Media cere sânge!"
  1. Claudiu C.

    Ai foarte mare dreptate. Cand altcineva greseste, suntem pregatiti sa sarim pe el sa-l linsam.
    Intrebarile la care te-ai gandit erau perfect logice, si probabil ca te-ar fi intrebat, sau ar fi afirmat, aceleasi lucruri cei de la restaurant.

    Imi pare rau pentru ce s-a intamplat. Toxinfectia alimentara nu este niciodata un lucru usor dar, totusi, ar trebui sa mergem pe prezumtia nevinovat pana la proba contrarie.

    răspunde
  2. Cristina

    Restul presupun ca nu ati mancat acelasi lucru, daca nu ati patit nimic?
    Eu pot sa spun ca nu habar de ce as fi facut in locul vostru, as fi sunat posibil la OPC…
    Dar nu a sesizat nimic ciudat la gust?
    Sper sa se simta mai bine in curand, pacat ca v-au stricat concediul sau mini-concediul…

    răspunde
  3. Cristian

    Sanatate!
    Sa se faca bine!

    răspunde
  4. Cristian

    Apropo de midii, mai am ceva de spus. Desi am un stomac rezistent, ultimele doua dati cand am mancat la restaurantul bulgarilor, am avut mici probleme dupa.

    răspunde
  5. BogdaN

    Ne simtim bine aruncand cu pietre…si pozam ca si cum noi suntem perfecti, noi am fi facut totul mai bine. Recunosc si eu „arunc cu pietre” uneori, insa fac eforturi sa fiu mai bun ;) despre asta este vorba…

    răspunde
  6. alex

    Acum o saptamana am gasit o juma de gandac in mancare. Mancare luata de unde servesc de mai multe luni. Nu am sunat la OPC. Desi am vrut. M-am dus inapoi cu resturile de mancare si bonul.
    Dupa ce m-au luat tare, le-am aratat ca’s mai tare cu juma de gandacel in casetola. Mi-am luat banii si scuzele lor aproape in genunchi, de la bucatar, la sef, la casier.
    Sunt din cei care i-ar fi manjit in online. Dar uite ca faptic nu fu’ asa. Am aratat intelegere. Ofi bine, o fi rau?! Vaa la urmatorul gandac.
    Concluzie: una zicem, alta facem! De fapt!

    răspunde
  7. ale

    Mi se pare ca exagerezi! Cand tu povestesti ca ai sotia la spital cui crezi ca ii mai pasa de nuantele vinovatiei?! Sa nu mai spun ca daca ar mai fi fost vorba si de altcineva care sa se simta rau cu siguranta ai fi spus asta! E deja a doua oara cand povestesti ceva grav afectat si apoi dai vina pe ceilalti pentru ca „vor sange”… Si in plus tu ai fost cel care a cerut sfaturi in legatura cu ce sa faci. Stiu ca ai un suflet bun, dar ii pui la zid pe cei care s-au deranjat sa iti scrie ceva…

    răspunde
    • Cabral Ibacka

      Eu n-am cerut să se deranjeze nimeni. Cred că vezi vorbe care n-au fost scrise.
      Și îi voi pune întotdeauna la zid pe cei care vor cere sânge înainte de a cere informații.
      Asta e diferența dintre educație și lipsa ei.

  8. Ea

    Sunt un om intelagator, empatic si pozitiv, cred in a doua sansa(chiar a treia si a parta) Insa am intelegere si toleranta zero pentru intamplari de acest gen. Asta e limita mea peste care nu trec, ca nu vreau.Defapt nici nu pot pentru ca am instant reactii de mare anvergura.
    Exista reguli care trebuie urmarite cu sfintenie atunci cand ai o raspundere pentru sanatatea sau integritatea cuiva. Accept ca suntem oameni si apar greseli si scapari, insa mancarea alterata nu e greseala si nici scapare. Este durere la basca, riscuri asumate inutil, iresponsabilitate.Punct. Vorbim despre sanatatea consumatorului, vorbim despre spital! Asa ceva pur si simplu nu are voie sa se intample. Un fir de par sau un gandac o fi greseala, o fi scapare, dar mancarea alterata NU.

    In Bucuresti, acum cativa ani, am cumparat o salata de cartofi,ou si maioneza de la un lant de magazine . Cand am cumparat-o am intrebat-o pe vanzatoare daca e proaspata(de parca asteptam un alt raspuns in afara de DA). A zis da, e proaspata.OK zic, iau o caseroala mare.
    Ajung acasa si constat, inainte sa mananc, ca salata mea cu maioneza e stricata. Mirosea rau de tot ,atat de rau incat am sesizat inainte de a duce furculita la gura.
    M-am intors cu ea la magazin si am rugat-o pe doamna sa o guste. A gustat-o, (!!)s-a uitat cu ochii mari la mine si a zis ´´da ce are doamna`???? E BUNA!
    Zic pai daca e buna, mananca-o, ca e platita deja. Fac cinste! E placerea mea!
    A dat sa mai ia o gura.Tu iti dai seama de ce zic eu aici? Daca nu o opream manca din salata stricata si ajungea naibii la spital, doar ca sa imi demonstreze mie ca e BUNA!
    In fine. Nu mai conteaza ce am zis sau ce am facut atunci,ideea era o mostra de prostie sau nepasare.Daca as fi fost racita nu as fi simtit mirosul, poate nici gustul, mancam si apoi ……Dar daca as fi fost gravida? Sau daca manca un copil? I-am zis si vacii din magazin asta, s-a uitat prin mine cu reactie zero.Nu scuze, nu chemat sef,coleg,bucatar,nu nimic. Se uita si nu pricepea.
    Mai am exemple. Multe, din pacate.

    Sa fiti sanatosi.

    răspunde
  9. Cronos

    „Pentru ca Răul să triumfe este suficient ca cei buni să nu facă nimic” – Edmund Burke
    Multa sanatate doamnei!

    răspunde
  10. Swiss made
    Swiss made

    Asta e un fel de mancare care trebuie servit numai la restaurantul de incredere sau acasa…bine asta nu ii scuza pe iresponsabilii cu restaurantul carora merita sa le faci public numele. Fara cafteala, etc. doar ca sa isi asume gestul iresponsabil.

    răspunde
  11. Alexandra

    As considera-o pe Andreea ca fiind „putin norocoasa”. Stii de ce? Pentru ca in weekend am fost la o nunta, in Constanta, si oamenii s-au bucurat DOAR ca s-au putut casatori. In rest rau la cununia civila, rau la biserica si rau la restaurant, unde mireasa a stat mai mult in toaleta. Toate astea dupa ce au mancat midii, dupa ce au chemat salvarea dimineata, dupa ce intre cununia civ si biserica si-au facut perfuzii si a doua zi au mers la spital.. Nu imi pot imagina ce reactie as fi avut eu daca asa s-ar fi desfasurat nunta mea.

    răspunde
  12. Raluca

    Cabral ai perfecta dreptate ca nu trebuie sa te arunci cu capul inainte.insa daca era vorba despre fetita ta,care nu are o imunitate atat de buna ca a unui adult…in cazul de fata dulceata de Andeeea,ce ai fi facut?si ai fi vazut-o pe un pat de spital cu branula…

    răspunde
  13. eBogdan

    „Pentru că Social Media ar trebui să fie o comunitate a anului 2014, nu un trib de sălbatici puși pe distrus și schilodit.”

    Foarte bine spus! Multi prefera sa profite de un necaz pentru un pic de faima decat sa inteleaga si greseala romaneasca.

    răspunde
  14. Diana

    Aeasta este seara pestelui imputit, cina traditionala la wikingii.

    https://www.youtube.com/watch?v=vu6_Pi_a1lI

    Nu stiu cum se face ca intodeuna cand aveti necazuri, intr-e viata si moarte eu visez cu voi amndoi;
    -Daca este spitalul militar atunci de regula cred ca se va face o ancheta medicala serioasa fara consimtamantul s-au la rugamintea vostra!

    # Sa inteleg ca restaurantul vrea sa se reabiliteze in persona, sa va de-a o compensatie, deci sa se revanseze in
    direct ca sa nu isi piarda licenta?!

    hm… in cazul acesta da, dar la o suma fabuloasa, si cu conditia ca voi sa tineti ochii pe condica de reclamatii pentru viitor.

    Mie mi s-a dat sticla pisata in loc de ghiata in 1987 cand am faut vacanata in tara la Mamaia, de atunci nu mai indraznesc sa pun piciorul in tara de frica, dar si aici este la fel…

    Cu miidile insa nu este de joaca: deschise – inchise? cred ca o amenda usturatoare nu le-ar strica, ca sa nu mai puna viata cuiva in pericol niciodata, doar ca sa distreze pentru ca eu cred ca este un joc prin restaurante cu chesti dintre acestea.
    Insanatosire grabnica doamnei Andreea.

    răspunde
    • Lucian

      S-a inventat acum ceva timp ceva care se numeste cratima, nu vreau sa fiu foarte carcotas dar chiar mi-e foarte greu sa te urmaresc…

  15. Andrei Crivăț

    Băh… totuși, cum se simte Andreea ?

    răspunde
  16. Lucian

    Buna Cabral.

    Astazi am venit din Bulgaria, poate nu cea mai buna destinatie de vacanta, mai ales in ultimii ani, si tocmai vorbeam cu sora-mea ca ea si-a luat 2 portii de midii in fiecare seara tocmai pentru ca nu le gasesti asa de multe/proaspete/ieftine la noi cum le gasesti la ei, (22 lei/1kg mdii natur) de parca nu ar fi aceeasi mare… Si ca sa fiu on topic, am facut reclamatie la patron (cu amenintari cu OPC) la una din pizzeriile mele favorite cand au sfeclit-o, si da, cu mii de scuze si o pizza din partea casei si reducere si etc., dar au recunoscut dupa multe insistente ca au gresit si comand si acum de la ei, deci cred ca cel mai bine este sa rezolvi intern, desi OPC-ul exista pentru un motiv, dar poate toata lumea are o zi proasta. Si nu, nu stiu despre ce local vorbesti si nu am nici o legatura cu ei.

    răspunde
  17. Ioana

    Tu ai dat de inteles ca ati fost doar voi doi asa ca nu-i poti acuza pe cititori de faptul ca nu au pus si alte intrebari. Mai ales ca stiati exact de la ce i s-a facut rau Andreei(altfel nu trimiteai e-mailul). Cu atat mai mult nu poti sa-i judeci pe ce-i care au dat mesaje de genul „Fă-i de căcat în public, mânjește-i cu noroi!” atata timp cat cei de pe facebook stiu deja si la ce restaurant ati fost. Pai ce mai era de manjit daca oricum ai povestit cele intamplate?
    Tu acum ii pui la zid pe cei care si-au facut griji pentru Andreea si care s-au pus in locul ei si nu mi se pare prea ok.
    Cat despre raspunsul mult asteptat, daca nu a ajuns pana acum nu cred ca va mai ajunge nici de acum incolo. Probabil cei de la restaurant au luat la cunostinta si sunt deja pregatiti pentru un eventual control.
    Bucura-te ca acum Andreea e bine si ca nu au avut si alte persoane dragi tie de suferit pentru ca stiu ce inseamna… Si eu am trecut prin ceva asemanator…. La mine s-a transmis prin laptele matern ceea ce am mancat si imediat ce am alaptat fetita mea de 5 luni s-a umflat si inrosit toata. Nu iti poti imagina cum a fost sa-mi vad copilul de 5 luni cu perfuzii… Ce mai era de facut in cazul meu atata timp cat eu nu aveam nimic?

    răspunde
    • Cabral Ibacka

      Nu, n-ai înțeles nimic. De unde deduci tu că am pus la zid pe cineva care și-a făcut griji pentru Andreea? Mai citește o dată, și încă o dată… poate până la sfârșit te prinzi.

    • Ioana

      Am vrut sa spun ca o parte din cei care „au cerut sange” si te-au sfatuit sa suni la OPC s.a.m.d. si-au facut griji pentru Andreea si pentru viitorii clienti ai restaurantului.
      A fost doar o parere si daca tu crezi ca nu ar fi trebuit sa mi-o spun promit ca nu am sa mai comentez.

  18. Ana

    Numai ceva scandalos are succes!!! Daca se cerea o depunere pentru o donatie nu era atata valva:)pacat…
    Tot nu am inteles … Ai mancat si tu din scoici nu ai avut nimic? Eu mananc frecvent scoici si stiu ce cele inchise , nu trebuie desfacutecare nu se mananca … Multor persoane nu le priesc scoicile. Multa sanatate, sa auzim numai de bine!!

    răspunde
  19. Andreea

    Vara trecuta am mancat in Bulgaria 7 persoane scoici .numai mie mi s-a facut rau.Si numai eu stiu ce am patit… As fi vrut si eu sa dau vina pe cineva. Prietenii mei nu au avut nimic.Nu orice metabolism le accepta.. Trebuie sa stii sa le mananci..

    răspunde
  20. Andreea

    In final nu am inteles ? Diagnosticul a fost toxioinfectie alimentara acuta? Ai mancat si tu din aceiasi farfurie si nu ai avut nimic?

    răspunde
  21. Ra

    Draga Cabral, iti scriu aceste randuri in speranta ca vei publica comentariul si ca te vei raporta la esenta mesajului, evitand impulsul natural de a-l sterge subit. O sa fiu cat pot de succint. Ai scris un mesaj restaurantului in cauza, cerandu-le un punct de vedere. Este absolut evident faptul ca daca publici numele locatiei, vei da o importanta lovitura afacerii respective. Impactul pe care il ai direct si indirect in media va fi suficient pentru a le taia o bucata seriosa din profit. Evident raspunsul lor a fost (pentru ca sigur s-au grabit sa vina catre tine): ne vom revansa in mod generos. Este un raspuns absolut normal, asa cum este normal ca si tu sa fi generos recompensat pentru chinul prin care ati trecut. Greu de crezut ca patronul restaurantului a ramas impasibil la faptul ca „Social Media cere sange” si facut in asa fel incat patania respectiva sa fie depasita „ca si cum toata distractia cu toxiinfectia alimentara nici n-ar fi avut loc”
    Insa ipostaza de persoana publica aduce si responsabilitati, nu doar privilegii. Esti responsabil fata de miile de cititori fara de care activitatea ta online nu ar exista. Asadar, in lumina calitatii tale de persoana publica, te invit sa faci public numele restaurantului. Te invit de asemenea sa faci publica sesizarea ta (in cazul in care exista) la OPC, pentru a ne asigura ca niciunul dintre cititorii tai nu vor trece prin ceea ce ati trecut voi si pentru a demonstra ca esti fair play.
    Te rog, procedeaza onest si corect.

    răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.