Prost e cine dă, nu cine cere…

Scriu articolul ăsta făcând în cap o listă de prieteni care și-au luat-o de la combinatori/samsari.

Am un prieten care a cumpărat o casă. Nu cine știe ce dar a băgat acolo toți banii pe care-i avea. După ce-a luat-o s-a dus să facă contract cu Distrigazul. Au râs ăia cu lacrimi, Distrigaz n-avea rețea în zona aia.

Și, totuși, al nostru cumpărase casa cu aragaz pe gaze. Și-i făcuse și proba. A chemat o firmă specializată… ca să descopere că vânzătorul ascunsese o butelie la subsol și astfel l-a convins că proprietatea este legată la gaze.

Da, prost a fost el, că n-a verificat…

Alt prieten și-a cumpărat din Vitan un Passat. Nici nou… nici vechi. În drum spre mare (pe drumul vechi), la o trecere de nivel peste calea ferată, i s-a rupt omului mașina în două.

Era sudată din două bucăți, două epave a unor mașini făcute terci în accidente.

Da, prost a fost el că n-a verificat…

Victor și-a cumpărat un iPhone, dar când a venit vânzătorul să i-l arate telefonul nu avea baterie.

Victor a avut încredere, omul părea OK, i-a dat banii, dar după ce-a încărcat telefonul și-a dat seama că era o furăciune. Cineva, undeva, plângea după el…

Da, prost a fost el că n-a verificat.

Prost e cine dă, nu cine cere… asta e vorba noastră.

Dar spunând asta ne ștergem și noi, pentru a nu-știu-câta oară pe picioare cu încrederea.

Cu respectul între oameni.

Cu felul ăla de-a fi om, nu jivină.

Da, prost e cel care este înșelat. Așa-i.

Dar cel care înșeală e mult mai rău decât el. E un hoț. Un ciorditor. Un combinator urât care nu merită altceva decât respingere.

În schimb… noi îl admirăm.

Îi spunem că-i deștept.

Că e deștept că le ia banii la proști.

Nu știu cum se face dar prietenii mei sunt proști la faza asta. Niciunul deștept. Niciunul care să știe să sprostească, să le ia banii proștilor.

Sper să ajungem într-o lume în care cel care este înșelat, cel căruia i se cer prea mulți bani pe un bun, cel căruia îi este mâna prea adânc în buzunar să-i spună cineva că greșește.

Sper să ajungem într-o lume în care cel care minte, care combină, care nu face nimic altceva decât să producă bani din prosteală… să nu mai fie admirat.

Până atunci… prost e cine dă, nu cine cere. Desigur.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • iulia marin
    • 24.06.2016

    Las’ ca eu sunt si mai si.
    M-am mutat intr-un sat aflat la cam 5 km de Bucuresti. Asta in noiembrie trecut. Lucram in celalalt capat al Bucurestiului facand 2 ore juma dus si tot atat intors. M-am gandit sa ma mut mai aproape de casa cu servicul astfel incat sa nu mai plec in zori si sa ma intorc noaptea. Am gasit ceva la incepul acestui an, insa tot era relativ departe….faceam cam o ora si juma…..asa incat mi-am incercat nocrocul cu o firma care lucreaza pentru o companie mult mai mare insa care nu are sediu in Romania. Firma la care m-am angajat are sediul la Cluj insa se lucreaza de acasa asa ca am zis ca este ok. Aceasta are salariul de baza (mult mai mic decat cel pe care il aveam la vechiul job) la care se adauga comisione daca depasesti targhetul (care la prima vedere este unul mic). Uite asa am bagat bani (din banii personali nici decum ai firmei) in calculator, Windows 8.1 (caci cica doar pe asta merge platforma) original, telefon fix (de care altfel nu aveam nevoie). dupa o perioada de o luna de studiu cica sa intru in paine…Pai acu incepe frumosul: targhetul nu poate fi atins deoarece nu sunt in general contacte (exemplu 6 contacte in 10 ore de munca in condintiile incare targhetul lunii este de 200 contacte), prin urmare sunt mancata la bani caci nu am acces la bonus ; contractul este de 8+1 ore pe zi 5 zile din 7, in realitate io in ultimele doua sapatamani am avut program 10+1 ore pe zi 4 zile din 7 (deci nu am rezolvat nimic cu timpul/ zi)’ nu imi voi recupera banni investiti si colac peste pupaza personalul lor administrativ nu stiu ce este ala C.A.S.A.O.P.S.N.A.J. si unde ar trebui sa imi vireze banii pentru sanatate…pe scurt si cu foarte multe informatii lipsa asta e povestea…si uite asa stau si ma gandesc ce a fost in capul meu????!!!!

    • Andreea
      • 08.07.2016

      Pe astia i-ai gasit pe net?

    răspunde-i
  • adrian
    • 21.06.2016

    Salut,
    In perioada liceului ,un coleg imi spunea: Prostii trebuie prostiti. Omu era genu combinator, telefoane, calculatoare, etc.. era si bun prieten cu mine.
    Pe moment nu mi-a placut ce spunea, dar cu timpul, mi-am dat seama ca menirea prostilor este sa ii tina pe destepti,
    si da, acum consider ca prostii trebuie prostiti, mai ales cand au o varsta si nu au invatat pana la varsta pe care o au, si in continuare lasa lucrurile sa se intample de la sine, fara sa fie stapani pe viata lor, pe banii lor,

    PS: unii oameni isi doresc sa fie prostiti (poate nu direct dar in subconstient) ca mai apoi sa isi planga de mila, am observat si acest comportament.

    • Luci
      • 09.07.2016

      Nu iti trebuie prea multa inteligenta sa dai Tepe. In general cu cat ești mai redus cu atat te consideri mai superior, probabil de aici si aerul de superioritate al “combinatorilor”

    • DAIA
      • 22.06.2016

      Nu uita ca intotdeauna exista unul mai destept ca tine si nu se stie cand iti vine si tie randul sa iti plangi de mila. 🙂
      Atunci sa iti zici: lasa ma, prostii trebuie prostiti.

    răspunde-i
  • piticmoca
    • 21.06.2016

    sunt cazuri diferite – este foarte simplu:
    – casa si masina – sunt cazuri de infractiuni – in secunda 2 se merge la politie – si se insita pana poate se misca ceva, se dau in judecata, vicii ascunse, inselaciune,avocati etc; ( in franta de ex aproape te rogi sa patesti asa ceva : ai dat imediat vanzatorul in jduecata si ai castigat + niste despagubiri frumoase: stiu caz cu o amsina cu 100k km dati inapoi – cumapratorul a gasit prin portbagaj o fisa de service cu ami multi km fata de cat avea cand a cumparat-o: = politie- dat in judecata: i s-a restituit suma + 3000 euro despagubiri) .da, stiu, e mult ami complciat la noi ;
    – asta cu iphone-ul = cam foarte mare greseala omului – e greu de dovedit, e greu de depistat omul, acte nu exista – dificil – daca mai era si furat s-ar putea sa te intrebe politia pe tine una alta dar daca nu stii mai nimic de vanzator nu prea mai au ce face..
    altfel..da’ asa sunt vazuti – baietii destepti – de la micul gainar la cel baietu desptept din energie..
    chestiuni de gen insa patesti si afara, insa parghiile de raspuns sunt mai accesibile
    iar cu specula, luat ieftin, vandut scump – da e total imoral dar e legal si are un nume – capitalism/aka “de dreapta” – noi l-am vrut si inca il mai striga hipsterii prin piete cand ia foc un club

    • Cabral Ibacka
      • 21.06.2016

      Amesteci niște termeni care n-au legătură unii cu ceilalți. Captalism, hipster, speculă, foc, club.
      Dar, desigur, poți face ce vrei tu. Doar e capitalism. Cerut de hipsteri, în piață. Nu de tine.

    răspunde-i
  • dilu
    • 21.06.2016

    Cel cu gazele nu a observat absenta punctului de gaze de la intrarein proprietate?
    Nici absenta la cele din jur?
    Am mai auzit povestea asta dar cred ca-i cioaca, nu-ti instaleaza nimeni butelie in subsol.
    Butelia se monteaza numai afara.

    Aia cu Passatul, daca era asa prost facuta de s-a rupt in prima groapa, se vedea si cu ochii liberi.
    Am mai vazut masini facute din doua jumatati, si o sa razi, au iesit chiar bine.
    Asa am fost si eu prost si mi-am luat un Logan nou in loc de Passat vechi. Foarte buna pe banii ei.

    Ala cu telefonul, nu-i asa ca nu a cerut act de cumparare?
    Uite boss, am si eu un ifon de vanzare dar nu am factura….pai nu-i furaciune? Sunt eu prost ca prefer sa-mi iau un UTOK sau Huawei sau ceva nou de care am bani? Eventual la SH, intrebi din prima daca are acte?!

    răspunde-i
  • Roxana
    • 21.06.2016

    Cabral, ăsta e unul din lucrurile care mă dor cel mai tare la România. La noi, în vârful ierarhiei valorile, a celor pe care îi admirăm și aspirăm să fim nu sunt cei care muncesc din greu sau care reușesc prin eforturi imense și în limitele legalității și a bunului simț ci cei care “știu să se descurce”, adică să facă genul de afaceri descrise de tine mai sus…

    răspunde-i
  • Polonezu
    • 20.06.2016

    Treaba e ca într-un domeniu în care nu te pricepi deloc , expertiza ta personala e egala cu zero ,poți verifica oricat. Și uneori chiar plătind specialiști în domeniu riscurile nu-s nule . Trăim într-o lume guvernata de bani și foame unde fiecare trage pentru el . Nu cred ca lucrurile se vor schimba curând, dar asta nu ne poate împiedica sa speram și sa visam .

    răspunde-i
  • Raul
    • 20.06.2016

    Cabral felicitări pt. articol, nu ii vede nimeni deștepți(nu eu cel puțin) dar nu ar strica nici mai puțini din ăia ce verifică de n-ori inainte să arunce cu banul…simplu fapt ca imi iau din timp si postez asta arata că suntem destui care vrem altfel lucrurile.

    • Dan
      • 23.06.2016

      Cu tot respectul, cand iti cumperi ceva, fie ca e doar un ceas de 100 euro sau o casa de cateva zeci de mii paote sute de mii de euro, ma gandesc ca ar trebui sa fii inteligent sa faci toate verificarile. Nu, problema nu se pune ” e prost cine da, nu cine cere “, problema se pune: ” vreau sa cumpar X lucru, hai sa aflu cam cum e treaba – exista forumuri despre tot felul de tranzactii, tehnici de a evita inselaciunile si asa mai departe; trebuie doar citite -, hai sa ma gandesc ca sunt sanse mai mari ca un om va incerca sa ma insele decat sa-mi faca mie un favor-un serviciu si sa-mi dea o mare reducere sau sa-mi creeze o stare psihica buna “. Stiuc a nu suna deloc uman, dar nu e prea ok sa ai asa mare incredere in oamenii care vand chestii, mai ales cand chestiile alea costa teribil de mult!

      O zi buna

    • Cabral Ibacka
      • 20.06.2016

      Da, ai dreptate, n-ar strica să se verifice mai temeinic.
      Și mă bucur că suntem mai mulți cei care vedem altfel lucrurile vis-a-vis de corectitudine și încredere…

    răspunde-i
  • Loading...