Patriot, patriotic, patriotism

Am scris despre patriotism acum câteva zile.

În completarea mea a venit de la unul dintre cititori o piesă nouă de-a lui Nicole Cherry.

O piesă care, așa cum o să vedeți, n-a făcut foarte multe vizualizări.

De fapt, ca să spun ce-mi stă pe limbă… n-a făcut nici pe departe câte vizualizări merită.

Rihanna (nu sunt razna, nu le compar direct) a ajuns la aproape 8,5 milioane de vizualizări cu American Oxygen nu pentru că piesa e bună. Pentru că nu e. A făcut atâtea vizualizări pentru că le ilustrează lor istoria și zbuciumul într-un mod foarte bun, care pe ei îi atinge (da, și pentru că o cântă Rihanna).

Piesa Nicolei e bună. Și versurile sunt foarte bune. Și spune niște lucruri pe care sunt convins că mulți le-ar simți dacă nu s-ar încăpățâna să le dicteze moda cum să fie.

O piesă care merită să facă mult mai multe vizualizări. Și asta nu neapărat pentru piesa în sine și nici pentru Nicole.

Ar merita să facă vizualizări pentru psihicul românilor, pentru stima de sine, pentru iubirea față de locul care ne este casă.

Bravo Hahaha, bravo Doc, bravo Nicole!

Știi, primesc de multe ori întrebarea asta… Tu ești român?.

Răspund invariabil că… Da, sunt român.

Dar nu uit vreodată că sunt pe jumătate congolez. Pentru că prețuiesc amândouă moștenirile.

Și nici nu spun că sunt român din dorința de a avea și eu o casă, un loc, din dorința de a aparține.

Mă mândresc cu Eminescu, cu Vlaicu, Enescu… mă mândresc cu noi.

Spun că sunt român pentru că așa am fost crescut, aici am fost crescut, așa simt. Că n-am venit de milă și nici n-am rămas din lipsa unei alte variante. Varianta a fost Franța. Și merg la frații mei de-acolo. Mai am o soră în Spania. Dar în răstimp de zile mi se face dor de casă. De casa mea, de strada mea cu-n singur bec, de țara în care mi-am făcut un rost.

Și de-aia sper ca de la un moment dat să înțeleagă și românii că rușinea asta legată de România pe care o au mulți dintre ei, că discursul acesta negativist, pornirea asta de a-și vorbi țara de rău e una păguboasă.

Pentru că face parte dintr-o autosugestie pe care au îmbrățișat-o mulți… de prea mulți ani.

O autosugestie care – după ce că situația nu este obiectiv cea mai roz – înrăutățește starea de fapt.

Nu particip la concursul Cel mai patriot om de la scara lui, dar aleg să vorbesc despre asta. Nu mi-e rușine să vorbesc frumos despre România. Chiar dacă nu e deloc la modă. Ba, dacă stai să-i asculți pe mulți, este complet aut of feșiăn.

Și faptul că vorbiți atât de urât de România, cei care o faceți, vă face tot vouă rău.

Doar vouă. Nu mie și celor naivi și optimiști ca mine… noi vedem jumătatea plină. Sau, dacă vreți voi neapărat… sfertul plin. Sau optimea plină. Dar vedem și plinul, nu doar tristețea, amărăciunea, răutatea, mizeria.

Hai, s-aveți zi bună, ne vedem mai târziu pe-aici…

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • F bun articolul. Si eu cred la fel. Iubesc tot ce mi-a dat aceasta tara, iar datoria mea este sa duc mai departe ce am primit. Nu socotesc cu lucrurile rele, pentru ca peste tot exista rau, fie Franta,Germania etc. Dar ce am primit si mostenirea romaneasca…de nepretuit.

  răspunde-i
 • ionela
  • 23.04.2015

  Cum sa nu iubesti tara asta!!Trebuie sa fi idiot sa nu o iubesti!E greu ca peste tot dar fara asta nu exist si nu traiesc!Cand plec din tara mi se face dor pana si de gaurile din asfalt.Stiu, stiu , suna ca si cum as fi nebuna, dar nu concep sa traiesc in alta parte si sa pleci in alta parte , sa lucrezi si sa vrei sa ramai acolo mi se pare ca suna a tradare.Ne-a lasat Dumnezeu atata bogatie si noi sa ne lapadam de tara si de neam!!NU concep….Pentru mine asa e, asa simt, nu stiu cum e pentru altii!Nu sunt milionara si nici nu stau cu mana intinsa la colt, sunt un om normal caruia i place Romania si care aici isi creste copilul si vrea sa traiasca toata viata!

  răspunde-i
 • Bea
  • 23.04.2015

  Piele de gaina. Romaneasca 🙂 Atat.

  răspunde-i
 • Claudia
  • 23.04.2015

  Sotul meu traieste in alta de 24 de ani, plecat din Romania copil fiind si obligat de imprejurari. Ii place tara in care locuieste si traieste, s-a obisnuit cu obiceiurile si regulile de aici si are de foarte multi ani si cetatenie. Dar, de fiecare data cand este intrebat de unde vine (si aici multi fac referire la regiunea tarii), el spune din tot sufletul: “Sunt ROMAN! Vin din Romania!”. A incercat tot timpul sa vorbeasca romaneste cat mai mult posibil, sa isi inmulteasca cunostintele despre Romania (in toate domeniile) si sa respecte pe cat posibil traditiile noastre. Sunt foarte mandra de el pt chestia asta, avand in vedere faptul ca am cunoscut intre timp multi romani care evita total sa zica de unde vin si evita inclusiv persoanele care le stiu originea…

  răspunde-i
 • Cristina
  • 22.04.2015

  Ai esență, ca de fiecare dată. România este o țară specială. Sictirul care ne-a cuprins pe toți însă, vine din frustrări. Frustrări dobândite in 25 de ani de (pseudo)democrație. Suntem un popor just si optimist, în marea lui majoritate. Eu mă mândresc ca sunt româncă si mă mândresc cu românii de valoare… Melodia fetei ăsteia e un reminder de care avem nevoie. Avem cu ce…și avem cu cine!

  răspunde-i
 • Unul din multime
  • 22.04.2015

  Ma doare piesa asta, ma doare articolul asta…
  Am plecat acum cateva luni din tara si acum vreau sa ma intorc. Nimeni nu ma intelege, nici cei de aici nici cei de acasa. Mi-e dor de tara in care mi-am facut un rost, mi-e dor de “piata” in fiecare zi, mi-e dor de branza telemea, mi-e dor… Mi-e dor de casa mea chiar daca nu-i perfecta.
  Mi-e rusine sa spun ca am plecat din tara de bunavoie pentru ca le las strainilor impresia ca tara mea e de c****. Si nu e!

  răspunde-i
 • Ik
  • 22.04.2015

  maaan imi citesti gandurile 😀 speram sa faci o postare doar pentru ea \:D/

  răspunde-i
 • Gabriela
  • 22.04.2015

  Recunosc, nu ascultasem piesa lui Nicole inainte sa o vad share-uita de tine aici. Auzisem de ea, dar ma asteptam sa fie din nou ceva facut pe banda rulanta, doar ca sa adune vizualizari. Ma bucur sa vad ca totusi m-am inselat si cred ca ideea de a pune o copila, pentru ca la urma urmei Nicole este inca un copil, sa cante o astfel de piesa, in care vorbeste despre tara ei asa “buna sau rea”, ar trebui sa incurajeze generatia in care ea creste sa priveasca mai optimist spre viitorul si binele Romaniei.
  Locuiesc in Bruxelles de aproape 3 ani, merg la facultate aici, dar indiferent de cat de mult timp a trecut si va trece, mereu voi simti ca Romania este parte din mine.

  • Cabral Ibacka
   • 22.04.2015

   Sincer să fiu, dacă ar fi cântat oricine altcineva decât un copil piesa asta nu aș fi crezut intenția. Aș fi admirat gestul dar nu aș fi fost convins de intenție.
   Așa… pe copila asta chiar o cred.

  răspunde-i
 • Loading...