Oamenii nu se schimbă. Sunt doar forțați să joace schimbarea.

Da, știu, generalizez. Aș fi putut spune că “În general și în mare parte oamenii nu se schimbă”. Dar ieșea un titlu prea lung.

Pentru că… da, în general, de la o anumită vârstă, oamenii nu se mai schimbă.

Și vârsta aia nu e 60. De la 19 ani, poate 20, ne cimentăm forma.

Sigur, timpul ne mai toacă din asperități, ne mai îndulcește – poate – din muchii.

Dar în mare rămânem la fel.

Poate pe parcurs ne mai plictisim. Poate ne piere o parte din energie. Poate ne lenevim. Poate ni se face frică.

Poate.

Dar noi rămânem, acolo, pe dinăuntru, la fel.

Avem aceleași apucături.

Aceleași puncte puternice. Aceleași atuuri pentru care merităm aplauze.

Și aceleași slăbiciuni. Aceleași slăbiciuni și întunecimi pentru care unii ne-ar strânge de gât.

Sigur, ne mințim constant că devenim mai buni.

A, nu-i valabil pentru tine?

Mda, nu te contrazic. Ce rost are să ne contrazicem aiurea?

O fi vorba doar de mine, nu zic nu.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Catalina
  • 11.05.2019

  Mno…asta cu “oamenii se/nu se schimba” e exact ca aia cu bebelusii: “si, e cuminte?”. Nu, prietene, nu e, aseara l-am lasat 3 minute singur in camera ca faceam pe mine si cand m-am intors, ce sa vezi? Asta fuma acolo, in pat, unde-l lasasem ca nu merge sau altceva, are doua luni, iti dai seama, macar daca stia de-a busilea iesea pe balcon. Si mi-a vorbit si urat, a zis ca “ce rahat ai lipsit atat, din cauza ta fumez ca sa ma calmez!”.
  Intrebarea asta “e/nu e cuminte” e la fel de absurda ca si enuntul “oamenii se/nu se schimba”. Pai, nu, practic nu, esti tot tu acolo inauntru, tu care ai avut doua luni, tu care ai avut 10 ani, tu care te-ai imbatat ca porcu’ de 1 Mai la Neptun, tu care nu stiai cum e sa te saruti prima data, tu care ti-ai facut primul card de credit sau primul leasing sau primul contract de munca sau prima amenda in ITB. Tot tu. Important e ce-ai inteles din toate astea si ce-ai simtit si ce-ai bagat inauntru si ce-ai scos mai apoi iar afara. Sau din alea grele, traumele cum zic ante-scriitorii mei, ca ti-a murit cineva, ca te-a parasit si te doare (putin) si acum, ca radeau copiii de tine, ca ai avut dioptrii sau acnee sau 30 de kile in plus sau fundu’ mare sau 1,60 si esti baiat sau 1.90 si esti fata sau poate erai perfect dar nu stiai asta chiar daca aratai ca Brad Pitt dar pana la urma si el a avut acnee, despartiri, depresii, dependente si tot l-a parasit cea mai frumoasa femeie din lume care si ea, pe bune, chiar le-a avut pe ale ei.
  Asa ca ce sa mai intelegem? Oamenii traiesc, se schimba, nu se schimba, traiesc si gata si cine a vazut viata fara transformare ala nu s-a uitat unde trebuie.
  Zic sa nu ne pacalim singuri. Schimbarea e inevitabila, nici rea, nici buna, doar inevitabila si avem marele avantaj sa putem alege mereu ce facem cu ce vine peste noi.
  Scuzatz eseul, nu’sh ce mi-a venit…

  • Cabral Ibacka
   • 13.05.2019

   Moamă! Mișto eseu.
   Ar fi fost și valid dacă n-aș fi inceput textul așa: “Pentru că… da, în general, de la o anumită vârstă, oamenii nu se mai schimbă.”.
   Zi bună.

  răspunde-i
 • Marina Oana
  • 23.04.2019

  Nu ai cum sa schimbi ceva ce este programat genetic :-))))că e de bine sau de rău .Se mai șlefuiește pe ici pe colo ai dreptate ,se mai îndulcesc trăsături dar undeva acolo în interiorul nostru rămânem ….FIX LA FEL !!! .Ador ce scrii , cum scrii și despre ce scrii !!! 🙂

  răspunde-i
 • Andra
  • 23.04.2019

  Dragă omule, poate că ai dreptate, nu te contrazic, însă cu mâna pe inimă îți spun că eu mă străduiesc zi de zi să fiu mai bună.

  răspunde-i
 • Nicoleta
  • 23.04.2019

  Îmi place cam tot ce scrii, am câțiva prieteni care primesc mereu articolele tale prin mesenger, mulțumim!
  Vreau să îți spun ceva, când ți se întâmplă ceva foarte greu în viata, te schimbi și totul devine, înainte și după….cam asa devine viata…
  Multumesc cu recunoștință pentru fiecare articol!

  răspunde-i
 • Cristina
  • 23.04.2019

  Sti ce am constatat pe propria piele ca te poate face sa te schimbi? O trauma personala. Una din aia, de te face praf si in care singura modalitate de a mai continua e sa te repari ca sa ai puterea sa te ridici. Ingenunchierea egoului poate duce la schimbarea caracterului. N-am crezut ca e posibil dar am vazut cu ochii mei. A..si NIMENI nu o poate face in locul tau…

  • Stefan
   • 26.04.2019

   Subscriu …. la 31 de ani…. te schimba o trauma, o belire de ochi pe care trebuia sa o ai de multa vreme, te schimba vrand nevrand, si chiar te schimba nu doar iti altereaza viziunea, asta daca vrei sa treci peste trauma,sa o intelegi sa inveti din ea, altfel intradevar cred ca nu te schimba daca continui sa suferi din cauza ei si nu cauti sa vezi cauzele care au determinat-o si sa inveti sa treci peste ea mai calit decat inainte.

  • mircea gabriel
   • 23.04.2019

   Corect! Situatiile limita, acele momente limita, de multe ori dramatice, pot produce schimbarea, radicala!

  răspunde-i
 • Loading...