O discuție scurtă despre prietenul imaginar și despre ateism

Nu voi începe cu povețe și îndemnuri la echilibru. Mulți dintre voi au deja multe flegme întinse peste chipuri, nu veți avea timp și chef decât să flegmați și voi, să aruncați și voi cu vorbe și înjurături.

De când cu discuția despre smerenie privesc cu ochi de căprioară învrăjbirea și-ncerc să conturez cumva o opinie.

Și nu o opinie pe care să o împărtășesc – sfătosul de mine – în spațiul public, că numai de o opinie în plus nu mai era nevoie.

Am văzut că ateii, cei care se declară fără de credință în prietenul imaginar, așa cum îi spun ei Domnului, sunt foarte caustici.

Se afirmă sus și tare că cei care au credință în religie sunt niște oi, niște proști, niște cretinopați care merită ce-i mai rău pe lumea asta pentru că nu văd că lumea este o evoluție a regnului animal și nu minunea despre care vorbește Biblia.

Am văzut cum mulți dintre cei care se declară credincioși împart blesteme, cancere și pucioasă, le iau morții la rând ateilor și le promit damnarea veșnică.

Am văzut zilele astea spume la colțurile gurilor unor oameni pe care-i respectam și-i admiram.

Spume de ură, fără argumente, fără cea mai mică înclinație către un dialog normal.

Ca să spun pe scurt… mi se pare de porc să-i spui altuia că a lui credință este un rahat.

Mi se pare de porc să râzi de credința unui om și să-i compari Dumnezeul cu un prieten imaginar.

Da, e funea, dar doar în primă fază.

Pentru că apoi îți dai seama că te-ai șters pe picioare cu credința lui. Și nu ai dreptul ăsta.

N-ai dreptul să-i spui unui om că e un idiot pentru că omul crede în El, pentru că încearcă să trăiască după vorba Lui.

Nu spun să-i dai dreptate. Dar nici nu te-a întrebat cineva dacă ai sau n-ai dreptate.

Omul poate crede în El. Sau nu poate crede în El.

E dreptul fiecăruia dintre noi să creadă sau să nu creadă.

Dar să-i spui unui om că e prost din cauza credinței lui… e de prost. Pentru că doar un prost are pretenția că doar ce spune el este adevărat și doar ce crede el este just.

Un om deștept pleacă de la premisa că are șanse multe să se înșele. Și-atunci va fi mult mai cumpătat în ce spune, va fi mult mai puțin dispus să fie categoric.

În al doilea rând… mi se pare de porc să-i impui altuia credința ta. Mi se pare complet aiurea să-l scuipi, să-i urli că-i idiot pentru că nu crede în El.

Mai mult de-atât… valul de ură plecat din partea așa-zișilor credincioși către cei care afirmă că nu cred în El este contrar complet întregii idei a iertării, a înțelegerii și a iubirii față de El și de semeni despre care atât de frumos vorbește creștinismul.

Faptul că tu crezi, că eu cred, că noi credem în El, nu ne dă dreptul să ne uităm strâmb sau, mai rău, să ne urlăm credința către unul care nu crede. Pentru că de facem asta… pierdem legătura cu El.

S-a transformaț țara asta în ură, vorbele sunt ocări, mângâierile sunt lovituri, cuvintele-s cuțite și săgeți.

Și pentru ce? Pentru că unii cred în El și pentru că alții… nu.

E ăsta motiv de ură?

Diversitatea asta ar trebui să unească românii, nu să-i împartă în două tabere pline de ură.

Am spus din start că poate că fondurile investite în marea catedrală ar face mai mult bine dacă ar merge către spitale sau centre pentru bătrâni și tineri, sub conducerea bisericii.

Dar faptul că eu nu văd utilitatea nu înseamnă mai mult de-atât. Cât timp niște oameni văd utilitatea catedralei, cât timp oamenii ăștia și-o doresc… nu văd de ce ar trebui să ne certăm pe tema asta.

A, că te deranjează că o parte din bani vin de la Stat… fă ceva în direcția asta. Protestează împotriva direcționării banilor publici către BOR, scrie petiții către autorități, ieși la proteste publice. Dar nu-i înjura pe cei care-și doresc catedrala asta, e dreptul lor să și-o dorească.

Și dacă ești credincios… fii credincios. În ce faci și în ce spui. Zilele astea am văzut niște chestii scrise de către credincioși declarați de mi s-a ridicat părul în cap. Oamenii urau boli, pucioasă, mers la cimitir, sau… cancer! Păi ăsta este cuvântul Domnului?!

N-am concluzie. Am doar amărăciunea că ne coalizăm în ură, ne adunăm în grupuri doar pentru a-i brutaliza pe alții care nu cred ca noi.

Și nu ajungem nicăieri așa, pe oricare temă ar fi discuția noastră.

Pentru că organizați în tabere pline de ură nu vom fi o mulțime care să reușească să facă ceva bun.

Doar ură.

Să ai zi bună, omule. Să fii bine acolo unde ești.

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Gelu Popescu
  • 21.07.2018

  Nu e frumos, intr-adevar si nici moral sa-i spui unuia ca e idiot deoarece crede in niste tampenii. Dar nici nu cred ca e vreo problema daca ii arati frumos ca lucrurile in care crede sunt intr-adevar niste tampenii. Iar daca incepe sa se comporte cu tine in mod agresiv, inseamna ca intr-adevar a fost idiotizat de o doctrina idioata, ceea ce e mare pacat… Intr-un asemenea caz te afli intr-o dilema morala: sa incerci sa-l scoti din mizeria in care se afla, sau sa-l lasi in plata domnului la propriu? Te simti ca un medic in fata unui pacient ce sufera de o boala incurabila. Doar calmantele mai au efect.

  răspunde-i
 • gogu
  • 19.04.2016

  sa ai credinta e ca si cum ai avea un penis. e ok sa-l ai, doar nu-l flutura pe la nasul altor persoane.
  indiferent de credinta

  răspunde-i
 • Un ateu
  • 15.04.2016

  Adevarul e greu de digerat.

  răspunde-i
 • Alin
  • 15.04.2016

  Sunt ateu, nu iti sunt superior si nu imi esti superior, cu inferioritatea stam la fel, deci suntem egali. Candva atacam religia, m-am maturizat, fiecare cu a sa credinta, e un subiect infinit daca nu ne limitam la egalitate, sarbatoresc craciunul, dar nu invierea, nu sarbatoresc legrnda ci o zi globala, nu-s crescut in grota, de asemenea cum sa nu ciocnesc oua cu bunica mea de paste? ‘Hristos a inviat` doar ca sa-i fac pe plac.

  Nu-ti impun credinta, dar nici tu nu mi-o impune, acum nu o sa vizitez biserici din lume si Romania ca-s ateu?

  Sau suntem toti prosti ca nu credem in ce trebuie.

  răspunde-i
 • EroticaXP
  • 14.04.2016

  Ateii au atitudinea pe care o au pentru ca e de porc ca in secolul luminii sa mai crezi in basme de adormit copii. Ca exista prea multa ura si resentiment intre cele doua tabere sunt de acord. Dar sa vii sa pretinzi catedrala cand cade tara pe tine e ca si cum mi’ai spune ca pamantul este plat, moment in care simt nevoia sa te scuip intre ochi (nu pe tine Cabral,ci in general). Sa nu mai pun problema la nivel mondial unde religia naste conflicte si segregare intr’o veselie. Cine are impresia ca religia este altceva decat un instrument de control al maselor, mase carora evident le lipseste IQul, caci e mai usor sa impui o religie unui individ care nu stie/poate mai mult de atat. Cat despre morala insuflata de religie, este discutabil tinand cont ca sunt atatia oameni atei sau de la tabara adversa oricare ar fi aia, care sunt de zece ori mai verticali moral decat cel mai credincios dintre credinciosi. E cazul sa retrogradam religia de la ce este acum, de la asa zisul drept, care genereaza problemele astea la statutul de forma de arta si cultura traditionala cu puteri limitate. Asa nu o sa se mai trezeasca cretina aia din SUA sa zica ca nu uneste gay in uniune civila pentru ca e impotriva religiei ei. Esti angajat sa faci ceva pentru care esti platit, parerile si viziunile tale personale nu ne intereseaza si NU TREBUIE SA LI SE PERMITA SA AFECTEZE DREPTURILE ALTCUIVA. La fel si cu aia din UK de nu vroiau sa faca tort pt gay/lesbi ca vezi domle afacerea lor este una crestina. Pai cand vezi astfel de exemple de prostie crasa in care oamenii aia nu stiu sa faca diferenta intre un drept pe care il au prin lege si consecintele care decurg din lobbyul religios. Mie personal imi da sangele pe nas cand vad ca ‘dreptul’ unora stagneaza progresul sau incetineste orice fel de forma de evolutie. De aici inteleg de ce unii atei au pozitia agresiva pe care o au. Confesiunea fiecaruia este un lucru privat si intim si trebuie sa ramana fix atat. Acestea fiind spuse va las sa cautati pe google cum gasesti biserici de inchiriat in UK (unde statul nu pompeaza milioane in curul lor,ci enoriasii) si in compania unei maxime. “Religia e ca si sexul pe care il porti in pantaloni, toata lumea il are, e ok, in schimb nu e ok sa fluturi oricare dintre cele mentionate mai sus in fata nimanui. Daca vor sa fie stupid government led sheeple este dreptul lor prin lege, din pacate as adauga eu (nu,nu, altfel sunt pro drepturile omului), dar trebuie sa ne amintim ca dreptul meu sau al tau se termina acolo unde incepe dreptul altcuiva.

  răspunde-i
 • Drugau Catalin
  • 13.04.2016

  Chiar nu mi se pare ok faptul ca nu mi-ai publicat comentariul anterior,era o simpla opinie,ma rog,e blogul tau si faci cum consideri.

  răspunde-i
 • Drugau Catalin
  • 13.04.2016

  Salut Cabral.Intradevar,fiecare individ are dreptul sa creadă in ce vrea el,este alegerea fiecaruia,dar eu sunt de părere ca pentru a fi credincios,nu ai nevoie de catedrale de milioane de euro,bani luați de la toți cei care plătesc taxe in tara asta,credința ar trebui sa fie un lucru intim,daca intradevar crezi in Dumnezeu,chiar nu cred ca ai nevoie de construcții uriase unde sa te rogi,sa meditezi sau ce vrea fiecare credincios sa facă,asta o poți face acasă,in locul unde petreci cea mai mare parte din timp…Ar fi multe de vorbit pe tema asta,dar nu are rost sa ma lungesc,ai prins ideea,cert este ca majoritatea oamenilor din tara asta,care se proclama credincioși si buni si care merg la biserici,sunt cele mai ipocrite persoane,iar pentru asta îți dau exemplu mediul rural, unde biserica joaca un rol foarte important, unde cam 90% din oameni in timpul săptămânii sunt puși numai pe scandaluri,batai, cel mai mult pt ei contează capra vecinului,sa nu aiba ala mai mult decât mine, eu sa fiu mai sus etc.,dar duminica mergem la biserica la slujba,sa ascultam ce zice parintele,ca daca nu mergem,iar,ce zice lumea,iaute Mărioară,nu vine la biserica,clar face ceva de nu vine,face vrăji,e atee….stiu,poate generalizez prea mult Cabral,dar crede ma ca la concluziile astea am ajuns eu si tocmai de asta nu o sa se schimbe vreodata ceva in tara asta,pentru ca totul pleacă de la mentalitate si implicit de la EDUCAȚIE.

  răspunde-i
 • Nita Ovidiu
  • 12.04.2016

  Cabral, esti ca o gura de aer proaspat avand in vedere ca peste tot, tot felul de oameni ,,hotarati”, spun lucruri care te demoralizeaza complet.

  răspunde-i
 • Costin
  • 12.04.2016

  Ai perfecta dreptate!
  Mai pot adauga un singur lucru. Niciodata nu cred ca s-a pus problema luarii unei decizii de genul: dam bani la Catedrala sau construim un spital?
  Din pacate ura si intoleranta s-a raspandit in toata societatea.

  răspunde-i
 • andreeaw
  • 12.04.2016

  Am fost într-o excursie de o zi în Bugaria duminică. Printre altele, cei care au stat în autocar în spatele meu, se întrebau de ce Europa îi consideră pe bulgari mai buni decât noi, că doar trecând prin țara lor vezi că sunt mai săraci decât noi și mai vai de steaua lor. Păi răspunsul este simplu: bulgarilor, când nu le convine ceva ies în stradă. Și ies mulți rău, nu se mulțumesc să urle pe net. Să nu uităm, totuși, că bulgarii sunt cei care și-au arestat propriul guvern. Și nu DNA, ci poporul. Concluzia este că noi coalizăm doar să facem rău altuia, altora, în loc să ne unim pentru binele comun.

  răspunde-i
 • Loading...