Noi, Romanii, stramosi ai tuturor popoarelor latine !

Bre, stiu ca e mai comod sa ne uitam la poze cu tate si funduri… dar hai sa citim asta. Eu am ramas uimit, trebuie sa mai citesc o data si sa ma apuc sa cotrobai si dupa cei citati de autorul acestui text. Pana atunci… uimiti-va si voi. PE SCURT:

– Cat la suta din Dacia a fost cucerita de romani ?

– Cati ani au ocupat romanii acei 14% din teritoriul Daciei ?

– Soldatii ‘romani’ chiar veneau de la Roma si chiar erau fluenti in limba latina ?

 

M-am intrebat de multe ori care este motorul schimbarilor pozitive intr-o societate si trebuie sa recunosc ca de cele mai multe ori sunt tinerii care refuza sa accepte un adevar relativ, mincinos, contestabil.

Ei sunt cei ce nu sunt legati de interese politice ori religioase de moment, ei sunt cei ce cauta un adevar absolut. Deci pe ei ii indemn sa-si intrebe profesorii de istorie si de limba romana:

– Cat la suta din Dacia a fost cucerita de romani ?

Si daca profesorul stie raspunsul: 14 % din teritoriul Daciei (care se intindea de la vest la est, de la lacul Constanta-Elvetia de azi si pana dincolo de Nipru).

Urmeaza alta intrebare:

– Cati ani au ocupat romanii acei 14% din teritoriul Daciei ?

Si daca profesorul va raspunde : numai 164 de ani, atunci puteti merge la urmatoarea intrebare:

 

– Soldatii ‘romani’ chiar veneau de la Roma si chiar erau fluenti in limba latina ?

Aici le va fi si mai greu sa va raspunda, caci acei soldati ‘romani’ vorbeau orice limba numai latina nu ! Cohortele aflate pe pamantul Daciei cuprindeau soldati din diferite parti ale imperiului roman, uneori foarte indepartate.

Gasim Britani din Anglia de azi, Asturi si Lusitanieni din peninsula Iberica, Bosporeni din nordul Marii Negre, Antiocheni din regiunile Antiochiei, Ubi de la Rin , din partile Coloniei, Batavi de la gurile acestui fluviu, Gali din Galia, Reti din partile Austriei si Germaniei sudice de azi, Comageni din Siria, pana si Numizi si Mauri din nordul Africii ( C.C.Giurescu, Istoria Romanilor, I, 1942,p.130).

 

Si ultima intrebare:

cum a fost posibil ca intr-un asa de scurt interval istoric TOATA populatia Daciei sa-si uite limba si sa invete o limba noua, limba latina , de la niste soldati ‘romani’ care nici ei nu o vorbeau ?

Cand toate popoarele civilizate din lume initiaza, desfasoara si promoveaza valorile istorice care le indreptatesc sa fie mandre de inaintasii lor, gasim opinia unor astfel de ‘adevarati romani’, care, nici mai mult, nici mai putin, spun despre formarea poporului daco-roman: ‘soldatii romani au adus femeile si fetele dace in paturile lor si asa s-au nascut generatii de copii, care invatau numai limba latina de la tatal lor, soldatul ‘roman’…

Cum or fi venit ele din Moldova de azi, din Basarabia, de pe Nistru, Bug si de pe Nipru, acele sotii si fete de traco-geti si carpi, de la sute si sute de kilometrii departare ca sa fie ‘fecundate’ de soldatii ‘romani’?

Dupa parerea stimabililor, femeile daco-gete erau si ‘curve’, ba chiar si mute, nefiind in stare sa-si transmita limba stramoseasca copiilor lor! Cit despre noi, urmasii lor, cum ne-am putea numi altfel decat ‘copii din flori’ aparuti dintr-o aventura amoroasa a intregii populatii feminine dacico-gete, la care masculii autohtoni priveau cu ‘mandrie’, asteptand aparitia ‘samburilor’ noului popor si grabindu-se, intre timp, sa invete cit mai repede si mai bine noua limba, limba latina, cand de la sotii, cand de la fiicele lor (iubite ale soldatilor romani cuceritori) ba chiar si direct, de la soldatii romani navalitori ce le-au injosit caminele…

La Centrul Cultural Roman, pe data de 26 octombrie 1999, am aflat de la o alta somitate, de origine romana, prof.dr. in arheologie Ioan Pisso, ca dacii au invatat latina, de la romani, prin baile de la Sarmisegetusa lui Traian! De ce prin baile romane si de la niste soldati cam fara haine pe ei?

Nu prea stiu ce a vrut sa spuna stimabilul profesor din Cluj despre barbatii daci, dar cred ca nici un roman, nici macar in joaca, nu are voie sa faca o astfel de afirmatie decat daca… de fapt tot dansii ne spun ca ne tragem din ‘doi barbati cu… ‘brate tari’ !

 

Astfel de declaratii ‘ istorice’ te fac sa-ti doresti sa fii orice, numai roman nu ! ‘Domnilor, Dacia a fost cotropita de romani in proportie de numai 14% si pentru o perioada istorica foarte scurta, de 164 de ani. 86% din teritoriul Daciei nu a fost calcat de picior de legionar roman. Este greu de crezut ca intr-o asa de scurta perioada istorica, dacii sa fi invatat latina, fara ca pe 86% din teritoriul lor sa-i fi intilnit pe soldatii romani. Dar daca nu de la romani au invatat dacii latina , atunci de la cine? – se intreaba aceeasi demni urmasi ai lui Traian?

Herodot ne spune ca, cel mai numeros neam din lume, dupa indieni, erau tracii. Iar Dio Casius ne spune si el: ‘sa nu uitam ca Traian a fost un trac veritabil.

Luptele dintre Traian si Decebal au fost razboaie fraticide, iar Tracii au fost Daci’. Faptul ca dacii vorbeau ‘ latina vulgara’, este ‘un secret’ pe care nu-l stiu numai cei ce refuza sa-l stie.

‘Cind sub Traian romanii au cucerit pe daci

La Sarmi-seget – usa n-au trebuit talmaci,

afirma Densusanu si asta totul schimba,

Deci, dacii si romanii vorbeau aceiasi limba !’

Daca astazi se considera ca 95% din cunostintele acumulate de omenire sunt obtinute in ultimii 50 de ani, sa vedem cum si notiunile noastre despre istoria poporului daco-roman pot evolua. Cind nu de mult s-a publicat teoria evolutiei speciei umane in functie de vechimea cromozomala, s-a ajuns la concluzia ca ‘prima femeie’ a aparut in sud-estul Africii. Urmatorul pas urias a fost in nordul Egiptului, iar de aici, in Peninsula Balcanica.

Cind profesoara de arheologie lingvistica Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles, California, a inceput sa vorbeasca despre spatiul Carpato-Dunarean ca despre vatra vechii Europe, locul de unde Europa a inceput sa existe, am fost placut surprins si m-am asteptat ca si istoricii nostri sa reactioneze la fel. Dar, din partea lor am auzit numai tacere.

 

Cind profesorii Leon E. Stover si Bruce Kraig in cartea ‘The Indo-European heritage’, apruta la Nelson-Hall Inc., Publishers, 325 West Jackson Boulevard, Chicago, Illinois 60606, vorbesc la pagina 25 despre Vechea Europa a mileniului 5 i.d.H., care-si avea locul in centrul Romaniei de azi, sa nu fim mindri?

Cind studiile de arheologie moleculara ne indreptatesc sa ne situam pe primul plan in Europa ca vechime, nu-mi este usor sa le raspund unor persoane care nu citesc nici ceea ce spun  inteligent altii despre noi si nici macar ce scriu eu. Studii impecabile cromozomale, la nivel de mitocondrie, folosind PCR (polimerase chain reaction) , pot determina originea materna a unor mumii vechi de sute si mii de ani. 

Teoria genoamelor situeaza spatiul carpato-dunarean ca fiind, nici mai mult nici mai putin decat, locul de unde a inceput Europa sa existe, locul unde acum 44.000 de ani sosisera primele 3 Eve si primul Adam…

Cand am scris ‘Epopeea Poporului Carpato-Dunarean’ , si volumele ‘Noi nu sintem urmasii Romei’, ‘In cautarea istoriei pierdute’ si ‘Calatorie in

Dacia – tara Zeilor’, m-am bazat pe astfel de cercetari, dar si pe cartea unei somitati in domeniul preistoriei Europei, D-l V. Gordon Childe, professor la Universitatea din Oxford, Anglia, caruia I se publica, in anul 1993, la Barnes & Noble Books, New York, ‘The History of Civilization’ , ‘The Aryans’. El exploreaza intr-un mod fascinant originea si difuzarea limbilor in Europa preistorica. Intre paginile 176-177 publica si o harta aratind leaganul aryenilor in timpul primei lor aparitii: si minune mare, spatial Carpato-Dunrean este cel vizat !

Cand roata, plugul, jugul, caruta cu doua, trei si patru roti apar pentru prima data in lume pe teritoriul nostru, dacic, cand primul mesaj scris din istoria omenirii se gaseste tot pe teritoriul nostru, la Tartaria , cand primii fermieri din Europa sunt descrisi pe acelasi spatiu, intr-o perioada cind Anglia abia se separa de continent si din peninsula devenea insula – 6,500 i.d.H., (vezi John North, ‘A new interpretation of prehistoric man and the cosmos’, 1996, Harper Collins Publishers, 1230 Avenue of Americas, New York, 10020, Chronology), nu-ti vine a crede ca tocmai cei pentru care aduni aceste informatii formidabile despre poporul si spatiul pe care il ocupa tara noastra, te deceptioneza !

Nu de mult, la Primul Congres International de Dacologie, Bucuresti, hotel Intercontinental, domnul profesor doctor in istorie Augustin Deac ne vorbea despre ‘Codex Rohonczy’, o cronica daco-romaneasca, insumand 448 pagini, scrisa in limba romana arhaica, ‘latina vulgara’, cu alfabet geto-dac.

Pe fiecare pagina se aflau scrise circa 9-14 randuri. In text sunt intercalate 86 de miniaturi executate cu pana, care prezinta diferite scene laice si religioase. Directia scrierii este de la dreapta la stinga si textul se citeste de jos in sus.

Descoperim ca in bisericele vechi, daco-romanesti, cultul ortodox se exercita in limba ‘latina vulgara’, chiar pana in secolele XII-XIII, cand s-a trecut la oficierea cultului in limbile greaca si slavona.

Codexul cuprinde mai multe texte, ca ‘Jurmantul tinerilor vlahi’, diferite discursuri rostite in fata ostasilor vlahi inaintea luptelor cu migratorii pecenegi, cumani, unguri. O cronica privind viata voievodului Vlad, care a condus Vlahia intre anii 1046-1091, Imnul victoriei vlahilor, condusi de Vlad asupra pecenegilor, insotit de note muzicale etc. Atunci se mira si se intreaba, pe buna dreptate, Domnul professor doctor in istorie Augustin Deac: ‘de ce institutele de specialitate ale Academiei Romane au ramas pasive la descoperirea si descifrarea acestui document istoric, scris in limba daco-romana, latina dunareana, intr-un alfabet geto-dacic existent de milenii, cu mult inaintea celui latin al romanilor ?’

 

Dar, dupa orientarea ideologica ce o au, cei sus amintiti ar fi preferat ca acest diamant sa nu se fi descoperit.

Academia Romana ar fi trebuit sa organizeze o mare sesiune stiintifica cu caracter nu numai national, cat mai ales international.

Dar si ei, la fel ca si ‘romanii adevarati’, vajnicii urmasi ai lui Traian, vor sa arate omenirii ce inseamna sa fii umil si sa-ti dispretuiesti stramosii, trecutul si neamul…

Faptul ca NOI, Romanii, suntem stramosii tuturor popoarelor latine si nicidecum o ruda marginala a latinitatii, ar trebui sa ne faca sa ne mandrim si nicidecum sa cautam contra argumente, precum cei  lipsiti de intelepciune care isi taie cu sarg craca de sub picioare…

 

Cu deosebita stima,

Dr. Napoleon Savescu,

Fondator & Presedinte al ‘Dacia Revival International Society of New York’

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Ligis
  • 04.06.2016

  Am citit mult , m-am documentat intens și am ajuns la concluzia ca Poporul roman nu a avut și nu are o istorie precisa nici ca popor și nici lingvistic. E clar ca nu e pur latin , dar nici pur dac. Și dacă astăzi România e așa ‘ bine vorbita ‘ de unii și la pământ , e din cauza celor de la conducere si mulțimilor de ‘ lupi ‘ străini ce ne jupuiesc care cum pot.

  răspunde-i
 • […] un astfel de fond, e foarte greu sa vii cu teorii precum cea a lui Neagu Djuvara sau cea dezvoltata aici. Nu spun ca trebuie sa imbratisam orice aberatie cu tenta de adevar istoric dar pur si simplu […]

  răspunde-i
 • […]  Pozele sunt facute in iunie, in perioada Campionatului European de Fotbal.Apropos de asta şi de asta. Miercuri, 13 August 2008, 13:21 | Tags: educatie, istorie Pe aceeaşi […]

  răspunde-i
 • Rodica
  • 18.09.2010

  Interesant cum fiecare accepta ceea ce ii convine si incearca sa desfiinteze ceea ce nu stie, sau nu ii convine… Ma tem ca nu ne convine sa ne asumam responsabilitatea unei istorii mai mari decat NI S-A SPUS mereu ca avem. Oare de ce au decazut marile civilizatii ale lumii?!? Egiptenii, grecii, romanii, chiar englezii, ca sa le luam pe cele mai apropiate de noi? Cine are interesul sa nu ne cunoastem adevarata istorie, din moment ce ne e greu sa credem ca lucrurile ar putea sta cu totul altfel decat am invatat in scolile comuniste?
  Ia mai mergeti pe la dictionarul lui Tiktin si faceti putina cercetare lingvistica si trageti PROPRIILE CONCLUZII!!! E interesant, daca nu shocant…
  Cred ca trebuie sa incercam sa ne schimbam putin punctul de vedere si sa nu uitam ca e important sa privim totdeauna lucrurile in contextul lor firesc.Nu acum pentru atunci, sau atunci ca acum.Pana si Einstein spunea ca imaginatia e mai importanta decat orice!

  răspunde-i
 • tarabostes
  • 20.05.2010

  -daca ati fost in Germania si printre alte “afaceri” v-ati facut timp si curiozitatea va inpins sa vizitati Römisch-Germanisches Museum Köln,precis ati avut ocazia sa cititi pe toate relicvele si pietrele funerare de acum mai bine de 2000 de ani in latina.Spun latina ,insa e scris romaneste. Sau as spune ca limba latina de atunci nu se deosebeste cu nimic de limba romana de acum.Pe teritoriul Germaniei,sunt multe asemenea muzee si la Augsburg si in Trier…etc De asemenea pe intreg teritoriu Germaniei se gasesc parcuri arhiologice romane. Problema ma intriga.Adica noi romanii,cei mai latini intre latini,nu am reusit sa avem un muzeu de talia muzeelor romane din Germania.Si o sugestie celor pasionati de dacologie,mergeti in Germania si vizitati muzeele Romane si o sa reusiti sa invatati mai multe despre daci si romani.

  răspunde-i
 • radu oltean
  • 02.04.2010

  Si totusi dacologia exagerata este daunataore sanatatii educatiei. Studiind serios istoria antica ca hobby si ca documentare pt ilustratiile mele ( http://www.historyarts.ro/ilustratii.htm ) am descoperit ca dacologii (in frunte cu Napoleon Savescu, liderul teoriilor cele mai ciudate) abereaza in asemenea hal incat nu am putut sa nu am o reactie. Numai cine nu citeste lucrari de arheologie si istorie antica poate sa spuna ce zic dacologii.
  Iata aici un manifest la adresa acestora:
  http://art-historia.blogspot.com/2010/03/ce-ne-facem-cu-protocronistii.html

  fara suparare, va rog. E opinia unui om care chiar e pasionat de istorie, care a si citit lucrari de arheologie!

  răspunde-i
 • […] un astfel de fond, e foarte greu sa vii cu teorii precum cea a lui Neagu Djuvara sau cea dezvoltata aici. Nu spun ca trebuie sa imbratisam orice aberatie cu tenta de adevar istoric dar pur si simplu […]

  răspunde-i
 • Zamolxis
  • 27.11.2008

  Mai draga PROstFESORE stim ca te bazezi pe unguri pe afiirmatile dumitale,felicitari!

  stii bancul cu Stefan cel mare si ungurii?

  Stefan:Ce apa e asta ma?
  Ungurii : Nezmescoiulescozlomobor
  Stefan: Asa sa-i ramaie numele!

  asa si tu si povestea prin care am scuipat prin cuculica noi toata EUROPA si avem copii din flori atat de negri,bai NAPLOLEOANE!….
  DESTEAPTA-TE ROMANE! sau esti tigan? SCUZE!

  răspunde-i
 • marco
  • 14.11.2008

  ca pl

  răspunde-i
 • […] de asta şi de asta. Tags: educatie, […]

  răspunde-i
 • Loading...