Marea Neagra, marea mea.

– E naspa, frate, la noi la mare. La Turci e mai misto, la Greci si mai si…

– Ce naiba, si la Bulgari e mai frumos decat la noi!

– Sa ma duc in aglomeratia si fitele din Mamaia?! In colcaiala din Costinesti?! In zbaterea – ajunsa trista cocalareala comerciala – din Vama?! Neah, nu-i treaba!

Si totusi, macar o data pe an, ajungem si la noi la Marea Neagra romaneasca. Eu cel putin, eu ajung. Si ma lovesc de fel de fel de alte chestii nasoale, dar e ceva, sau mai bine zis, cineva, care e la fel de fiecare data. Si de vreo 17 ani, la fiecare 1 mai, ii spun Buna, fata, ma bucur sa te vad! Ce mai faci?

Ea… muta, ca intotdeauna, ma mangaie pe picioare si-mi da fiorul ala care ma anunta ca… gata, vine vara!

Si la sfarsitul verii, deseori tarziu-septembrie, inainte sa ma sui in masina si sa pun kilometri intre mine si ea, la ultima baie, intotdeauna prelunga, imi iau la revedere si-i spun sa ma astepte. Pana de intai a lui mai…

Marea, Marea Neagra, a fost intotdeauna acolo. Mai ceva alge la mal, uneori prea rece, alteori calda-ciorba, de fiecare data ne-a primit si ne-a scaldat. Si noi i-am multumit, de fiecare data… cu un PET, c-o punga, c-o coaja de banana, si asta pe „persoana fizica”. Caci e si varianta cealalta, cea organizata, care contribuie si ea la multumiri prin deversari si alte bucurii poluante.

Marea… muta, da din valuri si se vaita pescarusilor, cui sa zica?

Rasa umana este mandra de realizarile sale de-a lungul vremii. Am facut progrese stiintifice uimitoare, am reusit sa ridicam cladiri impozante si sa dezvoltam industrii, iar in ultimii 50 de ani am facut sa dispara 800 de specii de animale si plante si sa punem in pericol grav alte 17 000 de specii.

In Marea Neagra, datorita poluarii, doar cinci specii de peste din 26 mai pot fi vazute astazi. Este o statistica care nu ne flateaza si mai ales care atrage atentia asupra capacitatii noastre de distrugere. Retrospectiv, actiunile noastre sunt la fel de eficiente ca si incendierea propriei case pentru a evita frigul.

De exemplu, stiati ca Marea Neagra a fost pana nu demult populata cu foci? De fapt, numarul acestora era destul de mare insa capturarea lor de catre pescari a dus la disparitia focilor. Ultimul exemplar al acestei specii in Marea Neagra a fost observat in anul 1983 in apropiere de Tulcea, focile fiind pe cale de disparitie in intreaga lume, ultimele 150 de exemplare traind in Marea Mediterana.

Seria de specii de animale disparute din Marea Neagra poate continua, insa atentia noastra trebuie concentrata asupra protejarii specimenelor pe cale de disparitie. Cel mai bun exemplu il constituie delfinul care a „evoluat” de la categoria vulnerabil la cea de amenintat. Exista doar trei specii de delfin in Marea Neagra – marsuinul, afalinul si delfinul comun care cumuleaza aproximativ 2300 de exemplare. In fiecare zi, delfinii se confrunta cu poluarea chimica si fonica, si nu in ultimul rand cu pescuitul ilegal.

Speciile ramase in Marea Neagra au parte de conditii vitrege de dezvoltare cauzate atat de poluare, pescuit ilegal sau simpla activitate umana care duce la un numar din ce in ce mai mic de exemplare. Un exemplu este nisetrul – o specie migratoare care in trecut ajungea din Marea Neagra pana in Viena, insa care acum este blocata de barajele Portile de Fier. Mai mult, nisetrul se confrunta cu pescuitul ilegal astfel ca in aceste moment se poate vorbi despre o epuizare din moment ce in anul 2005 au fost capturate doar opt exemplare.

O alta specie care se confrunta cu un mediu din ce in ce mai ostil este anghila care, datorita numarului mic de exemplare ramase, este incadrata in programe de avacultura de aproape 20 de ani. Chiar si pastruga este afectata de activitatea umana din moment ce si-a redus zona de raspandire din cauza navigatiei intense, iar stocul inregistrat scade drastic de la an la an.

Un caz aparte sunt calutii de mare a caror salvare reprezinta un proces sustinut. Astfel, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța, dorind sa repopuleze Marea Neagra cu aceasta specie, a creat un mediu artificial pentru reproducerea calutilor de mare. Succesul inregistrat cu primele 300 de exemplare da incredere biologilor pentru salvarea speciei. Totusi, pentru a putea obtine rezultate la fel de bune si pe viitor, Institutul are nevoie de echipamente performante pentru laboratoarele sale.

Mesaje pentru Marea Neagra.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • robert
    • 29.09.2012

    Am vazut astazi 29.09.12, o foca in portul tomis, in apropiere de poarta 1! Am fost foarte entuziasmat si placut surprins avand in vedere ca mai sunt foarte putine exemplare ramase!

    răspunde-i
  • […] Cabral Sa ardem feed-ul Subscribe in a reader Aboneaza-te la […]

    răspunde-i
  • defy.the.wind
    • 12.12.2009

    Am vazut Mediterana si Atlanticul. Le-am perceput ca pe niste „ape mai mari”. Pentru mine cuvantul „mare” va insemna mereu Marea Neagra – capricioasa, zgomotoasa, murdara, salbatica, mirosind a sare, alge si namol. E o legatura sentimentala pe care, cred, o simte orice roman care si-a petrecut primele veri in nisipul de la Mamaia.

    Aproape ii invidiez pe bucuresteni, ca pot evada atat de usor sa-si spele plictiseala in valurile marii.

    răspunde-i
  • iulia
    • 09.12.2009

    … mai are rost vreun comentariu? sa ne multumim noua pt astfel de ‘reusite’, pt ca nu stim sa facem altceva decat sa distrugem, sa omoram tot ceea ce este frumos si vital. asta e, ne place la nebunie sa aruncam toate mizeriile pe unde ne trezim in loc sa le strangem in locuri special amenajate si sa protejam mediul inconjurator… trist, foarte trist faptul ca de bunul nostru simt atarna viata multor vietuitoare…

    răspunde-i
  • andra
    • 09.12.2009

    am lasat si eu un comment sper sa ajute la salvarea calutilor de mare si a delfinilor.haideti sa ajutam la salvarea Marii Negre ca doar una avem.kiss

    răspunde-i
  • Daniela
    • 08.12.2009

    si eu iubesc Marea Neagra si mai ales locatia locul in care m-am nascut. Am vazut multe, multe mari dar EA ramane marea mea asa cum este…

    răspunde-i
  • Danilea
    • 08.12.2009

    am crescut la Constanta, cred ca singurul lucru care imi lipseste este Marea Neagra, si iar devin melancolica. Si Marea Nordului este okay, dar la vara merg din nou la marea mea…..

    răspunde-i
  • Angel
    • 08.12.2009

    Da, e trist ca poluarea si multe alte efecte umane si chiar si naturale distrug flora si fauna lumii, nu numai a Marii Negre. Insa din pacate documentarea despre asa ceva nu are o acuratete prea buna. Nu au mai ramas doar 150 de exemplare de foci in Marea Mediterana. Sunt mai multe, de fapt in intreaga lume, Oceanul Pacific, marile nordice si tot asa mai departe sunt mult mai multe specii si exemplare din aceeasi specie. Au fost luate masuri stricte de protejare. Poate ar fi fost mai bine de precizat si specia de foci din care faceau parte si focile din Marea Neagra. Am recitit si am inteles ca e vorba de focile din marea noastra care s-au refugiat in Mediterana. E vorba despre Monachus monachus albiventer (Foca Monarh, Calugarita), mai sunt in jur de 400 de exemplare din aceasta specie.

    răspunde-i
  • RaduE
    • 08.12.2009

    abral, citesc de mult articolele tale, m-am abtinut de la a comenta, dar la acesta trebuie sa scriu.

    Eu am crescut pe malul Marii, si vorbesc in cunostinta de cauza cand spun:

    – numarul delfinilor din Marea Neagra este in Crestere fata de acum 5 ani, daca doresti, iti pot trimite poze facute in largul Marii, si la Capul digului de Sud cu grupuri de delfini la vanatoare.
    – Singurul aspect al pescuitului legal sau nu, care impacteaza delfinii, este imposibilitatea pescarilor de a verifica setcile in timp util, setcile ramanand mult timp in apa si delfinii se prind in ele. (Delfinul mananca pestii prinsi in plase si se prind si ei in acestea, nu se mai pot misca, nu mai pot iesi la suprafata si se sufoca pentru ca sunt mamifere si au nevoie de aer, la fel ca noi).

    Agentiile guvernamentale care se ocupa de reglementarea pescuitului pot salva usor delfinii marind finetea firului de pescuit. Momentan, diametrul minim al firului de plasa cu care se poate pescui legal este 1.5 mm, si sa ma ierte „alesii” dar as vrea sa ii vad pe ei rupand o „ata” impletita in 4 cu diametrul acesta, sau chiar mai mare.
    Daca maresc finetea firului, delfinii vor putea sa rupa plasele si sa iasa din ele.

    Pescuitul ileagal, cum il numesti tu, nu se face din lacomie, din dorinta de a avea mai mult, ci efectiv din dorinta de a AVEA ce manca, avea cu ce plati scoala copiilor si altele de genul acesta.
    Poate te supara, dar calutii de mare, pe cat sunt de frumosi si interesanti, atat din punct de vedere al dimorfismului sexual, cat si hermafroditismul de care dau dovada cand se afla in pericol de a nu se putea reproduce, ar trebui sa ocupe un loc secund hranirii oamenilor care isi petrec diminetile de iarna pe Mare, incercand sa prinda un peste, sa aiba ce manca.

    Stii ca pescarii din 2Mai sunt pensionari sau someri care sunt nevoiti sa mearga la pescuit pentru a-si duce traiul? Majoritatea nu-si permit sa plateasca sumele necesare pentru a obtine o licenta de pescuit la Marea Neagra.

    Braconierii, cei care pescuiesc ilegal, folosesc de multe ori plase din monofilament (Naylon, Guta), iar acestea au firul fin si mamiferele prinse in ele pot rupe firul si pot scapa.

    Daca legile nu sunt bune, si nu sunt respectate, parerea mea este ca toate tarile riverane Marii Negre ar trebui sa respecte si aplice legile de protejare a florei si faunei acvatice, nu doar Romania.

    Laudabila initiativa, dar prefer oricand sa donez o suma pentru copiii cu handicap din centrele de la Negru-Voda, Techirghiol, Palazu Mare.

    • Cabral Ibacka
      • 08.12.2009

      Radu:

      1. nu te mai abtine, comenteaza intotdeauna cu incredere;
      2. iti dai seama ca informatiile postate sunt preluate de la ei. Din ce spui tu nu e situatia atat de nasoala, si m-as bucura sa fie asa.
      Totusi, din cate-mi dau seama, si tu admiti ca situatia nu este chiar roz…
      3. Daca donezi pentru copii pe mine ma ai drept prieten, orice-ar fi!

    răspunde-i
  • Dala
    • 08.12.2009

    -De obicei cand ‘deschid’ ceva,am si rabdarea sa citesc toate comentariile.
    -Din cate am inteles,nu trebuie sa vorbim vulgar,dar putem sa ne exprimam parerea despre’tema’propusa de Domnul Cabral.
    -Sunt un pic rece in limbaj pentru ca am vazut multe persoane care-i judeca pe altii despre ce parere au in legatura cu tema propusa.
    -Eu,am avut impresia si o mai am si in continuare,ca aici suntem PRIETENI si ne acceptam in limita bunului simpt, parerile….vad ca unii nu sunt pe aceeasi lungime de unda.
    -In concluzie,fratilor,sa incercam sa Nu mai fim asa de rai si sa ne acceptam asa cum suntem.
    -Va multumesc,in special domnului Cabral,pentru rabdarea de a-mi citi comentariul.
    -Stiu ca nu-ti place sa ti se zica Domnul,dar poate asa atrag atentia celor care comenteaza vulgar si se abtin macar din Bunul simpt pentru Tine.
    -Te pupik si o zi excelenta!

    răspunde-i
  • Loading...