Let’s do it, Romania!

Probabil va aduceti aminte de initiativa estonienilor de acum ceva timp, si-au propus sa stranga 10.000.000 kg de gunoi intr-o singura zi… au participat 50.000 de oameni si… au reusit!

E, se pare ca se incearca preluarea initiativei asteia si la noi, deja sunt mai multe ONG-uri (cu cateva am lucrat si am incredere) si autoritati de stat (in care am incredere la fel de mare ca si in cufureala continuta – sper sa ma insel) care si-au manifestat interesul si incearca sa puna la punct nebunia asta.

Daca vrei sa afli mai multe, daca vrei sa faci ceva… letsdoitromania.ro

Acum… ideea este foarte buna. S-a intamplat insa de multe ori ca noi sa preluam o idee buna si s-o umplem de sange.

Mai mult… cere o organizare perfecta, sincronizare si interes din partea tuturor. Nu strangerea gunoiului este cosmarul, ci strangerea voluntarilor si organizarea lor eficienta. Din cate mi-am dat eu seama, proiectul este la inceput, site-ul nu ofera decat putine informatii.

E o informatie la pagina “Cum vom realiza”: “1. În prezent formăm o echipă de proiect, cu sub-echipe pe diferite domenii“.

a) hai cu nume! O lista cu cei implicati e mult mai eficienta decat o treaba spusa generic… sub-echipe.

b) cel mai bine pentru promovare, care este absolut necesara inca de pe acum (caci degeaba dai 10 reportaje la stiri in ajunul operatiunii daca oamenii nu sunt inca familiarizati cu ideea si nu simt ca fac parte din eveniment), ar fi sa fie publicate pe site toate deciziile si hotararile echipelor de care se spune acolo.

c) si mai bine ar fi daca s-ar reusi aducerea (prin rapire sau contra-cost) a catorva dintre oamenii care au pornit si au facut un succes din ideea asta in Estonia.

Nu ma dau destept, caci nu-s, dar daca nu ne implicam toti vom avea doar o lista cu ONG-uri si autoritati de stat care au incercat o idee…

Uite si ce-au facut estonienii…

Ce zici, ai pune mana la munca? Eu as pune-o (alooo, ma refer la strans gunoi… da?)!

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • […] dansând menite să convingă oamenii să colecteze selectiv. Apoi, în 2010, a avut loc primul Let’s Do It, Romania! Lumea şi-a mai revenit un pic, ba chiar am avut prieteni care şi-au schimbat radical […]

  răspunde-i
 • […] Video | Tags: estonieni, gunoi, manifestare, os, Romania, timp, treaba, voluntar Citeam acum la cabral despre o manifestare voluntara a estonienilor de a curata 10.000.000 de kg de gunoi intr-o zi.Si au […]

  răspunde-i
 • Cezar
  • 21.11.2009

  Bright idea. Ar fi misto sa fie implicati cei de la http://www.umbrelaverde.ro. Au colaborat si cu cei de la Radio ZU, si e bine asta, pentru ca se poate face reclama in felul asta…

  Am vazut cateva actiuni d-ale lor, de ecologizare, si sunt tot pe aceeasi traiectorie deci…

  răspunde-i
 • Cezar
  • 20.11.2009

  Suna foarte misto! Sper sa mearga treaba. Cand o sa fie, o sa ma inscriu si eu pentru strans. 😀

  răspunde-i
 • Camelia
  • 19.11.2009

  Daca voi fi in tara cand se demareaza actiunea propriu-zisa ma voi implica.

  răspunde-i
 • Andreea
  • 19.11.2009

  Si pana la urma n-ar fi chiar off-topic, ca sunt destule ONG-uri ecologiste in Romania, in plus am vazut ca ai propria campanie antidrog unde si aici exista multe ONG-uri 😉

  răspunde-i
 • Andreea
  • 19.11.2009

  Buna Cabral, imi cer scuze ca voi fi off-topic dar n-am de ales, deoarece optiunea ta de contact personal nu functioneaza. Iata ce ma framanta: am aflat de curand de prevederea “doi la suta”, aceea prin care se redirectioneaza 2% din venit catre ONG-uri, ceea ce mi se pare foarte tare. Din nefericire prea putini stiu despre asta, iar majoritatea au inteles gresit la ce se refera. De aceea indraznesc sa apelez la tine, pentru ca, pe langa faptul ca esti o persoana publica, stiu ca esti un om sufletist si iti doresti, vorba cliseului, “pace pe pamant”. Deci ma gandesc ca ai putea sa tragi niste sfori in privinta asta, fie la TV, sau macar aici pe blog, tot ar fi o diferenta. Eu deja am inceput sa duc o campanie in sensul asta, printre cunoscuti, dar cercul meu e foarte restrans, pe cand tu ai putea face o diferenta imensa! Ei, ce zici? Iti multumesc pentru rabdarea cu care ai parcurs aceste randuri, numai ganduri bune pentru tine!

  răspunde-i
 • EcoGalati
  • 18.11.2009

  Modelul “let’s Do It Estonia” a inspirat si cativa jurnalisti galateni, care au initiat programul EcoGalati. Pe 17 octombrie 2009 aproximativ 1200 de voluntari au curatat intreaga suprafata a orasului (impartita pe cvartale de blocuri, cartiere, strazi – nimic nu a scapat!). In ciuda vremii nefavorabile, s-au strans aproximativ 30 de tone de deseuri. Anul viitor, in mai, EcoGalati va avea o a doua editie, probabil mai ampla. Totul a plecat de la filmuletul cu ecologizarea din Estonia.

  răspunde-i
 • selectice
  • 17.11.2009

  Imi pare rau ca sunt nevoit sa vorbesc asa. In general astfel de actiuni sunt bune doar pentru ca ne fac sa ne simtim putin mai vii. Cred ca ele nu schimba in mod esential ceva in comportamentul tuturor in general.Ele sun utopii si de aceea sunt frumoase.
  Ce spuneti de urmatoarea idee?
  O lege care sa oblige toate magazinele sa aiba un tocator prntru peturi si sa predea deseurile. Sa puna o taxa (de exemplu 1 leu) pentru fiecare produs vandut la pet si pentru care nu s-a returnat altul. Si pentru hartie se poate gasi ceva similar.De exemplu o taxa eco pe care nu o mai platesti daca duci hartie la reciclat. Nu e deloc compilact pentru guvernanti sa faca ceva in sensul asta, numai ca pe ei nu-i intereseaza.Nu aduce ‘malai’ pentru ei si, daca ar aduce, ar trebui sa si munceasca pentru el.

  răspunde-i
 • Cezar
  • 17.11.2009

  Foarte tare 🙂
  Am aflat de la Remus Cernea despre proiectul asta!
  Eu sunt un ecologist convins.
  Si imi place ca se trezeste lumea si in Romania.
  Imi pare rau ca nu se discuta mai mult despre COP 15 din decembrie de la Copenhaga.

  răspunde-i
 • Loading...