Sari la conținut

Probabil ca o sa spui ca am mers prea departe cu titlul, dar nu-i deloc exagerat. Cat timp tot ceea ce mancam este manipulat pentru a creste mai mare, mai frumos, mai caustic pentru daunatorii naturali, mai rezistent la seceta, umiditate exagerata sau la transport si este hranit cu saci de chimicale… doar nu te astepti sa mai traiesti cat au trait bunicii tai…

 

Dupa cum spuneam acum cateva nopti, cand mi-a lipsit carligul, soata a fost plecata la tara, la bunicii ei. Care este regula de baza cand te intorci de la tara? Toata familia care e acolo te indoapa si-ti umple si desaga cu tot ce e bun prin batatura.

– Stai sa le iau gatul la gainile astea doua, sa faceti niste ciorbe din alea bune, ia si urda asta ca-i d-aia buna, facuta de noi. Ia rosii, castraveti, si niste patrunjel, toate din spatele casei. Oua aveti? E, aveti din alea de la supermarcheti, de plastic, ia un carton de oua de tara, sa-mi pomenesti gainile!… si treaba merge mai departe pana cand portbagajul tau, care la dealerul auto suna incapator cu cei 500 de litri ai lui, geme de inghesuit ce e.

Asa s-a intamplat si de data asta, s-au intors de la tara ca pe vremuri. Cine a fost beneficiarul ascuns al portbagajului supraaglomerat? :D Subsemnatul!

Si m-am bucurat pana am luat prima gura dintr-o rosie. Nu de alta dar intr-o secunda mi-au trecut prin fata cateva zeci de cadre din copilarie (unul anume mi-a facut mare bucurie: eram cu sor’mea la Strandul Vacaresti, stateam pe patura si mancam branza cu rosii si franzela sincera). Nu mi-au defilat imaginile prin fata pentru ca tocmai decedam ci pentru ca… am simtit, dupa atata timp, ce gust trebuie sa aiba rosia.

Da, pentru cei care inca stiu ca rosia nu creste in raftul de plastic de la Real sau Carrefour… asta este o gluma, pentru ca ei inca mananca rosii. Si sa nu intelegeti gresit, cand mergem la cumparaturi luam intotdeauna si rosii. Si nu din raftul de plastic, ci de la piata. Dar tot nu mai stiam ce gust au rosiile, si nici nu-mi dadeam seama de asta.

Pentru ca noi mancam chestiideplasticrosucugustdenicinoinustimcee, nu rosii.

Am trait o perioada lunga cu impresia ca la supermarket gasesti rosii de import, din rase modificate genetic si crescute la sera, in timp ce la piata mai gasesti rosii adevarate la tarani.

Insa dupa ce-am mancat rosiile aduse de Ardeia de la tara… am sunat un prieten care se pricepe la agricultura. Mi-a ras in nas.

Mai, cu rosiile din import ai dreptate. Sunt soiuri modificate pentru a rezista la frig/cald si uscat/umed extrem. Sunt modificate in asa fel incat daunatorii naturali nu mai pot ataca, sunt facute sa ajunga la recoltare mai repede si sa tina mai mult la transport. Asa-i, sunt hranite cu fel-de-fel de chimicale nutritive*, sunt pompate fel-de-fel de chestii in ele. Dar sa nu crezi ca e ceva ilegal in tot ce-ti spun eu… toate-s legale.

Tot el mi-a spus ca O problema si mai mare vine din partea taranilor nostri. Oricum rosiile sadite de majoritatea taranilor sunt tot din cele modificate genetic, e mai scump si mai dificil sa cresti rosii normale. Mai mult, au invatat si ei ce chimicale trebuiesc puse, si le pun. Problema este ca multi dintre ei nici nu stiu dozajul recomandat si ajung sa vanda niste arme biologice sub forma de legume. Si nu… nu exista nicio forma eficienta de control la nivelul asta.

Povestea este asta. Ce vei face tu cu informatia asta… tu stii. Eu ma gandesc acum cum sa fac pentru a gasi o sursa sigura de alimente sanatoase si crescute normal, si inca nu gasesc variante…

Cat despre poza de mai sus: in stanga e rosia de tara adusa de Andreea. In dreapta este una dintre rosiile cumparate de noi sambata trecuta. Aia de tara nu e deloc comerciala, iar cea de Bucuresti arata ca de concurs, dupa 5 zile.

Pofta buna!

57 comentarii despre "Hai sa vezi de la ce-o sa faci cancer."
  1. 1nu

    Singura soluție pe care o văd eu ca să fii sigur că sunt în regulă este să-ți crești singur legumele, pe balcon.

    răspunde
  2. raluca

    nu este „comerciala” dar gustul si mirosul sunt inconfundabile iar vitaminele care se presupune ca ar trebui sa fie intr-o rosie chiar sunt acolo :)

    răspunde
  3. George

    Eu strang bani pentru un petec de pamant cu o cabanuta mica, aprope de unde stau. Am sa ma apuc sa-mi cresc singur legumele. Matusa mea inca mai are niste seminte de rosii nemodificate.

    Da stii ce e ciudat ? In ultimul timp am cumparat un soi de rosii care au gustul copilariei mele de la munte. Le-am luat din supermarket. M-am intrebat care e faza cu ele, le pot modifica si gustul ? Sunt absolut delicioase.

    răspunde
    • teo

      Conteaza mult si soiul. Sunt dintr-o zona unde rosiile se cultiva intensiv. Din pacate, soiurile vechi, cultivate inainte de revolutie, s-au cam pierdut. Se experimenteaza an de an soiuri peste soiuri pentru piata.

      Pentru consumul propriu, lumea isi tine seminte de la an la an din celebrele „inima de bou” sau Aurora. Dar nu sunt rosii care se preteaza la depozitat si transportat la piata.

      Taranul roman inca isi umple portbagajul, la gramada, nu investeste in ambalaje care i-ar permite sa duca pe tarabe legumele mai sensibile.

      Suntem de douazeci de ani in capitalism si inca nu realizam ca o investitie in ambalaj ne-ar permite sa ne scoatem in evidenta calitatea produselor. Noi le luam de pe camp si le dam, pe bani marunti, tiganilor care le vand in piete.

      Am lucrat in 2010 in China si la un moment dat ne-am adunat mai multi si am cumparat niste struguri de la niste tarani, tocmai pentru ca erau mult sub pretul din supermarket. De aceea m-am asteptat ca o sa vina tipul cu echivalentul chinezesc al Daciei 1300 si o sa ne puna in fata fabricii un cos de struguri. Am ramas uimita sa-l vad ca ne-a descarcat din camioneta cutii de carton, de cate 5 kg, inscriptionate cu ferma lui. E un pic de mica mare diferenta.

    • alex

      Sa investeasca in ambalaje? La pensia de 4 mil care o are si la milioanele de care trebuie sa faca rost ca sa isi cultive nu numai rosiile, dar si porumbul/graul necesar pentru animale si pentru el ca hrana? Pai numai platitul oamenilor sa are/semene,treiere cat costa. Eu am mai multa incredere in rosia aia plina de praf de la taran de pe taraba decat de la ala care mi-o prezinta in cutie de carton. Esti sigura ca strugurii de la taranii lor sunt chiar naturali?
      Am inca bunici la tara si pot sa spun cu siguranta ca daca vede ca rosia aia se pastreaza bine si nu e cazul sa o stropeasca cu chimicale contra insectelor, nu o va stropi. Pe de alta parte legumele se stropesc pentru ca chiar sunt atacate de insecte si atunci cum ne-am simti sa vedem ca se alege praful de munca noastra de cateva luni de zile, cand vezi legumele alea mancate de insecte si stricate?
      Ma apuca groaza cand ma duc in piata si vad lumea cum incepe si negociaza cu taranul la kilogram sa ii iasa mai ieftin. Se gandeste cineva la cata munca este necesara pentru a scoate kilogramul ala de rosii ? Omul ala isi rupe spinarea la propriu sa imi vanda mie un kil de legume si eu stau sa ii cer sa imi dea 2 kile la pret de un kilogram/kilogram jumate??
      Eu raman la rosiile de tara, asa cum sunt ele. Asta e nu o sa apuc 100 din cauza chimicalelor de pe ele, dar macar apuc mai multi ani decat daca consum din supermarket.

  4. Cris-Mary

    Sad but truth! Din pacate asa e… Nu intelegeam de ce se incapataneaza bunica sa-si ia samanta din rosiile pe care an de an le faceam bulion sau zarzavat… De ani de zile nu vrea sa cumpere seminte la plic ci isi pastreaza soiurile ei :) Cat despre ingrasamant ei pun vara ceva ingrasamnt natural ( stiti la ce ma refer :) ) si cel mult stropes planta cand inca nu are flori cu piatra de var stinsa in apa. Probabil exista si acolo un grad mic de chimicale dar nu cred ca este atat de mare ca si la produsele din comert.

    răspunde
  5. Costin
  6. Irina

    Stii cum? Gaseste o bucatica de pamant undeva la tara si seamana rosiile. Cand iti aduci aminte de ele, asa…prin luna august, poti merge sa le culegi. Asa am facut eu anul asta. Nu au fost udate, nici stropite, nici plivite, nici nimic :)) si au iesit..asa, mai amarate, da’ buneeee. :D

    răspunde
  7. A

    De aia desi lucrez si stau in Bucuresti , am la 100 KM departare o gradina de peste 1000 MP unde cresc rosii , castraveti , cirese , zmeura , cartofi , ceapa , si tot ce inseamna fruct si legume , de aia am porc in cotet pe care de craciun o sa-l tai , de aia am avut 30 pui din care am inceput sa bag la congelator , de aia o sa ma duc la stana in toamna si cumpar o oaie si o fac pastrama , din toate motivele pe care tu le-ai scris in articol :)

    răspunde
  8. Marian S

    Are absolut dreptate amicul tau. Ti-o spune unul care a auzit de la varul sau (atunci cand se pregatea sa culeaga rosii din solar): nu lua de acolo, alea sunt pentru vanzare, ia de aici, astea sunt pentru mancare.

    Solutia? Sa nu radeti: agricultura de subzistenta. Numai sa poti, aia e problema.

    răspunde
  9. Liana

    Eu am renuntat sa mai mananc rosii cu ocazia unei curatenii generale in frigider. Undeva in spate, uitata de lume si de timp, locuia o rosie. Dupa ce mi-am spart creierii cam de cand locuia acea rosie in spatele raftului frigiderului, am ajung la concluzia ca era asa… cam de 1 luna. La suprafata arata, vorba ta, ca de concurs. Nu m-am putut abtine si am taiat-o… abia incepuse sa mucegaiasca in interior. De atunci, ma rezum la rosiile nechimicalizate din gradina de la Bunica, E drept, sunt doar cateva zile pe an, dar mama bune mai sunt!

    răspunde
  10. fj13

    Solutia mea e asta,de cativa ani:
    din rosiile proprii,am oprit seminte,din seminte am facut rasada,din rasadul plantat in solar au iesit rosiile.Rosiile le-am tratat cu bălegar de vacă şi găinaţ.Acum,nu stiu ce sa zic,dar sunt atat de dulci si bune.
    P.s- am un mar Golden,din 7 Aprilie 2012,primit „pomană”,l-am ţinut special ca să văd cât o duce.Inca o mai duce,doar ca s-a-ngalbenit şi zbârcit niţel.

    răspunde
  11. Marius

    Stim cu totii ce periculoase sunt legumele de pe piata.Dar cum spui tu: de unde sa le iei pe alea ‘sigure’?Pana la bunicii mei sunt 250km,nu-i pot parcurge in fiecare saptamana sa ma indop cu bunatati din gradina… :-(

    răspunde
  12. pentru barbati

    Cand o sa gasesti o sursa sigura sa ma anunti eu momentan ma bazez pe Bunica dar nu produce atat de mult asa ca ar prinde bine o sursa sigura …

    răspunde
  13. Petru

    Ai mei se vor muta la tara, probabil anul acesta. Voi urma si eu peste mai mult timp, dar ma voi refugia la ei cat mai des cu putinta.

    Orasul nu e pentru mine…

    răspunde
  14. Gina

    Am crescut la tara si am invatat sa nu mai cumpar legume din piata. Am noroc ca am parintii sanatosi si mananc pui crescuti de ei, porc nu mai spun de legume…sa vezi ce gust au si ardeii in salata de rosii! Pacat! Oricum in piata nu mai sunt tarani „autentici”, probabil de-asta nu mai avem nici legume crescute natural, ci fortate sa reziste cat mai mult, sa creasca cat mai repede si cat mai multe.

    răspunde
  15. cmg4life (C.Marian)
    cmg4life (C.Marian)

    Cabraaalll… i-auzi idee de afacere, ce-i drept cu putin mai scumpe ca toate, dar atat cat sa zici „Ba sunt cu atat mai scump, da’ atat-ul ala se simte tata !” .

    Ce-mi debiteaza mintea, pentru ca sincer, ma gandesc ca nici in balcon la tine nu o sa-ti iasa mare treaba, noxe, praf… condimente de peste tot.

    răspunde
  16. Laura

    Noi am cumparat de curand o casuta si am inceput sa plantam in casuta de sticla,rosii,cartofi,capsuni,patrunjel,marar,avem si un butuc de vie italian de la fostii proprietari cu niste struguri deliciosi. Cred ca asa e singura solutie daca vrei sa mananci legume sanatoase si fara chimicale.sa ti le cultivi :) Succes!

    răspunde
  17. Otilia

    Cea mai sigură sursă e cea pe care o cultivi şi o intretii tu.

    răspunde
  18. albinuta veninoasa

    Pe zi ce trece tot mai mult te apropii de ALIMENTATIA SANATOASA.
    Lumea nu stie cat de mult pirde cand nu este atent ce baga in gura. Unii nu au timp sa se informeze daca este bine sau nu. Nu vor sa verifice informatiile primite macr din 2-3 surse. Credeti-ma oameni buni, este asa de usor sa intretinem sanatatea noastra daca suntem atenti la o alimentatie sanatoasa.
    Daca ai adus vorba de „porodici”, poate nu stiati ca cele care sunt tuguiate jos, au fost hranite cu chimicale cand au fost in floare.
    Io zic sa deschizi acel coltisor pe blog (parteneri de nadejde) unde se poate vorbi despre aceste surse de nadejde.
    Crede-ma, nu este f greu sa gasiti mai multi dintre voi o persoana care sa fie platita putin in avans sa-si faca un solar numai pt clienti fideli, iar voi sa-i puneti conditiile. Io zic ca nu-i greu. Sau acolo nu gasiti oameni seriosi ? Nu prea cred.

    răspunde
    • Attilla

      albinuto…din pacate sursele de nadejde nu sunt intotdeauna legale ;)

    • albinuta veninoasa

      Sunt in ceata cu raspunsul tau. N-am baut lactate de multa vreme.
      Lumineaza-ma te rog. Posibil sa nu ma fi exprimat eu bine ?

    • Attilla

      multe dintre lucrurile pe care le consumam au diferiti aditivi nocivi pentru organism, corect? (nu zic toate….ca sa nu fiu extremist)
      la o parte din ele gasesti alternative eco/bio dar la unele nu, deoarece legea zice ca nu pot fi comercializate decat cu acei aditivi…..deci orice alternativa este ilegala

  19. Probiu

    Singura solutie
    http://www.probiu.ro/gradinarit
    …si am inceput sa recoltez :)

    răspunde
  20. Sim

    In caz ca gasesti sursa de alimente sanatoase sa ne-o impartasesti te rog:)

    răspunde
  21. Ionut

    ar fi 2 posibilitati:
    1. castigi la loto si iti faci o ferma pe vreo 50 de hectare cu tot ce iti doresti. sau
    2. statul asta tembel ar putea introduce controlul asupra acestot substante chimice, iar cei ce doresc sa le foloseasca sa urmeze un curs minim de folosire a lor. Apoi controale prin sondaj in piete si supermarketuri, iar in cazul depasirii limitelor parnaie si confiscarea veniturilor obtinute in ultimul an din agricultura. Dar pentru asta ar trebui ca taranii sa isi faca firme, sa se fiscalizeze totul si sa raspunda pentru ceea ce fac.
    Ps: intro tara normala solutia a 2 a ar fi cea mai usor de aplicat, in Romania iti recomand solutia 1.

    răspunde
    • Attilla

      ba-n ce tara de cacao traim…si ce stat incompetent avem de le permite taranilor nefiscalizati sa puna cate chimcale vor ei in rosiile olandeze din supermarketuri
      esti fericit basescule?!

  22. Lary

    Am aflat de la o colega de munca de un domn (aici e adresa http://capg.ro/ ) care cultiva diferite soiuri de rosii bio si livreaza in bucuresti pe baza de abonament. Costa 15 lei/kg dar sunt fara pesticide si cu un gust super, am avut si eu ocazia sa le gust! Plus ca sunt de toate soiurile si culorile, rosii, galbene,cu dungi, chiar si verzi:)

    răspunde
  23. abcdsialtele
    abcdsialtele

    Vad ca lumea vorbeste de solutii gen sa isi puna rosii pe balcon, sa isi gaseasca un petic de pamant… singura solutie, ceea ce nu cred ca o sa se intample in Romania, ar fi ca oamenii sa le pese unii de altii.

    Daca pe noi astia de la oras ne-ar interesa ce viata duc cei de la tara, daca isi pot lucra pamantul, daca ii ajuta cineva si multe, multe altele, in general daca ne-ar interesa de cei din jur, daca am face ceva sa dispara cei care vand in piata si nu stiu nici macar cum arata floarea la rosie(in piata un loc in piata costa 10-30lei pe zi, ganditi-va cati bani ar trebui sa plateasca un taran numai sa stea in piata sa vanda plus drumul pana la oras plus cazare undeva, ce ziceti?)

    Pe noi, „orasenii” ne intereseaza ce smartphone sa ne luam, nu ne intereseaza ca mancam legume pline de chimicale, nu ne intereseaza ca sunt copii de cativa ani bolnavi de cancer, nu ne intereseaza ce copii o sa facem noi din mancarea pe care o mancam.

    Oamenii ar trebui sa le pese de ceilalti, daca nu pentru ca chiar le pasa de ceilalti, macar sa se gandeasca ca ajutandu-i pe cei din jur o sa se ajute pe ei.

    Hai ca va plictisesc cu lucruri care nu se vor intampla!

    noapte buna!

    răspunde
    • Attilla

      eram si eu adeptul teoriei asteia pana am inceput sa vad mai atent in jur. si am vazut ca si taranul „s-a smecherit” destul de mult.
      pe la mine cred ca sunt singurul care nu am stropit legumele chiar daca toti mi-au zis ca o sa scot fix pixul din cauza daunatorilor.
      sunt si dintre cei de care zici tu….dar sunt si multi snapani. pana la urma eu nu am nici o vina ca si-au furat singuri sistemele de irigatii sau ca nu se aduna mai multi ….
      lucrul care m-a deranjat foarte tare a fost anul trecut in toamna. anu trecut a fost un an bun pentru agricultura…a plouat la timp, cat a trebuit si cum a trebuit. in toamna erau multe reportaje despre cum sunt lasate legumele sa se strice pe camp deoarece nu era rentabil sa fie culese….ori asta nu-i normal. nu zic ca sunt toti asa….dar nici nu sunt toti de plans

    • albinuta veninoasa

      @ abcdsialtele, ai dreptate pana la un anumit punct. Io stiu ca normal ar trebui sa le plangem de mila taranilor ca nu sunt sprijinit de catre statul roman, dar asta nu inseamna ca cineva trebuie sa fie fraerul celuilalt(taran-cumparator-client).
      Crede-ma, a sosit vremea cand romanii incep sa constientizeze ca majoritatea bolilor vin dintr-o alimentatie proasta. Sunt putini, dar este un inceput. Si-au dat seama ca este mai usor sa previi o boala decat sa o vindeci.
      Acum este momentul ideeal pt tarani sa-si vanda marfa de CALITATE (fara chimicale). Acest lucru inseamna sa bage ceva bani si in altceva inafara de productie. Majoritatea dintre ei nu pun accent pe ambalare si depozitare. Nu vor sa investeasca intro camera frigorifica, sau la sat o pivnita sapata in pamant. Nu au rabdare pe timpul culesului productie sa fie atenti si sa nu loveasca fructele sau legumele pt care au muncit.
      Nu vor sa garanteze calitatea produselor.
      Lasam la o parte bisnita din piata, eu nu cred ca taranul nu face mai mare vanzare daca are marfa de calitate, naturala si stie sa arate acest lucru.

      P.S. In momentul cand am inceput sa cumpar lapte de vaca (de la ferma) pt copii si familie, prima data am vrut sa vad sursa, conditiile, de transport, …

    • alex

      Albinuto, vrei te rog sa te uiti la commentul meu de mai sus si sa imi zici si mie ce parere ai? Ce zici tu aici inseamna bani, bani pe care nu ii au. Reveniti-va oameni buni, chestia asta cu depozitare,calitate,etc merge in statele unde alora din guvern le pasa macar cat sa le dea subventii la tarani, gratuitati la diverse chestii, inlesniri, ziceti-le cum vreti. La noi nu exista asa ceva. Maica-mea lucreaza in domeniu si de la ea stiu, nu de la nu stiu ce site web. Asa ca ce ar fi sa privim spre principalii vinovati de fapt, aia de ne conduc. Exemplu: am mers in Viena acum 2 ani si intamplator am nimerit intr-o piata ambulanta, unde am vazut kilogram de mere la cativa EURO ( sa nu zic prostii, cred ca erau cam 7 euro ). Cat vine asta la noi? 30 ron kilogramul? Cam infernal de mult dar nu am vazut pe batrana care tocmai cumpara sa comenteze la pret. la noi, vaai 3 lei kilogramul, mult domne, mult, lasa-mi la jumate, 2 kile.
      Si da am fost crescut cu chestii de la tara, mancat struguri din vie culesi atunci nu ecologisme. Unii nici nu stiu cum ar trebui de fapt laptele de vaca sa fie la gust.
      Stiu ca o sa ma blameze Cabral si imi cer scuze in avans, dar, hai sa ne maturizam un pic gandirea in sensul asta.

    • Attilla

      @alex: or fi merele 7 euro….dar ma indoiesc ca vorbesti de aceeasi putere de cumparare…zic si eu

      @albinuta: lapte de vaca !??!…periculos domne…periculos…are cazeina…baga de capra..

  24. Attilla

    din pacate cancer faci de la multe..si este extrem de complicat sa-l eviti….incepand cu sarea din bucate si pana la orice. (peste, carne, legume…orice)
    n-ai sanse decat daca te apuci si le „fugaresti” pe toate cu mana ta…si asta e complicat…necesita timp…si ceva parale

    PS. pentru cei care se bucura de lucrurile crescute „in curte la bunici”…..bucura-ti-va in liniste…si voi veti face acelasi cancer :) daca legumele or mai fi cum or mai fi…carnea e la fel de alterata….

    răspunde
    • Attilla

      sa-mi bag picioarele….”bucura-ti-va” asta nu e scris de mine….e de la legumele infestate :)

    • Cabral Ibacka

      Gata, te am la mana. De fiecare data cand ridici tonul ti-l bag pe bucura-ti-v-a sub nas si… e gata! :D

    • albinuta veninoasa

      Da Attila, cu mana le fugarim, cu mana care baga in gura alimente de calitate, naturale si sanatoase, prevenind cancerul si alte boli.
      Cand ai spus ca toata lumea face cancer ai avut dreptate, celule canceroase avem toti in corp, doar ca imunitatea corpului nostru nu le da voie sa isi faca de cap. Adevaratii doctori iti spun sa te feresti de racelile lungi. Este momentul cand imunitatea este mica si bolile se inmultesc. Mai ales celulele canceroase, care isi fac un loc intr-un colt al corpului si stau linistite fara sa ne deranjeze cu ceva, pana este prea tarziu.

    • Attilla

      nu te inflama….ca ma bucura-ti-va acum si pe tine :)

      n-am zis ca face toata lumea cancer….am zis ca faci cancer de la multe chestii….
      iar aia cu carnea…e pe bune…pasarile si porcii aia crescuti in curte…sunt crescuti ori cu concentrate…ori cu boabe care sunt in marea majoritate deja modificate genetic. si bietele animale le acumuleaza …si ti le dau tie acumulate …si uite canceul cum te pandeste de la ghita al tau.. :)

  25. Julie

    Cabral….ce sa mai zic…Nimic nou. Informatiile astea (inclusiv aia cu taranii de la piata) le stiu de 4-5 ani. Dar probabil daca ti le ziceam eu nu le credeai. Anway…cu toate ca spui ca esti in cautare de solutii, timpul ziceai ca nu iti permite sa ajungi sa ne vedem. Cand vei fi serios interesat de informatii si solutii, da-mi un semn! Ai numarul.
    In rest, da..Am mancat si eu acum o luna capsuni adevarati, si am ramas socata de gust. La rosii nu mai stiu, caci aduce mereu colega mea de apartament, de la parintii ei din gradina/sera, si au inclusiv mirosul acela imbietor de rosie, ca sa nu mai zic de gust. Acum trebuie sa ma readaptez la cele „naturale” de la magazin…

    răspunde
  26. abcdsialtele
    abcdsialtele

    Sa inteleg ca mesajul meu a fost de nepublicat?

    răspunde
  27. ottilia

    Eu, de cateva saptamani, mananc numai rosii din gradina, s-au copt si sunt asa multe ca a trebuit sa facem si bulion ca sa nu se strice.

    răspunde
  28. motolady

    Ce-i drept, in Bucuresti chiar ca-i naspa mancarea. Un an de zile am mancat „plastice” din supermarket. In piata mi se pare si mai aiurea. Am luat cirese si am nimerit multe stricate, cu gust de visine…isi permit taranii orice, ca lumea din Bucuresti n-o mai luat contact cu natura demult. Ca sa nu spun de riscul de a fi furata.

    Am inceput sa gasesc resurse alternative (in afara de a le cere alor mei): lapte gras si natural e la dozator la Kaufland, 3 lei/litrul, dar tre’ sa vii cu sticla de acasa (in Colentina sigur e). Oua de rata proaspete cica isi cumpara soacra lu’ sor-mea de la o colega de-a ei (inca nu le-am incercat). In general, trebuie sa-ti pandesti cunostintele mai sarace, ca alea s-ar putea sa aiba legume eco pe la tara. Propune-le sa-ti vanda. In provincie tine figura, in Bucuresti nu stiu.

    O alta idee, bazata pe experienta din Bacau, este sa mergi in pietele din Giurgiu. Orasul e aproape si e mic, nu prea merge cu pacalitul pe acolo. Iti zic asta pentru ca si Bacaul e un oras mic si produsele din piata sunt mult mai ok decat in Bucuresti.

    răspunde
  29. Sanda

    surse: http://ligiapop.com/2012/05/04/microferme-si-producatori-bio-locali/
    sper sa-ti foloseasca:)
    *o completare la ce ai scris – merita urmarit, vei intelege si vei lua masuri
    http://www.rainmakerteam.co/video/Foodmatters_ro/foodmatters_ro.html

    răspunde
  30. albinuta veninoasa

    Foarte interesant filmuletul, l-am urmarit acum o luna si ceva, intr-o duminica linistita.
    Merita urmarit, o sa va schimbe multe idei.

    răspunde
  31. Allexx

    Uite ca mereu vad treaba asta la stiri cu pesticide, chimicale si bla bla, dar citind ceea ce ai expus tu chiar a ajuns sa ma puna pe ganduri. Adica ok, mergi la bunica in curte si iei tot ce gasesti acolo si e super bun, dar cand esti in oras, inconjurat de betoane si ai chef de „gustul de la tara” ce faci? Problema cea mare e ca toata lumea crede la fel de „pietele dintre blocuri” (defapt asta e si avantajul de care profita cei din piete si iti baga toate minciunile pe gat ca sunt de la tara, din gradina lui proprie si personala pline de vitamine si ca SUNT SANATOASE doar e vorba de legumele pe care toata lumea le recomanda). Citeam un comentariu mai sus ca oricum facem cancer de la carne, da e corecta si asta, dar tocmai de aceea fugi la piata sa „cumperi niste sanatate” poate mai compenseaza :D. Nu stiu nici eu care ar putea fi solutia optima de a elimina acesti comercianti care folosesc diverse substante, insa eu cred ca tot mai multi le vor folosi doar pentru a avea castiguri mai substantiale si pentru ca marfa sa nu se strice. Pacat…erau alte vremuri si „gusturi” in trecut….

    răspunde
  32. Laurentiu

    Nu exista comparatie intre rosiile si alte legume de pe piata sau supermarketuri si cele culese din propria gradina!

    răspunde
  33. Elena
  34. Pingback: Nemuritorul, varianta fructa si leguma. – cabral.ro

  35. Gabi

    Adevarul este ca prin orgoliul si prostia unora am ajuns astazi sa mancam doar chimicale. Daca vrei intradevar sa ai un produs bun pe masa trebuie sa-ti faci singur o sera , sa ai o gradina in care iti pui tu ce vrei . Taranii s-au desteptat , baga in cultura hormoni de crestere pentru a reusi sa ajunga primii in piata , productie mai mare , se strica mai greu . Dar efectul; este ca toti acesti hormoni intra in consumatorul final si de acolo isi face mai departe de lucru , obezitate , diabet , cancer ,etc
    http://myiulia.blogspot.ro/

    răspunde
  36. Gabriel Vînătoru
    Gabriel Vînătoru

    Încearcă ardeii umpluți cu apă. Luați de la tarabele țăranilor din piața centrală din Oltenița.

    răspunde
  37. Pingback: 10 posturi favorite de pe alte bloguri « Delicii artistice si culinare

  38. Cristina

    Dar oare dacă ar veni ţărani cu roşii adevărate in piată, dar cu pret mai mare, câti ar cumpăra? Va spun eu: puţini! Suntem învatati sa cumpăram ieftin si prost!

    răspunde
  39. Pingback: 10 posturi favorite de pe alte bloguri | Ganduri si Bucatareala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.