Granarul Europei. Parol!

Dupa cum vedeti si in poza… o rupem si pe agricultura! Nu ne scapa nimic, producem grane, legume si fructe… nu.

Se usca toate culturile pe campuri… ca doar n-am ratat ciordeala instalatiilor de irigatii de-acum ceva ani.

Daca nu se usuca pe camp… n-avem destul utilaje sa le strangem, asa ca se scutura acolo. Fostele C.A.P.-uri erau naspa, asa-i. Dar ce combinatii baloase s-au facut cu dotarile defunctelor…

Si, optimisti fiind din nascare… hai sa spunem ca o buna-parte dintre roadele pamantului sunt stranse de pe campuri si bine depozitate. Ce se intampla cu ele? Pai… 50% ajung a porci, caci taranii – in loc sa le vanda pe 3 lei S.R.L.-urilor de prelucrare specifica – prefera sa hraneasca pigsii (sau cochonii, ce preferati…).

Da, stiu, si-aici sar optimistii… Sa le dam la export!

Iar pesimistii… Da, sigur, ca aia n-au campuri si seminte, sa cultive si ei, au nevoie de produsele noastre, fabricate scump si vandute si mai scump.

Ce-i de facut? Sa cumparam produse MADE IN ROMANIA, daca avem de ales.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • dreamy
    • 27.08.2010

    Produsele MADE IN ROMANIA se gasesc doar in magazinele BIO sau raioanele BIO si sunt suficient de scumpe….

    răspunde-i
  • Dani D
    • 26.08.2010

    Nu spun ca nu ai dreptate, vreau doar sa iti aduc la cunostiinta ca poza nu este relevanta. Aceea fiind floarea soarelui este perfect normal sa arate asa inainte de a fi culese semintele…dimpotriva chiar trebuie sa o mai lasi putin sa se usuce. Deci ideea acestui post este buna, poza nu prea 🙂

    răspunde-i
  • Pixxx
    • 26.08.2010

    Salutare
    Din intamplare pot sa spun ca lucrez in “domeniu” – sa stiti ca in Romania inca se face agricultura – mai mult in partea de vest a Romaniei, unde sunt cativa oameni care au inteles ca agricultura se face total mecanizat si pe suprafete de cel putin 10-15000 hectare – si in alte cateva puncte agricole mari – Insula Mare a Brailei, Vaslui (“mosia” Porumboiu), dar cu o floare nu se face primavara…
    Suprafata agricola a Romaniei este mai mare chiar decat cea a Frantei – diferenta sta insa in mentalitate – in Franta nu o sa vezi suprafete lasate in paragina, acolo daca ai lasat o bucata de pamant nelucrata 2-3 ani poti sa ii spui adio! E adevarat, acolo exista subventii in agricultura, la noi…
    Spunea cineva ca pretul cerealelor e jos – poate nu are idee cat costa tona de rapita anul acesta – 290 EURO! Pai daca facem un calcul simplu, la un hectar cultivat cu rapita si lucrat conform specificatiilor se obtin in jur de 3,5 tone. La un calcul simplu rezulta un venit de 1000 EURO pe hectar – profitul fiid undeva la 35-45%.
    E alta problema ca producatorii mari declara 2 tone, 2,5 tone productie, restul fiind vandut la negru, pentru a evita taxe, impozite…
    Concluzie – avem nevoie de o lege bine pusa la punct, de subventii in agricultura, de “specialisti”, dar asta cine stie cand se va intampla…

    răspunde-i
  • bogdan
    • 25.08.2010

    Parca Ucraina era granarul Europei.

    răspunde-i
  • adrian
    • 24.08.2010

    😉

    răspunde-i
  • adrian
    • 24.08.2010

    Pai normal ca mai bine dau productia de porumb la porci sau productia de pepeni la vaci.
    Hai sa iti zic cum e si cu productia asta de pepeni. Cat e kilogramul de pepeni in bucuresti? 80 de bani parca nu? In regula. La mine la tara se produc pepeni in cantitati industriale. Fiecare taran are cate o plantatie care produce in medie 10-15 tone pepeni in sezonul pepenilor cam 1 tona de pepeni copti pe zi gata de vanzare( proaspeti ).
    Si aici incepe distractia.
    Pepenii se coc pe la sfarsit de iulie. Pe piata atunci pretul e de 1.8-2 lei. De acolo se cumpara cu 50 de bani. In prezent cum am zis. Pepeni mari, netratati chimic sau alte chestii pe piata 80 de bani. Aceeasi pepeni la mine la tara se vand cu ghiciti cat? 10 bani pentru cei care depasesc 10 kg in medie. Pentru restul nu va mai zic pretul. Asadar intr-un final dupa 5 luni de munca, zile de stat cu ei in targ poate poate vine vreun tir din tara sau vreun brazilian bisnitar, lumea alege sa dea pepenii vacilor. Vaci care dau lapte. Lapte care se vinde cu 35 de bani la achizitor. Hop inca o chestie misto. Cel mai ieftin litru de lapte supt de substante proteice e 3 lei, nu? Dar laptele ala n-ar merge la porcii abia fatati poate, poate reusesc sa-i vanda la Craciun pentru anul urmator pe 50-60 de lei bucata. La fel si ouale. Ce depasesc 1 saptamana maxim doua se duc tot la porci ca gainile fac altele.
    Ia ziceti voi? … CAP era nasol? Aaaa si pepenii sau orice se cumpara de la taran se cumpara fara factura, fara nimic. Cat reprezinta oare economia subterana care oficial sustine economia reala.
    Si o asistenta e acuzata ca din cauza ei au murit acei bebelusi la Giulesti. Dumnezeu sa-i ierte!

    răspunde-i
  • avl
    • 24.08.2010

    Tare aia ca au furat si distrus tot ce inseamna infrastrutura pentru irigatii si acum se plang ca li se usuca plantatiile.

    In Dobrogea spre exemplu cand a fost pus la punct sistemul de irigatii, jgheaburile au fost construite cu atata precizie incat uneori apa pur si simplu curge contra gravitatiei :D.

    Acum cativa ani a venit o echipa de experti din SUA sa analizeze acesta retea de jgheaburi doarece ei au relief asemanator in zona Texasului. Dupa o lunga cercetare au declarat ca sistemul e prea complex din diverse motive cum ar fi printre altele faptul ca pe jgheaburi trebuie sa circule doar o anumita cantitate de apa. Spre exemplu intre capetele de jgheab intr-un loc curg 500 de litri de apa intre alte capete numai 300 de litri s.a.m.d.

    Faza e ca toate lucrurile erau puse la punct si trebuiau doar intretinute dar acum sunt toate in paragina de vreo 10 ani.

    răspunde-i
  • bogdan
    • 23.08.2010

    In ultima vreme nu am prea avut agricultura , am tot luat din export

    răspunde-i
  • monis
    • 23.08.2010

    Cred ca asta este un domeniu in care nu ai cunostinte prea vaste pentru a putea sa iti exprimi o parere. Trebuie sa fi fost cel putin o data in locul taranului si sa fi vazut care este situatia la fata locului, nu doar din presa.
    Asa ca eu una zic sa ii lasi pe altii mai experimentati sa isi spuna parerile si opiniile cu privire la acest lucru.

    răspunde-i
  • phidas
    • 23.08.2010

    Importam din Grecia si Turcia toate mizeriile.

    PS: Cand cresc preturile? In fiecare an se scumpeau toate cand incepea toamna.

    răspunde-i
  • Loading...