Gata ba, suntem eco!

pubele-diferentiate

Ma uit la lucrurile care se petrec la noi si nu incetez sa ma minunez de prostia astora de-si spun “alesi“.

Ok, intr-o lume perfecta ei ar trebui sa rezolve problemele, sa aiba grija de banii nostri, sa vina cu imbunatatiri si solutii, toate astea pentru un salariu probabil decent si pentru respectul societatii.

Dar lumea nu-i perfecta si aproape nimeni nu intra in politica pentru a iesi din ea cu strangeri de mana si batai pe spate, ci si (sau mai ales) pentru a pune mana pe o prajitura mare si zemoasa. Asa-i la noi, asa-i si la altii.

Faza este insa ca parca numai la noi oli astia isi pun fundurile la fereala, pecuniar vorbind, facand in timpul asta toate prostiile din lume!

Si am putea sa le luam pe rand, de la schimbarea bordurilor si reasfaltarea trotuarelor din Dristor, inutila mutarea, pana la pista de biciclete din Vama Veche, pista din dale de piatra lucioasa puse direct pe plaja, total inutila si ea, pana la ecranele din LED puse de primariile de sector pentru a ne arata ora, temperatura si noxele din aer, si ajungand la… pubelele diferentiate.

O sa zici “Stai ba ca alea nu sunt inutile, animal anti-eco ce esti!“.

Poate ca la repezeala asa arata, numai ca avem o problema. Primarii nostri au spus ca suntem europeni, ca trebuie sa avem respect pentru mediu si natura, ca trebuie sa… punem draga niste pubele din alea colorate in cateva intersectii, sa vada lumea ca noi aruncam pe genul selectiv.

Si au trantit niste balube strident colorate pe care au lipit niste sticker-e sugestiv ilustrative, si… gata!

Nu s-au gandit ca producatorii majori de gunoaie sunt gospodariile de unde gunoiul se colecteaza la gramada, aruncat zgomotos pe burlanele ghenelor, si de unde ajung, tot la gramada, la groapa de gunoi, tot netriate.

Asa ca toata parada asta cu niste plastice grase si frumos colorate, aruncate in marea majoritate pe marginea unor intersectii si nu intre blocuri, este total inutila, asa cum spuneam mai sus.

De parca dom’ primar se asteapta ca toate babele de la mine din cartier sa-si ia galetile de gunoi si sa se intalneasca in fiecare zi la 12 la intersectie, sa bea un ceai de rinichi la termos si sa petreaca 3 ore separand cartoanele de oua de sticlele de ulei si de ambalajele de margarina!

Sau ca poate dom’ primar se asteapta sa ne umplem rucsacele cu PET-uri si buzunarele cu cioburi si sa ne facem drum pana la intersectia aia mare din cartier pentru a impinge tara intru ecologie…

Bre, treaba se face cu cap, de la cap. Adica gandesti o groapa de gunoi si un sistem de reciclare organizat cum trebuie. Apoi organizezi un sistem de transport pentru gunoi, in asa fel incat sa nu ajungi la groapa cu un cocktail nedefinit de chestii. Si apoi organizezi colectarea gunoiului pe caprarii.

Dar nu, ei au aruncat cate 3 frati grasi si de plastic in intersectii, sa ne sara noua in ochi cand ne scobim in nas la stop si… gata ba, suntem eco! Alte comentarii?!

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Arina
    • 12.05.2009

    Sincer mie ideea gunoiului care sta pe strada si pute mi se pare groaznica. De aceea mi s-a parut inteligent modul in care se intampla prin alte parti, respectiv Japonia, caci aici stiu eu. In primul rand, nu exista cosuri de gunoi pe strada DELOC!In fata la supermarketuri gasesti cosuri cu colectare selectiva, dar doar acolo si supermarketurile trebuie sa si le aiba in grija. Apoi, fiecare om isi separa in casa gunoiul. Nu e asa greu. Aruncarea gunoiului se face in zile separate: gunoiul combustibil de doua ori pe saptamana (incluse fiind aici resturi menajere, hartie, plastice etc.), iar restul o data la doua saptamani. In ziua in care se ridica gunoiul pana la ora 8 jumate dimineata sau in seara dinainte iti lasi gunoiul intr-o pubela special amenajata( cam fiecare strada are una a ei!). Faza misto e ca gunoiul nu zace in strada, iar eforturile sunt minime. Fiecare om primeste de la primarie anual un program cu zilele in care se ridica fiecare tip de gunoi si cu instructiunile de separare. Daca am reusit eu sa ma obisnuiesc care sunt culmea comfortului, poate oricine!

    răspunde-i
  • Danut
    • 12.05.2009

    sunt mai multe “centre de colectare selectiva”
    Fiind persoana cat-decat responsabila, initial separam deacasa plastice, hartia si gunoiul menajer, si le duceam la containrere speciale.
    DAR in momentul in care am vazut cum ridicau astia gunoiul si-l bagau tot laolalta intr-un singur camion, mi-am bagat picioarele.

    răspunde-i
  • Sorin Moroianu
    • 11.05.2009

    prostituati 🙁 .. este la fel ca faza aia cu acele cosuri ce aveau trei gauri, dar daca te uitai inauntru era doar o punga :). Cat de penibil trebuie sa fi?
    Tot respectu’ ..

    răspunde-i
  • Mira
    • 08.05.2009

    Uite ce ai facut altii cu “monumentele” de colectare
    http://www.neatorama.com/2009/05/07/metal-heads-urban-art/

    răspunde-i
  • […] post (Gata ba, suntem eco!) a fost doar un teasing pe tema asta, ma bucur ca discutia s-a dezvoltat si ca au fost atat de […]

    răspunde-i
  • dielda dinu
    • 08.05.2009

    @ Cabral, poate iti dezvolti putin ideea.
    De smecheri gen Badea si Ciutacu este plina lumea. Exclud toate persoanele din jur.
    A fost o gafa comentariul tau!

    răspunde-i
  • rozalia
    • 08.05.2009

    buna vreau sa va zik si eu cum se praktik si in italia cu adunarea gunoaielor:fiecare avem calendar si intr-o anumita zi se ridica de exemplu hartia si tot asa …asa ar trbui procedat si la noi ….mai avem mult pana knd sa ajungem la nivelul lor de civilizatie nu k in romania vin sa ia gunoiu la pranz aici niciodata nu i-am vazut au ore fixe knd sa-l ia…speram sa se schimbe lucrurile si la noi va pupp..Cabral esti super tare imi place mult de tine te admir enorm..papa

    răspunde-i
  • PACO
    • 08.05.2009

    care vreti intrati si la mine pe blog si cabral alesii nostri au alte ocupatii

    răspunde-i
  • […] baieti, spuneam acum o zi… sunteti, oficial, PRAF! Postat in > din […]

    răspunde-i
  • […] căldură, la mai multă poluare. La mai puţin spaţiu verde. Asta, în timp ce unii se zbat să educe autorităţile, populaţia şi să planteze mai mulţi pomi. Totul, pentru un monument tâmpit, care ar trebui […]

    răspunde-i
  • Loading...