Fotbalul rege si merchandising-ul, romanii si strainii.

Santiago Bernabeu
Santiago Bernabeu

Se spune ca fotbalul este sportul rege. Si nu e ca doar se spune ci, daca evaluezi sporturile dupa numarul de fani si spectatori… fotbalul este sportul rege si regina, plus vreo doi printi, simultan.

La ei, la straini, faza asta cu sportul rege este evidenta. Se vede in stadioane, se vede in jucatori, se vede in contractele pe care le semneaza cu cluburile sau cu terti, se vede in banii pe care cluburile ii incaseaza pe bilete, abonamente sau… vizite la stadion.

Si la treaba asta voiam sa ajung, la vizitele de la stadion. In decembrie-ianuarie am fost la Madrid. De data asta pe mine ma interesa sa vizitez mai putin, imi doream mai mult sa stau degeaba, sa ma plimb fara tinta, sa… lenevesc.

Asa am si facut, in parte. Pe partea cealalta a trebuit sa fac ce voia si Andreea, asa ca a trebuit sa vizitez Santiago Bernabeu. Asta pentru ca nefastica mea este microbista. Dar nu asa, doar cu numele… stie istorie, palmaresuri, jucatori si, mai presus de toate, individa urmareste toate meciurile de fotbal importante.

Bine, nu zic nu, si mie mi-a placut sa vad stadionul, eram curios.

Ce-am gasit? Taxa de vizitare a unui stadion gol… 19 euro. De persoana. Un tur de vreo doua ore. Hatz!

Te urca cu scarile rulante la unul dintre nivelurile superioare, vezi stadionul de sus, faci poze. Apoi te duc al nivelul mijlociu, vezi stadionul, faci poze. Te trec prin zona de prezentari video, prin hall of fame si prin colectia de medalii, cupe si pantofi, faci poze. Te trec prin loja VIP, faci poze. Apoi te duc la firul ierbii, unde sunt bancile tehnice, mai faci niste poze si… gata, tata, te-ai plimbat printr-un stadion doua ore, ai platit 19 euro de persoana, acum mai da-ne cativa (toate branduitele Real Madrid sunt scumpe) pentru suveniruri si tai-o acasa!

Sa va mai zic si ca la casa de bilete era coada? Da, marketing si merchandising ca la carte.

Acum hai sa ne gandim daca asta ar putea fi implementata la noi… ar da cineva bani sa vada stadionul Ghencea gol? Sau Dinamo? Sau… care?

Ar fi o investitie fezabila una facuta in transformarea stadionului si intr-un fel de muzeu, de spatiu de vizitare, asa cum se intampla la marile echipe de-afara?

Pana atunci hai sa vedeti ce prezentare video are pregatita intr-o sala dedicata echipa Real Madrid:

Si niste poze:

Repet intrebarea: ar fi si la noi o investitie fezabila una facuta in transformarea stadionului si intr-un fel de muzeu, de spatiu de vizitare, asa cum se intampla la marile echipe de-afara?

Si inca o intrebare: ce echipa de la noi este destul de iubita de catre public pentru a avea genul asta de muzeu la care oamenii chiar sa vina?

 

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Cristi
    • 18.02.2013

    1. E super ca Andreea e microbista 😀
    2. Aia mananca fotbal pe paine. De fapt, si noi mancam fotbal pe paine, doar ca fotbalul asta tinde sa expire.
    3. Nu, niciodata nu o sa vezi pe cineva vizitand Ghencea, Giulesti sau Stefan Cel mare. De ce? Alea stau sa pice, mai degraba esti platit ca sa intri. Gandeste-te ca ai nostri nu dau 19E sa vada un meci de Europa League sau nationala pe Arena, dapa-i sa dea atatia bani pentru un stadion gol.
    4. Sunt invidios pe tine. Ma rog, eu vreau sa vad stadionul lui Inter Milano.

    răspunde-i
  • Dan
    • 18.02.2013

    O situatie asemanatoare e si la Barcelona.
    Vizitarea stadionului (gol) – 25 Euro, bilet la un meci banal din campionat – de la 100 de euro in sus, tricou – de la 40-50 de euro.
    Pe de alta parte exista multe orase in spania in care nu iti cere nimeni taxa sa intri pe stadion, si nici biletele la meci nu sunt atat de scumpe (decat cand vine Barcelona sau Real :). De ce? Pentru ca nu au prestigiul si palmaresul Barcelonei. Nu exista dorinta oamenilor de a vedea neaparat stadionul cand trec prin acel oras asa cum se intampla in Madrid sau Barcelona.
    De aceea nu cred ca ar fi o investitie fezabila de a transforma Steaua sau Dinamo in spatii de vizitare, in muzee. Ca sa faci publicitate trebuie sa ai la ce sa faci publicitate, ori steaua si dinamo nu sunt nici macar la nivelul unei echipe de pluton din Spania.
    Cel mai bine se vede diferenta din comparatia urmatoare: cati spectatori are Barcelona la fiecare meci desi biletele costa cateva sute de euro, si cati spectatori are Steaua la 10 euro biletul.

    răspunde-i
  • swiss_made
    • 17.02.2013

    steaua si rivala eterna, dinamo.

    răspunde-i
  • Mihai Grecia
    • 16.02.2013

    1. In proprotie de peste 75% nu este o investitie fezabila din cauza de motive (primele 2 ar fi evidente: care stadion ? dinamo e vai mama lui, rapid si steaua in clinciuri juridice; iar al doilea motiv care palmares ?…steaua 1 cupa champions ? hmmm … putin)
    2. In concordanta cu pct. 1 cred ca nici una. As fi fost tentat sa zic Steaua … dar, hmmm, a avut cum zicea un antepostator pe aici ceva de gen ..si atat. Sa ma risc cu Craiova ? Nu mai exista in primul rand si in al doilea rand de la Maxima au trecut multi ani si generatiile s-au schimbat. Nu cred ca merge.

    răspunde-i
  • Andrei
    • 16.02.2013

    Salutari.
    Cabral, se vede ca nu esti microbist.
    Stadionul Ghencea a avut un astfel de program. In perioada cand Ghencea era casa Stelei. De cand Steaua a cam rupt-o cu Ghencea s-a ales praful de acest merchandising. Si cand zic s-a ales praful zic ca Finantatorul a decis ca nu are nevoie de cateva sute de mii (erau estimate la 500 000 euro) care vin din marketing-ul asta cu stadionul si produse promotionale si a renuntat la ele.
    Acum am auzit ca se mai vand niste produse promotionale prin nu stiu ce bazar, la un magazin ca le-a dat voie Finantatorul sa faca si ei un ban.
    Revenind la plimbat prin stadion, in Ghencea costa 25 de lei de persoana (studentii si pensionarii aveau reducere) si iti facea un tur de stadion complet, vestiare si autocar. Oricum din ce am auzit, nu au fost foarte multi doritori si s-a abandonat. Iar turistii nu au de ce sa vina la un stadion care oricum nu e exceptional si nici echipa gazda nu e regina europei 🙂

    • cos
      • 16.02.2013

      asa este.pentru straini nu reprezinta interes si oricum nu ar fi rezistat in timp.din cate stiu mai exista un singur magazin oficial, cel din piata moghioros.

    răspunde-i
  • Roxana
    • 16.02.2013

    Si sa zicem ca se poate, ca romanii merg sa viziteze stadionul muzeu, dar o sa-l vizitam noi si atat, echipele noastre nu-s cunoscute de ceilalti europeni( nu mai zic de alte popoare, de pe alte continente, care cred ca Romania e un sandwich). In juma’ de an il vizitam cu totii, apoi devine club de petrecareala si aia e :))

    răspunde-i
  • Cristian
    • 16.02.2013

    cousin ideea in sine e generoasa , chiar fezabila am putea zice dar sincer chiar vezi vreun rominache de -al nostru sa plateasca nu 19 oiro dar asa un minim 1-2 oiro sa intre in vizita pe un stadion ?! 🙂

    • Cabral Ibacka
      • 16.02.2013

      Pai nu stiu, ca nu cunosc fenomenul fotbal, de-aia intreb…

    răspunde-i
  • AlexC
    • 16.02.2013

    Dubioasa galerie ti’ai facut…am dat ceva click’uri sa vad pozele nitel mai mari…. Oircum,poze bune,poze bune 😉

    • Cabral Ibacka
      • 16.02.2013

      Pai da, am uitat sa setez ceva… acum merge unsa. 🙂
      Mersi! 😉

    răspunde-i
  • Loading...