Fericirea vine din exterior, tristețea vine din noi

Dă-i [play] și citește.

Tristețea nu e ceva străin. Tristețea nu vine din afară, ea e în noi, conținută.

Diferența dintre fericire și tristețe este că așteptăm fericirea tot timpul de undeva de-afară… pe când tristețea iese din noi.

Avem nevoie de motive, de conjuncturi susținute, de lucruri palpabile pentru a fi fericiți.

Avem nevoie de încurajări, de sfaturi, de metodologii, pentru a ajunge la fericire.

Avem nevoie de coaching, de mentorship, de exemple de la alții pentru a atinge fericirea.

Ca să fim fericiți trebuie să facem eforturi.

ca să fim fericiți trebuie să facem eforturi

Pentru tristețe nu ai nevoie decât să lași garda jos. N-ai nevoie, pentru a fi trist, decât de un crâmpei de amintire, de un gând, de o respirație mai lungă ce se transformă în oftat.

Și pe-acolo, prin coșul pieptului, prin oftatul ăla adânc lași să iasă tristețea din tine.

Clar, tristețea nu e ceva străin. Tristețea nu vine din afară, ea e în noi, conținută.

Dar de ce fericirea trebuie să fie ceva străin? De ce n-ar veni și fericirea tot din noi, de ce să nu fie conținută?

De ce avem nevoie de mentorship pentru a fi fericiți… dar pentru a fi triști ne descurcăm de minune și singuri-singurei?

Oare suntem construiți niște triști care au nevoie de motive din afară pentru a fi fericiți…?

Sau e vorba doar de alegere?

De puterea de a îndrepta singur spatele?

Sau de a lupta pentru mai mult… fiind fericit cu ce ai, poate?

Nu știu, te întreb pe tine… ce zici?

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • J
  • 08.01.2022

  Mulțumesc dle blogger. Te urmăresc de foarte curând și scrierile tale sunt foarte aproape de ce gandesc sau simt eu, așa că voi mai scrie și eu câte ceva, mai mult sau mai puțin mișto ☺

  răspunde-i
 • J
  • 08.01.2022

  Fericirea poate veni si din exterior si din interior. Cineva sau ceva te face fericit. Sau se naște în tine fericirea, din emoțiile și trăirile tale. Tristețea însă cel putin la mine vine numai din exterior. Ma întristează, supără sau revoltă ce e afară ,înăuntrul meu e echilibru iar cand nu e, e luptă pentru echilibru nu tristețe. Intr-un fel tristețea e resemnare, e renunțare la a mai incerca.

  • Cabral Ibacka
   • 08.01.2022

   Mișto spus. 🙂

  răspunde-i
 • PMirela
  • 07.01.2022

  Nu nu.. daca ma intrebai pe mine acum 10 ani in urma atunci poate iti explicam cei cu tristețea..in schimb acum doresc doar sa iti răspund ,fericirea mea este atunci cand stau ,stau pur și simplu pe canapea cu cafa in mana si privesc sotul ,copii și,pac , instantaneu imi apare un zâmbet in coltul gurii, , aia este fericirea mea..nu am timp sa ma gandesc pentru alte lucruri cum ar fi ,daca aveam mai multi bani sau mai stiu eu ce .,poate imi era mult mai bine nuu nu. ..sunt extrem de bine asa cum sunt azi.am un sot am copii lumina ochilor noștri , am sănătate, am paine pe masă , ce pot sa iti mai doresti mai mult de atât
  In schimb tristețea o simt atunci cand privesc știrile noastre despre semenii noștri , si cand vad atata tristețe imi dau lacrimile, ,copii fara mame , flamanzi sau pedofilii..ahh doamne aia este tristețe.. si noi oamnei de rand suntem legati de maini si de picioare nu putem face nimic..cei care pot îii dor in c*r iși fac pensii speciale oameni, că de ,sunt săraci..nu au cu ce merge in Dubai …aia este tristețea mea …

  răspunde-i
 • cristina
  • 07.01.2022

  Chiar bine zis. Mereu ma doboara tristetea, oftatu, am atat de multe lucruri in viata mea care nu le apreciez cum trebuie, sunt lucruri si persoane care poate alti tanjesc dupa ele. si fericirea mea e gen, 5 minute , si dupa ma coplesc grijiile, nervi, ma apuca si tristetea si depresie cand vad ce nu am, ce nu pot face, cat ma zbat sa ajung undeva si nu reusesc. Uneori am ajuns sa cred ca noi care vrem sa fim buni si cinstiti nu avem deloc noroc. ca ajungi sus numa prin rautati si calcand pe alti in picioare. Fericirea e grea . da, nu stiu o metoda sa o cauti in tine, sau sa fi impacat cu ce ai.. 🙁

  răspunde-i
 • Ionela Matei
  • 07.01.2022

  Fericirea vine din cele mai simple detalii, întâmplări, momente. Pana și mirosul copilului tău lipit de tine te poate face fericit! Dar asta înseamnă să știi ce prețuiești și sa nu alergi după himere.

  Un an nou mai bun, Cabral!

  răspunde-i
 • flavius
  • 27.06.2018

  Imi place citatul tau “ca să fim fericiți trebuie să facem eforturi” – viata si oamenii ne preseaza zi de zi. Noi trebuie sa facem eforturi pentru a echilibra presiunea si fericirea.

  răspunde-i
 • Claudia
  • 26.06.2018

  Ma gândeam in timp ce citeam la felul in care sunt eu zi de zi. Pe cuvant, am zile cand abia astept sa vin la muncă, si se aude rasul meu dintr-un birou in altul. In pauza de cafea iar se lasa cu râsete. Stiu ca fiecare avem diverse griji, capul ne este plin cu toate cele, dar parca suntem mai energici si productivi atunci cand ne hăhăim.
  Acasa…acasa amandoi avem vreo jumate de ora de liniste dupa care iar o dam in hăhăiala, ca e mai faină cina luata așa.
  Tratam cu seriozitate ceea ce e de acesta natură, dar ai dreptate, daca nu am face eforturi sa fim happy, sa ne mai distrăm de una de alta, sa facem mișto unul de altul, in limita bunului simț…am fi vai de steaua noastra!
  Azi sunt fericita, ciobanescul nostru a ridicat pentru prima data piciorul la copac, tot neamul a aflat vestea cea mare!

  răspunde-i
 • Bogdan
  • 22.06.2018

  “Fericirea vine din exterior”

  Aici te contrazic. Cunosc o persoana, greu incercata de viata, care a trecut prin tot felul de intamplari nefericite si tragedii, dar care radiaza de fericire de fiecare data cand o intalnesti. Este de un optimism incurabil si emana atata fericire si buna-dispozitie incat poate destinde si pe cei mai morocanosi, este chiar contagioasa. Dar probabil depinde si de structura interioara a fiecarui om.

  răspunde-i
 • Valeria
  • 21.06.2018

  Buna. Toti suntem si fericiti si tristi in aceeasi masura, in interiorul nostru, ca intr-o balanta cu talere egale. Depinde de noi cum reusim sa inclinam balanta si cat mentinem inclinat pentru un sentiment sau celalalt. Si uneori, cred ca avem nevoie sa trecem prin tristete pentru a ne trezi si constientiza ca depinde doar de noi fericirea noastra. Si, uneori nu strica sa ai pe cineva aproape sa te sustina. Fiti fericiti!

  răspunde-i
 • Kiss Beata
  • 21.06.2018

  bine zis… din nou. fericirea, vine din interior, din lucrurile de zi cu zi , daca le vezi, nu ai nevoie de mentorship neaparat. depinde de alegerile pe care le faci si cum ti le asumi. nu cred ca suntem “construiti niste tristi”. . cred ca mai degraba e vorba , preconceptia de viata, eu sunt cu parerea ce nu poti schimba singur/singura trerebuie acceptate asa. vad asta zilnic facand voluntariat de sapte ani in urgentele din spital. e vorba doar de alegere. mie ma face mai fericita daca ajut o batrinca sau un batrinel sa-l scap de suferinta macar ptr o zi, si sa plece cat de cat maultumit, sau sa ii dau o pane la o batrinica din veci. deci , concluzand , nu suntem alcatuiti niste trisiti ( acuma nu vreu sa ma bag in politaca actual cu parlamentari, stiu ca e sistemul e de c***, etc) dar sa fii fericita trebuie sa te bucuri de prezent,fara sa ai vreun motiv de afar ma gandesc motivul ar treb sa vine din interior nu din exterior , din modul cum privesti viata ta.lucrurile neg orcum le primim din exterior ( la mine ii asa) , dar doar de tine depinde cum le gestionezi. si nu neaparat e vorba de mai mult ( cum se spune banii nu a duc fericirea , doar o intretin) ,dar m-am invatat sa ma bucur cu putinul care am , si sa ma bucur de prezent, cu speranta in maine.

  răspunde-i
 • Loading...