Excursie la ucigașul cu repetiție… Vezuviu

Dacă am vorbit ieri despre ce și cum este de făcut la o excursie la Pompeii, hai să vorbim și despre cauza belelelor… Vezuviul.

Desigur, destinele și poveștile lor sunt strâns legate (să nu uităm și de Herculaneum), dar excursia de la Vezuviu este complet diferită de cea de la Pompeii.

Poți cumpăra biletele tot din fața intrării în situl arheologic Pompeii (dar există și alte variante, sunt pe net). Noi am luat de aici:

Andreea a scris la ea toate amănuntele legate de program, timpi de vizitare și cât costă biletele pentru vizita la Vezuviu.

Apoi tot de la intrarea în Pompeii te va lua un autobuz (autobuzele sunt aglomerate, cu puține locuri pe scaune și drumul nu e deloc plăcut) și te va duce la baza muntelui, de unde te preiau camioanele .

Care camioane sunt spectaculoase, Busvia del Vesuvio, niște MB-uri cu șasiu înălțat, cu suspensii heavy-duty, 27 de locuri pe scaun și aer condiționat:

Atenție, dacă știi că ai rău de mașină ar fi bine să iei o pilulă, ceva, pentru că urcarea cu camionul este agitată rău (și coborârea și mai rău).

Camioanele te vor lăsa aproape de vârf, în parcarea de sus, apoi o vei lua la pas. Aici am făcut două poze pe când deja începuserăm să urcăm:

Apoi o iei la pas. 15-20 de minute, pentru unii chiar mai mult. Recomand încălțări de trekking. Eu am niște Salomon mai vechi, urâți ca naiba, dar care fac diferența în cazuri din astea (oamenii vin în sandale, șlapi, teniși și alte chestii care nu fac altceva decât să-i chinuie și să le taie din distracție).

View-ul este spectaculos pe urcare, noi am ales să urcăm dinspre Pompeii și se vedea înspre mare zona ocupată de Pompeii și Sorrento. Există o variantă să urci și pe partea cealaltă a muntelui și-atunci vezi Napoli… dar ajuns sus, poți da ocol vârfului și faci poze cu întreaga panoramă.

Câteva imagini din timpul urcării:

Când ajungi sus dai de un chioșc și de niște băncuțe…

… apoi ar fi bine să aștepți să se strângă toți, există un ghid care ține o prezentare de vreo 10 minute în care explică una-alta (ar fi și mai bine dacă ai găsi înaintea excursiei 15-20 de minute să citești de pe net despre Vezuviu, îți va face vizita mai interesantă, garantez).

Ghidul nimerit de noi a dat ceva informații, a făcut și câteva glumițe, a fost simpatic…

Apoi urmează o plimbare pe buza craterului, 700 de metri de spectacol și la interior, spre crater, și la exterior, spre țărm… bagă poze multe și felurite, dacă ai noroc de vreme bună.

Apropo… chiar de-i vară, vânticelul bate bine, dacă te știi mai pe frigurosu’ poate îți iei ceva să-ți pui pe umeri și șale, maică…

Am pus mai jos o parte dintre cadrele făcute de mine, sper să-ți placă…

Fotografiile făcute, ca de obicei, cu Sony A99, panoramele cu 16-35mm și unele detalii cu 70-400mm…

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Ioan Săbăduş
  • 28.08.2015

  Fain.
  Dupa cum vad nici acolo nu s-au rabdat sa puna sfintii pe stanci.
  Sa nu-mi spui ca baiatul din foto 47 era in afara gardului de siguranta.

  răspunde-i
 • Cardreader
  • 28.08.2015

  Nu mai sunt mașinile clasice de 8 locuri pe care scrie “Taxi” ? Eu cu o de-aia am mers din oraș până la bază anul trecut. Era un șofer tipic, claxona, înjura non-stop și mergea cu viteză, dar era haios în felul lui.

  răspunde-i
 • monica
  • 28.08.2015

  Noi am vizitat Pompei si Vesuvio acum 2ani! Cat despre autobuze folosite, sunt cei de la forestrala care au preturi esagerate! Daca nu ma insel 44euro de persona! Am urcat sus,nu am putut vedea nimic de ceata si un frig mai rau ca la munte iarna! A doua zi am urcat pe partea oficiala Cota 1000! Am facut satierul doar pe jos, cam acceasi lungime de unde te la sa autobuzul insa Plata biletului??? 10euro! Si un timp superb de vizitat, facut poze si popas pt a admira Napoli si golful!

  răspunde-i
 • Andi
  • 28.08.2015

  Noi am fost vara asta si la pompei, vezuviu ambele merita vazute dar cu putina documentare inainte. Am fost si in napoli dar nu pot recomanda nimanui…prea straniu pentru gusturile mele. Felicitari pentru fotografii si articol :).

  răspunde-i
 • Anca
  • 28.08.2015

  superbe pozele:) vazui si niste icoane pe acolo .. Sa nu mi spui ca fac si aia o catedrala neamului ceva:))

  răspunde-i
 • Loading...