Eu inteleg, fiecare cu dreptatea lui.

E inutil acum sa va spun cati prieteni si cunoscuti am pe-afara, si ca vorbind mult cu ei pe tema asta am ajuns sa cunosc binisor strainataturile. Experienta personala a fiecaruia va prima intotdeauna, sa insistam in a ne sustine parerea nu e dezbatere ci… prostie. Sau cearta.

Mie mi se pare ca judecati aceasta comparatie cu masuri diferite. Aveti asteptari mult mai mari de la Romania, cereti de la ea mult mai multe lucruri, libertati, avantaje si binefaceri mai multe decat cereti de la Franta, Sapania, Anglia si tot asa…

Mai mult… mi s-a parut ca au fost cativa care au inteles ca am spus ca in Romania e mai bine decat la ei. Nu, eu am spus ca nu-i asa bine acolo, atat, ca doar nu-s tampit. Sau… sunt, dar nu chiar in halul ala.

Si ca si concluzie… daca tie-ti place sa spui ca tara ta e de hAhAt, e treaba, alegerea, decizia ta.  Nu stiu cu ce te ajuta, cu ce ajuta tara, care-i partea constructiva in toata atitudinea asta, dar… fiecare cu ale lui. Caci una e sa critici constructiv, punctual (incercand sa faci ceva, de poti) si sa vezi si binefacerile, si alta e sa strambi din nas la tot.

M-am nascut sarac, la doua camere confort 3 in Berceni. Muncesc de la 14 ani, ba pe santier, ba la vulcanizare, ba descarcam camioane cu carca, ba eram paznic de noapte, ba eram barman… Si am crescut muncind, m-am mutat cu chirie, mi-am facut o familie, apoi am inceput sa lucrez in teveu. O sa ziceti “Asta e varianta fericita, bai negrule, nu e povestea tuturor romanilor!” Mai, nu va contrazic. Doar ca eu nu prea am prieteni din show-bizz, nu ma incanta cercurile, am doar prieteni normali, ca mine si ca tine. Si ma uit la ei cat trag, cat muncesc, cat se agita, si vad ca… asa cum se poate, treaba merge.

Si cand spun treaba merge… eu nu vad o viata de aplaudat aia cu cumpatarea pana la centima, cu dramuiala fiecarui fir de ban, cu masina ieftina si cu mancat numai acasa… ca aia nu e viata buna, e viata parcursa. Si… nu, nu toti romanii-si iau masini ca sa se sufoce de invidie vecinii, si le iau pentru confortul fundului lor. Nu toti romanii ies in oras ca sa aiba cu ce sa se laude, ies ca sa-si vada prietenii, sa-si traiasca viata. Ca de-aia muncesc si trag, ca sa se simta si bine, nu sa stea seara si sa numere cati eurocenti au mai pus deoparte!

Si mai presus de toate, spuneti ca afara se munceste, sunt cateva exemple de romani care au reusit pe-afara. Isi incep vorbele prin “am doua joburi“, sau “am muncit de-am rupt!“, sau “viata e grea aici dar daca tragi din greu...”. Pana la urma va reusi individul pus pe treaba, pe munca, cu chef sa iasa din casa si sa faca ceva, nu sa mangaie pisica si sa se vaite. Si va reusi si acolo, si aici, trebuie doar sa ai cheful si vointa de a munci.

Dar, eu ma inclin si va spun din nou: daca vreti sa traiti intr-o tara pe care s-o spurcati zilnic… e treaba voastra. Daca nu vreti sa faceti nimic si va complaceti in resemnarea asta, tot alegerea si treaba voastra este. Mie mi se pare ca va condamnati la neputinta si frustrare.

Pentru mine, tara mea este frumusica. Si ar putea fi chiar frumoasa. Si cred ca depinde si de mine s-o fac mai frumoasa. Si asta incerc. Si nu ma uimesc deloc cand gasesc naivi increzatori si optimisti ca mine. Si-s mandru cand aud pe cineva ca lauda Romania, da’ ma amaraste cand vad ca multi dintre aia sunt francezi, englezi, danezi sau norvegieni. Si aia nu ne lauda dealurile si muntii, nici raurile si poienitele, ci libertatile, oportunitatile si viata boema pe care o ducem.

Dar… deh, fiecare cu tara din ochii lui, chiar daca poarta acelasi nume: Romania.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Ana
    • 31.01.2010

    Si eu m-am nascut (aproape) saraca, am tras si prin fast-fooduri si prin hoteluri in timpul facultatii, m-am facut medic si am facut cea mai buna alegere a vietii mele, am plecat. In Anglia.

    Acum am 27 ani, salariul de aproape 5000 lire in mana, lucrez cu program de la 9 la 17 intr-o institutie europeana de prestigiu, unde am un statut pe masura, un respect profesional pentru ceea ce fac (a se compara cu pliculetele strecurate in buzunare de halat). Sotul meu, medic si el, acelasi loc de munca, cam acelasi salariu. Cu 10.000 lire venit lunar (pentru un calcul scurt asta inseamna cam 500 milioane) cum ar zice Forest Gump.. am scapat de o problema. Si nu ma apropii de pensie, sunt tanara, am lumea deschisa pentru calatorii in concedii si weekenduri (cam 5 saptamani pe an am concediu ), concerte, restaurante, tot ce pot visa, aici in orasul meu (Londra).

    Anglia mi-a aratat ce Romania incerca sa-mi nege cu tot dinadinsul. Ca daca esti inteligent, perseverent si te duci la scoala ajungi departe. Nu pile, nu bisnite, nu altceva.. cap si carte. Chiar crezi ca se compara in orice fel viata pe care as fi avut-o ca rezidenta intr-un spital mizer romanesc cu ce am aici?

    Cel mai important am o fetita care va merge cand va fi mare la Oxford, Cambridge sau ce-si va dori ea si nu va petrece 5-6 ani printr-o facultate foarte slaba cum am facut eu cu Carol Davila. Mi-as fi dorit ca parintii mei sa fi facut asta pentru mine, dar.. asta e.

    Una peste alta traiesc in cu totul alta lume si ma uit catre Romania ca inspre un vis urat care ma bucur ca s-a terminat.

    • aisionline
      • 31.01.2010

      Felicitari!
      Esti o persoana de success si putini ajung la nivelul asta.
      Insa, sa ma anunti si pe mine, cand ai sa fii in aceasi oala cu francezii care isi trimi copii la studii la Cluj si Timisoana, ca la ei facultatea de medicina necesita vanzari de organe.
      Si cred ca facultatea aia foarte slaba, nu stiu daca ti-a dat locul ala de munca, dar ti-a dat o baza solida in ceea ce faci.

      Bafta!

    răspunde-i
  • Apropo de comentariul greşit scris, corectat şi confirmat!
    Vroiam să ştii că ai comentat la ceva ce se afla la tine pe blog! Eu doar am recomandat ideea căci uniego este un cumul de egouri şi din fericire pentru site-ul meu tu eşti unul care aţâţă multe egouri, şi pur şi simplu pentru mine este material de făcut articole cu miile 😀

    Apropo, soţia ta a mai făcut ceva cu site-ul ăla? Am fost neserios şi nu i-am răspus la timp o dată şi a refuzat să mai continue să lucreze cu mine!

    răspunde-i
  • […] Cabral are o serie de însemnări patriotice. Mie mi-a atras atenția una din ele, pe fondul unei știri din străinatate. Cabral (poate în mod nevinovat) adoptă atitudinea: […]

    răspunde-i
  • Cristi
    • 24.01.2010

    Eu am doar 17 ani,dar am gustat din toate legiuirile vietii asteia.
    Atat de multa coruptie este,incat nu ai nicio motivatie sa inveti,pentru ca nu esti apreciat,nici macar sufleteste,nici vizuala.. ce sa mai zic de notatie…
    Cu toate astea,admir Romania,o tara cu multe locuri interesante,locuri unde poti sa fi cu adevarat fericit,si daca stii cum sa dai din coada,ajungi si bine.
    Desi oamenii lasa de dorit,trebuie sa-i iubim,ca .. “rau cu rau,dar mai rau ii fara rau” !
    Romania un izvor nesecat de inspiratie,in jurul caruia sunt multe cioate in stare de putrefactie !

    răspunde-i
  • bravo Cabral. exemplul personal e cel mai mic, si cel mai mare lucru pe care-l putem face in acest sens. cu speranta ca va inspira macar pe alti 2, care sa inspire macar pe alti doi, si tot asa, pana se ajunge la o masa critica, unde costul de oportunitate in a fi hot/nesimtit sa fie mai mare decat in a fi cinstit/de bun simt. asta e principala diferenta intre “noi” si “ei”. la asta cred ca trebuie lucrat. si exemplul personal e cel mai eficient mod la indemana pentru oameni ca noi.
    bafta in continuare, si nu te lasa! ca tine mai snt si altii. si trebuie sa mai gasim.

    răspunde-i
  • drel
    • 23.01.2010

    ”Si aia nu ne lauda dealurile si muntii, nici raurile si poienitele, ci libertatile, oportunitatile si viata boema pe care o ducem.” – Cabral, e adevarat ca n am cunoscut mai mult de 4 nationaliatati occidentale, dar nici unul absolut nici unul la primul contact avut cu ei nu au laudat ceea ce descrii tu; Din contra modul in care au vorbit de romani m-a infuriat si m-a facut sa mi fie rusine in acelasi timp – pt ca i-am vazut atat de inculti, atat de plini de prejudecati si rautati fata de “romanii aia nomazi cu viata boema” care au venit in tarile lor sa faca nelegiuiri. Ca nu stiu sa faca diferenta intre ce li se arata in presa si realitate, ca nu stiu sa se informeze din surse viabile, ca iti arunca priviri superioare catre tine cel din lumea “a treia”; pt ca m-am simtit obligata sa plec din tara ca sa-mi pot face meseria respectuos, sa fiu platita chiar daca modest dar suficient ca sa pot tari linistita asa cum descrii tu in articol, fara excese, am invatat intre timp sa-i accept asa ignoranti pe cetatenii pe a caror tara le-am “invadat-o” si sa profit de orice ocazie ca sa le arat ca gresesc sa aiba prejudecati despre romani. Si sincer eu nu-i vad chiar asa cumpatati pe cetatenii tarii unde sunt, cel putin in mediul in care lucrez eu, chiar daca unii au salarii apropiate de salariul minim, care salariu minim sa spunem adevarat ca nu e doar cu 30-40 la suta mai mare ca cel roman ci de vreo 12 ori mai mare…

    răspunde-i
  • […] Nu te supara dar am trecut cam de multicel de varsta cand vorbeam de cai verzi pe pereti ,si dupa incrancenarea si sigurantza cu care vorbesti ma faci sa cred ca tu inca n-ai trecut de ea. … Cabral, intr-adevar, tu esti un caz fericit… si eu sunt un caz fericit. Dar eu sunt de parere ca atitudinea si caracterul tau te-au facut sa ajungi un caz fericit. Si eu m-am nascut in berceni. Parintii mei n-au fost niciodata niste bogatani… tata a lucrat intr-o intreprindere de …read more […]

    răspunde-i
  • roxy
    • 23.01.2010

    viata e frumoasa, iti dau dreptate! dar trebuie sa stim sa ne bucuram si de lucrurile simple ca sa simtim asta.

    răspunde-i
  • Javier
    • 22.01.2010

    Hello, solo queria decir que me encanta vuestro país, vuestras costumbres y ojala que no las perdais nunca, España se ha convertido en un país de estupidos hipocritas y gandules, sin ambición y solo pensando en que Papa Estado les sacara de la crisis, veo como trabajan los rumanos y es digno de admirar, otra cosa mas, considero que las mujeres Rumanas estan mucho mas formadas que los hombres (con el máximo de los respetos) espero que empeceis a colocarlas en puestos extrategicos de la sociedad, politica y bussines, porque en los próximos 10 años tendrán mucho que aportar, machismo solo genera involución y ustedes tienen que evolucionar hacia una visión 100% europea.

    Un saludo muy afectuoso a todos.

    răspunde-i
  • mina
    • 22.01.2010

    Eu iubesc Romania. Din tot sufletul. Lucrez intr-un loc unde sefa mea ma injura de mama si unde se sta de la 7 la 10 noaptea fara sa fie platite orele suplimentare ,fara apa, fara mancare asigurata. Suntem tratati precum sclavii si exploatati la maxim pe gratis. Imi este frica sa plec pt ca nu stiu unde am sa ma mai angajez.Si rabd…Si m-am imbolnavit la modul cel mai serios din cauza strasului…Cu toate astea stiu ca-mi iubesc tara, asa cum e ea. Sper totusi sa se schimbe mentalitatea asta pe care o am si eu, de sclav. In rest Romania este,totusi, superba…..

    răspunde-i
  • Loading...