Elixirul tineretii in politica

Stiti ca de obicei nu scriu despre politica, fac astazi o exceptie… acum cateva zile, la o discutie cu un nou prieten englez de meserie, eram intrebat care sunt sperantele noastre ca tara pentru o viata mai buna si o normalitate mai putin superficiala…

La un moment dat am baguit ceva de politicienii tineri dar apoi mi-am inghitit vorba. De ce?

Pai hai sa vedem… este clar ca cei care ne conduc cu mandrie acum sunt 3/4 securisti, fosti comunisti fardati si coafati pentru a fi in trend cu democratia romaneasca de perpetua tranzitie. E clar ca astia nu pot schimba ceva, nu vor pentru ca nu le convine schimbarea, au un stil de lucru inoculat in ADN de pe vremea cand faceau naveta catre rusi.

O tara intreaga a suspinat adanc a speranta atunci cand au inceput sa apara tinerii. Partidele mari au simtit miscarea si au dat verde pentru “organizatiile de tineret”. Au aparut in scurt rastimp echipele de tineri care cu pieptul dezgolit se pregatesc sa preia fraiele conducerii si avand aceasta mentalitate noua ne vor scapa de vechile metehne si combinatii ale batranilor. Nimic mai fals!

Tinerii de aur sunt, de fapt, noi generatii de securisto-comunisti, invatati in aceleasi rituri si proceduri staliniste, pregatiti pentru a fi farseuri si papusi in mainile papusarilor batrani. Pentru ca un calcul sumar arata simplu: te ridici de la tineret, faci lucruri bune si iesi in fata… nu ai sanse decat sa te bagi sub sutana unuia din organizatia mare de batranet, sa ti se astearna peste frunte aripa protectoare a unui dinozaur, si invatand toate treburile de la el nu vei face altceva decat sa-i preiei gandurile si stilul, duci scoala mai departe.

Deci, pana la urma nu are nici o legatura cu realitatea ideea de “politician tanar”, vedem de fapt aceleasi metehne (minciuni, denaturari ale adevarului), aceleasi tendinte (neacceptarea responsabilitatii, aruncarea vinovatiei), aceleasi discursuri (o sa facem si-o sa dregem e un hit de pe vremea lu’ impuscatu’), aceleasi aspiratii (prindem postu’, identificam combinatia, tragem banelu’ la noi in buzunar), vedem de fapt cum spiritul bosorogilor fosti comunisti trece prin organizatiile de tineret in trupurile noi ale tinerilor ce s-au nascut talente si au murit sperante.

Cam asta e de spus despre viitorul luminos al patriei…

Cum ii vezi pe tinerii politicieni ai Romaniei?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Ame Libre
    • 31.10.2008

    nu vreau sa apar clasa politica din romania, fie ea si de tineri, insa ma tem ca nu sunt in total de acord cu tine. intamplarea face ca de o perioada destul de lunga de timp sa fac parte dintr-o organizatie politica si crede ma ca nu fac parte dintre acei tineri despre care vorbesti.
    personal, am intrat in politica sa schimb ceva. si am avut si multe dezamagiri grele, insa nu am renuntat pentru ca pana si eu m-am saturat de sistemul in care traiesc. traim intr-o lume in care totul se rezolva cu influenta. si cum parintii nu-mi au pus la dispozitie niciun sac de bani prin care sa castig simpatii, am ales calea unui partid politic pentru a-mi castiga influenta , ca mai tarziu sa imi pot impune ideile mele, cu precadere ideea de schimbare…

    răspunde-i
  • karmapolice
    • 28.10.2008

    eu cred ca problema e alta. cind eram eu in germanika in 2001 parca, s-au enervat nemtii cu irakul. nu voiau ei dom’le sa se mai trimita trupe la irak. A doua zi frate demonstratie nebuna in berlin. era sa-mi iau si eu niste bastoane in cap, dar am scapat(si-au luat-o altii mai turci la fata). ideea este ca atit timp cit nu ne schimbam NOI gindirea, cit mitocanul parlamentar stie ca orice face nu iese nici dracu in strada sa-i ceara socoteala, nimic nu se va schimba. bai oamenilor iesiti in strada si strigati-va drepturile. protestati la fiecare nesimtire vazuta/auzita. Luati atitudine activ si atunci sper, ca si clasa politica se va schimba.Macar le va fi frica sa fure pe fata sa fie nesimtiti si sa fie opulenti.

    răspunde-i
  • m4nt13
    • 28.10.2008

    @Cleo: problema nu era numarul de rezultate ci asocierea sintagmei cu numele Alinei Plugaru… insa doar ca amuzament!
    Ca vrei sa fii politician, e OK. Sa crezi insa ca iti vei pastra demnitatea si dreptul la opinie si actiune, nu mai e la fel de OK. Pentru ca presupune ceva mai mult decat idealism (te las pe tine sa alegi adjectivul).
    Ultima ta fraza atinge insa un procent insemnat de romani, care in nici un caz nu isi datoreaza opiniile lipsei de perspectiva, ci pur si simplu evenimentelor care au avut loc in ultimii 20 de ani. Nu stiu cati ani ai, nici nu ma intereseza, dar printre noi mai sunt si persoane care au ceva mai multa experienta si pragmatism decat tine. Oameni care s-au lovit sau au asistat la evenimente pe care tu le vei sustine si promova. Gandeste-te la asta inainte de a afirma ca politica e o virgina neprihanita! 🙂
    Sincer, mi-ar face o deosebita placere sa-ti pot da dreptate. Realitatea contrazice, si o face la modul dur!

    răspunde-i
  • CLeO
    • 28.10.2008

    m4nt13 – ” […] mai devreme sau mai tarziu, si cei care fac politica vor deveni… ce? ”

    iti garantez ca nu voi deveni ..o ce?? (stiu , de multe ori iau lucrurile personal)

    La asta ma refeream… si da , sunt idealista (asta ca sa-i raspund si lui team building)

    Daca tu , m4nt13 , ajungi sa iti faci impresii despre anumite lucruri doar pt ca un search pe google are 6300 de rezultate… apoi …. nu stiu.

    Pana una alta , nu cred ca isi are rostul discutia , unde voi veti ramane cu aceeasi impresie pt ca o aveti mult prea adanc impregnata in creier, iar eu justificandu-mi alegerea de a intra in politica. nu-i asa? 🙂

    răspunde-i
  • alexandra
    • 28.10.2008

    Pai asta e politica…daca ai timp si chef bineinteles iti recomand sa citesti Max Weber-Politica o vocatie si o profesie. E o prelegere de vreo 50 de pagini, dar care prezinta atat de bine situatia politica si este foarte actuala chiar daca are are aproape 100 de ani 🙂

    răspunde-i
  • m4nt13
    • 27.10.2008

    Draga Cleo, pot folosi si un limbaj “politically correct”, dar esenta va fi acceasi.
    N-am inteles insa din comentariu tau unde ar fi exagerarea si unde apelativul.
    Te referi cumva la cuvantul “curva” asociat politicii? Din pacate, neascunzandu-ma in spatele unui monitor, nu-mi asum in nici un fel paternitatea “ideii”. O simpla cautare pe Google a sintagmei “Politica e o curva” va releva ceva mai mult de 6300 de rezultate, iar in primele pozitii va iesi o alta “curva” Alina Plugaru…
    Cum nu cred in coincidente 🙂 , te las pe tine sa tragi concluzii asupra adevarului continut de banalele cuvinte…
    Un salut!

    răspunde-i
  • team building
    • 27.10.2008

    ca sa vrei sa fii politician in zilele noastre trebuie sa fii ori idealist ori foarte doritor de parvenire….

    răspunde-i
  • CLeO
    • 27.10.2008

    m4nt13 : nu ti se pare ca totusi exagerezi cand folosesti astfel de apelative , chiar si ascuns in spatele unui nick si al unui monitor?

    ketherius : in politica nu se urca asa usor nici daca esti parsiv , nici daca esti sau nu subordonata vechii garzi …asa ca mai ai putin de asteptat pana sa ma vezi sau nu urcata undeva pe scara aceea inalta a clasei politice 🙂

    Trebuie sa precizez ca am vorbit numai si numai in numele meu.

    răspunde-i
  • PrIzA
    • 27.10.2008

    Mare dreptate ai… eu unul sunt student la relatii internationale si studii europene si probabil o sa fac un master in stiinte politice…insa ce se intampla pe scena politica din Romania ma lasa rece. Nu stiu daca poate razbi cineva …fara sa fie complice la cateva din mismasurile pe care partidul in care este inscris… le a comis . Daca esti corect…nu intra in politica …asa ar trebui sa sune o deviza …pentru ca o sa fi schimbat la pauza…si rezerva care o sa intre chiar daca nu este mai capabila …este cu siguranta mai murdara si se incadreaza in planul general…o zi buna !

    răspunde-i
  • Nicu
    • 27.10.2008

    Eu cred ca oamenii care nu fac compromisuri nu au ce cauta in politica. E un loc in care se fac compromisuri la fiecare pas. Esti inscris intr-un partid inseamna ca aderi la o doctrina si inseamna ca te inscrii intr-un trend, care este dictat de catre mai marii tai. Daca nu-ti convine trendul ” te duci si te culci” in cazul in care ai cohones sau migrezi catre alt partid in cazul in care esti un “bun alergator”. In cazul ferict in care te-ai ridicat si ai devenit la randul tau formator de opinie sau unul care dicteaza trendul…esti gata manjit. Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar dinte politicieni care s-au evidentiat nu pot mentiona unul despre care sa nu se fi auzit macar o vorba de rau. Pot fi doar vorbe…dar nu prea iese fum fara foc.

    răspunde-i
  • Loading...