Doi demoni.

demoniSuntem dominati de doi demoni, amandoi scrisi parca in ADN-ul propriu si al celor care ne inconjoara. Poate or fi Muntii Carpati de vina, poate o fi ciocnirea dacilor cu romanii vinovata de aceasta linie de cod care, in diferite momente ale vietii noastre, ne ghideaza. [foto via]

Ne e groaza de saracie. Asta e primul demon, asta este prima groaza a noastra, frica de a fi saraci. Ne cacam pe noi de frica sa nu ajungem cumva saraci. Mai mult de-atat, ne e frica si ca nu cumva sa fim catalogati drept saraci de catre ceilalti din jurul nostru.

Saracia, tata, este un spectru care ne fugareste prin dialoguri, introspectii, ganduri… visceral suntem storsi de orice-i bun atunci cand ni se pare ca saracia ne incearca cu atingerea ei de gheata.

Da, unii au mai mult de-atat, au disperarea de a se capatui, de a avea, au obsesia de a fi permanent nemultumiti de ceea ce au si de a-si dori mai mult. Dar asta este altceva, nu e neaparat o trasatura comuna.

Dar frica de saracie este. Si nici macar nu suntem in stare sa definim saracia. Daca suntem nevoiti sa spunem repede o definitie pentru saracie… nu putem face altceva decat sa enumeram ce nu ne-am mai putea permite daca am fi saraci. Atat. Nu am putea sa ne descriem pe noi, n-am putea descrie cum ne-ar schimba saracia pe noi, am putea doar sa povestim despre ce n-am mai pune in gura, despre ce n-am mai imbraca, despre unde n-am mai merge.

Ei bine, te gandesti ca frica asta de saracie ar trebui sa ne transforme pe toti in niste obsedati de munca.

Si-asa ajungem la cel de-al doilea demon… scarba de munca. Da, muncim, dar nu prea mult, ca strica. Da, ne agitam, dar sa nu insistam prea tare, ca afecteaza de rau. Da, ne dam interesul, dar hai sa nu exageram… dauneaza.

Si scarba de munca se manifesta felurit… ca ti-e scarba de munca ta, dar ti-e scarba si de altul pe care il vezi ca munceste.

Da, munca e bratara de aur. Chiar e? Sau atunci cand il vedem pe unul ca trage, in afara de faptul ca stim ca face niste bani… simtim fata de el si mila? Apropos, stiai ca una dintre componentele milei este dispretul?

Frica de saracia si scarba de munca, cele doua spectre care cumva si-au gasit loc in mentalul nostru colectiv.

Da, colectiv, pentru ca individual… fiecare dintre noi poate mai mult de-atat. Dar nu stiu cum naiba, cand adunam 1+1+1+1… printre altele gasim astia doi demoni ranjind burtosi si falcosi la noi.

Putem scapa de ei? Probabil ca se poate. Adica, cel putin la unii stiu sigur ca se poate… intrebarea este insa simpla: vrem?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • C.Mircea
  • 29.07.2013

  Aline , eu am o vorba a mea personala : Plangerea de sine e f…tere de mama. Pe scurt ,exceptand toti imbogatitii fraudulos peste noapte ,daca exista un SINGUR ( 1 ) om care a reusit prin forte proprii ,fara sa fure sau sa insele ,atunci putem si noi.

  răspunde-i
 • Cristi
  • 20.07.2013

  Problema cu munca o resimt in dese randuri dar trec destul de repede peste ea. Nu stiu de ce, dar ma motivez din orice si ii dau pedale!

  răspunde-i
 • Ovidiu
  • 18.07.2013

  Cativa dintre prietenii tai au scris cam exact ceea ce si eu gandesc.
  Demonul saracie legat de acest demon scarba de munca, este fix traiul de zi cu zi al unui roman, care munceste 8 ore pe zi, pe acel salar mizer de minim pe economie (undeva la 900 lei pe cartea de munca) iar in mana undeva la 700 lei + deja celebrele tikete de masa in valoare de 9,35 Lei. Faptul ca unii isi stabilesc fiecare banut, unde si cum sa il va cheltui, asta ca acel demon al saraciei sa mai sufere putin si el..
  Iar aici nu e vorba, unde imi fac vacanta, nu e vorba la ce articole de imbracaminte renunt sau mai stiu eu ce mofturi.. nuuu nici vorba de asa ceva. Aici este vorba de supravietuire.
  Iar scarba de munca ~ pai vine de la mai multe, de la salarul asta al saraciei, de la munca grea si extrem de prost renumerata, de la truda zilnica, sef ul care striga si nu e multumit, etc. Ar fi atat de multe de povestit..
  Cat despre romanul ca ar fi LENES, eu personal nu sunt intocmai de acord, ba cred ca romanul este extrem de harnic, atunci cand are motivatie. Dovada sunt milioanele de romani care au muncit in strainatate si care aduceau pe vremuri la bugetul de stat cateva MILIARDE DE EURO. Si multi au muncit serios, pentru a avea nu au mers doar la furat, cersit s.a.m.d.

  răspunde-i
 • Sigur că sărăcia extremă nu dă bine nicăieri…dar unii s-au gandit sa faca bani.Oricâtă imaginaţie aş avea, nu mi-a trecut niciodată prin cap că sărăcia din România poate fi obiectiv turistic….si uite asa se combina saracia unora cu prosperitatea altora…

  răspunde-i
 • dabija
  • 17.07.2013

  Ce frumos ai pus tu problema. Ce e mai trist ca unii au facut bani in tara noastra fara sa depuna prea mult efort,multumindu-i astfel pe amundoi demoni din povestea ta. Si ce e mai grav e ca au devenit idoli pentru copii nostri care viseaza si ei la acelasi gen de sucesuri care este ca sa le zi asa. As spune mai multe pe tema asta dar ar trebuii sa ma platesti pentru asta si poate nici asa ca mi-e lene:)

  răspunde-i
 • Leo
  • 17.07.2013

  Diferenta intre noi si germani e ca noi muncim ca sa traim pe cand nemtii traiesc ca sa munceasca. Asta o vad z de zi. Atata timp cat nu se schimba mentalitatea romanului cei doi demoni au sa devina tot mai dolofani

  răspunde-i
 • VECINU
  • 17.07.2013

  vezi ca demoni au lasat geanul de la masana neagra intredeschis ….

  răspunde-i
 • Andrei
  • 17.07.2013

  Foarte tare si adevarat! Cum scapam de monstrii? urmeaza un articol nou?

  răspunde-i
 • Catalina
  • 17.07.2013

  Ce bine zici….importanta este sa constientizam….apoi sa vrem 🙂 sigur se poate!!!

  răspunde-i
 • dush
  • 17.07.2013

  problema mea nu e ca mi-e frica de munca sau fug de ea…ci modul de abordare a ei in institutii si firme si remunerarea ei in cele mai aberante moduri posibile. Si cand ti se pune punga-n gura in momentul in care incerci sa imbunatatesti chestii sau ceva…No si-abia atunci sa vezi cum ma apuca scarbaaaa

  răspunde-i
 • Loading...