Doggy-bag, reziduuri, grija.

Sincer sa fiu… am ramas cu gura cascata atunci cand am vazut ce reactiii puternice a starnit postul despre doggy-bag. Sute de like-uri si share-uri si comentarii pe Facebook?! O gramada de raspunsuri si retwit-uri pe twitter?! Peste 100 de comentarii pe blog?! Nu ma asteptam la o reactie atat de puternica…

Intre timp am inchis gura si m-am pus pe documentat subectul, asa ca trecem la partea urmatoare: ce-i de facut? Si discutia este deja tripartita, caci am intrat pe un domeniu in care Unilever Food Solutions se implica puternic.

Nu, nu incepem sa vorbim despre produsele lor, a fi ca si cum in mijlocul discutiei despre sfarsitul lumii ar veni cineva cu amanunte despre imperecherea la gandacii de bucatarie…

Hai sa nu ne mai lungim si sa trecem la subiect…

Majoritatea celor care au raspuns la intrebarea “Doggy bag – rusinosi sau normali” au spus ca li se pare normal sa-si ia mancarea acasa. Si mie mi se pare normal. Insa discutia s-a purtat numai in jurul ideii ca in momentul in care ai platit mancarea e drepul tau s-o iei la pachet (si dreptul ospatarului care cateodata este  comunist si se uita stramb la tine cand ceri doggy bag).

Dar hai sa punem problema invers: daca nu o iei acasa… ce se intampla cu ea? Sunt cazuri izolate in care mancarea ajunge la cei cativa caini comunitari care locuiesc elegant in spatele restaurantului… e o varianta. Dar in cele mai multe cazuri mancarea ajunge la groapa de gunoi. Ce inseamna asta? Poluare. Si din gazele rezultate din degradarea alimentelor respective dar si poluarea rezultata din transportul ei la groapa, plus spatiul ocupat.

Cat spatiu? Aici vin cu niste date pe care le am din Raportul Unilever Food Solutions – Bucatarii sustenabile…1 milion de tone de alimente neconsumate lasa worldwide consumatorii in farfurii in fiecare  an.

Atat se lasa in farfurii in lume, intr-un singur an… 1 milion de tone de mancare! Vorbim despre cati bani se pierd, despre ce inseamna 1 milion de tone de deseuri sau despre ce s-ar putea face  cu banii sau cu alimentele respective?

Cum am putea sa schimbam ceva? Alaturi de raportul Unilever Food Solutions despre  care zic mai sus (care nu e inca public la noi) s-a publicat si o brosura cu idei pro-sustenabilitate de la bucatarii Unilever Food Solutions care  cred ca ar merita atentie:

Nu mai comanda după schema clasică – aperitiv, fel principal și desert, toate în cantități cât mai mari. Opteaza pentru mese alcătuite din mai multe feluri de mâncare în cantități mai mici, adică alege două aperitive în loc de felul principal și comanda porții mai mici din mai multe deserturi”.” Mie mi se pare buna ideea.

Nu ma leg mai mult de brosura “Lucrează inteligent pentru a te deştepta în privinţa deşeurilor” pentru ca ea se adreseaza bucatarilor profesionisti si comunicarea este mai ales pentru ei, dar daca reusesti sa pui mana pe ea uita-te si la celelalte sfaturi ale bucatarilor, poti folosi informatia si la tine acasa. De exemplu “păstrarea separată în frigider a peștelui, a carnii de porc și de vită, si a carnii de pui. Mai mult, produsele lactate să fie așezate pe rafturile de jos (absorb mirosurile preparatelor lângă care sunt depozitate).

Ca sa concluzionez… faptul ca jucatorii mari din piata, companiile, se implica in reducerea resturilor alimentare care ajung la gunoi, asa cum face Unilever Food Solutions, e un lucru  bun. Caci gunoaiele alimentare produse de aceasta industrie sunt de 2 milioane de tone pe an, in toata lumea.

Dar in piata asta suntem si noi jucatori. Si partea noastra de feliuta nu e deloc greu de respectat: sa comandam cu cap si sa ne luam doggy-bag-ul cu noi.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • ioana
    • 04.10.2011

    of, si eu am crezut ca doggy bag se refera la punga pentru colectat rahatul de catei… ar putea fi doggy bag reloaded

    răspunde-i
  • wildrose
    • 26.09.2011

    App de acest topic, vineri am observat ca prin centrul vechi se pilimbau niste domnisoare… textul de pe tricoul lor mi-a atras atentia:

    “Omul cu punga(taiat “punga”) si scris “solutia”!
    Deeeci, “Omul cu solutia”.
    Iar domnisoarele acestea ofereau oamenilor care mancau ceva la terasa cate un “Doggie bag”. Pardon: “Goodie bag”

    Interesanta initiativa, ai idee cui apartine? Ai stiut de ea atunci cand ai scris postul?

    răspunde-i
  • brontozaurel
    • 19.09.2011

    Sunt in continuare de parere ca e mai bine sa nu iei nimic daca portiile sunt prea mari si sa fortezi in felul asta reducerea portiilor. Ca nu crapi daca mai astepti cateva ore sa mananci. Pentru ca, hai sa fim seriosi, nici unul din noi nu stie cu adevarat ce-i aia foame, nici unul din noi nu stie cum e sa nu mananci mai bine de doua saptamani.

    Si daca e complicat pentru restaurante sa dea hrana saracilor pentru ca nu stiu la ce poate avea alergie unu’ sau altu’, nu inseamna ca e mai simplu pentru omul care pleaca de la restaurant cu mancarea la pachet. Ca nici ala nu are cum sa stie. Si poate ca omu’ ala a ajuns sa manance la restaurant pentru ca nu ar prea avea timp altfel. Ceea ce inseamna ca n-are nici timp de cautat beneficiari ai resturilor.

    • Cabral Ibacka
      • 20.09.2011

      Cand o sa ai un program de lucru de 16 ore pe zi, cu o singura masa amarata, nu vei mai putea spune “daca mai astepti cateva ore sa mananci”.
      Ulcer, demineralizare, moleseala, lipsa de performanta… asta ca sa enumar numai cateva din placerile unei alimentatii proaste.

      Cat despre ce face omul cu mancarea luata la pachet… nu cred c-a zis nimeni pe-aci “ia-o si dai-o unui amarat”. Cred ca ar fi bine sa mai citesti postul o data…

    răspunde-i
  • […] Cabral, Raluca Popa si Ioana Chicet-Macoveiciuc militeaza pentru mancatul tot din farfurie si reducerea cantitatii de alimente care ajunge la gunoi, promovand asa-numita doggy bag. […]

    răspunde-i
  • maddy
    • 19.09.2011

    campania mi se pare fortata. vorbim de mancarea din restaurante care se arunca. dar mancarea pe care o faci acasa si o arunci? eu una cand ma duc la restaurant nu las nimic in farfurie pentru ca ma duc acolo cu scopul de a manca. dar acasa mi se intampla de multe ori sa gatesc prea mult si sa fiu nevoita sa arunc mancarea.
    campania era logica daca se axa pe faptul ca nu e rusinos sa`ti duci mancarea acasa de la restaurant si atat.
    nu trebuia sa o dea in diverse ca se arunca tone de mancare, pentru ca acasa arunci si mai multa mancare.

    • Cabral Ibacka
      • 19.09.2011

      Logica ta este cumva twisted… adica daca arunci mancare si-acasa asta inseamna ca cea de la restaurant nu se mai pune la pierderi? Sau daca tu mananci tot din farfurie ar trebui sa fie un argument pentru o campanie? 🙂
      Nu, poate pentru tine, pentru ca mananci tot din farfurie la restaurant, campania nu are rost pentru ca scopul este deja atins.

      Dar pentru restul de oameni, cei care lasa mancarea in farfurie (dupa cum ziceam, worldwide 1 milion de tone), campania isi are rostul, si inca cum!

    răspunde-i
  • iulia
    • 18.09.2011

    eu consider ca noi suntem de vina..asa e romanul..cand se duce intr-un restaurant si ii mai e si foame…sa te tii..isi umple masa cu tot felul de mancaruri, care mai de care mai sofisticate, se satura din primul fel si apoi regreta ca a comandat atat gandindu-se la cat are de platit.nu zic ca e o rusine sa iei mancarea acasa..doamne fereste, sunt pro pt asta..dar consider ca e bine sa comande atat cat mananca sa nu mai fie nevoie sa ne contrazicem la astfel de post-uri.

    • carco
      • 18.09.2011

      Cum adica “asa e romanul”? Crezi ca acele “1 milion de tone de alimente neconsumate” provin, in mare parte, de la romani?

    răspunde-i
  • Pato Basil
    • 17.09.2011

    iti dai seama ca in tarile dezvoltate se arunca 1 milion de tone de mancare la cos… iar tarile subdezvoltate mor 1 milion de copii de foame?

    răspunde-i
  • scorpio
    • 17.09.2011

    Marian are dreptate..in unlele locuri,resturile de mancare sunt luate in galeti si duse pentru a fi hraniti porcii..insa sunt cazuri izolate .
    Apoi,nu toti proprietarii de restaurante sunt de acord cu asta ,pe pricipiul ca se ,,fura” deci nici macar resturile nu pot fi luate..
    Subscriu la ce a scris DONGABONE ..Pe cand lucram la o pensiune in Austria,nu vreti sa stiti cata mancare aruncam la gunoi,in galeti speciale,resturi care numai resturi nu erau..farfurii cu mancare de multe ori doar putin atinsa,pentru ca acolo portiile sunt foarte mari..ma durea sufletul.

    răspunde-i
  • sibianul
    • 17.09.2011

    gluma, gluma, dar chiar credeti ca pieptul de pui care se pune in salatele cu piept de pui e facut la gratar atunci cand iti prepara salata? La multe restaurante acel piept de pui sunt defapt resturi de la altii…

    răspunde-i
  • Marian S
    • 17.09.2011

    Vedeti voi, dragii mei, iar o sa sara unii in sus si o sa-mi spuna ca sunt nostalgic comunist. Sa ma pupe…
    Pe vremea odioasei dictaturi se gasise o solutie bunicica, mai mult sau mai putin oficiala: pe langa restaurante apareau… ferme de porci. Poate cainele nu maninca orice, insa porcul da. Aproape orice!
    Prin provincie se mai practica, am vazut cu ochii mei. E bine, e rau? In mod sigur nu e rau, cel putin pentru seful restaurantului si seful fermei de porci!!! 🙂

    răspunde-i
  • Loading...