Digul de Nord, Constanta.

Portul Constanta, orele 23:00, nici tipenie de om. Oprim la poarta si platim intrarea. Eram flancati de frati, Mihai in fata si Gabi in spate, zambeau catre noi parca intrebatori, nu stiau daca ne va impresiona incursiunea sau nu.

Eu mai fusesem in port, nu simteam nicio furnicatura insa ma bucuram pentru ceilalti din masina, stiam ca le va placea.

Dupa ce-am trecut de poarta am luat-o frumos la stanga. Am ridicat o spranceana, incolo nu fusesem niciodata. Si-am mers. Dupa cateva sute de metri ne-am trezit pe un drum betonat, de o banda pe sens, strajuit pe stanga de stabilopozi. Asta trebuie sa fie digul ala care se vede de le Cazinoul din Constanta, mi-am zis. Asa era. Insa nu mi-am inchipuit niciodata cat e de lung. Si nici cat intra in mare.

Am mers cativa kilometri, am inteles ca in jur de 8. In mare. Nu ne-am dat seama de cat de departe eram decat atunci cand am scos telefonul si-am pornit navigatia…

Hait, la asta nu m-am asteptat! Suntem departe rau, suntem in larg! Si-am ridicat atunci ochii si parca ne-am trezit din somn… Constanta era undeva departe in urma noastra, toata luminite si veselie, o priveam muti.

In spate beton, in celelalte parti doar mare. Si liniste.

Un loc tare frumos, pe care merita sa-l vizitezi macar o data. Stiu, cei din Constanta gasesc motiv de mustacit in asta, insa daca nu esti de-acolo si n-ai fost niciodata pe Digul de Nord (sau Digul de Larg)… sfatul meu este sa mergi cel putin de doua ori: o data ziua, o data noaptea.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Mihai
    • 09.03.2014

    Am de gand la vara sa fac o plimbare cu caiacul de-a lungul litoralului. Si pentru ca as prefera sa plec de la Vama Veche si sa ajung la Sulina de-a lungul litoralului, ma intreb daca nu ar fi vreo problema legata de traversarea intrarii in porturi si pastrarea unei distante mici fata de dig. Sa nu ma trezesc ca vine careva peste mine ca nu am voie in zona aia. Nu am de gand sa intru in port, ci sa trec pe langa port.

    • Cabral Ibacka
      • 09.03.2014

      Salut!
      In primul rand s-ar putea sa fie mai bine sa mergi in sens invers, de la nord la sud. Poate spun o prostie dar cred ca ra fi bine sa verifici curentii si vanturile inainte sa te pui la drum.

      Apoi, legat de traversarea senalului navigabil cu ambarcatiune fara motor… nu stiu ce sa-ti spun din punct de vedere legal. Inainte sa te aventurezi verifica legislatia.
      Din punct de vedere putirinta… cred ca se poate, mai ales ca ma gandesc ca daca te apuci de drumul asta il faci dupa antrenamente serioase…

    răspunde-i
  • […] citit în urmă cu ceva timp la Cabral despre “Digul de Nord” și, dacă tot eram în zonă, am zis să dau o fugă să văd care-i […]

    răspunde-i
  • […] pana la intrarea in Portul Tomis, sunt in jur de 8 kilometri. Eu cred ca neamtul a luat-o pe langa digul de larg, de frica furtunii si a incercat sa intre in […]

    răspunde-i
  • Andrei
    • 30.11.2012

    Este singurul loc din Romania unde soarele apune in mare. Si sa prinzi si o zi cu delfinii care se joaca in reflexia soarelui… ma bucur ca ati descoperit locul ala. Nu multa lume stie ca in constanta exista asa ceva.

    răspunde-i
  • Dan
    • 08.08.2012

    Felicitari, tocma ai transformat un loc retras stiut de putini intr-o autostrada de melteni care o sa isi grohaie satisfactia aruncand shaworme in mare.

    răspunde-i
  • mango2000
    • 05.08.2012

    Trebe sa vad asta!

    răspunde-i
  • Cristian
    • 04.08.2012

    Reprezentanţii Casei Regale din România şi-au construit reşedinţele la Marea Neagră, unde se relaxau şi socializau. Regina Elisabeta de Neuwied şi-a ridicat refugiul la capătul digului, în Dana 0.
    „Cuibul reginei” era o casă mică, în formă de vapor, în care stătea vara. Regele Carol I locuia la reşedinţa din oraş, dar o vizita pe regina Elisabeta de Neuwied, care stătea de multe ori numai cu gărzile de onoare. Locul preferat al familiei regale se dă în folosinţă în jurul anului 1911. Clădirea avea la parter un loc în care stăteau gărzile. La etaj erau un salon de primire, dormitorul şi câteva camere. În plus, a fost proiectată o terasă foarte frumoasă deasupra mării, de unde regina, mai ales către bătrâneţe, îmbrăcată în alb, cu părul lung şi alb, ura vapoarelor care plecau în larg „Drum bun!” şi „Noroc!”. În apropierea „Cuibului Reginei” s-a construit Farul Carol I, dat în folosinţă în 1913. În ianuarie 1927, „Cuibul” a fost devastat de un puternic incendiu. În anii ’60, atunci când s-a pus problema extinderii digului şi construirii căii ferate, aproape jumătate din clădire a fost demolată. S-a modificat întreaga zonă a portului, iar pavilionul din port a suferit modificări importante. Doar până în anii ’45-’46 s-a păstrat ce era original în reşedinţă. În perioada comunismului, „Cuibul” ajunge să fie magazie pentru depozitarea materialelor de construcţie. În 1996 a fost inaugurată forma actuală a clădirii, o copie relativ fidelă. Nivelul a fost înălţat. S-a păstrat poziţia clădirii care conduce şi acum vizitatorul către vechiul Far. Terasele nu mai sunt atât de ample precum odinioară şi nu mai au copertine. În plus, lipseşte pontonul din lemn. Cea mai importantă vizită la „Cuibul” Elisabetei a fost a ţarului Rusiei, Nicolae al II-lea, în iunie 1914.

    Cine a fost regina Elisabeta de Neuwied

    Elisabeta de Neuwied (cunoscută ca Regina Elisabeta a României) a fost întâia regină a României, soţia lui Carol I Hohenzollern – Sigmaringen, primul rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, a fost o patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă şi scriitoare. Maiestatea sa este de asemenea cunoscută sub numele de Principesa Elisabeth von Wied, ca patroană a artelor adoptase pseudonimul Carmen Sylva, iar ca fondatoare de instituţii caritabile a fost supranumită de oamenii din popor „Mama răniţilor”.

    “Ziua ” de Constanta – Nicoleta Baciu

    • Cabral Ibacka
      • 06.08.2012

      Nope, una e una, alta e alta…
      M-am informat, Cuibul Reginei e in port, la capatul dinspre uscat al digului…

    răspunde-i
  • Marius
    • 03.08.2012

    Mergi pe dig la rasarit….sa vezi atunci priveliste 🙂

    răspunde-i
  • Cristian
    • 03.08.2012

    Banuiesc ca este digul dinspre dana 0 ,Cuibul Reginei..etc…Descris de tine ,e altfel:) Eu parca nu l-am vazut cu ochii astia,desi sunt constantean…ex-path..

    • Cabral Ibacka
      • 03.08.2012

      Cristian, nu stiu despre dane si cuiburi, ca nu-s de-al locului.
      Banuiesc, insa, ca daca te uiti la imagine poti identifica usor… 😉

    răspunde-i
  • lp
    • 03.08.2012

    Omul a fost la 11 noaptea. Cum credeti ca ar fi iesit pozele?

    • Cabral Ibacka
      • 03.08.2012

      Daca eram cu aparatul foto imi ieseau niste poze superbe. Dar aveam numai telefonul la mine… 🙁

    răspunde-i
  • Loading...