Maki before after

De la șoarec la dragon, cu alimentația corectă. Cu ce hrănim câinii.

Am primit o mulțime de mailuri legate de articolele legate de alimentația câinilor. Întrebări, mai ales… și dorința de a afla mai multe (sincer, încă mă miră că aveți sfiala asta în a întreba direct prin comentarii).

Ce vreau să te rog, înainte să citești precizările astea:

a) faptul că noi dăm Taste of The Wild* celor trei dragoni, nu înseamnă că toată lumea trebuie să dea TOW. Cea mai bună chestie este să întrebi veterinarul vostru dacă și pentru alt tău patruped TOW este varianta cea mai bună.

b) nu lua tot ce spun eu aici de bun. La fel ca mai sus, caută informații și din alte surse, vorbește și cu vet-ul vostru. E cel mai safe. Și mai bine.

Acum…

La ce detalii să fii atent atunci când îți alegi mâncarea de căței?

1). Noi preferăm hrana fără cereale (așa cum am mai povestit deja, nivelul ridicat de carbohidrați din cereale poate duce la obezitate, diabet, probleme digestive).

2). Primele 3 ingrediente menționate pe ambalaj se regăsesc în proporțiile cele mai mari în hrana pe care urmează s-o cumperi. Asigură-te că ingredientele acelea sunt cele de care animalul tău de companie are nevoie. Oricum, carnea ar trebui să se regăsească în top 3 (deshidratată sau proaspătă), în procentaj cât mai mare.

Cât despre următoarele ingrediente, n-ar fi rău să arunci un ochi până la capătul listei.
Una dintre șmecheriile recente este consemnarea divizată a unui ingredient mai puțin nutritiv, astfel încât el să apară pe ambalaj cât mai la finalul enumerării.
Exemplu: „linte proaspătă 5%” și „praf de linte 4%”, nu „linte 9%”… pentru a ocupa poziții codașe d.p.d.v. procentaj.

3). Ingrediente proaspete versus ingrediente deshidratate. Un procentaj mare în stare proaspătă se traduce printr-un procent ceva mai mic în stare deshidratată.

4). Nivelul de proteine:

Nivelul de proteine potrivit trebuie adaptat mai multor factori (vârstă, stare fiziologică, nivel de activitate,  rasă).

• Sub 25% proteină – hrană slab proteică, recomandată în dietele câinilor ce trebuie sa scadă în greutate;
• Între 25% – 35% proteină – hrană mediu proteică;
• Peste 35% proteină – hrană hiperproteică, recomandată cățelușilor în creștere, femelelor gestante, femelelor care tocmai au fătat.

Firește, sursa de proteină este și ea foarte importantă.
Urmărim să fie vorba despre proteină animală, dar ar fi bine să nu fie provenită din subproduse de origine animală ca păr, copite sau pene transformate în făinuri.

5). Nivelul de grăsimi:

Grăsimile au un rol metabolic esențial, furnizând mai multă energie decât proteinele, însă procentul de grăsimi trebuie adaptat activității fizice a cățelului tău.

• Sub 16% grăsimi ar fi bine pentru un câine cu activitate normală;
• Peste 16% grăsimi – hrană recomandată câinilor cu un consum caloric ridicat (câinilor de vânătoare), contraindicată „cartofiorilor de canapea” (couch potato, zic).

6). Alegerea unei hrane cu cât mai puțină cenușă. Pentru că n-am văzut până acum niciun animal disperat să înfulece câteva gâturi de cenușă proaspătă…

––

Daaar… pentru că fiecare individ este diferit, există șanse ca o hrană de calitate foarte bună să funcționeze la un cațel, iar la altul nu.
Cu alte cuvinte, ai putea începe prin a testa o hrană ce corespunde criteriilor de mai sus, însă abia după câteva zile/ săptămâni vei fi sigur că ai făcut alegerea perfectă.

Nu-ți face griji, îți vei da seama dacă bobițele îi priesc sau nu câinelui tău. În funcție de blană (luciu, textură, desime) sau chiar și numai după excremente.

Iar dacă ai un câine sensibil, predispus la alergii alimentare, ai putea să încerci o dietă pe bază de carne de iepure.

Și dacă obișnuiești să gătești pentru câinele tău, află că patrupezii nu procesează legumele (probabil obișnuiești să îi dai morcovi, ardei gras, țelină, pătrunjel, spanac) la fel de bine ca omul.
Dacă primesc legumele întregi sau tăiate grosolan, sunt șanse să nu asimileze vitaminele, mineralele ș.a.m.d. din legume și să observi că le elimina prin fecale în aceeași formă în care le-au înghițit.
Un blender ți-ar fi cel mai la îndemână.

* folosim TOW de multă vreme, așa că atunci când Maki a primit oferta de a deveni Ambasador de Brand Taste of The Wild am zis că treaba asta se aranjase deja cu mult timp înainte s-o vorbim noi…

Apropo de asta… v-aduceți aminte de Maki așa?

Apoi așa…

Acum așa…


Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Marius
    • 26.04.2019

    Foarte bun articolul. In calitate de detinator de Rottweiler (original 🙂 nu de talie mica/medie) tin sa mentionez (si asta este, evident, parerea mea) ca ideal ar fi ca animalul sa aiba o dieta echilibrata din toate punctele de vedere cu foarte mare grija la proteina.
    Toate sfaturile despre hrana uscata pe care le-ai dat sunt foarte utile si merita urmate, insa daca ai un caine de exterior, care face miscare mai multa decat cainii de canapea, parerea mea este ca dieta lui ar trebui sa fie 50% hrana uscata si 50% mancare gatita.
    Pana la urma, atat cainii cat si pisicile sunt carnivore si le face o deosebita placere consumul de alimente pe baza de carne proaspata (pui, peste, vita, oaie, curcan, etc.). Bineinteles, dieta trebuie echilibrata (ideal alaturi de un medic veterinar) din punct de vedere caloric si, mai ales, proteic (prea multa proteina => eczeme, si alte complicatii). De asemenea, pentru ei, carbohidratii sunt „balast” – adica nu prea, spre deloc asimilati. Nu inseamna ca trebuie eliminati din alimentatie; pe propria piele am constatat ca fulgii de ovaz sunt mult mai bine apreciati decat orezul :). Cu legumele taiate mai maricel … been there, seen that 🙂
    Inca o chestie pe care am observat-o empiric (si confirmata de mediul veterinar) – in perioada de crestere (pana la 2 – 2.5 ani) pe langa suplimentele cu calciu si cele de articulatii, sunt recomandate oule (2-3 /sapt) si branza dulce de vaci (1 lingura /zi) pentru aportul de calciu si minerale naturale, nu de sinteza. Acest lucru le face foarte bine si ii pregateste pentru „batranete”. De asemenea, pentru a evita pastilele, pentru omega-3 noi ii dam peste (somon, ton) si este mare fan de el 🙂
    Din pacate, pentru hrana uscata, exista maxim 5 brand-uri care au hrana intr-adevar de buna calitate si care nu face mai mult rau decat bine pe termen lung (eu folosesc Royal Canin Rottweiler).

    • Cabral Ibacka
      • 27.04.2019

      Se vede că știi despre ce-i vorba și că ții la al tău. 😉

    răspunde-i
  • Am si eu un catel, metis de beagle cu buldog francez, se pare ca americanii fac astfel de incrucisari si-i numesc freagle.
    I-am facut si Instagram, te rog sterge link-ul dupa cel-vezi daca nu se accepta link-uri:
    https://www.instagram.com/farcasgelu.eu/

    răspunde-i
  • Maria
    • 09.04.2019

    Ce te faci cand ai un șorecar costeliv si uscat, dar vesel si plin de energie, simandicos din punct de vedere al mancarii de–mi vine nu’ș ce sa-i fac…
    Veterinarul zice sa-l las in pace asa costeliv cum e. Ca el e fericit si sănătos.
    Dar cand il vad asa uscat ma doare sufletul. Si evident ca e iubit si e parte din familie, nu se pune problema de altele.

    răspunde-i
  • Andi Popescu
    • 09.04.2019

    Salut!
    Foarte util articolul. Si eu cumpar beagelitei mele Donna TOW cu somon. O sa studiez ce contine sa vad daca i se potriveste. Evident e foarte, foarte mancacioasa, a fost pe regim aproape un an, cu Satiety de la RC, insa nu vrei sa stii ce scene facea!! Nu-i satisfacea pofta imensa de calorii. Trebuie s-o sterilizam si s-o operam de hernie, asa ca trebuie sa se mentina mai subtirica,. Acum ca am dat-o iar pe TOW, nu stiu daca e bine. Om vedea.

    • madira
      • 09.04.2019

      Si eu am catelul pe regim tot cu royal canin dar am trecut de azi pe tow. o sa incerc sa-i dau mai putina mancare cu toate ca o sa se tina ca disperata dupa mine prin casa sa-i dau mancare.

    răspunde-i
  • Loading...