Sari la conținut

E interesant sa vezi „how it’s made” la fata locului. In primul rand pentru ca sunt „copil de-al asfaltului”, born and raised in Berceni, unde nu prea traiesti in comuniune cu natura ci cu asfaltul sau betonul.

Asa ca atunci cand am fost la plantat cartofi mie mi s-a parut a fi un fel de excursie la Disney. Intoarce brazda, aeriseste sapa, infige cartoful atent selectionat… interesant de facut si urmarit.

Cand s-a mers la recoltare tot un fel de Disney era, dar pentru ca n-am putut ajunge am rugat-o pe sor’mea sa mearga. A fost. S-a intors de-acolo hotarata sa manance bio, sa verifice calitatea legumelor asa cum au vazut ca fac cei de la ferma care lucreaza pentru PepsiCo, plus ca voia sa mai slabeasca. Da, si ea tot copil de-al asfaltului…

Si-apoi a venit momentul vizitei la fabrica. De momentul asta mie imi era putin teama si va explic de ce: cand recomand ceva pe blog o fac ca si cum i-as recomanda prietenului meu. Doar asa functionez. Cand recomand ceva o fac dupa ce eu sunt convins ca produsul respectiv este OK.

Cand spun OK ma refer la standardele la care socotesc lucrurile pentru mine si pentru cei din familia mea, nu la un OK absolut si universal valabil.

Ei bine, cand m-am dus la fabrica Lay’s, cu toate ca eram deja documentat, mi-era teama sa nu gasesc acolo ceva care sa depuncteze produsul in asa hal incat sa decid sa nu mai mananc nici eu si sa le tai pofta si alor mei. Pentru ca atunci as fi facut acelasi lucru si pe blog.

Asa ca, dupa cum ziceam mai sus, m-am dus la fabrica pe emotie. Acolo fiecare etapa de productie arata ca oamenii sunt obsedati complet si ireversibil cu controlul calitatii (de  la trierea initiala din fabrica, spalare, curatare, feliere cu cutite care se schimba la 90 de minute, prajire – in timpul si dupa fiecare operatie cartoful trece printr-un control al calitatii, nu pot aparea greseli).

Cu toate astea, la discutia finala , dupa ce cartoful si-a primit aroma si este ambalat, ai fi jurat ca-s retard complet (sunt, dar doar partial). In timp ce restul simpaticilor aveau intrebari variate, pentru ca eu m-am dus acolo chitit  sa aflu daca intra chimicale in chipsuri, am repetat intrebarea de cateva ori, de-au inceput oamenii sa chicoteasca…

– Deci, am fost alaturi de cartof de la plantare si pana la ambalarea in punga. Mai corect si mai sanatos de-atat nu se poate face un cartof prajit. Totusi, am gasit o singura zona unde ar putea sa se strice tot, la zona de arome. Ce se adauga acolo?

Lucrez in TV de vreo 15 ani, crede-ma ca pot pune aceeasi intrebare de 15 ori, modificand atat de bine si de repede forma ca nu ma poti acuza ca am repetat intrebarea… si asta am si facut.

Oamenii au avut rabdare sa-mi explice si sa-mi arate pas-cu-pas, sa-mi demonstreze ca in reteta nu exista niciun potentiator de aroma, niciun conservant sau conservant artificial. Pan’ la urma m-am declarat multumit, un cartof prajit nu poate fi mai sanatos preparat  de-atat.

Desigur, putem discuta despre cat de sanatos este un cartof prajit. Desigur, o ciorba de potroace poate fi mai sanatoasa, desigur. Desigur, daca mi-e pofa de chipsuri poti sa plimbi ciorba aia cat vrei tu prin casa, eu o sa-mi iau niste chipsuri.

Si nu incerc sa conving pe nimeni sa manance chipsuri, ci… le spun celor care fac asta deja ca am fost martor la intregul proces de plantare-recoltare-prajire-ambalare, ca totul e natural si ca… noi din astia mancam, Lay’s. De-aici incolo fiecare isi ia deciziile proprii…

Pun mai jos niste poze.

Fermierul din Berceni, over-and-out! (o sa revin cu o surpriza simpatica si cu niste concluzii, cand o sa incep retrospectiva anului 2012).

30 comentarii despre "De la fermier pe camp la muncitor la fabrica. Si-apoi degustator."
  1. preda florin

    cand te vei duce la fabrica de bulion sa vii la mine sa vezi cu se lucreaza rosiile la sera ok

    răspunde
  2. Oana

    Unde gasim si noi chipsurile „Cabral” ? :D

    răspunde
  3. dana

    da, si eu as fi avut aceeasi problema, legata de arome. imi plac lay^s, dar de fiecare data cand cumpar (si manaaaaannnnncc :P) chipsuri ma gandesc cati aditivi or fi acolo. bun, asta nu ma face sa ma opresc :p

    răspunde
  4. Vikingul Eduard

    Aș vrea să știu înainte să cumpăr dacă chipsurile Lay’s Cabral conțin Cabral adevărat sau nu.

    răspunde
  5. Stefan

    Prin „surpriza simpatica” a se intelege un cadou pentru toti cititorii tai de Mos Craciun? vreo 10kg de chipsuri pentru fiecare?:))

    răspunde
  6. alex

    Mda, parca mi-e pofta de niste chipsuri ala Cabral. :))

    răspunde
  7. Lucian

    Trebuie citit cu mare atentie ce spune Cabral aici.Da cartoful e ok si toate chipsurile au cartofi dar toate au si arome,acolo e problema.Acele arome sunt sintetice!Oricum fie vb intre noi daca mi-e pofta de chipsuri imi cumpar :D

    răspunde
  8. Lup Alb

    Low carbo, mister, low carbo.

    răspunde
  9. albinuta veninoasa

    Diferenta f mare cand bagi ceva in gura si stii ca ai vazut din ce-i facut, sau daca iti garanteaza acest lucru cineva de incredere.
    Mananc Lay-s de cand te-am vazut la sapa.

    răspunde
  10. Sorin

    Vreau și eu o pungă :D

    răspunde
  11. Anca Ionescu

    Si ziceai ca nu-s de vanzare? Pai cum…ne-ai facut pofta si ne-ai lasat asa cu ochii in soare? :))

    răspunde
  12. Tamara

    Un mod interesant de a le face reclama dar eu nu m-as risca. tu i-ai dat copilului tau sa manance asa ceva? eu nu!!!!!

    răspunde
  13. Gaby.B

    Sincer nu am incredere ce se pune peste acei cartofi

    răspunde
  14. Berta

    Doamne ce pofta mi-ai facut acum.. si-mi facusem mancare pentru azi la munca. Cand ma uit pe geam si vad mega-ul de alaturi imi vine sa ma arunc fix in raionul cu cipsuri. :))

    răspunde
  15. alex

    Nu vrei tu, mai bine, sa le imparti cu cititorii tai fideli ? Cadou de sarbatori asa … :P

    răspunde
  16. Bogdan Niculae

    Sincer…dupa ce am citit articolul tau ma gandeam ca ar fi fost super tare sa am ocazia sa merg si eu la fabrica….m-ai facut curios sa vad si eu tot procesul de lucru. Atunci cand cumpar produse de acest gen si eu cumpar tot lay`s. zi faina la tine

    răspunde
  17. agro24

    Multumim pentru articol Cabral, chiar sunt o consumatoare si ma gandeam, cat de sanatos e acest obicei al meu.

    răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.