De ce n-o voi forta pe fi’mea spre scoala…

invatare Trebuie sa invatam! Nu conteaza la ce esti bun, nu conteaza inspre ce esti tu inclinat nativ sa faci, conteaza sa inmagazinezi tone de informatii cu care eventual te vei sterge la fund cand vei intra in viata.

Nu ma credeti? Aruncati un ochi catre programa scolara si veti ramane uimiti cat de mult ne chinuim copiii.

Tone de informatie, formule chimice, procese chimice amanuntite, toate bataliile tarii si ale lumii aranjate in ordine cronologica, defecatia la furnici in paralel cu digestia la ornitorinc, nu stau sa divaghez cu toate ca ar fi o directie spumoasa, ma opresc aici, aveti ideea, muuulte lucruri frate.

Intrebarea nu e “trebuie copiii sa invete?”, nu plecam de la premisa asta. Ideea este “au nevoie copiii de toate chestiile astea?”. Eu cred ca nu. Sunt informatii inutile, sunt gramezi de cifre, date, formule, informatii, pe care ei nu le vor mai folosi vreodata.

Sunt impanati cu lucruri pe care pur si simplu ca adult nu le folosesti vreodata. Poate ca gresesc dar eu aduc fiecare lucru in plan personal pentru a-l digera cum trebuie.
La ce mi-a folosit mie sa fiu urecheat de mama pentru a invata ca ornitorincul e un mamifer acvatic care are labele dotate cu membrane intre degete pentru a inota mai bine?! Pur si simplu acum stiu asta, nu-mi foloseste la nimic, nu mi-a folosit vreodata si nici nu-mi va folosi. Este o informatie inutila.

De acord, ne traim viata inmagazinand pana la deces (sau poate pana la Alzheimer) o multitudine de informatii nefolositoare (cum ar fi stirile despre accidente, violuri) dar asta o facem voit, ca adulti.
Ca si copil ai nevoie de indrumare, ai nevoie de un cap mai limpede decat al tau care sa-ti ghiceasca directia, sa-ti ghideze pasii, sa-ti dea un ritm.

In schimb, ce facem noi cu copii nostrii? Ii punem sa tina minte (oricum vor sti pentru 2 luni si apoi le vor amesteca intre ele in “formula varza”) toate bataliile lui Alexandru Cel Mare.Ii punem sa invete muteste cum si in ce fel se combina Natriu cu Clorul.Ii fortam sa invete cum se efectueaza transferul de materiale nutritive in stomacul iepurelui.
Buna treaba…Sunt de acord cu faptul ca ai nostri copii trebuie sa invete. Dar sunt de parere ca trebuie sa invete focusat, organizat, in functie de aptitudinile lor.

Le place sau sunt sanse sa le placa istoria? Atunci pune micutule mana si maine cand te intreb sa stii de la prima batalie a lui Gingiz Han si pana la numarul de la pantof al lui Hitler!
Dar eu, adultul, promit ca nu te voi forta sa inveti si rezolvarea unei ecuatii de gradul 3. Te las cu aia de gradul 2 si mergem mai departe fericiti.

Iti place chimia? Sa te vad cum stii pe de rost tabelul lui Mendeleev si toate combinatiile intre elementele care apar acolo. Dar promit sa nu te terorizez cu literatura universala si cu toate comentariile si analizele ei, cateva sa stii, alea importante.

Au trecut 18 ani de la Revolutie. 18 ani in care am batut pasul in gol in prea multe domenii dar parca in asta chiar nu am facut nimic. Ne-am jucat cu perioadele de vacanta, cu testele grila si cu inscrierile la liceu prin net. Si atat. Ne ocupam de viitorul nostru la fel cum ne ocupam si de prezent, adica deloc.

Ne chinuim in continuare copiii cu torente de informatie inutila, le bombardam creierele nestiind cum sa le organizam activitatile astfel incat sa-i avem relaxati, creativi, fericiti.

Si stiind toate astea, cum sa-mi iau pitica de urechi cand imi vine acasa pentru ca nu si-a facut temele pentru azi?! De ce?!

Cu ceva ajutor de la bona, acum cateva zile mi-a trimis pe mail lista cu jucarii pe care le vrea de la Mos Craciun. Are 5 ani. La varsta ei ai mei se mandreau cu mine ca stiu sa dau drumul la video singur (da, aveam video :D) si ca nu-mi mai mananc mucii.

Pana cand nu vom realiza ca le indesam in creiere buruieni cu care, mari fiind, nu vor face niciodata nimic, ne vom mandri cu cativa olimpici care le vor sti pe toate. Si atat.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • teo
    • 21.02.2012

    “nu-mi mai mananc mucii” =))
    unde era articolul asta cand trebuia sa dau tone de explicatii parintilor ca scoala ne cam ameteste si nu pot excela la toate materiile ci doar la cele care-mi plac? acum cand am terminat scoala, privesc in cartile de a9-a (cele care au scapat de crematoriu :D) si nu gasesc nimic care sa-mi fie de folos … nici macar pt facultate nu-mi sunt de ajutor …

    răspunde-i
  • Dul
    • 08.07.2008

    NU STIU CINE A SCRIS ASTA DAR ARE PERFECTA DREPTATE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BRAVO FELUL INN CARE GANDESTE EU SUNT ELEVA EU STIU CE INSEMNA SCOALA CE INSEMNA CHINUL LA CARE SUNT SUPUSA !!!ASCULTATIMA ARE DREPTATEE!!!!!!!

    răspunde-i
  • iulia
    • 12.02.2008

    sunt clasa a 12-a dau bacul din materie de biologie clasele 9-10 , dar in orele de biologie facem doar ce vrea ea ..in nici un caz recapitulare pt bac… o nota de bac mai mare care sa ne ajute mai departe …asta e .nu avem nici o putere.

    răspunde-i
  • andreea
    • 02.01.2008

    Nu ma apuc si eu acum sa spun ca sistemul de invatamant e nedezvoltat pt ca deja m-am plictisit. Sunt o eleva care incearca sa isi imparta cat mai bine responsabilitatile in functie de prioritati iar in momentul de fata prioritatea mea este scoala. De mica ai mei m-au trimis la o gradinita pe care ei o considerau buna dar cand aceasta s-a terminat am inceput sa aleg singura la ce scoala vreau sa merg s.a.m.d. Eu sunt la filologie si am doua ore de matematica pe saptamana (cu adevarat sunt in jur de zece pt ca temele sunt kilometrice si nu se accepta oricum, trebuie sa ai si rezolvarea completa pe caiet), doua ore de fizica (acolo facem practica), avem o profesoara de chimie care iti omoara pasiunea la fiecare ora, profesoara de latina a fost zece ani plecata in Japonia si acum s-a intors “sa ne invete ce nu stiu japonezii” (ei si latina), restul materiilor sunt si ele de mentionat dar ma opresc aici. Am deja trei note la matematica si mi-ar iesi media pe care o vreau fara probleme…dar trebuie sa fac un “portofoliu” in aceasta minunata vacanta care sa contina un nunar exact de exercitii, bineinteles, gradul de dificultate este deja stabilit. Sunt implicata intr-un proiect la fizica (e o chestie pe care o fac din pura placere…cine spune ca cineva de la filologie nu poate fi interesat si de fizica? Ei bine, poate…dar excluzand de aici toate blestematiile alea pe care le retin acum si le uit maine doar pentru ca nu ma intereseaza. Ceea ce facem noi este o campanie de informare din care chiar ai ceva de invatat si mai ajuti si lumea). Incerc sa fac ceva la toate dar pot spune ca singurele chestii cu care intr-adevar am ramas au fost cele pe care le-am facut din placere. Fac engleza de la 3 ani si imi place la nebunie (de asta am si ales intensiv), spaniola si portughela le-am invatat pt ca am facut cursuri (mi-ai placut mult), acum fac franceza si cred ca o sa iasa ceva, la fel si cu germana. Ce vroiam sa spun ce ca eu mi-am ales filologie pt ca imi place ceea ce presupune, cel mai probabil o sa imi continui cursurile afara… insa pana atunci fac teme kilometrice la matematica si tot tacamul. Am de pregatit multe lucrari la romana insa asta e deja altceva, asta e o “tortura” care imi place. Imi amintesc din gimnaziu cum ne incarcau profesorii cu tot felul de chestii spre sfarsitul anului, spun “spre sfarsitul” pt ca abia atunci realizau si ei ca suntem in urma cu materia. Putini erau profesorii la care chiar invatai de placere, te mai ameintau si cu chestia deja fumata: “Invata, sunt curioasa cine o sa te treaca la capacitate. Invata, ca altceva nu ai de facut!”. Sunt constienta ca acum practic invatam sa invatam dar daca omului ii place ceva anume… lasa-l frate sa se exprime, nu ii taia aripile cu replici din astea. In fine… momentan ne adaptam ca altceva nu e de facut. Cu siguranta nici eu nu o sa imi oblig copilul la asa ceva, il voi incuraja sa face ce ii plece.

    răspunde-i
  • cabral
    • 25.12.2007

    @ s3ptember – hmm… bine ai venit in viata!
    Asta e doar inceputul. Sa vezi cum va fi mai departe, cand colegul de munca, acela care sta toata ziua pe net si nu face nimic, si pe care-l duci tot tu in carca va fi avansat inaintea ta. Sa te uiti in ochii lui si sa vezi lucirea rece a prostiei acoperita discret de o mandrie oarba si sa vezi ce te enervezi atunci.
    Si de ce? Ori din aceleasi motive enumerate de tine cu obida ceva mai sus ori pentru ca este specialist la proba olimpica numita “pupincurism”.

    Ai o viata inainte, vei vedea…

    Pana la urma asta e viata, concurenta. Si fiecare concureaza cum poate. Daca nu esti prost si nici nu stii sa pupi funduri (Doamne Fereste!) atunci nu ai decat o varianta: citesti, inveti, iti faci treaba si speri (te lupti) ca cineva sa vada ca esti bun pe treaba ta.

    răspunde-i
  • s3ptember
    • 25.12.2007

    Of oamenI(bloggeri)buni,elevii azi nu se mai duc cu placere la nici o olimpiada,concursuri,cursuri extra-scolare,cercuri literare,s.a.m.d.Why ? Cum spune Matheiss,elevii si elevele noastre de azi nu stiu decat sa isi puna ochelari de soare in ochi,gelati si cu creste pana la bec,sa isi faca poze cu teleofnul din dotare,apoi sa le puna pe hi5 ? Am i right ? Am zeci de fete in lista,care nu au mai mult de 14 ani si deja isi pun curul sau sanii la avatar,ca sa arate ce dotate sunt ? Asta nu e prea normal.

    Credeti-ma ca nu stiti cum se face scoala in ziua de azi,sau cat de marlani pot fii unii profesori.Azi notele se dau mai mult pe masine lu tata din parcare sau postul inalt al lui mama.Sunt in clasa cu un baiat al carui tata are o functie foarte mare la prefectura,el e protejatul profesorilor,el se duce la olimpiade,el e laudat pentru ceea ce nu face sau nu e uneori,el e premiantul scolii ; si alataieri,un profesor din scoala spunea “Nu-mi pasa daca mata sau tato sunt presedintii Romaniei,aici toti sunt egali,ai inteles!” si tot acelasi profesor i-a dat in 10 pe nemeritate baiatului acelui om cu funtie mare in prefectura.

    Nu stiu daca ati inteles ceea ce vreau sa zic,nici nu stiu cum sa va explic.Scoala din ziua de azi e o mare groapa de gunoi,cu multi gunoieri ce o maresc cu materie absolut inutila.Doh,i’m out …

    răspunde-i
  • cabral
    • 23.12.2007

    Am citit ce ati scris si nu cred ca e productiv sa raspund individual.

    Ce spune Mathesis si Popica e de bun simt, si sunt de acord. Numai ca sincer va spun, “cunostinte generale” e un termen pur subiectiv. Cine decide? Dom’ ministru care are probleme de exprimare? Pun pariu ca la limba romana un profesor de scoala de tara e mai bine pregatit!

    Si ca tot vorbim de cunostinte generale… nu stiu daca exemplul cu becul e cel mai fericit, nu ma refer la el… Mai oameni buni, hai sa ne uitam la alte exemple, sa-l luam pe cel mai prost, America. Oamenii invata fix ce le place! Au o perioada in care asimileaza carcaletele general dar de la un moment incolo (si acela nu este facultatea ci mai devreme) se indreapta catre un domeniu.
    Parte buna a acestei tactici este faptul ca asa se nasc specialisti. Ala care are o anumita afinitate cu batutul cuielor va fi specializat de sistem in batut de cuie si ramificatiile lui (care or fi alea). Asa ajunge sa fie speciliast in batut de cuie!
    Or la noi, ajungem toba de cunostinte generale si daca intrebi un om de 18 ani ce stie sa faca se uita la tine si zice… PAS!

    Pe de cealalta parte, ce spun s3eptember, andra si ceilalti, se sutine partial. De acord, eu am zis in post ca se invata prea mult, asta nu inseamna totusi ca trebuie sa iesim din scoala relaxati si fara pic de cunostinte in afara de ce ne intereseaza.

    Eu am atacat cat de cat punctual, adica m-am legat clar de fizica, chimie, biologie, geografie economica, belele din astea inutile. Ce ma intereseaza pe mine ca din bazinul minier Aiud se extrage cox (nu luati informatia ca atare, sunt 99% sanse ca informatia sa fie penibil de pe langa)?!
    Ajung la 20 ani si ce fac cu informatia asta? NIMIC!
    Cu ce ma va ajuta sa stiu ca digestia la veverita maro cu pete roz este completa dupa 81,5 ore?! Cu nimic!
    Ca ma va ajuta sa stiu ce are un bec inauntru este discutabil… poate pe unii ii incanta sa stie, eu stiu ca pana la 30 de ani infromatia asta nu mi-a trebuit.

    Eu vorbesc din experienta (cata e) unui om de 30 de ani care munceste pe rupte de la 15. Am lucrat la vulcanizare, am descarcat tiruri cu carca, am lucrat in constructii, am fost barman, sofer, paznic de noapte la anticariat, agent de asigurari – inspector de asigurari – sales trainer in asigurari, profesor de sport, si dup-aia m-am apucat de televiziune.
    Si din experienta asta va spun sincer, ce-am invatat la scoala nu mi-a folosit nici 50%!
    Oricata fizica as fi stiut, la vulcanizare a trebuit sa invat de la zero, la carat cazane pe santier nu-ti trebuie decat sa intelegi comenzi scurte de ogre, la fel ca si paznic de noapte, ca barman interminabilele ore de chimie m-au ajutat doar ca sa stiu ca spirtul nu este potabil, in asigurari m-a ajutat matematica pentru a sti cum se calculeaza un procent si calcule simple de adunare si scadere…

    Tot ce am facut dupa ce am terminat scoala, ca meserie, a trebuit sa invat, invatamantul prin care am trecut eu (teoretic cu predare in franceza) m-a ajutat sa stiu sa vorbesc corect, sa calculez corect (si nu a trebuit vreodata sa rezolv vreo ecuatie de gradul 3!) si sa pot sustine o discutie decenta.

    In rest, am citit enorm (de la Asimov si Sven Hassel la Bacovia), casa mi-e plina si acum de carti gen “Marketingul azi”, “Cum sa-ti manageriezi propria afacere”, “Psihologia si relatiile inter-umane”…

    Pentru mine scoala a fost o etapa a vietii care tradusa scurt si concis ar insemna, procentual, asa ceva:
    – 50% informatie utila
    – 40% informatie inutila
    – 10% distractie

    Repet, asta a fost la mine, nu ma contraziceti caci viata mi-o traiesc eu, tot eu mi-o cunosc.

    răspunde-i
  • Carina
    • 23.12.2007

    Am vazut o reclama pe Acasa cu tine si fetita ta..e tare dragalasa 🙂

    răspunde-i
  • Mathesis
    • 22.12.2007

    s3ptember… este vorba de progres genetic.
    Cum vrei tu sa avansam cand majoritatea tineretului asculta pe Salam si habar n-au ce e ala un bec?! (ca au neoane nu de alta)
    Nu trebuie sa fii critic literar…biolog…sau mai stiu eu ce. Iti dezvolta anumite pasiuni. Invatamantul din Romania inca nu este format pe o asa o structura…dar in curand cine stie. Copiii…copiilor… bla bla o s-o duca mai bine.
    Nu stii niciodata la ce o sa-ti foloseasca ce inveti acum.
    Clasa 8-a?! Te plangi acum? Pe vremea aia ma duceam la olimpiade. DIN PLACERE!
    Nu invata ca te cicalesc profii, parintii, rudele si mai stiu eu cine. Invata din curiozitate. Sa stii mai multe pentru tine. In curand o sa-ti dai seama cat de putine stii si cat de neinsemnat esti. ‘Universul” nu stie cine esti. 🙂

    răspunde-i
  • Popica
    • 22.12.2007

    pustiule, grow up si vorbim peste 10 ani..

    răspunde-i
  • Loading...