De ce e ușor să fii erou în România

Germania 2021: dacă vrei să te implici ca voluntar, dacă vrei să ajuți, să sprijini societatea, să protejezi natura sau… orice, ai de ales între 200 de organizații diferite ce fac în esență toate lucrurile la care s-au putut gândi oamenii.
Orice… adică de la curățarea cu apă micelară a păpădiilor polenizate de albinele cu mustață și până la marcarea deșeurilor cu TAG-uri bluetooth, pentru o mai bună trasare a miezului hârtiei igienice de la sursă și până la descompunerea bio în vid.

România 2021: exceptând câteva domenii în care s-au implicat câțiva, aproape orice direcție de sprijin, dezvoltare sau protecție este aproape neatinsă.
Poți fi voluntar în acțiunile deja pornite de alții, dar acțiuni și programe care suferă intens la capitolul mână de lucru.
Sau poți începe tu o acțiune, o mișcare, un program de la zero.

Asta apropo de toți cei care își doresc să fie cunoscuți… decât să se screamă să inventeze două-trei subiecte pentru a fi văzuți, în loc să se chinuie intens să stoarcă scandaluri din nimic pentru a fi băgați în seamă, mi se pare mult mai eficient să se implice în chestii mișto și astfel să obțină notorietatea.

Nu că mă dau doctor în notorietate, nu că sunt vreun specialist în PR, dar cunosc multe ONG-uri care se zbat să facă lucruri mișto… și s-ar bucura enorm dacă ar primi forțe noi.

Și cunosc și societatea noastră. Care ar prinde aripi dacă mai mulți dintre noi s-ar implica măcar puțin.

Sigur, în teorie noi mergem la muncă, ne plătim taxele și din banii ăia, politicienii care s-au bătut cu cărămida-n piept că fac și dreg, ar trebui să… facă și să dreagă.

Uită-te pe geam. Ți se pare că se întâmplă treaba asta?

Mult prea puțin.

Și degeaba așteptăm să se schimbe. Până nu ne suflecăm mânecile… mnup. Nimic. Nada. Rien. Ciuciu.

Așa că… pentru a fi erou în România nici nu trebuie să faci mult.

Pentru că orice lucru bun pe care-l faci, se vede.

Și-atunci când se vede… încurajezi să se facă un alt lucru bun.

Și tot așa…

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • Sergiu
  • 14.02.2022

  E greu sa ne schimbam mentalitatea.

  răspunde-i
 • Daniela
  • 14.08.2021

  Mentalitatea noastra este proasta. La noi in “sat” e un grup de facebook pe care se doneaza diverse. Oamenii sunt asa de prosti incat cer pentru ei lucrurile si apoi le vand pe olx. Acum lumea se fereste sa mai doneze deoarece sunt aceste cazuri…

  răspunde-i
 • Andreea
  • 07.08.2021

  Schimbarea pleaca intotdeauna de la oameni 😉

  răspunde-i
 • Alin
  • 02.08.2021

  Salut Cabral,
  Fac voluntariat de mai bine de 5 ani in Rescue4x4, plus alte actiuni pe cont propriu.
  O problema pe care o vad este cooperarea cu autoritatile – daca esti voluntar in ochii lor esti sluga, nu partener.
  Ce mi-as dori sa se schimbe: legislatia!

  răspunde-i
 • Claudia
  • 13.07.2021

  O chestie care o vad foarte frecvent online este ca toata lumea se vaita…ca X nu este cum trebuie, ca guvernul nu face, ca primarul nu e bun, ca politicienii nu-s buni…Si exact ce spui tu imi venea in minte: OK, vaitati-va, doar ca…nu se schimba nimic. Pana nu directionam atata energie cheltuita degeaba pe vaitat catre cautare de solutii si ACTIUNE, nu se vor schimba prea multe. Si aici intra in scena persoanele publice care sa propage aceste idei si moduri de gandire.

  răspunde-i
 • Bogdan L
  • 19.06.2021

  Mulțumim pentru implicare.

  răspunde-i
 • Loading...