Dacă nu l-ai ascultat niciodată vorbind pe Domnul Leon Dănăilă… crede-mă, ai pierdut!

Știi poza aia în care un domn în vârstă, despre care se spunea că este un reputat neurochirurg, mergea cu metroul? Nu se poate să nu-i fi dat share la poză măcar doi sau trei prieteni de-ai tăi.

Ei bine, l-am cunoscut personal, l-am ascultat vorbind în cadrul unui eveniment (povestesc și despre eveniment mai jos, promit).

Dacă ți-aș spune că e Academician, Doctor în Medicină și medic primar neurochirurg… probabil că nu te-ar interesa prea tare.

Dar dacă-ți spun că este unul dintre cei mai spectaculoși oameni pe care i-am ascultat de ceva vreme încoace… te interesează?

Știi cum e să privești un om și să-ți spui singur Nenea ăsta merită aplauze de dimineață și până seara!…?

E un om direct. Cu atitudine simplă și nepretențioasă. Politicos. Decent.

Cu o poveste de viață incredibilă.

Cuvântul cel mai puternic din povestea lui este perseverența. Omul muncește de-o viață, dar pentru că a ales să facă ce și-a dorit… este unul dintre cei mai fideli meseriei oameni pe care i-am cunoscut.

A plecat afară la studii, dar nu pe banii lui, că nu-i avea. Nici pe banii Statului Român, că nu-i dădea. A plecat cu o bursă de cercetare la New York și a reușit să-i convingă pe oameni că el vrea să salveze oameni, nu să facă cercetare. Mai mult, prin pasiunea lui a făcut în așa fel încât primăria orașului New York să-i plătească cheltuielile și să rămână să învețe acolo.

Apoi s-a întors în țară.

Statul i-a dat o clădire veche și goală pe care cumva, cu greu, a reușit s-o transforme în prima secție de neurochirurgie vasculară din România.

A operat cu mâinile lui peste 3.500 de anevrisme. E al treilea în lume într-un top neoficial.

A operat în total peste 40.000 de oameni. Da, am scris 40.000. De oameni, Suflete. Tați, mame, copii, frați și surori.

Mai mult de-atât… pentru că și-a dat seama că o parte importantă din vindecare o reprezintă încrederea pacientului și comunicarea doctorului cu el… a făcut și facultatea de psihologie.

Tot pasiune. Tot perseverență.

Acum, după zeci de ani de muncă, după zeci de mii de operații… ajută în continuare.

S-a uitat în sală și-a zis trebuie să iubești oamenii. Ce chestie simplă. Și cât de puternică. Trebuie să iubești oamenii a spus simplu… și cei din sală au zâmbit cald.

A vorbit din inimă. Am râs cu el. Ne-am amărât cu el. Am sperat cu el. Ne-a dat încredere că lucrurile se pot face, se pot repara și la noi, se pot transforma în bine.

Dacă ne încurajăm tinerii să fie perseverenți, să aibă voință, să-și urmeze talentul.

Dacă vreodată ți se ivește ocazia să schimbi o vorbă cu acest om, dacă vreodată ai șansa să-l asculți… fă-o. O să-ți placă mai mult decât îți poți închipui.

Atâta har n-am mai văzut de multă, multă vreme. E un spectacol de decență, bun simț, experiență și eleganță.

L-am cunoscut la Connecting for good, evenimentul unei fundații care face minuni în România. O fundație care sprijină, vindecă, repară, încurajează.

O echipă care, efectiv, dă aripi românilor, de la copii și până la seniori.

Lucrez cu ei de multă vreme, i-am sprijinit când am putut, le-am fost alături și le voi fi în continuare.

Fundația Vodafone ne-a fost gazdă ieri și ne-a arătat din nou ce înseamnă să te implici și să sprijini o societate care are nevoie de ajutor.

Au implementat în premieră mondială un sistem de avertizare pentru nevăzători pe mijloacele de transport în comun din București.

Au transformat în puncte medicale moderne 8 centre de donare de sânge din țară.

Au implementat un serviciu dedicat seniorilor, Telefonul Vârstnicului, prin care cei în etate pot primi informații, asistență sau pot cere ajutor.

Au pus la punct o platformă de screening și au pus-o la dispoziția părinților pentru a putea identifica riscul de tulburare din spectrul autist la copii. Asta înseamnă șanse mai mari de diagnosticare timpurie, deci șanse mai bune pentru reușita tratamentului.

Una dintre cele mai spectaculoase reușite mi se pare aplicația Leul Curajos, o colecție de jocuri terapeutice, gândită să ajute copiii să înțeleagă procedurile medicale prin care trebuie să treacă… și să participe cumva la ele activ, fără frică și fără urmări traumatice.

Au susținut în cadrul Marie Curie un program de neuronavigație: un program computerizat de tipul unui GPS care redă 3D structurile creierului pacientului, astfel încât precizia localizării este de sub 1mm, se scade timpul operator și astfel se pot extirpa tumori cerebrale cu o precizie deosebită.

Dar probabil că una dintre cele mai spectaculoase și mai puternice reușite este programul de investiții în mediul rural. Grădinițe, școli și biblioteci nu au bănci și scaune, dulapuri, căldură, apă curentă și toalete… dar nici material didactic.  Programul susține în zeci de locuri din țară educația și sănătatea, dar și serviciile sociale din multe sate și orașe mici din România.

O să-mi spuneți că am vorbit prea mult de ei.

Ei bine… am vorbit prea puțin. Știu, articolul este interminabil.

Dar chiar și-așa, mai aveam multe altele de spus. Și despre Fundația Vodafone, și despre oamenii frumoși pe care i-am văzut miercuri la eveniment.

Români care merită aplauze.

Doar că mulți români refuză să aplaude altceva decât circul.

Măcar câteodată dă LIKE și SHARE la ceva care – deși nu-i circ – merită aplauze.

Români frumoși cu fapte și reușite frumoase.

Mulțumim. 

Chapeau!

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Adrian
    • 20.06.2016

    Dr. Leon. Dânăilă Rector; Universitar şi Academician! Profesorul Leon Dânăilă; unul dintre cei mai mari Neurochirurgi din ţară care la operat pe; Bonciu Adrian în premieră mondială în anul 2006 pe creier priviti materialul de mai jos; pe care i-a dat medicina românească; operează şi la 82 de ani; la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar Arseni. După 50 de ani de profesie; a descoperit o nouă formaţiune în creier. Legenda profesorului Leon Dănăilă se poate spune în cifre; peste 27.000 de intervenţii chirurgicale pe creier (record mondial); căderea mortalităţii în operaţii de la 50% la 4%; graţie introducerii microscopului operator; 39 de cărţi de specialitate scrise; dar ea se citeşte de fapt în spital. Pe coridorul din faţa uşii lui; unde mame şi soţii şi fraţi aşteaptă cu radiografiile în mână să vorbească cu profesorul sau în sala de operaţie; unde echipa pe care a format-o în zeci de ani îl cheamă la cele mai delicate cazuri. Pantofii pe care-i schimbă când pleacă de la spital sunt sub masă. Şi mai e ceva care-i personalizează cabinetul; pentru că nu se înconjoară de lucruri inutile: Rafturi de cărţi; multe scrise de el; de-a lungul timpului. Profesorul poartă în alura sa netelurică; cu aerul său cald şi senin; pe care-l împrăştie ca pe-un praf binefăcător celor din jur; o predestinare: la 10 ani a găsit pe jos nişte foi rupte dintr-o carte de medicină şi a ştiut că asta trebuie el să facă; cu orice preţ.

    răspunde-i
  • Evelina
    • 27.05.2016
    răspunde-i
  • Michelle
    • 27.05.2016

    Unul din singurii neurochirurgi care are si Facultatea de Psihologie. Pe cati chirurgi ii intereseaza si ce se petrece cu sufletul omului pre sau postoperatoriu? Sau cum sa explice pe intelesul fiecaruia transformarile prin care va trece sau cum sa se obisnuiasca cu o stare de fapt.
    Daca as putea sa clonez omul asta ar fi putin spus!

    răspunde-i
  • Alioja
    • 27.05.2016

    Sunt oameni in lumea asta care sunt rai. Extrem de rari, ca niste flori de colt in varf de munte.
    El e unul din ei. Un altul e Dr. La Quaglia, acum cateva saptamani la un post puteam vedea cum curgeau marturiile despre omenia lui de la oameni care au fost salvati cu zeci de ani in urma de mainile acestui om.

    Un ciorchine plin de oameni a caror viata s-a renascut prin mainile tale. Ce mostenire frumoasa de lasat in urma.

    răspunde-i
  • alex
    • 27.05.2016

    Cabral, pentru articole ca asta, este motivul pentru care am renuntat de ceva timp la televizor. Refuz sa mai vad “rahaturile” pe care le vedem la televizor. Am ales sa imi filtrez informatiile care mi se ofera, dar din pacate nu toata lumea intelge si de asemenea nu toata lumea face chestia asta! Mi-am dat seama ca sunt atatea lucruri simple pe care le pot face ca sa ajut alti oameni, mi-am dat seama ca daca maine vad pe cineva intins pe jos inert, nu prea am habar cum il pot ajuta, motiv pentru care ne vedem sambata pe stadion !

    răspunde-i
  • Amalia
    • 27.05.2016

    Nu exista cuvinte care sa exprime cat mai clar respectul pe care il am fata de dl doctor, nu l-am cunoscut niciodata personal decat din articole citite si interviuri si uite, chiar si asa m-a facut sa plang vazand ca el a facut orice pentru a salva un om chiar si cu resurse limitate si a ales sa ramana in Romania pe un salar de mizerie si sa lucreze in conditii jalnice. Atat de mult iubeste tara noastra incat a ales sa ramana la noi si sa lupte cu sistemul si pentru asta ii MULTUMESC!
    Ma bucur ca ai ales sa vorbesti despre un eveniment ca acesta, m-as bucura si mai tare daca la TV s-ar promova oameni de valoare care se chinuie sa schimbe ceva in tara noastra, nu pipite care habar nu au ce se intampla in jurul lor. O zi buna!!

    răspunde-i
  • George
    • 27.05.2016

    Da, oamenii ca el ar trebui prezentați la toate jurnalele de știri din Romania. Cand se prezintă o știre nasoala sa se termine cu o știre gen: în schimb dl. Danaila a mai făcut o operație si a mai salvat o viata.

    răspunde-i
  • Diana
    • 27.05.2016

    L-am citit si nu stiu ce-as putea spune… Un om ca dansul te face sa te simti… mic, mic… Respect nemarginit si putere de a iubi oamenii in continuare ii doresc!

    răspunde-i
  • dilu
    • 27.05.2016

    ….si are doua comentarii, si cu asta al meu trei.
    Ar trebui sa aiba mii.
    Un om extraordinar, pe care poate nu-l meritam.
    Te rog Cabral, mai arata-ne oameni de felul asta.

    răspunde-i
  • Bea
    • 27.05.2016

    Mi s-a facut pielea de gaina! De fiecare data cand imi pierd increderea in oameni, publici cate un articol care face cumva si mi-o recastig. Felicitari pentru tot, oameni bun!

    răspunde-i
  • Loading...