Ai la dispozitie infinite variante de a te informa, de a lua pulsul zilei, de a intelege ce s-a intamplat azi si de a incerca sa prevezi ce se va intampla maine.
Dar, de fapt… tu de unde te informezi? Si cata credibilitate acorzi informatiei primite?
Atentie, nu vorbim acum despre „Informatia mondena” si nici despre „Buletinul orasului„, ma refer la informatia importanta, cea economica sau geo-politica, cea care ar trebui sa-ti influenteze planurile pe termen mediu si lung. [sursa foto]
Nu incerc sa explic nimic in articolul asta, este doar o provocare la o discutie deschisa, pentru ca mi se pare ca mult prea multi se informeaza prost, si din cauza asta nici nu pot lua decizii cum trebuie.
Am vazut ca multi se informeaza din jurnale TV. Jurnalele astea sunt libere – unele, si influentate – altele. Insa, oricum ar fi, jurnalele sunt gandite sa informeze, nu sunt decat rareori call-to-action.
Am vazut ca multi se informeaza de pe net. Perfect si foarte bine, insa… cine furnizeaza informatia? Respectivul este demn de a transmite informatia, e demn pentru a procesa informatia si de a da un sfat, sau… e doar un comentator monden pe teme economice? Sa nu uitam ca bagatorii de seama sunt intotdeauna vocali, si intotdeauna au dreptate…
Altii iau ziarul ca o sursa de informatie. C-o fi bine, c-o fi rau… stiu pentru mine, nu pot sa-i spun si altuia.
Cum fac eu? Urmaresc interviurile luate unor oameni ale caror cariere garanteaza capacitatea acestora de a face o sinteza clara si de a da sfaturi care au sanse mari sa aduca succesul.
Mai mult, din lista (oricum scurta) pe care o fac cu cei de mai sus, scot persoanele care ar avea multicel de castigat daca sfaturile lor ar fi urmate.
Exemplu: domnul Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale este o autoritate considerata de multi suprema in domeniul in care activeaza. Eu ii respect cariera, ii respect expertiza. Insa daca il vad la teveu spunand „nu scoateti banii din banci!” doar n-o sa fiu nebun sa-l cred!
El trebuie sa tina climatul bancar cat mai solid, chiar si de-ar fi cazul nu poate aparea la teveu urland „Muriiiiiiim, scoateti-va toti banii si fugiti din taraaaaaa!„. El va aparea si va spune, cat mai calm posibil: Oameni buni, e un moment greu dar vom trece si peste acesta. Va fi bine, Banca Nationala vegheaza.„. E normal sa fie asa, este… jobul.
Deci, de unde te informezi, pe cine asculti, pe-al carui sfat mizezi?
Ca sa dau, totusi, eu primul exemplu, o sa dau chiar unul foarte recent… am urmarit de la cap la coada interviul luat lui Misu Negritoiu – dir. gen. ING de catre colegii mei din Pro. A vorbit mult despre politica si finantele publice, despre macro-economie, dar daca aveai rabdare si atentie au fost cateva sfaturi chiar valoroase pe care le-ar putea folosi oricare dintre noi, totul este sa-ti doresti sa fii informat si sa faci ceva in directia asta.
Nu de alta dar… daca dupa alegerile lor, grecii se hotarasc si ies din UE, tu ai o viziune a celor ce se vor intampla? Si daca grecii ies, oare asta va impinge Germania sa faca presiuni asupra Frantei astfel incat sa nu mai faca aceleasi greseli cu Spania? Si asta va duce, oare, si la prabusirea Spaniei?
Si cum se vor resimti, oare, toate valurile astea si la noi? Cade leul sau cade euro? Ai pusi deoparte 500 de euro, oare ar trebui sa-i tii asa sau sa-i schimbi in USD? Ca parca SUA nu gafaie asa rau ca Europa…
😀 Daca ti se pare ca nu trebuie sa-ti bati capul cu dintr-astea… inseamna ca nu te pregatesti deloc pentru ce ar putea sa vina. E ca si cum vezi ca te-ai impiedicat dar nu intinzi mainile in fata sa mai amortizezi putin caderea…
Uite ca iar m-am intins, repet intrebarile: de unde te informezi, pe cine asculti, pe-al carui sfat mizezi?
Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.