Cum te informezi?

Ai la dispozitie infinite variante de a te informa, de a lua pulsul zilei, de a intelege ce s-a intamplat azi si de a incerca sa prevezi ce se va intampla maine.

Dar, de fapt… tu de unde te informezi? Si cata credibilitate acorzi informatiei primite?

Atentie, nu vorbim acum despre „Informatia mondena” si nici despre „Buletinul orasului„, ma refer la informatia importanta, cea economica sau geo-politica, cea care ar trebui sa-ti influenteze planurile pe termen mediu si lung. [sursa foto]

Nu incerc sa explic nimic in articolul asta, este doar o provocare la o discutie deschisa, pentru ca mi se pare ca mult prea multi se informeaza prost, si din cauza asta nici nu pot lua decizii cum trebuie.

Am vazut ca multi se informeaza din jurnale TV. Jurnalele astea sunt libere – unele, si influentate – altele. Insa, oricum ar fi, jurnalele sunt gandite sa informeze, nu sunt decat rareori call-to-action.

Am vazut ca multi se informeaza de pe net. Perfect si foarte bine, insa… cine furnizeaza informatia? Respectivul este demn de a transmite informatia, e demn pentru a procesa informatia si de a da un sfat, sau… e doar un comentator monden pe teme economice? Sa nu uitam ca bagatorii de seama sunt intotdeauna vocali, si intotdeauna au dreptate…

Altii iau ziarul ca o sursa de informatie. C-o fi bine, c-o fi rau… stiu pentru mine, nu pot sa-i spun si altuia.

Cum fac eu? Urmaresc interviurile luate unor oameni ale caror cariere garanteaza capacitatea acestora de a face o sinteza clara si de a da sfaturi care au sanse mari sa aduca succesul.

Mai mult, din lista (oricum scurta) pe care o fac cu cei de mai sus, scot persoanele care ar avea multicel de castigat daca sfaturile lor ar fi urmate.

Exemplu: domnul Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale este o autoritate considerata de multi suprema in domeniul in care activeaza. Eu ii respect cariera, ii respect expertiza. Insa daca il vad la teveu spunand „nu scoateti banii din banci!” doar n-o sa fiu nebun sa-l cred!

El trebuie sa tina climatul bancar cat mai solid, chiar si de-ar fi cazul nu poate aparea la teveu urland „Muriiiiiiim, scoateti-va toti banii si fugiti din taraaaaaa!„. El va aparea si va spune, cat mai calm posibil: Oameni buni, e un moment greu dar vom trece si peste acesta. Va fi bine, Banca Nationala vegheaza.„. E normal sa fie asa, este… jobul.

Deci, de unde te informezi, pe cine asculti, pe-al carui sfat mizezi?

Ca sa dau, totusi, eu primul exemplu, o sa dau chiar unul foarte recent… am urmarit de la cap la coada interviul luat lui Misu Negritoiu – dir. gen. ING de catre colegii mei din Pro. A vorbit mult despre politica si finantele publice, despre macro-economie, dar daca aveai rabdare si atentie au fost cateva sfaturi chiar valoroase pe care le-ar putea folosi oricare dintre noi, totul este sa-ti doresti sa fii informat si sa faci ceva in directia asta.

Nu de alta dar… daca dupa alegerile lor, grecii se hotarasc si ies din UE, tu ai o viziune a celor ce se vor intampla? Si daca grecii ies, oare asta va impinge Germania sa faca presiuni asupra Frantei astfel incat sa nu mai faca aceleasi greseli cu Spania? Si asta va duce, oare, si la prabusirea Spaniei?

Si cum se vor resimti, oare, toate valurile astea si la noi? Cade leul sau cade euro? Ai pusi deoparte 500 de euro, oare ar trebui sa-i tii asa sau sa-i schimbi in USD? Ca parca SUA nu gafaie asa rau ca Europa…

😀 Daca ti se pare ca nu trebuie sa-ti bati capul cu dintr-astea… inseamna ca nu te pregatesti deloc pentru ce ar putea sa vina. E ca si cum vezi ca te-ai impiedicat dar nu intinzi mainile in fata sa mai amortizezi putin caderea…

Uite ca iar m-am intins, repet intrebarile: de unde te informezi, pe cine asculti, pe-al carui sfat mizezi?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Andrei Potorac
    • 07.06.2012

    Buna Cabral. Nefiind in tara, nu pot urmari interviul de care ai mentionat. Dar sunt in Spania, si avem aici bani in cont in EUR, si avem si in Romania in RON. Deci e problematic daca nu am lua o decizie corecta. 🙂

    Referitor la ce ai vazut in interviu, si decizia pe care ai luat-o, poti sa ne impartasesti si noua cum consideri personal ca e corect? USD, EUR sau RON?

    • Andrei Potorac
      • 07.06.2012

      Daca imi raspunzi imobiliare, o parte sunt investiti si acolo, dar nu as pune toate resursele financiare intr-un singur cos.

      Iar sa te aprovizionezi (suna freaky I know, dar vorbesc teoretic) nu poti sa o faci, pentru ca e vorba de alimente, si sunt in cea mai mare parte degradabile in timp. Si sa fim seriosi, nu cred ca va fi asa de rau, azi gasesti oriunde, si poti cumpara orice.

      Personal cred ca EUR se ca deprecia mult raportat la USD. Si cum Romania exista printr-un miracol, si suntem una din cele 10 tari din UE fara EUR, va fi si ea trasa in jos.

      Un subiect interesant pe care ti-l propun sa il abordezi este de ce guvernele traiesc pe datorie, pentru ca se indatoreaza incontinuu, si nu vad un mijloc de scapare din acest cerc vicios.

    răspunde-i
  • Elena
    • 07.06.2012

    Ziarul Financiar, Bloomberg.com( de unde tocmai am aflat ca se vor disponibiliza 27k oameni in compania in care lucrez) si intrebari directe profilor de la ASE, multi dintre ei sunt implicati activ in practica, banci, consilieri, etc..situatia nu va arata roz in viitor si trebuie sa fim calculati, spent less, save more;)

    răspunde-i
  • cipslim
    • 05.06.2012

    Eu, ca sa ma informez, urmaresc emisiunile de la Antena 3, singurul post de televiziune care are grija ca poporul roman sa fie informat corect despre ce se intampla de fapt in Romania, cine este bun si cine este rau, cum sa votam si cum sa facem sa ne mareasca pensia.

    răspunde-i
  • Marian
    • 04.06.2012

    Recunosc, nu am citit intregul post, ci doar intrebarile. De pe net, in general; de pe orice alt site ce nu apartine de trustul intact, in special. Mediafax, agerpress, si de pe unele bloguri. citind postari, mai aflu unele subiecte de interes national/international care mi-au scapat.

    răspunde-i
  • Attilla
    • 04.06.2012

    „Daca ti se pare ca nu trebuie sa-ti bati capul cu dintr-astea… inseamna ca nu te pregatesti deloc pentru ce ar putea sa vina. E ca si cum vezi ca te-ai impiedicat dar nu intinzi mainile in fata sa mai amortizezi putin caderea…”

    Cabral, tu chiar crezi in galusca asta?

    răspunde-i
  • Laurentiu
    • 04.06.2012

    Depinde de informatia de care am nevoie, in general ma informez pe internet, Google e o resursa foarte buna ca sa imi dau seama daca o informatie e veridica sau nu. Ma ghidez dupa rezultatele aparute la cautarea mea si imi dau seama daca informatia este buna si de luat in considerare…

    răspunde-i
  • vinul
    • 04.06.2012

    Eu unul ma informez in special din mediul online. Nu ma intereseaza prea mult crizele astea ce se vehiculeaza prin media deoarece stiu ca sunt ciclice, dupa marea foamete a urmat cea mai mare evolutie a burselor si a industriei, era si normal al un moment dat sa mai vina un hop. La televizor urmaresc ocazional ora de business. Singura metoda cum te poti pregati pentru orice urmeaza sa vina este sa-ti asiguri necesarul de hrana, ca nu te ajuta cu nimic daca ai 500 euro sau 600 de dolari cand cartoful e 5euro sau 6 dolari pe kilogram.

    răspunde-i
  • Ovidiu
    • 04.06.2012

    Inca de la primele randuri ale articolului tau, am stiut cam pe unde bati, anume sau in special am stiut ca vei aduce vorba de emisunea de la PRO cu Misu Negritoiu.
    Ideea articolului este foarte buna, problema este ca in materie de economie, geo-politica, etc este greu sa intelegi informatia si/sau sa o si valorifici. Spre exemplu eu insumi nu as stii ce sa fac, pentru ca nu am cunostinte in domeniu economic. {ca la politica 😀 toti ne pricepem 😉 }
    Cam asta ar fi, parerea mea !

    răspunde-i
  • calu lu fat frumos
    • 04.06.2012

    Corect ai pus problema. Oamenii cu cariera si recunoscuti ca profesionisti trebuie ascultati, indiferent ce zic maimutele de analisti de la tv care stau toata ziua prin studiouri si critica tot si care nu-si asuma nici un risc, nici o responsabilitate. Negritoiu, Isarescu, Lazea, Tanasescu, Pascariu si altii sunt oameni grei in domeniul lor. E adevarat, nici un guvernator de banca centrala n-o sa zica vreodata: SCAPA CINE POATE, femeile si copiii intai! Dar trebuie ca informatia sa fie si filtrata si inteleasa de catre fiecare in parte, ca de-aia avem creier, nu sa luam de-a gata orice auzim. Ce va fi cu grecii nu stie nimeni, viitorul nu trebuie cunoscut 😀

    răspunde-i
  • karmapolice
    • 04.06.2012

    urmaresc *

    răspunde-i
  • Loading...