Cum facem de rămânem în nudul gol

Îmi spune a mea, pe vremea când doar noi doi știam că suntem unul al celuilalt, că i s-a aprobat dosarul de credit și că se apucă de acte.

– Ce acte?

– Contractul de vânzare-cumpărare, în principal.

– Cu cine îl faci, unde?

– Păi nu știu, unde-o fi…

Am pus frână și am trimis-o la prietenul Rădulescu, notar de vază și unul dintre cei mai meticuloși oameni pe care-i știu. Și profi.

Vânzătorul a încercat apoi să facă fel-de-fel de combinații ciudate însă de fiecare dată i s-a pus contractul în față și n-a avut ce face, a trebuit să fie corect (cu toate că era clar că a încercat constant să facă măgării).

Un prieten de-ai mei, om de business care și-a făcut banii cu greu și fără mizerii, ilegale sau combinații, se delectează în ultimele săptămâni cu smulsul părului din cap.

Acum vreo doi ani a zis că vrea să-și cumpere un mic băruleț, că e visul lui de mic să aibă barul lui… și-a cumpărat barul, a investit cam tot ce avea, a făcut să fie frumos pentru toată lumea.

Doi ani s-a chinuit cu el… apoi a capotat, era prea mult pentru el, prea multe hârtii, prea multe controale… l-a scos la vânzare.

A găsit cumpărătorul, s-au înțeles la preț, au bătut palma, au făcut actele.

– Și unde ai făcut actele?

– Băi, era un bar, nu Casa Poporului, am zis că mă descurc singur, aveam mai multe modele de contracte de vânzare-cumpărare, am luat unul, l-am completat la repezeală și gata!

– Și n-a fost gata deloc, eh?

– Păi nu, că nu m-am dus la un specialist și în contract nu am pus data plății. 

Deci barul s-a vândut, urmând ca respectivul cumpărător să plătească suma stabilită. Dar nu era pus și termen de plată, așa că omul a luat barul în primire, face bani cu el, dar… are de plătit. Și va plăti când va dori el, cândva, cumva…

Desigur, există o modalitate de atacare, dar se merge la tribunal și va dura câțiva ani, cel mai probabil. Și era atât de simplu să lase pe cineva care se pricepe să se ocupe de acte…

Dar așa facem noi, de cele mai multe ori ne bazăm pe propriile puteri în zone pe care nu le stăpânim prea bine și pe subiecte care ulterior se dovedesc ale naibii de dureroase financiar…

Tu apelezi la specialist sau.. știi tu mai bine?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • Laura
    • 07.08.2014

    Buna,
    Poti sa-mi spui numele intreg al prietenului tau notar Rădulescu? Caut un notar bun.

    Multumesc!

    • Cabral Ibacka
      • 07.08.2014

      Popa. Lângă Casa Poporului. Eu zic că-i bun, rămâne să verifici dacă am dreptate… 😉

    răspunde-i
  • Claudia
    • 20.07.2014

    Și 2 cațe s-au trezit să se certe la tine pe blog, Cabral 🙂

    • Ariana
      • 20.10.2014

      Off topic:
      As da ” Like” la comentariul tau, da n-am buton!!! hihi. Cate?? Zi-le individe sa nu se oftice si sa se ia si de tine!!

    • raluca
      • 20.07.2014

      Si o a treia se baga in seama.:)

      Ps: pasteaza apelativele pentru tine. Daca ai ceva de zis referitor la subiect, fa-o. Daca nu, te rog nu-ti da cu presupusul aiurea. Multumesc!

    răspunde-i
  • andreeaw
    • 19.07.2014

    Mai, eu am o vorba: lasa-l pe om sa-si faca treaba! Avocatul n-a facut scoala degeaba, contabilul nici el n-a facut ase-ul degeaba, medicul cred ca a invatat el ceva in aia 6 ani de facultate, etc…. daca mi s-au stricat cizmele ma duc la cizmar, daca mi s-a spart o teava in casa apelez la instalator. Trebuie sa constientizam ca de cele mai multe ori acest “lasa ca stiu eu” ne va pagubi mai mult decat daca am plati un specialist, dar romanul e sarac si carpaci si n-a inteles ca va ramane carpaci toata viata tocmai pentru ca el e cel mai destept dintre toti. A cere ajutor atunci cand ai nevoie nu este rusine.

    răspunde-i
  • Tulica
    • 19.07.2014

    Contractele astea sunt la fel ca biblia, le citesti si tot nu intelegi care-i treaba.

    răspunde-i
  • Numar pe jumatate din degetele unei maini, domeniile in care ma consider , nu specialista, dar hais a zicem priceputa:)
    Asa ca , in orice alta situatie ce nu se incadreaza acolo si care implica ceva riscuri, apelez la specialist! :)Am avut “norocul ” sa intalnesc si “specialisti” a caror pregatire nu o depasea cu mult pe a mea (!!!), dar fata isteata fiind, ma interesam si eu , fie ca doar si pe Google, dar o faceam .
    Ah si inca ceva 🙂 Recomandarea e sfanta! Acum, aveti grija si cine va recomanda..

    răspunde-i
  • ionnis
    • 17.07.2014

    Si ala care i-a cumparat barul cum poate frate sa nu ii dea banii cand vine sa ii ceara? Cat de nesimtit sa fii? Da-l in colo de contract, chiar nu mai avem onoare deloc? Ce oameni

    răspunde-i
  • Laura
    • 16.07.2014

    Bogdan are dreptate din cate stiu eu. Orice bun imobil care se vinde fara act autentic si fara extras de autentificare si certifcat fiscal e lovit de nulitate. Si apoi in codul civil spune clar urmatoarele: daca pretul nu se achita sau daca nu se trece o data fixa, un loc si o ora pentru achitarea lui e nul actul sau nu sunt indeplinite conditiile de validitate. Deci prietenul tau ar face bine sa mearga la un specialist.
    Pentru Mihaela ar fi un alt raspuns. Notarul intocmeste acte si stie legea, da! Surprinzator nu? Dar procedura din instanta sau ce acte sunt necesare in instanta pentru solutionarea unei cauze, chiar…? ce ar mai fi sa iti spuna notarul? Avocatii ce ar mai face atunci? Avocatul care te-a trimis la notar a facut bine… pentru procura judicara. Asta ti-a facut notarul. Nu era sa iti explice si sa care ar fi variantele de rezolvare a divortului in instanta, in functie de speta, caci statea la povesti cu tine pana a doua zi.

    răspunde-i
  • Bogdan
    • 16.07.2014

    Cand a facut prietenul tau contractul? Ptr bunuri imobile e nevoie de act autentic nu de inscris sub semnatura privata sub sanctiunea nulitatii absolute.

    • fj13
      • 05.11.2014

      Exact.Poate vede si comentariul si il ajuti putin.Nu-l cunosc, dar merita.

    răspunde-i
  • Oana
    • 16.07.2014

    Eu am apelat la specialist cand am mai avut nevoie… adica atunci cand mi-am deschis firma. Dar am fact o combinatie de specialist cu handmade, si unul din documente l-am facut singura dupa experienta unui prieten care a facut la fel. Pana acum nu sunt probleme 😀 Oricum..e ok ca macar sa pui pe cineva sa verifice ce ai facut tu acolo, daca tii neaparat sa faci singurel 🙂

    răspunde-i
  • Cronos
    • 16.07.2014

    No…welcome to my world! :))) In cazul amicului, tot raul spre bine… O sa astepte nitel, o sa piarda putin vremea prin tribunal dar in final o sa-si vada banii sau o sa obtina anularea contractului. Cam scumpa plata pentru experienta acumulata dar nha… Ai fi surprins (sau nu?)cat de multe situatii de acest tip dau de lucru robelor. Pe scurt o situatie asemanatoare: x vinde un teren catre y. In contract se stipuleaza ca y urmeaza sa plateasca pina la data z. In caz contrar, VANZATORUL se obliga sa plateasca penalizari de 10%/ luna de intarziere. In cazul in care y nu achita terenul in termen de 12 luni, terenul revine de drept lui x. Sa-ti spun ca la tribunal a venit cumparatorul facand plangere vanzatorului ca dupa ce acesta a platit penalizari 3 luni amu nu mai vroia sa plateasca?? :))))). Pastrand linia discutiei, priveste in jur si ai sa gasesti o multitudine de situatii hilare generate de educatia tip “om multilateral dezvoltat”. Chiar daca dam deoparte factorul financiar al apelarii la un specialist, ramanem cu glasul ancestral din creieras ce susura ” ce bre? Eu nu ma pricep??” De la clasicul surubarit al masinii in spatele blocului la situatii de gen “las ca stiu ce pastile sa iau daca ma doare in dreapta, las ca stiu cate kg sa ridic la sala, las ca stiu eu sa repar hidroforul”

    răspunde-i
  • Loading...