Cum am fugit ca descreieratul după ce mi-a bubuit mașina în trafic. De la GPL…

De mulți ani, pe când instalațiile GPL erau la început și pe la noi, am auzit povestea aia cu ”Nu merg, dom’le, cu bomba aia în portbagaj!”

Așa mi-am făcut și eu calculul, că parcă n-aș vrea o grenadă de câteva zeci de kile lipită de ceafă.

Și au trecut anii și la un bun moment dat, săturat de faptul că al meu Mitsubishi Pajero de 3L benzină consuma în trafic liniștit 15 litri de benzină la fiecare sutică de kilometri… am decis să pun GPL.

La momentul respectiv instalațiile GPL nu erau așa avansate și nu existau centrale de 6 cilindri, erau doar de patru. Așa că atunci când mi-au instalat minunăția pe mașină au legat două centrale de 4 și au inhibat două comenzi, ca să rămână șase.

Motor mare, șase cilindri în linie, injecție… eroare! Mi-a bubuit de-am zis că m-am scăpat pe mine.

N-a bubuit efectiv motorul, nici butelia – Doamne ferește!. A bubuit pe admisia de aer, a făcut scânteie și compresie dar nu în motor ci pe tubulatura de admisie.

M-am făcut și de rahat… eram opriți la stop pe Giurgiului, stăteam liniștit ca omul, ascultam ceva drăguț la radio și… BOOOOOOM!

Am tras frâna de mână și-am sărit din mașină, apoi am escaladat disperat parapetul stației de tramvai urlând ca ăia de salvează omenirea prin filme:

– Fugiiiiiți, are gaz, o să explodezeeeeee!

Mă rog… n-a fugit nimeni, doar s-au uitat la mine cum fug ca un nebun până pe trotuarul de vis-a-vis, uitându-mă peste umăr și răcnind ca apucatul…

Până la urmă, când am văzut că nu explodează mașina (și odată cu ea tot bulevardul, ca-n filmele cu Arnold), m-am  dus să văd ce naiba a fost.

Îmi aruncase toată admisia de aer prin compartimentul motor, se spărseseră câteva plastice… și-atât.

N-am mai mers pe gaz și la câteva săptămâni după m-am dus și-am dat și instalația jos.

Acum a revenit în discuție povestea asta, avem la firmă o gagică mai veche, din 2008, cu un motor de 3.6 benzină. Tot șase în linie. Și mă bat toți la cap să-i punem gaz, că prea consumă bestia.

Teoretic tehnica a evoluat, acum am văzut că se poate pune gaz pe aproape orice benzinar (am un prieten care și-a pus pe un Cayenne. Da, domnul Porsche cred că s-a făcut titirez…).

N-am văzut la știri nici un taximetrist sărit în aer, și cred că ei sunt toți GePeLiști… înclin să zic că mai putem acorda tehnologiei ăsteia o șansă.

Ai GPL? Ai avut experiențe neplăcute din direcția asta?

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
 • Catalin Zălog
  publicitate

  Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

 • laur
  • 17.01.2017

  am landi renzo la 60.000 se schimba in plosca membrana si la 15.000 filtrul(daca o tii din scurt cu revizia nu o sa ai probleme)

  răspunde-i
 • laur
  • 17.01.2017

  am golf 3 1.8 pe gpl masina am luato cu 300.000 km si avea gpl(neomologat) am dat jos instalatia si am pus una noua si am omologato acum am 445.000 km si la un schimb imi consuma 1l ulei dar cand am luato tot atat consuma( am auzit vb ca este de la gpl) cat despre puterea motorului pe gpl depinde de meseriasi eu nu simt nici o diferenta dar pun gaz doar de mol si luk. cat despre consum nu mai vb 8-9l si eu o cam alerg. inainte aveam dacie si tot 8-9 consuma si viata nu prea avea, depinde doar de cine tio monteaza.

  răspunde-i
 • Denis
  • 30.10.2015

  Pe o masina am GPL Landi Renzo de 10 ani ( 150.000 km ) iar pe alta masina am Cangas de 2 ani ( 50.000km) fara nicio problema de genul. Conteaza ce marca de instalatie pui si unde o montezi ( vezi ca pe la Buzau sunt niste baietasi super renumiti ) . P.S. 99% dintre taxi-uri sunt pe GPL si au depasit lejer 500.000 km fara probleme majore.

  răspunde-i
 • Marian
  • 20.10.2015

  Mai mult publicitate decat pareri pe aici

  răspunde-i
 • Berta
  • 15.10.2015

  Pana acum am avut gpl pe o dacie 1300, pe un logan nou (a venit cu el instalat din fabrica – 1.2) si pe un cielo. 10 ani am mers cu gpl. Nu am avut nici o problema.

  răspunde-i
 • Alex Badea
  • 14.10.2015

  VW BORA, 1.6 16V.
  TOMASSETO – Trage pe gaz la fel ca pe benzina. Consum mixt 7-7.5 pebenzina = 9-10l pe gaz.
  La Pitesti e gazul 2.20/l
  Am recuperat investitia repede.

  răspunde-i
 • Bogdan
  • 14.10.2015

  @Cabral Ai fost super tare cu patania.. Chiar daca nu prea e de ras in astfel de situatii, am ras sa mor inchipuindu-mi pe cineva ca tine (cam aceeasi constitutie am si eu-deci imi pot imagina bine) alergand cat colo si tipand Nici eu nu am avut probleme cand aveam Dacie cu ani in urma (asa o cumparasem) si as pune oricand (din pct de vedere al sigurantei) dar prefer totusi benzina… Eu am hidramata dar daca la 120 am calcat-o la podea ma pot angaja in orice depasire in siguranta pe cand la gaz… nu cred ca ar face fata…

  răspunde-i
 • Ioan Săbăduş
  • 14.10.2015

  Am avut GPL pe un Audi 80, motor de 1.6. Dupa ce mi-au montat instalatia, am deschis robinetul la gaz cu o jumate de tura, sa fluiere rotile la plecare si sa fie cu tupeu mai mare in intersectii.
  Toata smecheria ii sa pornesti pe benzina pana se incalzeste motorul.

  răspunde-i
 • Stefan
  • 14.10.2015

  Astia sunt vecini cu mine: http://floriangpl.ro/ .
  Stiu ca pun ieftin, bine, sunt autorizati, si vad mereu masini de toate felurile. Am doar 50.000 cu instalatie de la ei si nu am patit nimic, Merge perfect.
  P.S. Am Opel Astra G destul de vechiut.

  răspunde-i
 • Gilbert
  • 14.10.2015

  Chestia este ca sunt taximetrist iar cu gpl-u cum ca scade din puterea motorului este un mit poate doar 1 sau 2 cai la un logan,eu am gpl pe masina mea din 2012 si pana acum am cu vreo 400.000 km, si inca merge ca atunci cand a fost montat la 8.500, mai nou pt baietii care nu stiu acum exista instalatii care in momentul trecerii motorului pe gpl se opreste pompa de benzina ceea ce inseamna ca nu are cum sa se strice,plus ca o instalatie gpl montata la cine trebuie poti sa mergi cu ea mult si bine fara sa ii mai faci revizii,asa ca daca cineva se gandeste sa puna asa ceva,sa intrebe mai multi utilizatori de gpl,despre andrei din colentina str radovanu

  • Asterix
   • 14.10.2015

   Cielo Executiv, montat acum 5 ani si efectuat 80000 km pe gaz. Functioneaza beton. Andrei este prima-ntai.

  răspunde-i
 • Loading...