Comunitatile on-line sunt ca vinul.

Adica… dupa ce au trecut de un anumit punct ori se strica si devin otet, ori evolueaza si devin un vin bun si savuros…

 

Am tot vazut fel de fel de scremete incercari in crearea de comunitati on-line. Pe diverse teme, cu diverse trick-uri si idei, unele stralucite, altele mai stinse… dar toate cu multi bani bagati.

De fapt… cum incepe?

Dintr-o pasiune pentru ceva.

Intro seara plicticoasa “userul 1” sta si se gandeste (plictisit) ca ar sta cu cineva de vorba pe tema (de ex.) lui Kia Cee’d. Dupa ce cotrobaie el prin .RO-ul romanesc si vede ca n-are cu cine, se apuca de butonat si in cateva zile pune la punct un forum.

Pe forumul respectiv intra “userul 2”, care zice “si io am Kia Cee’d”. Foarte frumos stau ei de vorba, isi arata jucaria unul altuia, vorbesc despre preturi si specificatii.

Apare “userul 3”, se baga si el in vorba, isi fac si un logo al forumului, discutiile cresc.

Apar si userii #4, #5 si tot asa pana la #56, discutiile deja sunt structurate pe diverse directii si teme.

E, aici apare momentul critic. Pentru ca in acest moment comunitatea trebuie sa aiba deja aranjate niste sisteme de lucru: adica sa aiba un regulament. Pe care nu il poti face pe stilul “Gestapo”, e un fel de imprieteneala mai riguroasa, astfel incat sa nu se ajunga la certuri, scandaluri, o atmosfera urata. Regulamentul trebuie aplicat, si atunci ai nevoie de moderatori. Care nu trebuie sa se comporte ca niste zbiri sau niste monarhi, trebuie sa fie si maleabili si politicosi, dar fermi in acelasi timp.

Pentru ca in momentul in care apar userii #57, #58 si #74, sistemul sa fie atat de bine pus la punct incat flame-urile si je-m’en-fische-ismele lor sa fie sanctionate scurt si la obiect, astfel incat userii de la #75 in sus sa vada si sa nu repete greseala.

Pentru ca nu exista o cultura in acest sens, si daca treaba nu e bine structurata, cateva scandaluri pornite in diverse zone ale forumului strica toata atmosfera, alunga userii activi si destrama toata comunitatea. Asa se ajunge la otet.

Si am cateva exemple foarte clare in directia asta.

De exemplu garajul.ro. L-am pornit de la zero in momentul in care autoshow.ro/forum se destramase. Dan Vardie (cu care sunt prieten si care a pornit toata nebunia frumoasa care a fost si este autoshow.ro), din varii motive, nu s-a ocupat indeajuns de mult de comunitatea respectiva, userii s-au certat intre ei, si atunci cand platforma tehnica era depasita s-au spart in 3 alte forumuri. In 2005, dupa ce s-a spart gasca am facut garajul.ro. Pe o platforma tapana (IPB), cu cativa moderatori din vechea gasca, am creat un loc de joaca. Regulament nou 100%, arii modelate dupa o structura clara, timp mult pierdut si “sedinte” prin terase. Eram 3 oameni initial, ni s-au mai alaturat cativa useri mai vechi… acum sunt 7.070 useri inregistrati. Ce mi se pare cel mai important? Ca este una dintre singurele comunitati auto multi-marca ce a supravietuit, si inca bine.

De ce merge treaba? Nu pentru ca se baga gramezi de bani in publicitate, nici pentru ca exista un buget pentru gogu. Nu, pentru ca a existat un know-how, pentru ca am stiut (noi) cum se face treaba. Nu cum fac unii si altii astazi, cumpara un domeniu, suie repede o platforma si se apuca sa pompeze in advertising, sperand ca in 2 luni sa-l indoaie pe gogu in search-uri.

Alt exemplu? ScuterClub.ro. Titlul este elocvent, un club al celor cu “lingurite”. Platforma buna (acelasi IPB), moderatori misto, gradinareala de arii, forumuri si subforumuri bine gandita, si… rabdare.

Acum sunt aproape 400 de useri inregistrati… si creste. De ce? Pentru ca atunci cand creezi comunitati on-line nu o faci prin puterea banului ci prin puterea pasiunii.

Si asta nu inteleg multi, toti cred ca o comunitate on-line inseamna spamarea tuturor si adunarea lor sub www.PasionatiiDeApaPlataCuLamaie.ro, la gramada, oricum, pentru click-uri si vizualizari.

Tu faci parte dintro comunitate virtuala?

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • lola
    • 13.06.2008

    ai multa dreptate in acest articol…mai nou sunt si eu membru al acestei comunitati motorizate, deci nu am cum sa nu apreciez calitatea muncii depuse din care se poate observa partea plina de pasiune.
    nu ar fi rau sa dezvolti putin subiectul referitor la certurile care apar permanent intre forumistii din romania…pe orice subiect.
    succes in continuare…

    răspunde-i
  • anca pussy
    • 13.06.2008

    Mare dreptate ai Cabral,da cand crezi comunitati on-line trebuie sa le faci prin puterea pasiunii,eu din pacate nu fac parte din nici o comunitate virtuala,imi recomanzi tu una?sau daca nu ,potsa imi recomnanda ceilalti ,astept idei.

    răspunde-i
  • Ionut Garbea
    • 13.06.2008

    Off topic, dar cu masini 😀 si nu numai…

    http://www.totalauto.ro/2008/06/11/faliment-moral-in-patria-smenarilor-autovit/#more-1355

    Un link care merita propagat, zic eu.

    răspunde-i
  • bodanelu
    • 12.06.2008

    ca sa-ti raspund direct la intrebare: da fac parte din comunitatea fcsteaua.ro

    răspunde-i
  • krossfire
    • 12.06.2008

    Ar mai fi si optiunea in care se pierde sticla…

    răspunde-i
  • Corina Murafa
    • 12.06.2008

    Cred ca o comunitate online e ceva mai mult decat un forum. Si cred ca astea sunt comunitatile online ale viitorului. Ori atunci e nevoie de cineva care sa investeasca mult timp (si implicit multi bani) in compilarea de resurse. Deja de la un punct incolo nu mai e vorba de pasiune… Si nici nu mai poate fi.

    răspunde-i
  • Ank
    • 12.06.2008

    Din mai multe chiar. Observatiile tare sunt pertinente, cu atat mai mult cu cat si eu am experienta crearii unui forum la care am renuntat dupa ceva timp din lipsa de timp, resurse emotionale si o perioada dificila din viata. Nu l-am facut pentru bani, functioneaza si acum si nu am castigat niciodata nimic din asta.

    răspunde-i
  • geretus
    • 12.06.2008

    Da… sunt membru la pro-audio.ro…
    Da’ nu stiu cat o sa mai fiu… ca nu simt nici o evolutie in participarea mea…
    Adica, pentru un forum de pro-audio, sunt prea multi pro-audio wannabe, care pun intrebari care mai de care mai stupide, si prea putini pro…
    Nu stiu care-o fi scopu forumului in esenta lui… Da incepe de ceva vreme sa nu aiba nici-o legatura cu titlul din url…

    răspunde-i
  • Nosfer
    • 12.06.2008

    mare dreptate ai aici… succesul unui forum tine de conducerea lui. Daca ei se ocupa de forum, isi dau interesul si au si niste reguli care nu permit certuri dar raman destul de lejere pentru useri… forumul va fi un succes si va creste din ce in ce mai mare.

    Daca conducerea nu-si da interesul, forumul moare treptat din cauza certurilor si inactivitate.

    PS: da, eu sunt membru activ pe multe forumuri din Ro si strainatate, in general de Internet marketing.

    răspunde-i
  • Marius Sescu
    • 12.06.2008

    Buna articol. Dar hai sa o luam altfel: catti dintre creatori de comunitati online chiar pun pasiune in ceea ce fac, si cati o fac doar pentru bani?

    răspunde-i
  • Loading...