Comunicare suprarealista.

Comunicam din ce in ce mai bine. Stim sa ne facem intelesi de la prima vorba, exprimam totul eficient si facand economie de mijloace.

La fel, receptam totul curat si frumos, ne dam seama din prima despre ce vrea sa zica interlocutorul. Si ii raspundem la obiect, elegant, argumentat.

Cand vine vorba de comunicare… suntem premianti! [sursa foto cu cretul simpatic de mai jos]

 

sa-ti smulgi parul din cap– Daca iti place branza sarata atunci te sfatuiesc s-o speli putin daca o cumperi din piata.

– Da’ branza sarata iti poate afecta rinichii, stiu eu!

Omul a conditionat comunicarea din start, a spus daca iti place branza sarata. Daca nu-ti place branza sarata, daca tu consideri ca nu e buna, daca nu te duce la orgasm… bravo tie, treaba ta!

Dar daca discutia se poarta pe marginea actiunilor pe care ar fi sau n-ar fi bine sa le faca aia care apreciaza branza sarata, care tie nu-ti place… de ce te bagi in seama?! Te-a intrebat cineva ceva?

Te-a obligat cineva sa spui ceva?! Nu. Pai atunci vorbeste cand se va discuta daca branza sarata este buna sau nu, atunci are o relevanta afirmatia ta pentru subiectul respectiv.

– Eu cred ca subiectul neglijarii romanilor bolnavi este un subiect la fel de bun ca si exploatarea de la Rosia Montana pentru a iesi in strada.

– Ba nu! Sa stii ca Rosia Montana este un subiect foarte important, nu trebuie sa cedam niciun milimetru din lupta noastra!

Ba! Fi-ti-ar Rosia curata, tu nu procesezi mai mult de 2 cuvinte?! S-a zis ca e un subiect la fel de bun, nu ca ar fi Rosia de neglijat, ia-ti pastilele inainte sa te apuci sa comentezi.

 

– O familie din Romania a economisit 1.500 de lei traind sustenabil. Dar economia la celelalte familii de care vorbim a fost de 17,5% din bugetul propriu.

– Pai sunt familii care castiga 1.300 de lei, cum sa economiseasca 1.500?! Hahaha, ce prostie!

Nu, sexy, prostie e ce ti se balabane tie in cap atunci cand il misti. Ai exemplul unei familii in cifre absolute, apoi primesti informatia in procente, procente pe care le poti aplica oricarui venit. Pentru ca discutia nu o purtam in cifre absolute ci in procente.

In timp ce unii pot economisi 17,5% din buget traind sustenabil, se vede treaba ca tu poti economisi 100% din capacitatea de gandire folosind doar matele pentru a comenta pe marginea unui subiect.

 

– Pentru mine si pentru familia mea am ales gume Michelin, cu toate ca ar fi fost si alte variante.

– Sa mai scris despre asta si nai dreptate.

Daca tu crezi ca o opinie enuntata in halul asta va fi luata vreodata in seama de un om intreg la cap, ti-ai gresit sectia de internare. Mai mult de-atat, nici nu-ti trece comentariul de moderare. Daca ai dreptate, treaba ta, dar daca vrei un nai… ia-ti nai, daca n-ai nai…

 

Comunicam cu picioarele. Vorbim toti si nu ascultam niciunul. Nu mai argumentam nimic, urlam niste ineptii care, daca pentru noi au un oarecare sens, le dorim impuse si altora, prin forta urletului si insistentei, nu prin cea a logicii.

Nu contrazicem ideea ci injuram omul. Si daca nu-l injuram ii spunem ca-i prost, cel putin.

Si una dintre cele mai enervante chestii… raspundem la o intrebare cu raspunsul bun pentru alta intrebare.

– Ti-e sete?

– Pai branza sarata face sete.

Pai ma lasa rece ce face branza sarata in general, te-am intrebat daca ti-e sete ca sa stiu daca stau cu sticla asta de apa in mana sau dac-o pun in frigider. Ca daca ma interesa sa aflu ce efecte adverse are branza sarata… te intrebam Ce face branza sarata? nu te intrebam daca ti-e sete… fi-ti-ar branza sarata sa-ti fie!

Comunicam din-ce-in-ce mai prost.

Si de-aia, cand citesti pe net o discutie intre unul care vorbeste cu cap si stie ce zice si unul care gandeste cu matele, asa cum ziceam mai sus… ai in fata o discutie complet suprarealista. Parca te uiti la o piesa in care comedia ar trebui data de un dialog fara pic de legatura cu realitatea si cu logica, dar tocmai siluirea dialogului si a logicii iti taie orice pofta de ras.

Dar stii cum e… cand nai nai… vrei sa-ti cumperi un n-ai, sa fii cunoscut drept virtuozul cu n-ai-ul.

Pe aceeași temă

Comentarii

Lasă un comentariu la acest articol...
  • Catalin Zălog
    publicitate

    Colaborez cu cabral de prin 2014. Îmi place pentru că apreciază serviciile mele.

  • teompa
    • 30.11.2013

    Bogăţia celor puţini naşte sărăcia celor mulţi.

    răspunde-i
  • Alexandra
    • 30.11.2013

    Am râs tare când am citit articolul, dar nu șțiu dacă publicul țintă va înțelege ceva. Ai fost chiar subtil pe alocuri 🙂

    răspunde-i
  • Tractari
    • 29.11.2013

    Ovidiu, traim intr-un sistem defect. Aruncam hrana buna la gunoi cand langa noi sunt familii care nu au ce manca. Asta se intampla peste tot in lume. E clar ca in cazul asta avem de-a face cu un sistem prost gandit. Ar trebui sa facem un plan de bataie in care sa redirectionam parte din mancarea asta buna(care e aruncata) la cei care au nevoie de ea. Pe acelasi sistem de functionare defectuos al sistemului, angajam paza in fiecare supermarket din tara. Banii astia i-am putea redirectiona catre familiile nevoiase care sunt nevoite sa fure ca nu au ce manca! Clar trebuie schimbat!

    Cabral, sunt de acord intru totu’ cu ce ai zis in articol. Ultimul exemplu e discutabil… la intrebarea Ti-e sete..? Raspunsul ofera si o cauza a setei… branza sarata… deci ai primit si raspunsul(afirmativ) si cauza in cateva cuvinte.

    • Ovidiu
      • 29.11.2013

      Tractari, salut da sunt de acord cu tine, mai ales acum in prag de iarna cand sufletele noastre sunt mai sensibile, mai deschise, sunt de acord, doar ca o spun ca si CABRAL, am intalnit oameni care sunt mult mult mai buni decat mine, mult mai capabili sa faca bine, eu sunt un suflet mult mult prea mic.

    răspunde-i
  • Mihaela
    • 29.11.2013

    E un paradox. Desi avem tot mai multe mijloace de comunicare, nu stim sa le folosim si comunicam tot mai prost.

    răspunde-i
  • Cronos
    • 29.11.2013

    Privind unele din comentariile de mai sus…ce pot spune…quod erat demonstrandum!

    răspunde-i
  • kla2005
    • 29.11.2013

    Comunicarea orala e din ce in ce mai deficitara…pentru ca in scris, pe retelele de socializare, e durere cata comunicare este. Insa, si acea comunicare e deficitara ca urmare a carentelor gramaticale a partenerilor de discutii.
    Exact ca si in cazul Rosia Montana: comunicarea agresiva a opozantilor care merge inspre partea emotionala a omului accentuand efectele negative ale unui produs, in cazul de fata cianura. Cum accentueaza? Strigand in gura mare: cianura e otrava! Poti sa-i contrazici? Da. Insa ca sa-i contrazici trebuie sa vii cu explicatii rationale, e otravitoare in anumite concentratii, iar proiectul nostru prevede doar 3 ppm medie lunara in iazul de decantare, ceea ce e mult sub limita europeana de 10 ppm sau cea mondiala de 50 ppm.
    Si omul ce retine mai usor? cianura e otrava sau intreaga explicatie rationala???
    sau
    opozantii au un mesaj simplu: distrugeti patrimoniul
    compania vine si spune: nu-i adevarat, dimpotriva investim zeci, chiar sute de milioane in punerea in valoare a galeriilor romane, am descoperit un monument funerar de varsta romana exceptional care va fi conservat in situ, am descoperit o roata romana de evacuare a apelor din subteran si va fi si ea conservata si pusa in valoare alaturi de galeria Catalina Monulesti care e extrem de importanta pentru ca aici s-au descoperit celebrele placute cerate care atesta, la randul lor, vechimea localitatii…
    si mai sunt masuri de conservare, dar cred ca deja I made my point
    ce sa mai zic de aberatiile, pardon mesajele lor cu privire la exploatare
    ce crezi ca se retine mai usor: radeti muntii tarii si ne inecati in cianuri
    sau, rationalul:
    Exploatam doar in cadrul vechilor lucrari miniere, iar de exploatat se vor exploata doar varfurile muntilor, iar in timpul exploatarii incepe reabilitarea mediului, iar carierele vor fi reumplute cu material, iar in final lasam tot amplasamentul complet reabilitat, verde.
    Cianura va fi folosita in circuit inchis, riscurile sunt administrabile si compania e semnatara a codului international de management al cianurii care impune anumite conditii pe care trebuie sa le respecti atunci cand manipulezi sau folosesti cianura!!!

    Ei, ce crezi? Va prima vreodata rationalul sau emotionalul?

    • Attilla
      • 29.11.2013

      ….si unde-i saratura din branza !?!?!?!

    răspunde-i
  • Ovidiu
    • 28.11.2013

    🙂 Tare alambicata intelegerea lui Attilla si un + pentru asta 🙂
    Ai spus-o foarte bine, incat mi-ai facut sete cu branza sarata sincer vorbesc si dupa ce imi termin commentul am sa beau apa ca sa imi potolesc setea.
    Apropo de subiectul cu economisirea, eu nu am comentat nimic, am citit doar si gandul mi-a zburat (poate gresit) la regula de 3 simpla
    17,5%……1500 Lei
    100%……X=8571 Lei salar venti in casa respectiva?
    mie personal la astea mi-a fugit creierasul 😀
    Iar din ideea subiectului am inteles ca un mare foarte mare procent din alimentele cumparate de noi se risipesc la ghiena de gunoi, asta pentru ca nu sunte atenti si cumpatati la ceea ce cumparam, modul cum gatim, etc. Inclusiv apa, care in alte tari este foarte pretuita.
    Ceea ce este un fapt dovedit in mai toate tariile civilizate, a fost si stire, au fost si documentare pe baza acestui subiect, etc. Se facea comparatie intre o tare puternica gen SUA vs tari in care oamenii chiar mor de foame. Cat arunca o familie din cumparaturiile casei la ghiena de gunoi sau restaurantele, etc.
    Asa ca ceea ce tu ai scris acolo este ADEVARAT, iar daca se doreste se poate economisii un anumit procent, conditionat si de venituri bineinteles.

    răspunde-i
  • Oposum
    • 28.11.2013

    Desi nu ni s-au predat lectii de debate la scoala observ de multe ori ca avem o dorinta nebuna de a lasa impresia ca le stim pe toate. Poate nu suntem doar noi asa, nu vreau sa cred ca e o problema caracteristica romanilor insa bagatul nasului in ciorba vecinului clar este. Si ca sa fiu in exemplu elocvent in sensul asta, cred ca ai uitat modelul “Dar de ce nu faci blablabla?”
    Dat fiind faptul ca suntem fiinte rationala si luam orice decizie in urma unui proces care solicita neuroni, facem lucrurile intr-un fel pentru ca asa vrem. Ei dar o data pe saptamana pe mine trebuie sa ma intrebe cineva de ce nu fac un lucru altfel in alt mod. O patesc doar eu?
    Doar unul din enciclopedia lucrurilor care ma enerveaza zilnic…

    răspunde-i
  • paisie
    • 28.11.2013

    Articolul asta cred ca ar fi perfect ilustrat intr-un video de 5 minute in care actorii se pun in rolul comentatorilor de pe un blog, forum sau retea de socializare. Cred ca iasa o comedie mai buna decat scot astia la hollywood in zilele noastre.

    răspunde-i
  • Attilla
    • 28.11.2013

    ai perfecta dreptate….branza sarata face sete d’aia e bine s-o speli inainte…si sa mai ramana un pic de apa pe ea…ca mai scade din sete

    ce n-am inteles eu…era musai sa runci cei 15 milioane pe anvelope noi ca sa mergi la piata in loc sa salvezi Rosia?! mai ales ca daca 17.5% insemna 15 milioane….castigi cam putin pentru o vedeta TV ;)…oricum…gandeste-te ca la batranete ai belit pixul 🙂

    răspunde-i
  • Loading...